Maco 21.10.2003 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Pamiętajmy tylko, że w tej chwili w Unii nie ma wolnego rynku na energię. Jak się tam (a wtedy i u nas) uwolni ten rynek to nastąpi wolna konkurencja. A to na 90% gwarantuje obniżki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.10.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Wolny rynek na dostawy enrgii (prąd, gaz) w Austrii został wprowadzony około 1 rok temu. Z drugiej strony, prawda, że na razie nie ma wielu konkurentów, więc za bardzo nie jest w czym przebierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.10.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Ale co to zmienia, że w innych krajach energia jest droższa? Gaz jest droższy, prąd jest droższy. Opłaca się wtedy budować energooszczędne domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 22.10.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Ale co to zmienia, że w innych krajach energia jest droższa? Gaz jest droższy, prąd jest droższy. Opłaca się wtedy budować energooszczędne domy. A po za tym ludzie tam zarabiają trochę inne pieniądze i dla nich te relacje wyglądają zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 22.10.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Materiały ociepleniowe też są droższe. Stosunek cen materiał ociepleniowych do cen nośników energii jest mniej więcej taki sam. To co chciałem powiedzieć to to, że lepiej teraz w Polsce zainwestować w relatywnie tanie materiały ociepleniowe, aby w przyszłości (za 5-10 lat) oszczędzić na relatywnie wysokich cenach nośników energii. Nie wydaje mi się, że cena gazu utrzyma się na poziomie 16 gr. Po wejściu będziemy "dobijać" do Unii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 22.10.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Nasz dom jeszcze się buduje ale już postanowiliśmy zrobić ogrzewanie gazowe. Od czterech lat ogrzewamy się w naszym 48m mieszkaniu prądem. Nie mieliśmy wtedy pieniędzy na zrobienie całej instalacji niezbędnej do gazu. Zaproponowano nam grzejniki konwekcyjne atlantic - niestety zimy były dla nas koszmarem: drogo i nigdy nie było naprawdę ciepło. W zeszłym roku kupiliśmy grzejnik akumulacyjny dimplex. W końcu jest ciepło i rachunki spadły znacznie (500-600zł zimą) - ale i tak wydaje mi się to dość dużo na tak małe mieszkanie.Dlatego w domu postanowiliśmy zrezygnować z ogrzewania na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 22.10.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Ja ogrzewam dom ok. 100 m2 czterema piecami akumulacyjnymi, łączna moc 11 kW i w najzimniejszym miesiącu poprzedniej zimy zużyłem energii za 400 zł. Nawet biorąc pod uwagę, że Twoje mieszkanie jest słabo zaizolowane to płacisz trochę dużo. Czy na pewno korzystasz z II taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 19.11.2003 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Odnośnie prognoz cen energii elektrycznej - czytałem (nie pamiętam gdzie) artykuł, że owszem, ceny mogą spadać po uwolnieniu rynku, ale nie dla odbiorców indywidualnych. W tej chwili podobno energia elektryczna dla gospodarstw domowych w Polsce jest nienaturalnie tania w odniesieniu do korzyści dla ZE. Wydaje się więc, że po uwolniniu rynku energii ceny spadną dla przemysłu, zaś wzrosną dla odbiorców indywidualnych. Ten artykuł ostatecznie zniechęcił mnie do ogrzewania prądem.Czy są na tym forum wypowiedzi ludzi ogrzewających prądem w dużych domach ponad rok i zadowolonych? Jeśli tak, to proszę o podanie linku. Widziałem parę ogłoszeń typu "sprzedam prawie nowe piece akumulacyjne" - to daje do myślenia.Dick czy Ty jesteś zadowolony? Podaj więcej szczegółów na temat swojego domu i ceny jaką zapłaciłeś za piece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.11.2003 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 wg,widziałem też ogłoszenia o sprzedaży nieużywanych piecy gazowych, nowych Mercedesów i komputerów.Czy to znaczy, że to nie są dobre rzeczy... ? Ja myślę tak, że nawet jeśli różnica w cenach paliwa jest 100 czy 200% to przy ograniczeniu strat ciepła w domu będą to różnice rzędu 100zł miesięcznie. Jeśli tak, to inwestycja w instalcję gazową i jej utrzymanie jest dla mnie niewygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Widziałem parę ogłoszeń typu "sprzedam prawie nowe piece akumulacyjne" - to daje do myślenia. Dick czy Ty jesteś zadowolony? Podaj więcej szczegółów na temat swojego domu i ceny jaką zapłaciłeś za piece. Gdzie widziałeś? Ja szukam od dłuzszego czasu i nic nie widziałem! Daj jakies namiary! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 20.11.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 w dziale ogłoszenia sprzedaje je haczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 20.11.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 wg! Mój dom : bk 24+10 styropian, parter z poddaszem użytkowym, powierzchnia użytkowa ok. 100 m2. Piece akumulacyjne f-my Dimplex:1x5 kW, 3x2 kW . W łazience mata grzewcza, kuchnia otwarta na salon (wspólny piec ten 5kW). Łaczny koszt 4 pieców z wbudowanymi sterownikami- 7800 zł. Zaznaczam, że Dimplex to tzw. "górna półka", krajowe odpowiedniki możnaby dostać za ok. 6000 zł, ale estetyka nie ta. Na piece 5 lat gwarancji (3 lata producenta+2 lata sprzedawcy - firma MK z Opola). O wyborze takiego spsobu ogrzewania zdecydował brak dostępu do sieci gazowej. Olej opałowy lub co gorsza gaz płynny - na dzień dzisiejszy są droższe w eksploatacji. Paliwa stałe odpadły bo brak piwnic. Jak będą się kształtowały ceny nośników energii po wstąpieniu do U.E. - sam chciałbym to wiedzieć, jednak myślę, że relacja II taryfy do I będzie mniej więcej stała. Za sezon grzewczy 2002/2003 koszty ogrzewania wyniosły ok. 2300 zł - dom nowy, niewyschnięty a zima dosyć długa i ostra. Temperaturę utrzymywałem 21 st. C w pokojach i kuchni, 23 w łazience. Cena energii w II taryfie: 0, 1744 zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 20.11.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Dzięki za odpowiedź. Czy w trakcie eksploatacji odczuwalne są jakieś wady? (np. wysuszone powietrze, niemożność dogrzania pomieszczeń przy nagłej zmianie pogody itp.)Czy ogrzewasz tylko tymi piecami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 w dziale ogłoszenia sprzedaje je haczyk Są to piece z najniższej półki cenowej, do tego w większości statyczne, których ja bym nie używał nawet gdybym je dostał za darmo. Jeśli cena będzie odpowiednia to chętnie kupię ten dynamiczny (jeśli już nie został kupiony). Argumenty, że to jest złe bo ktoś to sprzedaje tak czy inaczej wydają się trochę śmieszne... Ja ogrzewam mieszkanie prądem i jestem z komfortu bardzo zadowolony. Faktem jest, że mam grzejniki promiennikowe, dzięki którym wilgotność mam na poziomie 65% (wcześniej miałem stare grzejniki wodne i masakrycznie wysuszały powietrze). Jeden piec akumulacyjny przydałby mi się gdyż mam deficyt prądu (25A) ze względu na to iż wszystko jest u mnie na prąd (CWU, płyta ceramiczna, pralka, zmywarka, przepływowy podgrzewacz wody w kuchni). Oszczędności raczej się nie spodziewam (dzięki odpowiedniemu sterowaniu i tak sporadycznie tylko grzeję w drogiej taryfie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 21.11.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Rozumiem krytykę wypowiedzi, że jeśli ktoś coś sprzedaje to jest złe. Miałem raczej na myśli przypadek, kiedy ktoś zbudował nowy dom, grzał akumulacyjnie i po jakimś czasie buduje normalną kotłownię a piece sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 21.11.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Nie odczuwam problemów z przesuszeniem powietrza, pamiętam natomiast, że występowały czasem takie problemy gdy mieszkaliśmy w bloku - c.o.+grzejniki żeliwne. Jeśli chodzi o reakcje na zmiany pogodowe, wybrałem opcję bez sterownika pogodowego czyli sterowanie ręczne i problem występuje raczej przy nagłych ociepleniach gdy zakumulowana energia jest oddawana w sposób statyczny (bez udziału wentylatora). Wynika to z tego, że część ciepła będzie zawsze uwalniana przez obudowę - mimo najlepszej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Juras XR4Ti 21.11.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Moi drodzy! Nie powiem że ta duskusja jest bezcelowa.Ona po porostu nic nie wnosi. ''Gazownicy'' przeciw ,,elektrykom''... Każda metoda ma swoje wady i zalety, i nikt tu nikogo nie przekona na siłę. Oba sposoby ogrzewania są dobre. A koszty? No cóż. Na pewno inwestycyjnie ogrzewanie podłogowe wodne jest dużo droższe niż elektryczne. Eksploatacja może i tańsza. Trzeba po pprostu wybudować CIEPŁY dom. Do tego rekuperator i..... ogrzewanie. I mieszkać i się cieszyć. Jakby nie liczyć będzie taniej i przyjemniej niż w bloku. Ja zaliczam się do ,,elektryków'' Moje koszty za 2002 - ok.6000 PLN za ogrzewanie, oświetlenie, CWU,zimną wodę etc. POzdrawiam wszystkich Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUAJAC 21.11.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 KOTŁY KOSPELA BARDZO DOBRE , PROBLEM TYLKO Z KOSZTAMI PRĄDU MOŻNA ODRAZU DO KOTŁA KUPIĆ SOBIE SZNUR I POWIESC SIE NIŻ PŁACIĆ RACHUNKI DOŚWIADCZONY MONTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.11.2003 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Dlaczego kotły kospela miałyby być dobre. Taki kocioł to najgorsze rozwiązanie z możliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWI_JJ 25.11.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Od sierpnia mieszkam w domu ogrzewanym elektrycznie. Moj cieply dom to ok 135m2 z poddaszem. Na dole mam zalane w 10cm wylewce 8 kabli grzejnych pracujacych akumulacyjnie. W łazienkach mam kable grzejne umieszczone płytko - grzanie posrednie pomiedzy akumulacyjnym a bezposrednim. W 2 pokojach na gorze mam grzejniki konwektorowe. Kazdy kabel grzejny, łazienka i pokoj na gorze na swoj sterowniczek . W łazienkach i dwóch pokojach dzieci na gorze grzeje w wiekszosci poza II taryfa. Wode w bojlerze ogrzewam elektrycznie + kolektorki Hewalex'a. Kuchnia na prad. Popoludniami dogrzewam sobie kominkiem. W domu utrzymujemy temp. ok. 20 stopni. 80% energii elektrycznej zuzywam w II taryfie. Miesieczny koszt tego wszystkiego (ogrzewanie, gotowanie, oswietlenie )jest ok 540zł, za ostatni miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts