Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja Wam dorzuce jeszcze inną rzecz

w niedziele spaliłem w kominkiu 1 paczkę brykietu[10kg dąbex]

temp podniosła się do 23-26 w zależności od miejsca

poniedziałek , wtorek , środa[widać to było po temp powrotu a przede wszystkim po modulacji 16% też tak będzie]

pompa bierze teraz 3-4 kwh na dobę

z tego pewnie z 1kwh na ochronę antyrozmrażeniową i obsługę pompy-może troszke mniej

[wyłapuje to poniewaz od 17 do 9 rano jest pauza w grzaniu.

] przy kablach pewnie nie macie takich złodziejów prądu?-

dla osoby której idzie mu z 30-50 kwhdoba to nie problem no ale u mnie gdzie w marcu zamknę się w 160 kwh daje to do myśloenia

Ty policzyłaś, nie ważne, że bez sensu, ważne że wynik do teorii pasuje, nie?;)

Ja też swoje wiem więc?

więc ile kWh rocznie, dla załozeń jak wtedy, oszczdzasz, stosując ciepły montaż? czekam na liczbę; kazda inna odpowiedź mnie nie interesuje :)

p.s. możesz rzucić betonowym kołem ratunkowym w asolta i Henia - tylko ich nie zabij przy okazji...

więc?

Nie potrzebuje ratunku, liczone było na okiennym ze 2 lata temu:) Lekkim leszczem 200-300kW/h na rok. Nie wiele ale przyjmując nawet 0,4zł jako śr. cenę kW/h i wzrost cen prądu o 3-5% rocznie, wychodzi min 1.000zł/10 lat.

Montaż nie kosztował mnie tych pieniędzy a okien nie planuję ruszać przez min 30 lat więc o czym chcesz dyskutować? Może chcesz komuś wmówić, że lepiej osadzać szerokie na min 10cm, wzmocnione stalą zimne ramy w ciepły mur po to żeby wyglądało to jak otwór strzelniczy dla czołgu?

wydusiłeś to z siebie ;) na -re-sz-ci-e! trzeba Cię łechatać, żebyś napisał? zapewne to, co podałeś, to są całkowite straty przez ramy a nie różnica pomiędzy ciepłym a zimnym montażem :) ale zostawmy już to.

z 30 latami przesadziłes :) na pewno zmienisz je na cieplejsze przy okazji instalacji PC za lat mniej, niż 10 :) taki facelifting domu będzie :) Arturo też będzie wtedy wymieniać swoją na nowszą, doskonalsza i tańszą :)

Różnica, dla nieprawidłowego montażu całkowite (szaleńcy) liczyli nawet i 1000kW/rok ale niech by było tylko pół tego to dużo. Ale zostawiam:)

Przesadziłem, w ogóle ich nie będę mieniał - mam już prawie drugi projekt i drugą działkę (tanie ostatnio jakoś) ale w nowym nie będzie praktycznie ogrzewania tylko słońce i zapasy na zimę:)

EDIT:

Gdzie oskarżam? A rozwiązania skąd znasz? Montowałeś na nich okna i się nie przyznałeś, ze to Ty?:)

spokój, chłopaki.

Hipcia ma na pianę :) i działa :) a za 10 lat i tak będą fixy :)

te 1000kWh to w przypadku szkoły :) albo basenu :) albo całego osiedla

albo wcisnęło Ci się o jedno zero za dużo :p

Edytowane przez Hippek

Ktoś się chwalił jeszcze innym sposobem montażu kabli - w bruzdach wyfrezowanych w podkładzie betonowym ;).

u mnie tak było ale dlatego że na płytę fundamentową nie szła już dodatkowa wylewka - więc kable schowane w bruzdach i zalane cieniutką warstwą samopoziomu - można było ich nie chować w płycie tylko zalać samopoziomem - ale każdy mm wylewki to spora kasa ... taniej było wyciąć bruzdy - szczegóły dla zainteresowanych w DB

H: nie wiem jaka pogoda za oknem na pomorzu - ale u nas dopiero 1 dzien od tygodnia znów słońce , nadal mróz -2 i spory wiatr, nie ma bata dom coś musi nadal żreć :(

Edytowane przez R&K

ja Wam dorzuce jeszcze inną rzecz

w niedziele spaliłem w kominkiu 1 paczkę brykietu[10kg dąbex]

temp podniosła się do 23-26 w zależności od miejsca

poniedziałek , wtorek , środa[widać to było po temp powrotu a przede wszystkim po modulacji 16% też tak będzie]

pompa bierze teraz 3-4 kwh na dobę

z tego pewnie z 1kwh na ochronę antyrozmrażeniową i obsługę pompy-może troszke mniej

[wyłapuje to poniewaz od 17 do 9 rano jest pauza w grzaniu.

] przy kablach pewnie nie macie takich złodziejów prądu?-

dla osoby której idzie mu z 30-50 kwhdoba to nie problem no ale u mnie gdzie w marcu zamknę się w 160 kwh daje to do myśloenia

malux20, czym ty się przejmujesz. 4kWh to nawet w drogiej taryfie tylko 2zł. 1kWh na defrosty to 50 groszy straty, Wystarczy dobrze przeszukać kieszenie od spodni wrzuconych do kosza na pranie, i podejrzewam, że więcej niż te 50 groszy się tam znajdzie. Albo kilka butelek po piwie oddać do sklepu. 4 butelki po piwie to masz te 2 zł :)

Ty dalej swoje... co z tego, że U ramki 1 pomiędzy jej zewn. krawędziami jak ta ramka potrafi licować się z ciepłym murem. Z dwóch cyferek wiele nie policzysz, potrzeba termowizji aby zobaczyć co znaczy montaż.

Jak pisał j-j - te drobne rzeczy tu i tam dają jakieś % oszczędności ale spitolone dają 100% strat.

jak jest na pianę, to licuje się z pianą kochanie; chyba, że zalewasz to połaczenie płynnym metalem; zobacz na rozkład temperatur na termowizji oraz realną szerokośc tych izoterm i przeskaluj na realne cm, to pojmiesz, o czym mówię

Który tu gdzieś zapomniał ocieplić kawałek wieńca i łapał się za głowę bo miał zawyżone zużycie?;)

bitter?

Ty dalej swoje... co z tego, że U ramki 1 pomiędzy jej zewn. krawędziami jak ta ramka potrafi licować się z ciepłym murem. Z dwóch cyferek wiele nie policzysz, potrzeba termowizji aby zobaczyć co znaczy montaż.

Jak pisał j-j - te drobne rzeczy tu i tam dają jakieś % oszczędności ale spitolone dają 100% strat.

Który tu gdzieś zapomniał ocieplić kawałek wieńca i łapał się za głowę bo miał zawyżone zużycie?;)

Krzychu z całym szacunkiem do Ciebie i przez Ciebie wykonanej pracy przychylam sie do twierdzenia HIPKI,

jaki ma sens tak cieply montaz .... przecież całe okno to jak sie zgodzisz 100% powierzchni z tego 98% zajmowane jest przez zespolone szyby

(wezmy jedne z leprzych = trzyszybowe przenikalność 0,5K) to ile tego ciepła z 2% powierzchni okna czyli ramy nam ucieknie ???

Sama szyba ma około 500% gorsza przenikalność od b. dobrze ocieplonej ściany 0,1K < 0,5K szyby

dajcie juz sobie siana :) bo niektórzy maja naprawde duze okna

zdjecie z 2011 roku przed ociepleniem wewnątrz ~ + 5 +7 *C na zewnątrz ~ - 15*C pod oknem fragment styropianu (okno MS 3 szyby 0,5K ciepła ramka, profil z włukna węglowego wypełniony pianką)

drugie zdjecie po ociepleniu XI 2012 wewnątrz +19*C na zewnątrz ~ - 1.5*C

okno_2011.jpg

okno_2012_XI_po_ociepleniu.jpg

okno_gołe.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB