krolikos 12.11.2010 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam, Śledzę tematy ogrzewania prądem od dłuższego czasu, w zasadzie gdybym nie czytał to pewnie nadal szukałbym działki z gazem, a tak kupiłem bez i dalej czytam o prądzie Obmyśliłem pewne rozwiązanie, choć raczej jest to zlepek forumowych rozwiązań z moją interpretacją, a plan jest taki: Dom z poddaszem użytkowym 140m2 + garaż nie ogrzewany: ściany, podłoga, 30cm styro, rekuperator + GWC, eliminacja wszelkich mostków etc - ot b.dobry domek pod elektrykę, Ogrzewanie: łazienki - maty grzejne + "farelka" na czas kąpieli kuchnia - maty grzejne reszta - konwektory Taki dom przy -5 (zakładam średnią temp w zimie) traciłby max 1 st C/6h, temp w środku 21-22 st C, wahania jednego, dwóch stopni jak najbardziej dopuszczalne Sposób ogrzewania w drugiej taryfie: Obwody ogrzewania włączane zegarem w G12 (22-6, 13-15) maty + konwektory uruchamiane własnym termostatem jeśli temperatura spadnie poniżej 22 st C (tylko w G12), Reku wyłączane, lub na najniższym biegu w godz. 6-13, 15-22 - w nocy powiedzmy średni bieg a między 13-15 pełne wietrzenie Aby w nocy nie było za gorąco ogrzewanie mogłoby się włączać dopiero o 3-ciej rano i przez 3h podnieść temp do 22 st C Jeśli to miałoby sens, mamy pełną automatykę, w dzień i rankiem ciepło, a w nocy chłodno - czyli tak jak lubię a do tego jeśli napalimy w kominku ogrzewanie po prostu się nie włączy, np w weekend Czy takie rozwiązanie w ogóle ma sens, Proszę o krytykę Pzdr Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar25 12.11.2010 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Tak wątek o Legalett jest dość specyficzny.By the way ,drogi Avatar, czy koszty funkcjonowania Legalett są jedyną rzeczą o jakiej pisałeś na tym forum przy okazji tej całej złożonej operacji pt budowa domu? Wydaje się, że udzielałem się tylko na wspomnianym wątku. Oczywiście kontaktowałem się w związku z innymi tematami, ale prywatnie z forumowiczami, a nie na forum. Od początku fascynowałem się współczynnikami, zapotrzebowaniem na ciepło, domami pasywnymi itd, i można powiedzieć, że dążyłem do doskonałości. Dlatego po tym jak już postawiłem mój domek chciałem się podzielić informacją o kosztach i sposobie dojścia do tego, ocieplenie, reku, ogrzewanie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie same wyniki mogłem osiągnąć z całkiem innym systemem grzewczym. To zrozumiałe, ale skoro już mam ten to o tym wspominam. Nie reklamuje, nie namawiam, tylko piszę jak jest. Zapraszałem już kilka razy do mnie do domu. Proszę przyjechać i zobaczyć, porozmawiać z żywym człowiekiem a nie handlowcem czy anonimowym forumowiczem. Wtedy Pan zobaczy jak jest naprawdę i zdecyduje na podstawie jakichś faktów, a nie domysłów, plotek, czy haseł marketingowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar25 12.11.2010 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 krolikos: Przy obliczeniach zawsze bierz wartość dla twojej strefy klimatycznej. Czyli około -20 stopni. Zawsze lepiej założyć najgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.11.2010 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Witam, Obmyśliłem pewne rozwiązanie, choć raczej jest to zlepek forumowych rozwiązań z moją interpretacją, a plan jest taki: Dom z poddaszem użytkowym 140m2 + garaż nie ogrzewany: ściany, podłoga, 30cm styro, rekuperator + GWC, eliminacja wszelkich mostków etc - ot b.dobry domek pod elektrykę, Ogrzewanie: łazienki - maty grzejne + "farelka" na czas kąpieli kuchnia - maty grzejne reszta - konwektory Taki dom przy -5 (zakładam średnią temp w zimie) traciłby max 1 st C/6h, temp w środku 21-22 st C, wahania jednego, dwóch stopni jak najbardziej dopuszczalne Sposób ogrzewania w drugiej taryfie: Obwody ogrzewania włączane zegarem w G12 (22-6, 13-15) maty + konwektory uruchamiane własnym termostatem jeśli temperatura spadnie poniżej 22 st C (tylko w G12), Reku wyłączane, lub na najniższym biegu w godz. 6-13, 15-22 - w nocy powiedzmy średni bieg a między 13-15 pełne wietrzenie Aby w nocy nie było za gorąco ogrzewanie mogłoby się włączać dopiero o 3-ciej rano i przez 3h podnieść temp do 22 st C Jeśli to miałoby sens, mamy pełną automatykę, w dzień i rankiem ciepło, a w nocy chłodno - czyli tak jak lubię a do tego jeśli napalimy w kominku ogrzewanie po prostu się nie włączy, np w weekend Czy takie rozwiązanie w ogóle ma sens, Proszę o krytykę Pzdr Robert Wg mnie teoretycznie ma sens...ale jeśli w praktyce nie wyjdzie to co zrobisz dalej ? Ja zakładam,że moja II taryfa przy wodnej podłogówce i cwu z bojlera wyjdzie w praktyce...jeśli nie to mam alternatywę w postaci PCi a Ty ? Zaryzykujesz ? Do odważnych Świat należy Edytowane 12 Listopada 2010 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar25 12.11.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Arturo72: Jak zasilasz tą instalację podłogową wodną prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.11.2010 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 (edytowane) Arturo72: Jak zasilasz tą instalację podłogową wodną prądem? Zamierzam Poprzez kociołek Elterm,cwu myślałem przez bojler Nordic 2400 ale wpadła mi do głowy PCI tylko do cwu za ok.6tys.zł... Parterówka 118m.kw,płyta fundamentowa,BK24+20cm,strop lany i 20cm styro,okna w warstwie ocieplenia,oczywiście reku,kominek z DGP(mam w głowie podłączenie do reku) Wszystko w II taryfie,3 osoby na pokładzie Jeśli koncepcja nie wyjdzie lub będzie mocno obciążała budżet to w pogotowiu będzie DZ pod płytą fundamentową dla PCi w postaci kolektora spiralnego Edytowane 13 Listopada 2010 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 13.11.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Dlaczego zakladacie ze prad nie dyrydy, i trzeba bedzie zmienic nosnik? Przy tak dobrze ocieplonych chalupkach prad elektryczny, nie wychodzi drogo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Przy tak dobrze ocieplonych chalupkach prad elektryczny, nie wychodzi drogo.... A jeśli może być jeszcze taniej to czemu nie ?Jak ceny PCi będą na poziomie 6-8ys.zł to nie widzę przeszkód montażu ich pod podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 13.11.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A jak nie bede mial systemu wodnego, tylko kabelki w wylewce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A jak nie bede mial systemu wodnego, tylko kabelki w wylewce? No to będziesz skazany na prąd No chyba,że wylejesz nową wylewkę Prędzej czy później PCi albo stanieją albo będą dotacje,także warto zostawić alternatywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 13.11.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Ale sa jeszcze silownie wiatrowe i panele fotowoltaniczne i ja w to wierze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.11.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Uwierz w styropian etc.... j-j pokazał jak za 570 zł. ogrzać chałupę o pow. ok. 100 m.kw. Wzrost cen energii elektrycznej o 10 % rocznie (mało prawdopodobny) to kolejne 57 zł. wydatków rocznie............... Ogrzewanie swoją drogą,można przyoszczędzić ale cwu też trzeba grzać ,styro nie pomoże a tutaj wychodzi ok.1-1,2 tys.zł rocznie.I to mnie trochę boli,dlatego mam w głowie PCi do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 13.11.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Ogrzewanie swoją drogą,można przyoszczędzić ale cwu też trzeba grzać ,styro nie pomoże a tutaj wychodzi ok.1-1,2 tys.zł rocznie.I to mnie trochę boli,dlatego mam w głowie PCi do cwu. Ja wierze w styropian, a do CWU bedzie PCI powietrzna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.11.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Prostaś, poprzedni sezon grzewczy to 440 zł a nie 570 . Ale że w styro trzeba wierzyć to zdecydowanie! A co do cwu to podam że cały rok od zeszłego września do sierpnia tego roku (cały rok) kosztował mnie za wszystko: grzanie domu, cwu i wszystkie pozostałe potrzeby jak gotowanie, pranie itp czyli cały prąd (wszystkie potrzeby)- 2206 zł czyli ok. 20 zł/m2*rok pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 A jeśli może być jeszcze taniej to czemu nie ?Jak ceny PCi będą na poziomie 6-8ys.zł to nie widzę przeszkód montażu ich pod podłogówkę Powiem ci Arturo72 że nie za bardzo cię rozumiem. Będziesz miał DZ do pompy i chcesz kupić pompę do samej CWU za 6 tyś? Może to nie poziom 6-8tyś ale 10. http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html Taką ma HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.11.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Powiem ci Arturo72 że nie za bardzo cię rozumiem. Będziesz miał DZ do pompy i chcesz kupić pompę do samej CWU za 6 tyś? Może to nie poziom 6-8tyś ale 10. http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html Taką ma HenoK Nie tak szybko Cena pompy 8kW brutto to 13tys.zł +do tego zasobnik,osprzęt 5-7tys.zł i robi nam się ok.20tys.zł.PCi do cwu mam z zasobnikiem 300l za 6tys.zł. Jest różnica ? Za tą różnicę mam gotowy kominek z DGP+rekuperator gratis Edytowane 14 Listopada 2010 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Ale dlaczego aż 8kW? Cały osprzęt z zasobnikiem można już kupić za około 3tyś. Poza tym pisałeś o cenie pompy. Edytowane 14 Listopada 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.11.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 . Poza tym pisałeś o cenie pompy. No pisałem,ze wszystkim 6tys.zł http://www.eko-instal.pl/dimplex-bwp-30h-pompa-ciepla-do-cwu.html http://www.eko-instal.pl/rotaberg-rsj-35-300-rdn3-pompa-ciepla-z-wezownica.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 A mi pompa nie chodzi:( Wczoraj coś pindolnęło na lini i nie mam fazy i dopiero jutro naprawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.11.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Nowy dom = niespodzianki Ja już 2 razy wołałem hydraulika, raz bez elektrycznej sprężyny się nie obyło... Bądź dzielny, napalisz w kominku. Nie no z ciepłem nie ma problemu. Do jutra pewnie temp. spadnie o jakiś jeden st. A CWU podepnę bezpośrednio pod prąd. Jeden dzień mnie chyba nie zrujnuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts