malux20 04.04.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 silikaty to najlepszy towar tylko musisz być pewien że odetniesz ten styk skutecznie-z doświadczenia uważam że warto.ja mam wenętrzne z silikatu a zewn to maxy 24cmsilka to najszlachetniejszy towar - żaden wynalazek a kierownik - co to za problem dopilnować ocieplen-ano własnie asekurowanie własnej dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.04.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 waflos ty chyba sobie jaja robisz ze skromnością wynik doskonałyu mnie teraz przy temperaturze 22-23 wdomu[od tygodnia bez kominka ] 7kwh p.p.woda na dobę/samo co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.04.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 modena - silikaty jaknajbardziej sa OK; waflos - całkiem fajny wynik , MasterCheat i inni - dot. CWU mam 140l obecnie 2+2 (6 lat i 8 m-cy) przy prysznicu i kapieli w małej wanience dziecka bez 2 zdan wystrarcza, gorzej jest kąpieli dorosłych w wannie - gdybym takie ustrojstwo miał jako główne to pewnie zasobnik byłby większy i może inny sposób grzania; bitter - mam zawór termostatyczny do mieszania CWU i jest OK , CWU tylko raz mi brakło w ciągu dnia tuż przed świętami w grudniu gdzie była rodzina + dużo mycia naczyń (takich z pieczenia etc - nienadających się do zmywarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 04.04.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 waflos ty chyba sobie jaja robisz ze skromnością wynik doskonały u mnie teraz przy temperaturze 22-23 wdomu[od tygodnia bez kominka ] 7kwh p.p.woda na dobę/ samo co. Dzieki!!! - czyli nie nie jest zły mój wynik/// (tak myslałem) W końcu na przkór prawie wszystkim kładłem styro grafit na scianę 25cm, fundament 20 i wełnę min. 45cm na strop by było tanio grzac prądem....hehe pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.04.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 masz prawo się cieszyćale ztymi grubościami to nie przesada?mi to prawie wszyscy mówią że powyżej 15cm się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.04.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 opłaca się opłaca ja planuje również 25 cm tyle ze kocki izodom 2000 ( czekam na wycenę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.04.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 a potem okna będziecie otwierać bo za ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 04.04.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 masz prawo się cieszyć ale ztymi grubościami to nie przesada? mi to prawie wszyscy mówią że powyżej 15cm się nie opłaca Malux polikcz ile musisz dopłacić tylko do grubości styropianu (mina sąsiadów bezcenna) zarobotę, klej i siatke zapłacisz tyle samo.... Parę lat temu też zamawiałem styro 15cm i wszyscy sie pukali w czoło - dzisiaj to standandard... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.04.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 odkąd się wprowadziłem nie otworzyłem okna by wietrzyć lub chłodzić/grzać ... więc nie ma obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 04.04.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 a potem okna będziecie otwierać bo za ciepło Ale problem... sorry ale idiota by zrozumiał.... - lepiej otwierać niż zamykać (a tak się nie da) by mieć cieplej.... hehe PS. Co ludzie robili na fizyce w szkole??..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.04.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 z tym klejem i siatką to muszę policzyć jak jest może faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.04.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 no tak ta fizyka - zawsze miałem pod górkęale lubiłem medla-mendela to była chyba jakaś para gejowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 04.04.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 odkąd się wprowadziłem nie otworzyłem okna by wietrzyć lub chłodzić/grzać ... więc nie ma obawy; Deko walczyłem z żoną ale w sumie zrozumiała ze nie trzeba ziębić by wywietrzyć... i jest ok - nie otwieramy okien bo po co....?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 04.04.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Zdecyduję się na bojler 160l, no chyba że ten 200l będzie w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.04.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 U mnie po prysznicu moze pokazac 25/30 a nadl bedzie leciec goraca, tak jak pisze Jasiek, czujnik na dole a woda leci z gory. Bitter, jesli twoj zawor jest tylko trojdrozny a nie termostatyczny, to jasne ze miesza tylko wzgledem ustawionej proporcji, ktora wyglada na to jest proporcja dla wysokiej temp wody w bojlerze. Wiec oszczednosc jaka zaplanowales z tego rozwiazania tracisz w dogrzewaniu w 1 taryfie No właśnie cholera nie wiem jaki on jest. Mam wrażenie, że woda cieplejsza na początku rano a potem już nie taka gorąca. Muszę termometrem pomierzyć. A może on jest termostatyczny ale nie daje rady jak już woda za zimna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.04.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam. Te silikaty to w końcu dobre są czy nie? Jak kiedyś chciałam budować z porothermu to się wszędzie naczytałam ze najlepsze są silikaty, jak już się przekonałam do silikatów( trochę to trwało) i zaliczkowałam , to się pojawiają opinie że może jednak ten porotherm jest lepszy. Normalnie można zwariować Mam zamiar odciąć silikaty od fundamentu porothermem z perlitem. ( a kierownik budowy z doświadczeniem ostrzegał że te silikaty to "zimne są":yes: ) Ja drugi raz bym się zastanowił nad BK. Silikaty mają jeszcze jedną wadę - niosą dźwięki. Tzn za ścianą nic nie słychać ale w pomieszczeniach otwartych działają jak lustro wody w jeziorze. Staniesz na drugim końcu i słyszysz o czym rozmawiają na przeciwległym. Jak do tego dołożysz gres na podłodze i ascetyczne umeblowanie plus brak dywanów i podcięcia w drzwiach na wentylację to niesie. Ja zrobiłem błąd, że posłuchałem żony i nie zamontowałe drzwi pomiędzy częścią dzienną a sypialnianą. Teraz jak idę rano kawę zrobić to podkładam koc pod wycięcie w drzwiach, żeby niemowlaka nie obudzić stuknięciem łyżeczki o blat. Plusem niewątpliwie jest wytrzymałość i akumulacja ale nie wiem na ile te ściany pomagają i na ile wystarczył by sam beton w podłodze do II taryfy - pewnie by nie wystarczył więc nie miałem opcji. Co do odcięcia od fundamentów .. tak dziś bym się zastanowił ale isomury wychodziły mi 5 tys. To cholernie drogo było. Bo policzcie Isomury 5 tys, piec kospela 3 tys, bojler 700 zł ... dokładam parę tysięcy i mam PCI powietrzną czyli tańsze ogrzewanie i tańsze CWU. Choć jak PCI się spieprzy po 10 latach to isomury lepsze ... ach te dylematy Malux polikcz ile musisz dopłacić tylko do grubości styropianu (mina sąsiadów bezcenna) zarobotę, klej i siatke zapłacisz tyle samo.... Parę lat temu też zamawiałem styro 15cm i wszyscy sie pukali w czoło - dzisiaj to standandard... W moim dzienniku jest wykres który pozwoliłem sobie umieścić raz jeszcze tutaj. Widać dlaczego ocieplenie powyżej pewnej granicy nie ma sensu. Wykres jest stworzony konkretnie dla mojego domu. http://img256.imageshack.us/img256/6404/e03670625af24962bde88eb.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.04.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) a ja drugi raz brałbym silikatsama płyta starczyłaby do aku waflos izoluje na całego - opłaca sie nie opłaca co zrobione to zrobionebitter kalkulujesz powietrznąa ja kalkuluje gruntową w podobny sposób Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 05.04.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ja drugi raz bym się zastanowił nad BK. Silikaty mają jeszcze jedną wadę - niosą dźwięki. Tzn za ścianą nic nie słychać ale w pomieszczeniach otwartych działają jak lustro wody w jeziorze. Staniesz na drugim końcu i słyszysz o czym rozmawiają na przeciwległym. Jak do tego dołożysz gres na podłodze i ascetyczne umeblowanie plus brak dywanów i podcięcia w drzwiach na wentylację to niesie. Co do odcięcia od fundamentów .. tak dziś bym się zastanowił ale isomury wychodziły mi 5 tys. [/img] Bitter myślisz że to wina konkretnie silikatów ta akustyka? Z tego co się orientowałam to na akustykę pomieszczenia ma wpływ wielkość pomieszczenia , wysokość i to co jest na podłodze( gres najgłośniejszy) Obliczaliśmy to i u mnie wyszło że będzie głośno ( nie lubię jak jest głośno:no:) Bedzie trzeba kombinować z jakimiś materiałami wygłuszającymi na ścianę, tapeta, grube zasłony itp. Przy BK byłoby jeszcze słychać dodatkowo odgłosy z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.04.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 przy silce może nie tyle jest głośno co niestety ale echo niesie mocno, trzeba bedzie na ściany coś pozawieszać dotyczy to dużych otwartych powierzchni jak salon + hol + kuchnia - na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 05.04.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 przy silce może nie tyle jest głośno co niestety ale echo niesie mocno, trzeba bedzie na ściany coś pozawieszać dotyczy to dużych otwartych powierzchni jak salon + hol + kuchnia - na dole A ja naiwna chciałam silikaty coby cicho było . U mnie tylko " dół " Trzeba będzie jakieś tłumiki na echo zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts