Lobo_M 03.03.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Bitter, Na jaką temp masz nastawiony sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ostatnie 3 doby 34,2 kWh 33,2 kWh wczoraj - 21,6 kWh - wpływ zysków słonecznych wyraźny ... to calość zużycia czy tylko na ogrzewanie, czy ogrzewanie i cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 03.03.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Odpowiem za R&K, to jest za ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Odpowiem za R&K, to jest za ogrzewanie u mnie w tym samym czasie było 65-70kwh/ doba na wszystko razem z CWU i żarówkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 dzięki, cały czas się zastanawiam czy kable czy rurki...ciężka decyzja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 dzięki, cały czas się zastanawiam czy kable czy rurki... ciężka decyzja.. trzeba by zacząć od samej chałupy... ogrzewanie to już wisienka na torcie ... nie wiem jak u innych się sprawuje ale jak dla mnie kable są nie do przebicia pod względem komfortu, jak bym dzisiaj miał budować nowy dom na moje potrzeby to raczej na 99% tez byłyby kable... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 znaczy co masz na myśli "zacząć od chałupy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.03.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Napisz dlaczego. Ja cały czas powtarzam - jak nie potrzeba ani bufora przed posadzkami ani alternatywy dla prądu to kable. Inaczej cieczowe. albo szkielet i powietrzne z ladnym cop = 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 03.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ja tez, tyle ze dalbym ich mniej i zlikwidowal w pomieszczeniu gospodarczym, OZC mialo racje ze tam ogrzewania ma nie byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Napisz dlaczego. Ja cały czas powtarzam - jak nie potrzeba ani bufora przed posadzkami ani alternatywy dla prądu to kable. Inaczej cieczowe. bufora do czego? a alternatywy dla pradu? to chyba zależy już od jego ceny za parę lat.. i to jest chyba jedyny argument dlaczego się waham.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 03.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 u mnie w tym samym czasie było 65-70kwh/ doba na wszystko razem z CWU i żarówkami... wynik rewelacyjny , zwłaszcza że czesto powtarzasz ze masz dom wiadrolitrowy i brak zysków od południa Jakos tego po zużyciu nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.03.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 bufora do czego? a alternatywy dla pradu? to chyba zależy już od jego ceny za parę lat.. i to jest chyba jedyny argument dlaczego się waham.. podrożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Na wypadek braku możliwości osiągnięcia zakładanej temp. tylko w taniej taryfie przy nieprzewymiarowanym ogrzewaniu. bez sensu... sam koszt tego bufora powali ten pomysł a o cenie pomieszczenia w którym to monstrum postawimy to już nawet nie wspomnę ... ile masz takich dni w roku że brakuje ci godzin taniej i o ile zużyjesz więcej tych kwh z drogiej, przecież to tylko różnica w cenie...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 znaczy co masz na myśli "zacząć od chałupy" ? jak projektujesz pod prądy to na starcie żadnych kominów, pomieszczeń typu kotłownia, jak najmniejsza ilość pomieszczeń bo to zaraz wiąże się z dodatkowym obwodem grzewczym ze sterownikiem itp. ogólnie wyrzucasz z projektu wszystko co jest zbędne a przez to redukujesz koszt całej inwestycji a dzięki temu zmniejszysz kredyt bo nie czarujmy się praktycznie wszystkie domy są na krechę... mniejszy kredyt to mniej odsetek a to czym grzejesz schodzi na dalszy plan ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) mam tak: projekt już w starostwie na pnb czeka.. płyta fundamentowa, 20cm pod płytą, ocieplenie 20cm, WM z reku, parterówka 115 m2 z poddaszem nieużytkowym, okna 3 szybowe w warstwie ocieplenia gazu nie ma i nie będzie, węgla itp. nie chcę, kominów i kominka brak.. kotłowni nie ma, pomieszczenie techniczne małe.. wszystko sterowane będzie z PLC może być ? Edytowane 3 Marca 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Pod kable! Jak kotłowni, kominka, kominów nie ma to niczym poza bio-kominkiem palił nie będziesz:) e tam... zawsze można sobie jeszcze PC zafundować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.03.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Pod kable! Jak kotłowni, kominka, kominów nie ma to niczym poza bio-kominkiem palił nie będziesz:) ewentualnie kondensat + biała butla a la bomba pod oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 03.03.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 e tam... zawsze można sobie jeszcze PC zafundować ... jasio, zmiescisz sie w 8,5kkWh za samo Co w tym sezonie, przyjmując marzec analogicznie, jak rok wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 03.03.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 jak projektujesz pod prądy to na starcie żadnych kominów, pomieszczeń typu kotłownia, jak najmniejsza ilość pomieszczeń bo to zaraz wiąże się z dodatkowym obwodem grzewczym ze sterownikiem itp. ogólnie wyrzucasz z projektu wszystko co jest zbędne a przez to redukujesz koszt całej inwestycji a dzięki temu zmniejszysz kredyt bo nie czarujmy się praktycznie wszystkie domy są na krechę... mniejszy kredyt to mniej odsetek a to czym grzejesz schodzi na dalszy plan ... Dobre:) Jak bym wywalił z 400 użytkowej z 15 na kotłownię? Pralkę do salonu, pranie w korytarzu:) Normalnie git:) Fakt, że nie projektowałem pod prąd. Mam jeszcze "luksusowy" kominek z kominem:P Edit:literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 kominka nie chcieliśmy,wszyscy znajomi którzy mają kominek palą w nich ze 2 razy do roku albo rzadziej więc darowaliśmy sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts