bitter 27.02.2013 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Chłopaki zaśmiecacie wątek. Jak ja się pomyliłem (choć dalej uważam, że mój amatorszczyźniany błąd jest na poziomie 10% w obliczeniach) to wyjdzie na koniec sezonu grzewczego. Jak wspomniałem wcześniej mam zastrzeżenia bardziej do wykonania domu niż obliczeń. Wykonania w stosunku do warunków obliczeniowych a nie jakości budowy zaznaczam, czyli mówię o płytko posadzonych fundamentach oraz niedocieplonych nadprożach nad tarasami do dzisiaj. Zużycie w tej chwili wynosi u mnie już 5800kWh czyli tyle ile miało wynosić w całym sezonie. Odliczyć trzeba ok 500kWh na wygrzewanie posadzki. Tak więc liczę, że na koniec marca powinienem według OZC zakończyć sezon. Nie wiem ile mi jeszcze prądu cyknie od kwietnia do końca sezonu. Jak go zakończę to podam wyniki. Do obliczeń trzeba przyjąć również, że przez 2 miesiące miałem wyłączoną część dzienną i grzałem ją kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.02.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Dziekuje za komplement, dopasowany do Twojego poziomu. Ile razy mozna tłumaczyć skąd sie wzieły wszystkie róznice, to ze Arturo tego nie jest w stanie tego pojąc to rozumiem, ale Ty również nie przy swej przenikliwosci i analitycznym spojrzeniu, tego ja nie jestem w stanie pojąc mając z Twojego OZC całkowite zuzycie i podstawiając różną powierzchnię, z ktorej doliczeniem się miał poczatkowo problem Konrado, można dojść do wyniku i 18kWh/m2/rok; o to pytał Arturo co do skosów i liczenia powierzchni - przeskocz wreszcie na kubaturę - będzie cacy. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Proszę przeczytaj dokładnie dziennik Konrada, meritum sporu dotyczy rozjazdu zapotrzebowania całkowitego na ciepło a nie wartości wsp. Ten wsp. to tylko pochodna ktora w załozeniu miała jedynie ułatwić porównanie budynku referencyjnego z obliczanym, co obchodzi własciciela jakis wsp. jego interesuje całkowite zapotrzebowanie, czy to tak ciezko zrozumiec czy tez ta "rycerskość" nie dotyczy tylko mnie.Konrad zmienił wpisy w stopce na kubature ogrzewaną tez to ciezko dojrzeć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 widziałam, że zmienił, ale dopiero po burzy, która miała miejsce jakis czas temu - osobiście zwracałam uwagę na powierzchnię (prócz któregoś z forumowiczów) ale niesmak po manipulacji pozostał, czy chcecie, czy nie ja mam serce rycerza a Tobie w szyszaku całkiem do twarzy - możesz nie zdejmować Po czyjej manipulacji ? mojej ? czy ja byłem autorem wpisu w jego stopce. To była tylko i wyłacznie Konrada inicjatywa aby wpisac wyniki obliczeń dla 0,4 wymiany. Ja wykonałem obliczenia dla wymiany normowej oraz kilku zmniejszonych wymian i w zadnym wypadku mu nie sugerowałem co ma umiescic w stopce. Dziekuje za kolejny komplement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.02.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Prawidłowa wartość zapotrzebowania na ciepło u Konrada to ok 4600 kWh, obliczenia nie uzwględniają I i II sezonu grzewczego, jak również niespełnienia przez Konrada kilku założen do obliczeń, a które to założenia mają wpływ na koncowe wyniki. Nawet one nie przeszkodzą w osiągnieciu obliczonych wyników. Poczekajmy jednak na koniec zimy. Widzisz nie próbuję udowodnić, że wykonałeś obliczenia błędnie. Jest takie stare porzekadło: człowiek wyżej dupy nie podskoczy! Dane wprowadzasz poprawnie do programu a tu chyc wyskakuje złośliwy chochlik w postaci zimy. Do tej pory mogłeś chwalić się zgodnością na poziomie 10-20% i dla domów 5 i wyżej litrowych pewnie tak jest, ale domy pasywne , dwu trzy litrowe to już inna bajka, czego właśnie dom R&K jest niezłym przykładem. Przypomnę obstawiałeś 3300! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.02.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Szkoda tylko ze się obiło, te 18 a dokładniej 18,9 kWh/m2*a to była nadinterpretacja Konrada na co zwróciłem Mu uwagę, nie mozna podawać jako oficjalne wyniki obliczeń ozc dla 0,4 wymiany a tylko dla normowej, druga kwestia to powierzchnia domu, zawsze liczę po podłogach w przypadku skosów zniekształca to wsp na m2, całosciowe wyniki są prawidłowe. Było 3300 kwh na sezon i choćbyś zzieleniał ze złości to nie zrobisz z tego 4600 czy 5000! Nie próbuj też wybielać współczynnika 0,4. Sam przecież niedawno zarzekałeś się, że tak niski wpisujesz tylko po badaniach szczelności. Tak jak pisałem wcześniej domy pasywne czy dwu, trzylitrowe to nie Twoja liga! Edytowane 27 Lutego 2013 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Było 3300 i choćbyś zzieleniał ze złości to nie zrobisz z tego 4600 czy 5000! Nie próbuj też wybielać współczynnika 0,4. Sam przecież niedawno zarzekałeś się, że tak niski wpisujesz tylko po badaniach szczelności. Tak jak pisałem wcześniej domy pasywne czy dwu, trzylitrowe to nie Twoja liga! Jezeli nie rozrózniasz wsp. wymiany od wsp n50 to nie mamy o czym dyskutować, to są dwie rózne rzeczy, proszę doszkolic się w zakresie metodologii wykonywania obliczen ozc, audytów energetycznych i swiadectw. Pozostaje tylko poprosic Konrada o rzetelne przedstawienie problemu (który wg Ciebie również klamie jak najęty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.02.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 a róznica pomedzy 3300kWh a 4600kWh to mniej więcej 30% czy może 50%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.02.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 tak sobie czytam i nie mogę wyjść z podziwu jak można dzielić włos na czworo.. takie pie..lenie o szopenie.. albo inaczej - pier..licie HIPolicie nie znam się za bardzo ale przecież nawet dla mnie jest oczywiste że takie obliczenia są to szacunkowe PRZED wybudowaniem.. to samo tyczy się wspominanego przeze mnie wcześniej kwitu do starostwa.. wcześniej projektant pytał czy mam jakieś sugestie ile ma wyjść bo niektórzy chcą jakąś wartość bo dopłaty można łyknąć jak jest poniżej 40 kWh/m2*rok.. a pomiędzy obliczeniami jak OZC czy to drugie a rzeczywistym zużyciem jest stan pośredni który nazywa się BUDOWA na której to budowie występują takie osobniki jak BUDOWLAŃCY oraz INWESTOR i taki oto osobnik zwany budowlańcem najczęściej jak tylko nie widzi majster (a czasem i jak widzi) a na pewno jak inwestor nie widzi to czasem wełny nie dopchnie we wszystkie szpary, którymi potem ciepło ucieka.. podziurawi folię która nie powinna mieć dziur, przewierci jakiś kanał i dziurki nie zatka itp. drugi osobnik zwany INWESTOREM nie zawsze ma czas żeby zjechać budowlańca.. kierownik budowy był tani więc używany jest do pieczątkowania dziennika, inspektora nadzoru nie ma bo to fanaberia a jak przychodzi do ocieplania itp. to budżet się nie zamyka i troszkę przyoszczędzimy, a majster mówi że "będzie pan zadowolony" jak w kabarecie.. i potem kilowaty uciekają i potem pytania - miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) a róznica pomedzy 3300kWh a 4600kWh to mniej więcej 30% czy może 50%? Taka jest róznica miedzy wymianą normową a 0,4 wymiany. Czy mozna jeszcze dokładniej to wytłumaczyć. Obliczenia dla wsp n50=4.0 Edytowane 27 Lutego 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.02.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 hmm... na płycie to bym zrobił 3x takie cykle... wiesz jakie tam będą naprężenia nawet jak płyta zbrojona?? śmiem stwierdzić że kafelki będą strzelać że szok !! Przy płycie fundamentowej nawet trudno byłoby takie temperatury uzyskać (przy normalnej eksploatacji temperatury zasilania nie przekraczają 35 st. C). Odpowiadałem noname2, który ma podłogówkę z wylewką chyba 10cm. Przy płycie fundamentowej, na której posadowione są ściany konstrukcyjne i ścianki działowe takie temperatury byłyby dla nich niebezpieczne. Przy szerokości płyty 15m i podgrzaniu jej do 40 st. C (45 st. C na zasilaniu, 40 st. C na powrocie), podczas gdy w pomieszczeniu byłoby nie więcej jak 30 st.C mogłoby spowodować pęknięcia ścianek działowych i ścian konstrukcyjnych (różnice wymiaru płyty i ściany o ok. 1,5mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.02.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 wcześniej projektant pytał czy mam jakieś sugestie ile ma wyjść bo niektórzy chcą jakąś wartość bo dopłaty można łyknąć jak jest poniżej 40 kWh/m2*rok..Jak takiemu projektantowi powierzasz obliczenia, to potem dziwisz się, że masz współczynnik sprawności dla wody 0,49 . W tymi dopłatami przy zużyciem poniżej 40kWh/m2 rocznie, to nie tak łatwo. Podejrzewam, że projekt tego fachofca nie przeszedł by nawet pierwszego etapu weryfikacji. Tu możesz sobie poczytać o wymogach : http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/wytyczne-do-programu-prioryrttp/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.02.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Jak takiemu projektantowi powierzasz obliczenia, to potem dziwisz się, że masz współczynnik sprawności dla wody 0,49 . W tymi dopłatami przy zużyciem poniżej 40kWh/m2 rocznie, to nie tak łatwo. Podejrzewam, że projekt tego fachofca nie przeszedł by nawet pierwszego etapu weryfikacji. Tu możesz sobie poczytać o wymogach : http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/wytyczne-do-programu-prioryrttp/ co za różnica, czy 0,49, 3300kWh vs 4600kWh albo 1,5mm? Wszyscy jedziecie na tym samym wózku:) kbab przy was błyszczy i miażdży was wiedzą praktyczną Edytowane 27 Lutego 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.02.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) w obronie hipkimożna podawać uzytkową od 1,20cm hw obronie asolta - nie odpowiada za to co ludzie robią z jego oblicz. każdy z nas się cieszy z domu konrad może podwójnie ma prawo się cieszyć ma piękny i porządnie wybudowany domnatomiast podawanie m2 ogrzewanych podłóg to trochę czary mary Edytowane 27 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.02.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) jeden wielki śmietnik - od kilku stron jeden na drugiego dlatego ja już to prawie nie zagladam ..... Poczekajmy jednak na koniec zimy. Widzisz nie próbuję udowodnić, że wykonałeś obliczenia błędnie. Jest takie stare porzekadło: człowiek wyżej dupy nie podskoczy! Dane wprowadzasz poprawnie do programu a tu chyc wyskakuje złośliwy chochlik w postaci zimy. Do tej pory mogłeś chwalić się zgodnością na poziomie 10-20% i dla domów 5 i wyżej litrowych pewnie tak jest, ale domy pasywne , dwu trzy litrowe to już inna bajka, czego właśnie dom R&K jest niezłym przykładem. Przypomnę obstawiałeś 3300! to nie Andrzej obstawiał tylko ja prosilem o wyliczenia dla tak niskiej wymiany powietrza - tak by było gdybym wszytsko zrobil perfect jak w zalozeniach - ale nie zrobilem !!!! do tego to 1 sezon, bledy wykonawcze oraz nie wszystsko zrobione i niektorze rzeczy zrobione nieco inaczej / gorzej jesli chcecie kogos obwiniac to tylko MNIE ! to ja chwialilem sie 3300 - napisalem o tym w watku o OZC na poczatku "jaralem sie" tym 3300 i 18,9 kwh/ 1m2 nie zwracajac uwagi na kubature i wszytsko to co wyzej napisalem ... uwazam ze wszyscy powinni liczyc OZC normatywnie i do tego sie odnosic - ja tego nie wiedzialem rok czy 1,5 temu .... stad to zamieszkanie co do m2 juz dawno bylo to walkowane - uzgodnione ze podajemy m2 uzytkowe i kubature mimo bledow wykonawczych / rozjazdow z zalozeniami i niedokonczonej w 100% inwestycji zmieszcze sie w 4600 lub nieznacznie je przekrocze ! ale uwazam ze praca i wylicznia Andrzeja sa PRAWIDLOWE i nikt nie ma prawa na moim przykladzie podwazac jego kompetencji jesli ktos tego nie rozumie to ma problem Edytowane 27 Lutego 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.02.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Mnie robił OZC asolt i gdy zbuduję dom nie zapomnę podzielić się wrażeniami. Na początek tylko będę musiał tylko dowiedzieć się który wskaźnik mam podać aby był ten właściwy od ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.02.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Dokładnie,tym bardziej,że nadinterpretacja Konrada wyglądała tak: Zapewne to sam inwestor sobie to wyliczył a asolt tylko wydrukował lub pod groźbą karalną,szantażowany przystawił nawet swoją pieczatkę tu jest niuansik na który być może zwracała uwagę hipka bardzo duża powierzchnia przy stosunkowo małej kubaturze ja nie wiem jaką teraz ma stopkę konrad ale przyszli budujący mogli wyciągnąć mylne wnioski na podstawie starej tylko że te nasze dywagację kręcą się w okolicach około 500zł więcej za prąd-pół tony wegla np CHODZIŁO mi o stosunek 173m2 do zdaję się 415m3 kubatury konrad ja nie umię wklejać tu projektu wklej proszę z opisem swoje rzuty Edytowane 27 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.02.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 tu jest niuansik na który być może zwracała uwagę hipka bardzo duża powierzchnia przy stosunkowo małej kubaturze ja nie wiem jaką teraz ma stopkę konrad ale przyszli budujący mogli wyciągnąć mylne wnioski na podstawie starej tylko że te nasze dywagację kręcą się w okolicach około 500zł więcej za prąd-pół tony wegla np CHODZIŁO mi o stosunek 173m2 do zdaję się 415m3 kubatury konrad ja nie umię wklejać tu projektu wklej proszę z opisem swoje rzuty Konrad juz sie wczesniej wypowiedział, szczególowy opis czego nie zrobił i jak poprawił stopke jest w jego DB. Po co wałkować to samo, ile razy można to tłumaczyć, wypowiedział sie przed chwilą Marcin ale moderator jak się rozpedził w cięciu postów to tak powycinał ze cięzko załapać o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.02.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Konrad juz sie wczesniej wypowiedział, szczególowy opis czego nie zrobił i jak poprawił stopke jest w jego DB. Po co wałkować to samo, ile razy można to tłumaczyć, wypowiedział sie przed chwilą Marcin ale moderator jak się rozpedził w cięciu postów to tak powycinał ze cięzko załapać o co chodzi. moj dom ma 146 m2 powierzchni uzytkowej - jesli dobrze pamietam ale 173 m2 powierzchni grzewczej - w tym np skosy pozniej 1,2 czy 1,5 - zalezy jak to liczy i przedsionek ok 9 m2 ktory do pow uzytkowej sie nie wlicza a jest ogrzewany , kubatura ok 420m3 kiedys mialem wpisane w stopce 146 m2 uzytkowej - to ktos sie zapytal / zarzucil mi jak to sie ma do wyliczen z OZC bo tam jest 173 .... wiec zmienilem na prosbe/ za sugestią pytających ... jak widać niepotrzebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.02.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 moj dom ma 146 m2 powierzchni uzytkowej - jesli dobrze pamietam ale 173 m2 powierzchni grzewczej - w tym np skosy pozniej 1,2 czy 1,5 - zalezy jak to liczy i przedsionek ok 9 m2 ktory do pow uzytkowej sie nie wlicza a jest ogrzewany , kubatura ok 420m3 Widzisz, ja mam 133m2 (użytkowe) a kubatura identyczna. Moim zdaniem właśnie powinno się podawać kubaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts