Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Liwko dobrze prawi w kwestii wyboru ogrzewania do domu a nie budowy domu wokół ogrzewania. Dlatego np. w jego domu PC szybko się zwróci a u mnie nigdy. Gdybym miał inny dom niż chciałem to może zastanowiłbym się nad innym sposobem ogrzewania.

No nareszcie ktoś zrozumiał.

Ps. Mam 41m2 okien+duże drzwi wejściowe (od północy)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko dobrze prawi w kwestii wyboru ogrzewania do domu a nie budowy domu wokół ogrzewania. Dlatego np. w jego domu PC szybko się zwróci a u mnie nigdy. Gdybym miał inny dom niż chciałem to może zastanowiłbym się nad innym sposobem ogrzewania.

też tak uważam.. u mnie PC PW zwróci się w miare szybko (czas zwrotu maks 10 lat, więcej dla mnie nie ma sensu) jak kupie ją pon 15 kpln, przy dzisiejszych cenach energii elektrycznej.. wiadomo za kilka lat może się to zmienić i wtedy może postanowię zakupić PC PW ;)

Gość Arturo72
też tak uważam.. u mnie PC PW zwróci się w miare szybko (czas zwrotu maks 10 lat, więcej dla mnie nie ma sensu) jak kupie ją pon 15 kpln, przy dzisiejszych cenach energii elektrycznej.. wiadomo za kilka lat może się to zmienić i wtedy może postanowię zakupić PC PW ;)

No i to jest odpowiedzialne podejście do tematu ogrzewania w domu ;)

no każde żródło może być dobrym rozwiązaniem

gdyby nie cwu to robiłbym prąd -ale chyba nie kable jednak

fakt że lepiej zaizolować porządnie- to minimalny problem

lobo jak ci się skończy twoja taryfa to brać pow-pow szkoda że bez cwu

Spokojnie, musiałbym bym mieć klapki na oczach żeby brać kable ze względu na zniżkę, Polska to zbyt dziki kraj na tak ryzykowne zagrania.

a jak z tymi sterownikami?

producent daję z 10-15lat gwarancji?

jak padnie jakiś za 150zł to się wymieni...:yes:

tak samo jak tobie sterownik, pompy obiegowe, sprężarka, wentylator, płyta główna, może sparcieć jakaś uszczelka, rozszczelnić instalacja...

różnica jest w tym że u nas są tylko sterowniki, a jak nawet padnie to unieruchomi co najwyżej jedno pomieszczenie ( bez problemu można awaryjnie na krótko dwa kabelki złączyć...) a u ciebie od razu cała chata unieruchomiona z CWU łącznie ...

Edytowane przez jasiek71

a ty wiesz o czym ja piszę ??

tam wcześniej był temat bezwładności podłogówki wodnej, ty byłeś przykładem że nie da się sterować płynnie wodną podłogówką bo ma olbrzymią bezwładność, a tymczasem okazało się że masz po prostu bardzo bezwładne sterownie swoją podłogówką, gdyby wywalić u ciebie te wszystkie drogie niepotrzebne graty i zastąpić je zwykłym tanim pojedynczym termostatem pokojowym to histereza natychmiast polepszyła by się do 0,2-0,4 stopnia i skończył by się mit bezwładnej podłogówki

Sterownik pokojowy tym bardziej z tak małą histerezą nic nie da. Jeżeli ja grzeję tylko w taniej taryfie to muszę naładować płytę z zapasem wystarczającym na przerwy w ogrzewaniu. Tym samym nie da się uniknąć delikatnych wahań temperatury. U mnie są na poziomie 1 stopnia czasem 2 co jest kompletnie nieodczuwalne. Powiem więcej ludzki organizm jest tak niedoskonały, że nie raz czułem że mi zimno a termometr pokazywał 23 stopnie albo było gorąco a tu po sprawdzeniu 21.

Dziś pierwszy raz w tym sezonie przejściowym żona stwierdziła, że dziś w salonie było za ciepło (25 stopni). W takich okresach sterowanie pogodowe może mieć problem w części słonecznej. Mogę to rozwiązać sterownikiem temperaturowym wyłączającym obiegi w tej części domu podczas takich zdarzeń. Problemem jest to, że w nocy jest minus kilka a w dzień plus kilka. Choć pewnie najlepszym rozwiązaniem będzie wyłaczyć piec w taryfie 13-15. Na razie to tylko jeden taki dzień, jeżeli będzie więcej to zobaczymy co dalej.

-Wybraliśmy działkę na której chcieliśmy zamieszkać.

-Wybraliśmy projekt domu, który sobie wymarzyliśmy

-Zbudowaliśmy bez zawracania sobie głowy dużymi oknami od północy jak i drzwiami (front domu)

-Nie mamy wiatrołapu

-Wiedząc o tym, zdecydowaliśmy się na PC i do tego dobraliśmy optymalną grubość ocieplenia i okna trzyszybowe.

-Mamy dom taki jaki chcieliśmy a nie taki jaki musieliśmy i niskie rachunki na poziomie domu pasywnego.

Szczerze, to mam w dupie co myślicie o PC, ale nie pytajcie mnie co ja myślę o tych waszych domach.

Ja tam mimo, że mam Kospela to zgadzam się z Liwko. Ja dostosowałem dom do naszego gustu, w drugiej kolejności odciąłem trochę żeby było mnie stać w ogóle na dom, w trzeciej jeszcze zrezygnowałem z paru rzeczy na koszt zmniejszenia kosztów ogrzewania. Mnie nie było żal okien od północy bo wyciąłem tylko jedno i dzięki temu pokój bardziej ustawny bo miał dwa. Nie zrezygnowałem w drugim pokoju bo musiał by być bez okna i zostawiłem w łazience. Kompromis minimalny bo tak akurat wypadło w projekcie. Jeżeli natomiast miałbym salon od północy i musiał zamknąć się w bunkrze z oknami jak w piwnicy to na pewno też rozważył bym zaoszczędzenie na oknach i ociepleniu na rzecz PCI. Ja za okna (nie licząc HS za 12 stys) dałem 13 tys zł. Jakieś badziewne kupił bym pewnie za 5 tys mniej. Kolejne kilka tys oszczędził bym na białym styropianie 10cm i wełnie 20 zamiast 40cm. Wywalając piec Kospela kolejne 3 tys. Połowa pompy już jest. Ponieważ jednak nie musiałem tak robić to mam COP=1 choć powiem Wam, że wcale mnie nie pociesza 3 tys wydane na ogrzewanie w roku i wolałbym 1/3 tego ;-)

Ciągle wierzę, że za kilka lat znajdę PCi za 3 tys i sobie zainstaluje ;-))) albo przerobię ten klimatyzator na PCi P-W.

jak padnie jakiś za 150zł to się wymieni...:yes:

tak samo jak tobie sterownik, pompy obiegowe, sprężarka, wentylator, płyta główna, może sparcieć jakaś uszczelka, rozszczelnić instalacja...

różnica jest w tym że u nas są tylko sterowniki, a jak nawet padnie to unieruchomi co najwyżej jedno pomieszczenie ( bez problemu można awaryjnie na krótko dwa kabelki złączyć...) a u ciebie od razu cała chata unieruchomiona z CWU łącznie ...

jasiu uspokoje cię mam dwie grzałki po 3 kw i w łazience 1kw

także jakby co jest zapas

zapomniałem o grzałce zdaję się coś 1,5 kw w 300 litrowym zasobniku:D

i to jest podobno dom grzany pompA

Sterownik pokojowy tym bardziej z tak małą histerezą nic nie da. Jeżeli ja grzeję tylko w taniej taryfie to muszę naładować płytę z zapasem wystarczającym na przerwy w ogrzewaniu. Tym samym nie da się uniknąć delikatnych wahań temperatury. U mnie są na poziomie 1 stopnia czasem 2 co jest kompletnie nieodczuwalne. Powiem więcej ludzki organizm jest tak niedoskonały, że nie raz czułem że mi zimno a termometr pokazywał 23 stopnie albo było gorąco a tu po sprawdzeniu 21.

Dziś pierwszy raz w tym sezonie przejściowym żona stwierdziła, że dziś w salonie było za ciepło (25 stopni). W takich okresach sterowanie pogodowe może mieć problem w części słonecznej. Mogę to rozwiązać sterownikiem temperaturowym wyłączającym obiegi w tej części domu podczas takich zdarzeń. Problemem jest to, że w nocy jest minus kilka a w dzień plus kilka. Choć pewnie najlepszym rozwiązaniem będzie wyłaczyć piec w taryfie 13-15. Na razie to tylko jeden taki dzień, jeżeli będzie więcej to zobaczymy co .

Do1*C to jeszcze zrozumiem, ale 2*C to chyba przesada ze tego nie czujesz, to jeśt znaczna roznica.skoro jej nie czujesz to czemu trzymasz w domu temp 23, a nie 21?

Przyklad na to ze sterowanie centralne nie radzi sobie z okresami przejsciowymi, ktore stanowia znaczna czesc okresu grzewczego.

U mnie tez w nocy jest minus, a w dzien sporo na plusie i jakos nie zauwazam by ogrzewanie mialo z tym problem, bo nawet jesli nie zalaczy sie 13-16 to jesli temp o 5 bedzie za niska to spokojnie na 7 bedzie ok.

Czy ktos z Was po tym jak mial auto z dwustefowa klimą, kolejne kupił z jednostefowa, albo wogole manualna?