asolt 27.03.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 pisałeś, że jesteś elektronem Tak jestem, zawodów mam kilka, ale ta dziedzina jest uzupełnieniem pozostałych działalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.03.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 ciekawe jak moje OZC Polecacie kable grzejne w warstwie wylewki 5cm czy ok 13cm? Bedzie po swietach, a moze przed. Grubosć wylewki uzalezniona od przewidywanego stopnia wykorzystania II taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 27.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 ciekawe jak moje OZC Polecacie kable grzejne w warstwie wylewki 5cm czy ok 13cm? 5cm to trochę słabo ale już 7cm to chyba ok ale poczekaj na wyniki asolta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.03.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 ja Wam dorzuce jeszcze inną rzeczw niedziele spaliłem w kominkiu 1 paczkę brykietu[10kg dąbex]temp podniosła się do 23-26 w zależności od miejscaponiedziałek , wtorek , środa[widać to było po temp powrotu a przede wszystkim po modulacji 16% też tak będzie]pompa bierze teraz 3-4 kwh na dobę z tego pewnie z 1kwh na ochronę antyrozmrażeniową i obsługę pompy-może troszke mniej[wyłapuje to poniewaz od 17 do 9 rano jest pauza w grzaniu.] przy kablach pewnie nie macie takich złodziejów prądu?-dla osoby której idzie mu z 30-50 kwhdoba to nie problem no ale u mnie gdzie w marcu zamknę się w 160 kwh daje to do myśloenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.03.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Ty policzyłaś, nie ważne, że bez sensu, ważne że wynik do teorii pasuje, nie? Ja też swoje wiem więc? więc ile kWh rocznie, dla załozeń jak wtedy, oszczdzasz, stosując ciepły montaż? czekam na liczbę; kazda inna odpowiedź mnie nie interesuje p.s. możesz rzucić betonowym kołem ratunkowym w asolta i Henia - tylko ich nie zabij przy okazji... więc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.03.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 no ale u mnie gdzie w marcu zamknę się w 160 kwh daje to do myśloenia dzielisz włos na 16, nie na czworo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.03.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Nie potrzebuje ratunku, liczone było na okiennym ze 2 lata temu:) Lekkim leszczem 200-300kW/h na rok. Nie wiele ale przyjmując nawet 0,4zł jako śr. cenę kW/h i wzrost cen prądu o 3-5% rocznie, wychodzi min 1.000zł/10 lat. Montaż nie kosztował mnie tych pieniędzy a okien nie planuję ruszać przez min 30 lat więc o czym chcesz dyskutować? Może chcesz komuś wmówić, że lepiej osadzać szerokie na min 10cm, wzmocnione stalą zimne ramy w ciepły mur po to żeby wyglądało to jak otwór strzelniczy dla czołgu? wydusiłeś to z siebie na -re-sz-ci-e! trzeba Cię łechatać, żebyś napisał? zapewne to, co podałeś, to są całkowite straty przez ramy a nie różnica pomiędzy ciepłym a zimnym montażem ale zostawmy już to. z 30 latami przesadziłes na pewno zmienisz je na cieplejsze przy okazji instalacji PC za lat mniej, niż 10 taki facelifting domu będzie Arturo też będzie wtedy wymieniać swoją na nowszą, doskonalsza i tańszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.03.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 kszhu - nie każdy lubi mieć prowizorkę za 1 tyś - skoro hipcie oskarżasz o dziadowskie rozwiązania.200-300 kwh z powodu konsol -sztyka dla sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.03.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Różnica, dla nieprawidłowego montażu całkowite (szaleńcy) liczyli nawet i 1000kW/rok ale niech by było tylko pół tego to dużo. Ale zostawiam:) Przesadziłem, w ogóle ich nie będę mieniał - mam już prawie drugi projekt i drugą działkę (tanie ostatnio jakoś) ale w nowym nie będzie praktycznie ogrzewania tylko słońce i zapasy na zimę EDIT: Gdzie oskarżam? A rozwiązania skąd znasz? Montowałeś na nich okna i się nie przyznałeś, ze to Ty? spokój, chłopaki. Hipcia ma na pianę i działa a za 10 lat i tak będą fixy te 1000kWh to w przypadku szkoły albo basenu albo całego osiedla albo wcisnęło Ci się o jedno zero za dużo Edytowane 27 Marca 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.03.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 pytanie do Lobo: przegrzewasz czy nie przegrzewasz przy tej pogodzie, co za oknem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.03.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Ktoś się chwalił jeszcze innym sposobem montażu kabli - w bruzdach wyfrezowanych w podkładzie betonowym . u mnie tak było ale dlatego że na płytę fundamentową nie szła już dodatkowa wylewka - więc kable schowane w bruzdach i zalane cieniutką warstwą samopoziomu - można było ich nie chować w płycie tylko zalać samopoziomem - ale każdy mm wylewki to spora kasa ... taniej było wyciąć bruzdy - szczegóły dla zainteresowanych w DB H: nie wiem jaka pogoda za oknem na pomorzu - ale u nas dopiero 1 dzien od tygodnia znów słońce , nadal mróz -2 i spory wiatr, nie ma bata dom coś musi nadal żreć Edytowane 27 Marca 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.03.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 a ile spaliłes w marcu jak dotąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.03.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 ja Wam dorzuce jeszcze inną rzecz w niedziele spaliłem w kominkiu 1 paczkę brykietu[10kg dąbex] temp podniosła się do 23-26 w zależności od miejsca poniedziałek , wtorek , środa[widać to było po temp powrotu a przede wszystkim po modulacji 16% też tak będzie] pompa bierze teraz 3-4 kwh na dobę z tego pewnie z 1kwh na ochronę antyrozmrażeniową i obsługę pompy-może troszke mniej [wyłapuje to poniewaz od 17 do 9 rano jest pauza w grzaniu. ] przy kablach pewnie nie macie takich złodziejów prądu?- dla osoby której idzie mu z 30-50 kwhdoba to nie problem no ale u mnie gdzie w marcu zamknę się w 160 kwh daje to do myśloenia malux20, czym ty się przejmujesz. 4kWh to nawet w drogiej taryfie tylko 2zł. 1kWh na defrosty to 50 groszy straty, Wystarczy dobrze przeszukać kieszenie od spodni wrzuconych do kosza na pranie, i podejrzewam, że więcej niż te 50 groszy się tam znajdzie. Albo kilka butelek po piwie oddać do sklepu. 4 butelki po piwie to masz te 2 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 27.03.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 ciekawe jak moje OZC Polecacie kable grzejne w warstwie wylewki 5cm czy ok 13cm? ja będę robił 7-8 cm góra ,dół kable do siatki podniesione lekko przy zalewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 27.03.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Ty dalej swoje... co z tego, że U ramki 1 pomiędzy jej zewn. krawędziami jak ta ramka potrafi licować się z ciepłym murem. Z dwóch cyferek wiele nie policzysz, potrzeba termowizji aby zobaczyć co znaczy montaż. Jak pisał j-j - te drobne rzeczy tu i tam dają jakieś % oszczędności ale spitolone dają 100% strat. jak jest na pianę, to licuje się z pianą kochanie; chyba, że zalewasz to połaczenie płynnym metalem; zobacz na rozkład temperatur na termowizji oraz realną szerokośc tych izoterm i przeskaluj na realne cm, to pojmiesz, o czym mówię Który tu gdzieś zapomniał ocieplić kawałek wieńca i łapał się za głowę bo miał zawyżone zużycie? bitter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 27.03.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Ty dalej swoje... co z tego, że U ramki 1 pomiędzy jej zewn. krawędziami jak ta ramka potrafi licować się z ciepłym murem. Z dwóch cyferek wiele nie policzysz, potrzeba termowizji aby zobaczyć co znaczy montaż. Jak pisał j-j - te drobne rzeczy tu i tam dają jakieś % oszczędności ale spitolone dają 100% strat. Który tu gdzieś zapomniał ocieplić kawałek wieńca i łapał się za głowę bo miał zawyżone zużycie? Krzychu z całym szacunkiem do Ciebie i przez Ciebie wykonanej pracy przychylam sie do twierdzenia HIPKI, jaki ma sens tak cieply montaz .... przecież całe okno to jak sie zgodzisz 100% powierzchni z tego 98% zajmowane jest przez zespolone szyby (wezmy jedne z leprzych = trzyszybowe przenikalność 0,5K) to ile tego ciepła z 2% powierzchni okna czyli ramy nam ucieknie ??? Sama szyba ma około 500% gorsza przenikalność od b. dobrze ocieplonej ściany 0,1K < 0,5K szyby dajcie juz sobie siana bo niektórzy maja naprawde duze okna zdjecie z 2011 roku przed ociepleniem wewnątrz ~ + 5 +7 *C na zewnątrz ~ - 15*C pod oknem fragment styropianu (okno MS 3 szyby 0,5K ciepła ramka, profil z włukna węglowego wypełniony pianką) drugie zdjecie po ociepleniu XI 2012 wewnątrz +19*C na zewnątrz ~ - 1.5*C Edytowane 27 Marca 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.03.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 a ile spaliłes w marcu jak dotąd? słońca nie ma - szału nie ma były duże mrozy - chyba największe tej zimy ... 715 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.03.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Czyli w marcu twój dom potrzebuje 1,2kW do ogrzewania. Nieźle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 słońca nie ma - szału nie ma były duże mrozy - chyba największe tej zimy ... 715 kWh u mnie... październik 893kwh listopad 1268kwh grudzień 2064kwh styczeń 2173kwh luty 1768kwh (28 dni...) marzec1690kwh do dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.03.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 U mnie marzec wygrał z lutym. Chyba te silne wiatry dodatkowo wyziębiały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts