mic81 10.04.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) "Piękny" dach,jaśkowa ściana domu tyż będzie(jest ?) "piękna" Nie sądziłem,ze jesteś aż tak wysoko w tych obłokach Pompa ciepła do cwu nie jest opłacalną inwestycją,wystarczy ? ...nie tylko do CWU a teraz z innej beczki czy ktoś użytkuje i może się wypowiedzieć na temat bojlera Vizengo - Atlantic [300 litrów] http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez mic81 literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.04.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Oj piekar, nie żebym bronił pompkowców ale za prąd bez PC masz wyższe rachunki i też trza płacić. Jak nie raty to rachunki, mieszkania tak potaniały, żebym miał za mój dom śliczne urządzone i 200 tys w kieszeni ... cóż nic nie ma za darmo... ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Pompki zawsze beda mowic ze Pc jest najlepsza z najlepszych do c.o i nie wazne ze dali sie napompowac czesto na gruba kase zeby ja zalozyc i uruchomic.. pomijajac juz to ze tylko pewnie kilka % stac bylo na ta inwestycje z wlasnych srodkow.. ja wole wiecej placic i spac spokojnie a nie zyc z mysla czy bede mial na rate czy nie.. ot takie poranne przemyslenia Zbudowałem dom taki jaki chciałem, z fikuśnym dachem, balkonami,lukarnami, oknami dachowymi, po prostu taki nam się podobał. Do niego dobrałem system ogrzewania, własnymi siłami go wykonałem i kosztował tyle co ekogroszek lub kable z kominkiem. Rok zamknę w kwocie poniżej 2000zł za CO+CWU (w prądzie było by to ok 6000 zł) więc rachunkami się nie przejmuję bo są mniejsze niż za telefon. Co do awarii, za dwa lata moja PC się zamortyzuje i na tyle mam gwarancję. Później jak dobrze pójdzie będę 4000 zł rocznie do przodu. Idąc w czysty prąd budujecie domy dopasowane do tego sytemu, z prosta bryłą, z super izolacją , co również kosztuje i to nie mało. Nie mam nic przeciwko grzaniu prądem, jeśli jest to wybór świadomy. Kominek też miał być na 100%. Dzisiaj go nie mam i nie tęsknię za nim. Smrodu i dymu mam wystarczająco dużo z sąsiednich domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.04.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Oj piekar, nie żebym bronił pompkowców ale za prąd bez PC masz wyższe rachunki i też trza płacić. Jak nie raty to rachunki, mieszkania tak potaniały, żebym miał za mój dom śliczne urządzone i 200 tys w kieszeni ... cóż nic nie ma za darmo... ech u mnie nie tanieją i całe szczęście bo sam moje muszę sprzedać. W metropolii nie mieszkam a metr kosztuje na poziome 3500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.04.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 za dwa lata moja PC się zamortyzuje Potrafisz to udowodnić??? Może opuściłeś niektóre lekcje matematyki w szkole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 u mnie nie tanieją i całe szczęście bo sam moje muszę sprzedać. W metropolii nie mieszkam a metr kosztuje na poziome 3500 zł Co do kosztów, ten twój XPS ze stopki będzie więcej kosztował niż moja PC +DZ + kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Potrafisz to udowodnić??? Może opuściłeś niektóre lekcje matematyki w szkole? Pewnie rachunki z maja, czerwca, lipca , sierpnia, września a w ogóle za cały roczny prąd wg ciebie muszę doliczyć. edit: PC+ DZ + kotłownia- ok 20000zł + własna praca Kocioł elektryczny + kotłownia - 8000zł + własna praca Różnica 12000zł Roczna oszczędność - 4000zł 12000/4000=3 Rok już minął, pozostały dwa. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.04.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Pewnie rachunki z maja, czerwca, lipca , sierpnia, września a w ogóle za cały roczny prąd wg ciebie muszę doliczyć. Upsss - nie mam więcej pytań, najpierw zacznij od podstaw tj od pojęcia "amortyzacja", bo na tym poziomie wiedzy nie pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Upsss - nie mam więcej pytań, najpierw zacznij od podstaw tj od pojęcia "amortyzacja", bo na tym poziomie wiedzy nie pogadamy. Ty mi tu nie upssaj , przecież dopisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.04.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Ty mi tu nie upssaj , przecież dopisałem. Jednak poczytaj co to jest amortyzacja, bo to co dopisałeś niewiele (raczej wcale) ma z nią wspólnego. Gdybyś to nazwał zwrot z inwestycji to byłoby bliżej prawdy. Poza tym dodawaj do kosztu eksploatacji zużycie w kWh - te są dokładniejsze i nie zmieniają się tak bardzo w czasie. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 U nas za mieszkanie w stanie surowym trzeba dac ponad 200tys. Mnie dom jak narazie wyniosl 110tys i jutro lejemy posadzki. wiec do 200tys powinienem sie wyrobic na gotowo. Budowane systemem gosp. Optymista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.04.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Co do kosztów, ten twój XPS ze stopki będzie więcej kosztował niż moja PC +DZ + kotłownia. Może i tak może i nie - czekam na wycenę kształtek z izodomu 2000 się zweryfikuję Intryguje mnie ten Twój system ogrzewania "i kosztował tyle co ekogroszek lub kable z kominkiem" Czyli kosztował Cie lekko z 30 tyś ( licząc 10 kable + sterowniki i 20 cała zabawa z kominkiem i robociznę ) Zapłaciłeś z własnej gotówki czy z pożyczonej ?. 2000 zł za cały rok CWU + CO - napisz proszę jaką temp utrzymujesz oraz ile wody zużywasz bo wynik jest ciekawy -żeby nie powiedzieć abstrakcyjny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.04.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 PC+ DZ + kotłownia- ok 20000zł + własna praca Kocioł elektryczny + kotłownia - 8000zł + własna praca Kocioł 2.400 zł, rozdzielacz 700 zł, kotłownia = parę rurek miedzianych. Do 8.000 zł daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Jednak poczytaj co to jest amortyzacja, bo to co dopisałeś niewiele (raczej wcale) ma z nią wspólnego. Gdybyś to nazwał zwrot z inwestycji to byłoby bliżej prawdy. Poza tym dodawaj do kosztu eksploatacji zużycie w kWh - te są dokładniejsze i nie zmieniają się tak bardzo w czasie. Masz rację. kWh podaję w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.04.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Co do kosztów, ten twój XPS ze stopki będzie więcej kosztował niż moja PC +DZ + kotłownia. Musze Ci przyznac racje, 30 cm XPS nie ma zadnego uzasadnienia, xps dac 10 cm od spodu a potem tam gdzie nie ma law dac juz np eps100 czy 200. Bez sensu jesli izolacja do gruntu ma taka sama grubosc/parametry jak np. izolacja sciany. Pod ziemia -20 nie bedzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Może i tak może i nie - czekam na wycenę kształtek z izodomu 2000 się zweryfikuję Intryguje mnie ten Twój system ogrzewania "i kosztował tyle co ekogroszek lub kable z kominkiem" Czyli kosztował Cie lekko z 30 tyś ( licząc 10 kable + sterowniki i 20 cała zabawa z kominkiem i robociznę ) Zapłaciłeś z własnej gotówki czy z pożyczonej ?. 2000 zł za cały rok CWU + CO - napisz proszę jaką temp utrzymujesz oraz ile wody zużywasz bo wynik jest ciekawy -żeby nie powiedzieć abstrakcyjny . Nic od nikogo nie pożyczam. Jeśli masz u kogoś dług jesteś jego niewolnikiem. Zużycia podaję systematycznie tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du Temp wewn- 22* CWU - ok 7,5 m3/mies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 11.04.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Kocioł 2.400 zł, rozdzielacz 700 zł, kotłownia = parę rurek miedzianych. Do 8.000 zł daleko. + zasobnik CWU, CCWU + pompka, naczynie przeponowe, zawory, zawór trójdrogowy z siłownikiem, sterownik, izolacje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.04.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Optymista tez ale duzo nie zostalo do konca. Dla mnie dom ma byc funkcjonalny i nie zalezy mi na tym żeby byl fikusny z zewnatrz zeby ludziom grac na guli kumpel buduje wybajerowany wydal kasy tyle samo a jest o polowe prac w tyle. Mowi ze zaluje ze nie kupil podobnego projektu. To jak z autem jeden woli alfe drugi bmw ja zdecydowanie to drugie Mi akurat gula robią proste domy - nie lubię udziwnienie typu - komin (zaraz mnie zlinczują ) kolumny jak w dworka szlacheckich, lukaryny wielkości przekątnej małego telewizora, łuki, schody, stropy, piętra, skosy itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.04.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 tak wygląda większość domów po drugiej stronie Odry ( ze względu tego że to jest dla mnie tuż za rogiem widuję to niemal na co dzień) ale co tam się ludzie znają Panie Arturze nie ? PC to jest miód malina. mniemam że Niemcy mają ciekawe dopłaty do tego sprzętu więc montują na całego, ale w Polsce szybko tego nie będzie - u nas bieda poza tym porównywanie fotowoltaiki do PC jest słabe, ceny ogniw są wysokie, na pewno obłożenie całego dachu będzie droższe niż zakup PC tak więc w naszych warunkach PC to faktycznie miód i orzeszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.04.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 mniemam że Niemcy mają ciekawe dopłaty do tego sprzętu więc montują na całego, ale w Polsce szybko tego nie będzie - u nas bieda poza tym porównywanie fotowoltaiki do PC jest słabe, ceny ogniw są wysokie, na pewno obłożenie całego dachu będzie droższe niż zakup PC tak więc w naszych warunkach PC to faktycznie miód i orzeszki Kumpel wyceniał PC pw do (CO i CWU ) dostał trzy wyceny od 47 tyś w górę (i tylko jeden zapytał jakie będzie miał ocieplenie i okna - ostatecznie nie podał kwoty stwierdzając że po wykonaniu nie będzie zadowolony z kosztów) Sorry nie mam takich środków żeby się na targnąć na zbiornik plus sprężarkę w takiej cenie z gwarancja na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts