malux20 15.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 jasiu żaden cud to proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 jasiu żaden cud to proste ogrzewanie + słoneczko = przegrzanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.03.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 nie jasiuprzy wodnej jakoś to plynnie się regulujete przegrzanie to calkiem miłe jest w odbiorujak mi w dzien podskoczy 0 1-2 stopnie to się nie czuje bardzodla mnie 16m2 okien od poludnia nie jest absolutnie problemem.fajnie też jest rano od wschodu w sypialni-3m2 do wieczora w sypialni nie czuc efektu slonca z ranaod zachodu mam witryne 4,5 m2 z niskim parapetem ulubione miejsce mojego kota w nowym domu.jasiu może u mnie efekt lagodzi silikat z ceramiką.aha na początku maja słonce przestaje mi wchodzić do domu od południa a zaczyna wchodzić na całego pod koniec sierpnia-ale to efekt okapówjasiu no twoje sciany nie pomagają ci z tym przegrzaniem no ale u ciebie to minimalny problem z powodu poludniowej ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.03.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Proste 15m2 przeszklen na ktore w tym okresie slonce dziana od wschodu do zachodu, tyle ze teraz nie mam przegrzan, bo 23,4 to nie piekarnik, ale latem zdaza sie i to nie pd- okna sa powodem, bo tam okap robi swoje, ale okna od zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.03.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 te 23,4 -to pewnie daje daje w domu taki efekt jak np slonce marcowo-kwietniowe na stoku narciarskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.03.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 te 23,4 -to pewnie daje daje w domu taki efekt jak np slonce marcowo-kwietniowe na stoku narciarskim? Nie mam porownania bo ja ze sportow zimowych to tylko kulig uprawiam;-) no ale jest to jeszcze akceptowalne, jedno co zauwazylem to ze jak sa 3-4 dni sloneczne, to ten pierwszy odczuwa sie najmniej przyjemnie, potem jak wylewka zmniejszy temp jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.03.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 no u mnie trochę jest klopot z łazienką od pólnocyprzy zasilaniu 23-24 jest kłopot z uzyskaniem czegoś więcej niż 21-23 ale to od zera na termometrze.niby mam grzałke w drabinie ale podgrzewałbym caly obiegno tu wychodzi zaleta kabla waszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.03.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 no u mnie trochę jest klopot z łazienką od pólnocy przy zasilaniu 23-24 jest kłopot z uzyskaniem czegoś więcej niż 21-23 ale to od zera na termometrze. niby mam grzałke w drabinie ale podgrzewałbym caly obieg no tu wychodzi zaleta kabla waszego Chciałem zapodać kable pod kafle w łazience(400zł) ale w ostatniej chwili zrezygnowałem,za to łazienkę mam od południa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 16.03.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) jakie masz moce i co ile ukladane w posadzce? Moce i rozstawy bym zostawił ale wylewkę zrobiłbym mniejsza lub wyzej kable (aktualnie wylewka 11cm, posadowienie kabli -8cm) Mogłoby być [grubość 8cm, umiejscowienie kabli -4cm] Powierzchnia podana to tylko ta gdzie sa kable (pow. wg projektu 120m2 - parter) Edytowane 16 Marca 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.03.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Pytanie do osob posiadajacych systemy wodne, II taryfy i jeden sterownik na caly dom, albo sterownik pogodowy. Jak u Was zalacza sie ogrzewanie kiedy sa np. Dwa dni bardzo sloneczne z temp w okolicy 0, a w nocy jest siarczysty mroz? Wróciłem z delegacji więc odpowiadam teraz dopiero. U mnie piec w nocy grzeje mocniej bo tak mu wskazuje sterowanie pogodowe. Jest to niby niedogodność ale właściwie efektem ubocznym jest tylko to, że w pokojach jest deczko cieplej (23-24 stopnie) ale zdziwiłem się bo zupełnie tego nie odczuwam. Tak sobie myślę, że producenci pieca mogli by zrobić jedną tylko rzecz, która załatwiła by ten problem (może to opatentuję? ustawić temperaturę wody w piecy na podstawie nie obecnej temperatury na zewnątrz a np średniej z ostatniej doby. To kompletnie wyeliminowało by ten problem. U mnie II taryfy, buforek z grzałkami i wodna podłogówka. Od października do początku marca sterowanie tylko pogodówką spisywało się znakomicie. Obecnie jest często przegrzany przez słońce salon z anexem (42m2). Słońce podbija temp do 24stopni - w zasadzie od początku marca wyłączam rano pompę podłogówki i właczam ja po południu-dzięki temu podbija tylko do 24st. Myślę nad termostatem w salonie i podpięciem do niego siłowników które by zamykały pętle salonu. Co o tym sadzicie? PS. Obecne średnie zużycie prądu tylko w II taryfie w marcu 36kWh/dobę/105m2 CO+CWU. Ja tak zrobię i będzie ok. a ja powiem tak... w mojej chałupie wszystkie przeszklenia są od wschodu i zachodu, od południa jest ślepa ściana ... można by rzec że mnie problem przegrzewania nie dotyczy ale ... poza okresem grzewczym mam ogromne uzyski z tych okien bo w lecie jazda zaczyna się od 6:00 rano i kończy po 19:00 ale jakoś nie udało mi się zanotować większego niż 2* skoku temperatury w ciągu letniego słonecznego dnia gdzie cały dom jest dosłownie bombardowany energią słoneczną a na domiar złego ma kiepską akumulację bo jest z klocków styropianowych... tak więc wytłumaczcie mi jak chłopu na roli jakim cudem wam się chałupy przegrzewają w zimie gdzie wszędzie same straty a ja potrzebuję tygodnia upałów aby średnia temperatura w domu wzrosła o te 2-3*... Jasiu wytłumaczę Ci to tak. We wtorek (a mamy sobotę) wyłaczyłem kompetnie ogrzewanie w części dziennej domu bo byłem ciekaw co się stanie. I wiesz co? Dziś rano mam temperaturę 22 stopnie! w nocy są mrozy do ok minus kilkunastu stopni, w dzień ledwo co na plusie albo minus. Ta część domu ogrzewa się tylko słońcem, zyskami bytowymi od 1,5 osoby (mnie nie było a starsza córka zamknięta non stop w swoim pokoju ;-P ) oraz jakąś częścią ciepła, która doleci z łazienki przez drzwi oraz korytarza za ścianą choć sądzę, że te ostatnie to jest szczątkowy wpływ. Czekam dalej i dopóki słońce będzie świecić nie włączam ogrzewania. Podam dziś ile będzie po południu. I żeby nie było nie mam idealnych warunków do ogrzewania domu słońcem bo co prawda okna idelanie od wschodu do zachodu to jednak podłoga bardzo jasny gres i słońce nie ma jak jej nagrzać. Gdyby zrobić dom z przeszkleniem tylko wschodnio-południowo-zachodnim a północną część schować w skarpie jak to jest w projektach domów ziemianek (nie pamiętam nazwy) to dom spokojnie można grzać samym słońcem i świeczką Niestety u nas słońca całą zimę nie było i tu jest pies pogrzebany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.03.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Moce i rozstawy bym zostawił ale wylewkę zrobiłbym mniejsza lub wyzej kable (aktualnie wylewka 11cm, posadowienie kabli -8cm) Mogłoby być [grubość 8cm, umiejscowienie kabli -4cm] Powierzchnia podana to tylko ta gdzie sa kable (pow. wg projektu 120m2 - parter) dzięki, a kable masz 10W/m2 gęsciej czy 15W/m2 rzadziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 16.03.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 a na domiar złego ma kiepską akumulację bo jest z klocków styropianowych.. ...czy to zaleta czy wada bo też planuje dom z klocków + kable + płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 16.03.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Moce i rozstawy bym zostawił ale wylewkę zrobiłbym mniejsza lub wyzej kable (aktualnie wylewka 11cm, posadowienie kabli -8cm) Mogłoby być [grubość 8cm, umiejscowienie kabli -4cm] Powierzchnia podana to tylko ta gdzie sa kable (pow. wg projektu 120m2 - parter) Ile razy masz przewymiarowaną moc kabli w stosunku do obliczeniowego obciążenia cieplnego pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 16.03.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 tak bardzo ogólnie to dobrze byłoby 2,4 raza lub nawet troszkę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 16.03.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 ogólnie to wiesz.. wiadomo że tania taryfa to 10h a doba ma 24h i żeby 2,4 wyszło to nie problem policzyć ale często jest tak że teoria z praktyką w parze nie idą.. bo jak ktoś grzeje 8h tylko to już inaczej wyjdzie a jak 6 to też i to nie w stronę przewymiarowania.. tyle że to oznacza że ma za dużo mocy w kablach albo zapotrzebowanie źle obliczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 16.03.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 i to "za dużo mocy w kablach" ma mu w czymś przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.03.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jasiu wytłumaczę Ci to tak. We wtorek (a mamy sobotę) wyłaczyłem kompetnie ogrzewanie w części dziennej domu bo byłem ciekaw co się stanie. I wiesz co? Dziś rano mam temperaturę 22 stopnie! w nocy są mrozy do ok minus kilkunastu stopni, w dzień ledwo co na plusie albo minus. Ta część domu ogrzewa się tylko słońcem, zyskami bytowymi od 1,5 osoby (mnie nie było a starsza córka zamknięta non stop w swoim pokoju ;-P ) oraz jakąś częścią ciepła, która doleci z łazienki przez drzwi oraz korytarza za ścianą choć sądzę, że te ostatnie to jest szczątkowy wpływ. Czekam dalej i dopóki słońce będzie świecić nie włączam ogrzewania. Podam dziś ile będzie po południu. No i mamy 24,5 stopnia ... bez włączonego ogrzewania. Niestety pomiar nierzetelny bo doszło pieczenie ciasta (jakaś godzinka może dwie) i smażenie schabowych. Otworzyłem drzwi do wiatrołapu ... nic nie pomogło. Właśnie przed chwilą otworzyłem drzwi na taras Jak to jest, że Lobo nie przegrzewa się część dzienna od słońca? U mnie się przegrzewa od słońca i zrobienia obiadu Może stosunek powierzchni okien do powierzchni pomieszczenia? Lobo ma większy dom. U mnie 13 m2 okien "grzeje" ok 40m2 pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 16.03.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Wszystko zależy od rozwiązań. Ja mam dach poza dom wysunięty razem z rynną ponad 1m, wysokość dolnej krawędzi rynny jest po to nisko żeby wyglądało łanie i żeby słonko niepotrzebnie nie zaglądało od południa do środka. W kuchni mam płytę indukcyjną, która w eksploatacji jest praktycznie w tej samej cenie co kuchenka gazowa i nie generuje ciepła poza garnek itp. Tam gdzie mam duże przeszklenia do podłogi mam taras i słonko nie zagląda lub są od zachodu. Temperatura waha się obecnie w słoneczne dni poniżej 1 stopnia. Mury z silki, strop monolityczny, salon w gresie. Wszystko zależy od rozwiązań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.03.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jak to jest, że Lobo nie przegrzewa się część dzienna od słońca? U mnie się przegrzewa od słońca i zrobienia obiadu Może stosunek powierzchni okien do powierzchni pomieszczenia? Lobo ma większy dom. U mnie 13 m2 okien "grzeje" ok 40m2 pomieszczenia. U mnie 15m2 na jakies 65-70m2 bo i korytarz po czesci sie na to zalapie, wiecej niz 23,4 jeszcze nie zanotowalem, u mnie wysokosc pomieszczen 2,7-2,75 nie pamietam juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.03.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 ...czy to zaleta czy wada bo też planuje dom z klocków + kable + płyta ja nie widzę wad tego rozwiązania ... ale zaraz pewnie odezwą się głosy że musi być bunkier ... ale po co to nie mam pojęcia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts