Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dom z poddaszem 108m2 pow. użytkowej + garaż i pom. gosp 28m2 nieogrzewane. Porotherm 25 + styro grafit 20, dach wełna 30, reku z GWC, okna 3 szyby. Dach prosty dwuspadowy.. Duże okna od strony poł-zach

W/g wstępnych obliczeń wychodzi mi 8000kWh na rok, ale mam dziwne wrażenie, że może być mniej - nie wiem jak uwzględnić w obliczeniach zyski z nasłonecznienia

Zyski z nasłonecznienia zostaw jako niespodziewany bonus. W tym roku wyszły znikome bo słońca właściwie nie było. A te 8tyskWh może być realne. Lepiej tyle załóż a potem ewentualnie będziesz miło zaskoczony.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W empiku czy gdziekolwiek M jest zafoliowany i zaglądać nie można. Oglądać i przymierzać można tylko takie fajowskie drewniaki....

nie wiem, jak z facjaty sie prezentujesz, ale mi jeszcze żaden pan nie powiedział, że nie może odfoliować.

Oglądać i przymierzać można tylko takie fajowskie drewniaki....

nie fetyszysta tylko perwers

Edytowane przez Hippek

Dom z poddaszem 108m2 pow. użytkowej + garaż i pom. gosp 28m2 nieogrzewane. Porotherm 25 + styro grafit 20, dach wełna 30, reku z GWC, okna 3 szyby. Dach prosty dwuspadowy.. Duże okna od strony poł-zach

W/g wstępnych obliczeń wychodzi mi 8000kWh na rok, ale mam dziwne wrażenie, że może być mniej - nie wiem jak uwzględnić w obliczeniach zyski z nasłonecznienia

Dzieci planuje, a jakże, ale jeszcze troszkę poczekamy :)

wydaje mi sie trochę dużo jak na 108 m2

Chyba z tym prądem nie będzie tak źle. Koło mnie jakiś czas temu oddano nowy blok elektrowni ( co prawda tylko jeden, ale 460MW, stare mają po 120MW). Teraz rusza budowa też obok mnie bloku 910MW w elektrowni Jaworzno ( czyli 2/3 obecnej mocy całej elektrowni).

Po prostu elektrowniom opłaca się stawiać nowe bloki bo wydajność mają o około 20% większą.