jasiek71 07.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 a ja bym im dał pomysł an małą pompę CWU gruntową. Taką 1,5 kW. tiaa... a co ty chcesz nią grzać ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.04.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zazwyczaj pompą do CWU grzeje się CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.04.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zazwyczaj pompą do CWU grzeje się CWU a to bardziej już nie można skomplikować co by wodę zagrzać...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.04.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 są sytuacje gdzie taka mała pompa spełniła by się doskonale zamiast dużego kombajnu. Są powietrzne, ale one znowu w zimie zabierają ciepło z wnętrz pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.04.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Przecież nikt Ci nie broni wziąć powietrze z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.04.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Przecież nikt Ci nie broni wziąć powietrze z zewnątrz nieprawda. Te pompy poniżej zera, praktycznie nie pracują lub mają znikomą skuteczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.04.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Po co wyważać otwarte drzwi - tu masz PC do psiej budy (dosłownie), jedynie $599: http://www.climaterightair.com/cr-2550 Kshu chodzi o to, że ja chciałbym do tej pompy jeszcze sterowanie pogodowe oraz żeby ta pompa grzała wodę a nie powietrze. Niech sobie ma małą moc ale żeby dawała radę przy minusowych temperaturach. Jak już nie da niech włącza się grzałka. Dużo wymagam bo to wszystko można kupić tylko niestety za cenę3 razy taką jaką ja uważam, że powinna kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 07.04.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Naszły mnie pewne wątpliwości - chyba za dużo na forum przebywam. Obecnie posiadam (w mieszkaniu) piec dwu-funkcyjny na gaz który od uruchomienia (5 lat) działa na tych samych ustawieniach (no prawi bo raz grzebałem jak budynek przeszedł termomodernizacje). Czytam i czytam i co niektórzy coś ciągle grzebią, przykręcają, dokręcają, zmieniają. A to za ciepła a to za zimno a to za wilgotno a to za sucho. Dla mnie komfortowa temp to 21,5 stopnia a wilgotność i wentylacja w domu (na temat którą nigdy się nie zastanawiałem a mieszkam w bloku z lat 70 -tych) jest sama z siebie i nie sprawia mi problemów - dopiero ostatnio zacząłem się na nią zastanawiać. Czy da się zrobić ( przy kablach i WM z rekuperacją ) tak żeby raz odpalić i już nie kombinować za dużo ?? Czy czeka mnie jakaś gehenna z ustawieniami i kombinowaniem ?? Proszę odpowiedzcie szczerze jak to naprawdę jest. ( proszę o odpowiedź praktyków ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.04.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 da się; drugi sezon, kiedy nie dotykam nic, poza włączeniem esów w rozdzielni (nie termostatów) 01.10 i wyłaczeniem, kiedy jest ciepło na zewnątrz - w tym roku pewnie bedzie to 15.04 aczkolwiek w zeszłym był wygłup pogody w maju (śnieg) i wtedy odpaliłam na 2-3 doby chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.04.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Pierwszy sezon dwa bedziesz grzebal z ciekawosci ja w trzecim tylko zrobie OFF->ON. Juz wiem wszystko co chcialem wiedziec o ogrzewaniu w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.04.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 zawsze można na wyngiel i wtedy grzebać nie trzeba :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Czy da się zrobić ( przy kablach i WM z rekuperacją ) tak żeby raz odpalić i już nie kombinować za dużo ?? Czy czeka mnie jakaś gehenna z ustawieniami i kombinowaniem ?? Proszę odpowiedzcie szczerze jak to naprawdę jest. ( proszę o odpowiedź praktyków ) ja nic nie grzebię a nawet na lato nie wyłączam ogrzewania, jest na czuwaniu cały rok na okrągło ... na początku wszyscy grzebią bo myślą że coś tym sposobem zaoszczędzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.04.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) ja nic nie grzebię a nawet na lato nie wyłączam ogrzewania, jest na czuwaniu cały rok na okrągło ... na początku wszyscy grzebią bo myślą że coś tym sposobem zaoszczędzą... no własnie chciałbym żeby tak to wyglądało - raz włączyć i ewentualnie co jakiś czas filtry wymienić w reku. A tak na marginesie to muszę kupić jakąś stacje pogody - sprawdzę jaką mam w mieszkaniu wilgotność bo się tu naczytałem że przy WM jest sucho i niekomfortowo w domu. A nie wiem w jakich wartościach wilgotności egzystuję i gdzie jest mój próg komfortu. I jak to jest z tymi wymianami przy reku - czy to nie przesada wymieniać całą kubaturę na godzinę ?? Czy przy WG tak to się też dzieje bo jakoś mi się nie wydaje a jakoś ludzie żyją ja też i nie mam problemu - z komfortem - z brakiem tlenu do oddychania. Jak to jest - posiadacze reku - podrzućcie jakieś doświadczenia. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 08.04.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 kabelki jakie macie przyłacze ile kW w swoich domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.04.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 ja jestem sceptycznie do oszczedności z reku nastawioinyale fakt że jest świeże powietrze zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.04.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Tu właśnie trwa dyskusja o CO2 - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG&p=5918626&viewfull=1#post5918626 Zapraszamy:) spieszę i ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.04.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Wm na 25% wymiany na h. Zwiekszam na 50% wymiany w czasie imprez madowych i swiatMoc przylacza 13kWSterowaniem mozna zaoszczedzic jakies 10-15% bez straty komfortu. Ja od stycznia w 22-24 grzeje tylko lazienke i pokoj syna. Reszta tylko 5-7 13-16. Niezauwazalne bo powoduje to tylko to ze w nocy nie ma 21,5 a np 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.04.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Wm na 25% wymiany na h. Zwiekszam na 50% wymiany w czasie imprez madowych i swiat Moc przylacza 13kW Sterowaniem mozna zaoszczedzic jakies 10-15% bez straty komfortu. Ja od stycznia w 22-24 grzeje tylko lazienke i pokoj syna. Reszta tylko 5-7 13-16. Niezauwazalne bo powoduje to tylko to ze w nocy nie ma 21,5 a np 21 dzięki, czyli jak mam kubaturę dajmy na to 380 m3 to WM straczy mi taki który w czasie 1 h wymieni do 80 % Dobrze kombinuje ? Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 08.04.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) Wentylacja i wymiana powietrza to zawsze strata. Czy WM, czy WG, w bilansie wychodzi na to samo. A rekuperacja to przereklamowane G...o za dużą dopłatą do zwykłej WM. Zwykła WM daje komfort, bo można nad nią zapanować, czyli godziny włącz-wyłącz. WG trzeba o tym pamiętać kiedy uchylić okno i je zamknąć.To są moje praktyczne doświadczenia z ostatnich 10 lat i kilku domów i mieszkań z tymi różnymi systemami, w których miałem okazje być lokatorem i płacić rachunki. A te bajki o oszczędności z reku na poziomie 90% to należy potraktować jako mitomania i bajkopisarstwo. Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 08.04.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 jakie macie orientacyjne zużycie roczne przy ogrzewaniu kablami musze podac do warunków przyłączaMarcin masz 3 h taniej taryfy po południu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts