noname2 26.02.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) to wygrzewaj do skutku grzeje od 10 stycznia. średnio 66 kwh/dziennie (około) bo nie mam podlicznika. Kocioł może chodzic 7 h , chodzi średnio (za okres 10 I- 26II ) 5,5 h . Sterownik byl ustawiony na 19 C , teraz jest na 20,5 .Histereza 0,2 . W domu jest wg mnie komfortowo. Temp zasilania 40 . Pompa ustawiona na 1 . Nie ma dużych wahań temp. Jak jak już wcześniej padlo , temp pomieszczeń waha sie od 0,2 do 0,4 C.( w ciągu trwania I taryfy). Pompka działa jeszcze 10 min po wyłączeniu kotła. Zastanawia mnie tylko ta temp powrotu. Zbyt niska. Nastawiałem pompe na 3 .Nic to nie zmienlo. Zużycie na CO wydaje się duże. Nadrobie niskim zużyciem na CWU. W końcu zainstalowałem tą PCI do CWU. Teraz robi jako bojler. Tzn temp ustawiona na min a jej grzałka może chodzic w II taryfie. Jak tylko temp pozwolą będzie pracować juz normalnie i targać powietrze z pod połaci dachu garażu. Dodatkowo wężownica tej PCi jest spięta z kotłem. Może i przekombinowane ale musiałem znależć zatrudnienie dla tej pompy. Najbardziej bałem się tych wahań temp. Przestrzegano mnie że tylko bufor i jego pompa pracująca non stop zapewni komfort stabilnej temperatury. Posadzka akumulacyjna ma male szanse na to. Jak na razie okazuje się że można i tak. Natomiast zgadza się że dom nie byl "testowany" jeszcze przy temp np -15 przez tydzień. I bardzo się z tego powodu ciesze Edytowane 26 Lutego 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Temp zasilania 40 . Pompa ustawiona na 1 . Zastanawia mnie tylko ta temp powrotu. Zbyt niska. Nastawiałem pompe na 3 .Nic to nie zmienlo. Przestawienie na 3 na krótki okres czasu niewiele daje. Włącz ją na 3 na conajmiej kilka dni. Niska temperatura powrotu, nawet przy ustawieniu na 3 świadczy o tym, że posadzka nie jest jeszcze do końca wygrzana. Lepszy rezultat osiągniesz grzejąc dłużej, ale mniejszą mocą. Możesz nawet fizycznie odłączyć jedną lub dwie grzałki. Edytowane 26 Lutego 2013 przez HenoK Czeski błąd :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.02.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Lepszy rezultat osiągniesz grzejąc dłużej, ale mniejszą mocą. Możesz nawet fizycznie dołączyć jedną lub dwie grzałki. OK . Spróbuje A co rozumiesz przez 'lepszy rezultat" ? mniejsze zuzycie ? "Możesz nawet fizycznie dołączyć jedną lub dwie grzałki. " ??? Moc kotła ustawiona jest na 100%. Nie bardzo rozumie A może to świadczyć o zapowietrzonym ukladzie ???(niska temp powrotu , jest 23,5C) Edytowane 26 Lutego 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Przestawienie na 3 na krótki okres czasu niewiele daje. Włącz ją na 3 na conajmiej kilka dni. Niska temperatura powrotu, nawet przy ustawieniu na 3 świadczy o tym, że posadzka nie jest jeszcze do końca wygrzana. Lepszy rezultat osiągniesz grzejąc dłużej, ale mniejszą mocą. Możesz nawet fizycznie dołączyć jedną lub dwie grzałki. HenoK miał na myśli odłączyć jedną lub dwie grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.02.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Proszę podać przykład obliczen błednych, niestarannych itp. Jezeli cos komus zarzucamy, to znaczy ze mamy na to dowód. Bez niego to jedynie insynuacje i pomówienia. Przy podawaniu tych wyników zawsze prosze inwestora o weryfkiację zdefiniowanych przegród czy wszystko sie zgadza z jego załozeniami, czasami są niewielkie korekty, wynikające ze niedokładnieg opisu, zmian w trakcie obliczen itp. Tak czy inaczej Twoje obliczenia to tylko prognoza. Przykład: Ustalasz współczynnik N=1, bo tak mówią normy, ale jak to się ma do rzeczywistości? Przecież inwestor nie powie robiłem test szczelności budynku wpisz pan 1. To Ty wpisujesz 1 zanim dom powstanie lub będzie skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.02.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ale fajnie dyskusję rozruszałem Pytanie o 0,49 zadałem ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi.. co ciekawe w tabelce jeszcze jest tak: Wybrany wariant wytwarzania - Elektryczny podgrzewacz akumulacyjny (z zasobnikiem bez strat) Sprawność wytwarzania 0,98 Sprawność przesyłu 0,84 Wybrany wariant akumulacji - Zasobnik w systemie wg standardu budynku niskoenergetycznego Sprawność akumulacji 0,84 i na końcu Całkowita sprawność systemu zasilania i-tego nośnika 0,49 nawet jak poszczególne współczynniki wcześniejsze pomnożę przez siebie to wychodzi 0.69.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Tak czy inaczej Twoje obliczenia to tylko prognoza. Przykład: Ustalasz współczynnik N=1, bo tak mówią normy, ale jak to się ma do rzeczywistości? Przecież inwestor nie powie robiłem test szczelności budynku wpisz pan 1. To Ty wpisujesz 1 zanim dom powstanie lub będzie skończony. Jezeli chodzi o wsp N a raczej n50 to jego przyblizona wartość jest podana w normach dla róznych rodzajów budynków w zalezności od rodzaju i stanu stolarki okiennej i drzwiowej. Wsp n50=1 lub podobny nigdy nie wpisuję przed lub w trakcie budowy a tylko na podstawie pomiarów szczelności po zakonczeniu budowy, wartośc jest dośc mała i powinna miec odzwierciedlenie w pomiarach. Normy absolutnie nie mówią ze wsp n50 ma byc równy 1. Jezeli mówimy juz o tym wspólczynniku to jest on odpowiedzialny za infiltrację która generuje stosunkowo niewielkie w porównaniu do całości straty. Mi prognoza kojarzy sie raczej z czyms co byc moze się spełni lub nie. Realne odchyłki i ich powtarzalność raczej pod to okreslenie niezbyt pasują Edytowane 26 Lutego 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ty pytasz o różnice rzędu kilku procent a tu nawet i 50% może być. Daj spokój obliczeniom zaczniesz grzać będziesz wiedział, czy świadectwo trafiło w dziesiątkę, czy też rozjechało się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Ale fajnie dyskusję rozruszałem Pytanie o 0,49 zadałem ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi.. co ciekawe w tabelce jeszcze jest tak: Wybrany wariant wytwarzania - Elektryczny podgrzewacz akumulacyjny (z zasobnikiem bez strat) Sprawność wytwarzania 0,98 Sprawność przesyłu 0,84 Wybrany wariant akumulacji - Zasobnik w systemie wg standardu budynku niskoenergetycznego Sprawność akumulacji 0,84 i na końcu Całkowita sprawność systemu zasilania i-tego nośnika 0,49 nawet jak poszczególne współczynniki wcześniejsze pomnożę przez siebie to wychodzi 0.69.. Tak jak przypuszczałem, to jest uproszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.02.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 poteoretyzujmy: erego: najlepiej nie przejmować się i nic nie robić, skoro jest dobrze to po co ruszać, mrozów już nie będzie, za chwilę wiosna, i samo wyschnie i się dogrzeje, a na poważnie będziemy gadać w drugim sezonie grzewczym za rok OK. zastanawia mnie , czy jak się w końcu wygrzeje to będzie mniej łykać tej energii? teoretycznie tak bo nie bedzie szło na wygrzanie tylko na pokrycie strat. I dlaczego tak się stało? aruro72 też grzeje od niedawna,w kazdym razie chyba krócej ode mnie a z tego co czytałem już wygrzał. Więc co jest u mnie spierniczone że to tak długo trwa i moze się okazać ze dopiero lato dokończy naturalnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.02.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 OK. zastanawia mnie , czy jak się w końcu wygrzeje to będzie mniej łykać tej energii? teoretycznie tak bo nie bedzie szło na wygrzanie tylko na pokrycie strat. I dlaczego tak się stało? aruro72 też grzeje od niedawna,w kazdym razie chyba krócej ode mnie a z tego co czytałem już wygrzał. Więc co jest u mnie spierniczone że to tak długo trwa i moze się okazać ze dopiero lato dokończy naturalnie.... Tylko mu się wydaje, że wygrzał. Typowy program wygrzewania jastrychu (posadzki z podłogówką) wygląda tak : 1 dzień - 25 °C 2 dzień - 35 °C 3 dzień - 45 °C 4 dzień - 40 °C 5 dzień - 35 °C 6 dzień - 30 °C 7 – 13 dzień - 10 °C (przerwa w grzaniu) 14 dzień - 25 °C 15 dzień - 30 °C 16 dzień - 35 °C 17 dzień - 40 °C 18 – 24 dzień - 45 °C 25 dzień - 40 °C 26 dzień - 35 °C 27 dzień - 30 °C 28 dzień - 25 °C Dopiero wtedy można uznać, że w posadzce nie ma wilgoci technologicznej i naprężeń. Właśnie pozbycie się wilgoci pochłania największą ilość energii. Lato nie zakończy wygrzewania, co najwyżej wspomoże (będzie potrzeba mniejszej ilości energii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 26.02.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) ale to mój 47 dzien wygrzewania. cos na początku było 30 C pozniej 35 . C Teraz 40 C. A temp powrotu okolo 25 C. Zalezy jaki termometr uzyjęCzy juz nie powinno to nastapić ?Nie żebym miał z tego powodu jakies problemy. Po prostu mnie to nurtuje Edytowane 26 Lutego 2013 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.02.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) .... Wsp n50=1 lub podobny nigdy nie wpisuję przed lub w trakcie budowy a tylko na podstawie pomiarów szczelności po zakonczeniu budowy, wartośc jest dośc mała i powinna miec odzwierciedlenie w pomiarach. Normy absolutnie nie mówią ze wsp n50 ma byc równy 1. Jezeli mówimy juz o tym wspólczynniku to jest on odpowiedzialny za infiltrację która generuje stosunkowo niewielkie w porównaniu do całości straty. Mi prognoza kojarzy sie raczej z czyms co byc moze się spełni lub nie. Realne odchyłki i ich powtarzalność raczej pod to okreslenie niezbyt pasują A nie uczyli w szkole: nigdy nie mów nigdy? No to może przypomnimy sobie obliczenia u R&K bo tam współczynnik był jeszcze niższy wpisany jedynie na nieuzasadnioną prośbę inwestora. A jak to wyjdzie w rzeczywistości dla jego ozc to pokaże dopiero koniec zimy, więc poczekajmy cierpliwie. Edytowane 26 Lutego 2013 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) A nie uczyli w szkole: nigdy nie mów nigdy? No to może przypomnimy sobie obliczenia u R&K bo tam współczynnik był jeszcze niższy wpisany jedynie na nieuzasadnioną prośbę inwestora. A jak to wyjdzie w rzeczywistości dla jego ozc to pokaże dopiero koniec zimy, więc poczekajmy cierpliwie. Prawidłowa wartość zapotrzebowania na ciepło u Konrada to ok 4600 kWh, obliczenia nie uzwględniają I i II sezonu grzewczego, jak również niespełnienia przez Konrada kilku założen do obliczeń, a które to założenia mają wpływ na koncowe wyniki. Nawet one nie przeszkodzą w osiągnieciu obliczonych wyników. Co tylko świadczy o pewnym naddatku, który powinien uwidocznic się w przszłym sezonie gdyż wtedy Konrad uzupełni braki w ociepleniu. Szacuję dla tego sezonu ok 15 % więcej czyli ok 5290 kWh, czekam więc cierpliwie bez obaw. Zastanawiam co chcesz osiągnąc przypominając wyniki obliczen Konrada bo przecież nie wspólczujesz mu z powodu błednych obliczeń. Ja gwarantuję ze te obliczenia wykonałem poprawnie i starannie wg norm i rozporządzeń, nie odpowiadam za ich poprawność (norm i rozporządzeń), nie odpowiadam za poprawność wsp. U dla okien i drzwi (tu odpowiada producent), jak i również materiałow izolacyjnych. Nie odpowiadam równięż za jakość prac wykonczeniowych (ale w tym przypadku raczej zastrzeżen nie mam). Jezeli chcesz koniecznie udowodnic mi błedy to to przęslę plik zródłowy obliczeń, jezeli faktycznie znajdziesz błedy na pewno publicznie przyznam sie do nich Edytowane 26 Lutego 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.02.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Wypowiadasz się na tematy, których kompletnie nie znasz. Nawet nie wiesz, że świadectwo charakterystyki energetycznej budynku sporządza się po zakończeniu budowy. Świadectwo traci ważność, jeżeli zostały w budynku dokonane zmiany już po jego sporządzeniu (np. zmieniona instalacja przygotowania CWU). A co do toalety, to nie masz racji. Prędzej czy później ktoś z tego skorzysta. ŚChE budynku jest dokumentem sporządzonym w określonym celu. Kupujący może sporządzić swoją charakterystykę energetyczną. Jeżeli okaże się, że jest ona dużo gorsza od tej, którą mu przedstawił sprzedający na ŚChE ma prawo domagać się odszkodowania i to wcale niemałego. Na pewno znacznie przewyższającego koszt sporządzenia rzetelnego ŚChE. Oj przepraszam ale się wtrącę. Już widzę jak się ktoś sądzi bo mu dom pobiera więcej na ogrzewanie niż mówił właściciel. Sprawa druga ilu ludzi robi SChe z prawdziwego zdarzenia skoro można je kupić na Allegro chyba już za 50zł? Kilku maniaków oszczędności. Reszta tego kochanego kraju postępuje zgodnie z zasadą okraść złodzieja to nie kradzież. Skoro Państwo mnie łupi na podatkach, akcyzach, fotoradarach, strefach postojowych i niedługo za oddychanie zapłacimy podatek (choć właściwie nad morzem i w górach już płacimy) to jak chcą mnie jeszcze oszwabić na jakimś gówno wartym papierku to kupię go sobie przez internet bo potrzeby jest tylko aby oddać budynek do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.02.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Oj przepraszam ale się wtrącę. Już widzę jak się ktoś sądzi bo mu dom pobiera więcej na ogrzewanie niż mówił właściciel. Sprawa druga ilu ludzi robi SChe z prawdziwego zdarzenia skoro można je kupić na Allegro chyba już za 50zł? Podam Ci przykład z innej branży . Kupujesz złoto. Cena jest atrakcyjna, ale przecież nie jesteś naiwniakiem i wolisz mieć pewność co kupiłeś. Idziesz więc najpierw do rzeczoznawcy złotnika, który wystawia Ci certyfikat z próbą złota. Za jakiś czas chcesz to złoto spieniężyć i okazuje się, że to tombak lub wolfram pokryty tylko warstewką złota. Do kogo będziesz miał pretensję i od kogo zażądasz odszkodowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.02.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Tylko mu się wydaje, że wygrzał. Typowy program wygrzewania jastrychu (posadzki z podłogówką) wygląda tak : 1 dzień - 25 °C 2 dzień - 35 °C 3 dzień - 45 °C 4 dzień - 40 °C 5 dzień - 35 °C 6 dzień - 30 °C 7 – 13 dzień - 10 °C (przerwa w grzaniu) 14 dzień - 25 °C 15 dzień - 30 °C 16 dzień - 35 °C 17 dzień - 40 °C 18 – 24 dzień - 45 °C 25 dzień - 40 °C 26 dzień - 35 °C 27 dzień - 30 °C 28 dzień - 25 °C Dopiero wtedy można uznać, że w posadzce nie ma wilgoci technologicznej i naprężeń. Właśnie pozbycie się wilgoci pochłania największą ilość energii. Lato nie zakończy wygrzewania, co najwyżej wspomoże (będzie potrzeba mniejszej ilości energii). nazwałbym to oszczednościową wersją wygrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 nazwałbym to oszczednościową wersją wygrzewania To przedstaw swoją wersję - "full wypas" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.02.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Podam Ci przykład z innej branży . Kupujesz złoto. Cena jest atrakcyjna, ale przecież nie jesteś naiwniakiem i wolisz mieć pewność co kupiłeś. Idziesz więc najpierw do rzeczoznawcy złotnika, który wystawia Ci certyfikat z próbą złota. Za jakiś czas chcesz to złoto spieniężyć i okazuje się, że to tombak lub wolfram pokryty tylko warstewką złota. Do kogo będziesz miał pretensję i od kogo zażądasz odszkodowania? Henok nie obraź się ale przykład do bani. Teoretyzować sobie możemy. Podaj mi ile w Polsce toczy się spraw sądowych o unieważnienie sprzedaży domu czy też wypłatę odszkodowania ze względu na to, że przy sprzedaży domu właściciel deklarował że "mało pali". Nawet jak miał CHścośtam to się ktoś pod tym podpisał i będzie miał w pompie co tam było wyliczone. Kowalski nie musi się na tym znać i już. Poza tym, ja mam w domu kominek. Zawsze mogę powiedzieć, żę ja paliłem lepszym drewnem i często więc było tanio. A samochód jak kupujesz i miał mało palić a żre jak smok to ktoś Ci zwróci kasę? Takie samo porównanie jak Twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.02.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Oj przepraszam ale się wtrącę. Już widzę jak się ktoś sądzi bo mu dom pobiera więcej na ogrzewanie niż mówił właściciel. Sprawa druga ilu ludzi robi SChe z prawdziwego zdarzenia skoro można je kupić na Allegro chyba już za 50zł? Kilku maniaków oszczędności. Reszta tego kochanego kraju postępuje zgodnie z zasadą okraść złodzieja to nie kradzież. Skoro Państwo mnie łupi na podatkach, akcyzach, fotoradarach, strefach postojowych i niedługo za oddychanie zapłacimy podatek (choć właściwie nad morzem i w górach już płacimy) to jak chcą mnie jeszcze oszwabić na jakimś gówno wartym papierku to kupię go sobie przez internet bo potrzeby jest tylko aby oddać budynek do użytkowania. no nareszcie ktoś czyta między wierszami i rozumie to, co pisalam od rana a co skutecznie storpedowali za pomocą donosow do admina forumowi rzemieślnicy, ktorych nie wymienię z nazwy. Od siebie dodam jeszcze dla tych nieprzekonqnych, ze w momencie, kiedy robic trzeba SChEB, wiekszosc liczy kazdą zlotowkę przy wykonczeniowce a swiadectwa traktuje jako kolejny papierek dla biurokracji, czego dowodem jest popyt na swiadectwa w cenie50pln, co dobitnie wylozyl wam bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts