firewall 19.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ale ty jesteś fachowcem i zrobisz to sobie bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.04.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Czy może ktoś z Was ma podgrzewaną podłgę w łazience pod prysznicem? chodzi mi oczywiście o prysznic bezbrodzikowy i podłoge grzaną elektrycznie. Da się coś takiego bezpiecznie zrobić? Da się da się, od tego masz zabezpieczenia typu "różnicówka" .. no i oczywiście staranna robota. ...albo ... połóż rurki zamiast kabli hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 19.04.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Ja niemam brodzika tylko odpływ liniowy i tam też własnie kable polozylem. Został mi tylko polozyc kabel na korytarzu 11m2 i mam kable rozlozone. wszystko smiga elegancko. w poniedzialek wylewka druga i calosc będzie w 13cm wylewki. Prowadzisz jakiś dziennik albo czy zamieszczasz gdzieś zdjęcia w internecie? Chciałbym luknąć na twoją robotę, niedługo mnie to samo czeka. Kable i sterowniki już kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 19.04.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Sterowniki i kable do ogrzewania kupione1890+2618=4508 koszt całego ogrzewania:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol S 20.04.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 W prysznicu mam podgrzewaną podłogę i siedzisko pod skosem hehe:) Przed ułożeniem nie żałowałem kasy na płynną hydroizolację wylewki i teraz jestem spokojny.Nie tylko nie mam brodzika ale nie mam też żadnych kotar czy przesłon, po prostu nie ma co sprzątać i nie pachnie brzydko z kotarek.Podłoga zrobiona ze spadkiem 2% w kierunku odpływu liniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol S 20.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Konwektory powinieneś przetestować sam! Próbowaliśmy ich z żoną no i nie przeszły bo one działają wymuszając obieg ciepłego powietrza co jest trochę jakby nienaturalne. Przy konwektorze powietrze jest dobrze ogrzane ale gdy dotyka się przedmiotów to są one chłodniejsze a nawet zimne (stalowy długopis) co właśnie sprawia dziwne odczucia. Wówczas przypadkiem, w tym samym domu trafiliśmy na promiennik i to już inna sprawa. Dobrze wykonany promiennik jest bardzo estetyczny, zajmuje mało miejsca i nie wymusza takiego ruchu ciepłego powietrza no i wszystko jest ogrzane równomiernie co można porównać z tradycyjnym grzejnikiem czy piecem kaflowym.Niestety promienniki są dużo droższe od konwektorów, choć ogólnie to nie jest duży wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 20.04.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Maila już Ci wysłałem. Kable to thermoval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 20.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 przy bablach i wylewce akumulacyjnej 7-8 cm czuc w łazience ciepłą podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Drożej wyjdzie w eksploatacji? Na pewno nie będzie tak zachwalanego przy kablach ogrzewania nie centralnego i nie potrzebnie wydana kasa na regulatory bo one nic nie dadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.04.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Ale Twoja plyta z wylewka (laczeni 30 cm) to juz bedzie dzialac miodzio Ech, wszystkich musisz mierzyc swoja miara. Zdradzisz w koncu ile dales za brookventa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.04.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Sterowniki i kable do ogrzewania kupione 1890+2618=4508 koszt całego ogrzewania:lol2: > RACHUNEK ZA PRĄD > Ale poważnie im większe zapotrzebowanie na ciepło tym bardziej uzasadnione jest oszczędzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Ale Twoja plyta z wylewka (laczeni 30 cm) to juz bedzie dzialac miodzio Ech, wszystkich musisz mierzyc swoja miara. Zdradzisz w koncu ile dales za brookventa? Pozdrawiam Cały czas powtarzam,że akumulacja owszem ale jeśli kable były kupione z myślą ,że mają być sterowalne w każdym pomieszczeniu osobno to muszą być ułożone w warstwie kleju pod kaflami i grzane non stop w I taryfie inaczej to ze sterowania nici wbrew temu co głoszą "nawiedzeni" kablarze w tym temacie. Mój dom wychładzał się bez zysków bytowych ok.1-1,5st.C przez 24h z wyłączonym ogrzewaniem,teraz na logikę trzeba wziąść,w jakim przedziale temperaturowym będziemy sterować kablami i w jakim celu. Brookvent aircycle 1.1 za 4tys.zł. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.04.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Arturo, teraz Ci sie ochladza o 1,5 stopnia czy przy jakis mrozach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Arturo, teraz Ci sie ochladza o 1,5 stopnia czy przy jakis mrozach? Pozdrawiam Napisałem wychładzał,przy największych mrozach tej zimy rzędu -15-17st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.04.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Cały czas powtarzam,że akumulacja owszem ale jeśli kable były kupione z myślą ,że mają być sterowalne w każdym pomieszczeniu osobno to muszą być ułożone w warstwie kleju pod kaflami i grzane non stop w I taryfie inaczej to ze sterowania nici wbrew temu co głoszą "nawiedzeni" kablarze w tym temacie. Mój dom wychładzał się bez zysków bytowych ok.1-1,5st.C przez 24h z wyłączonym ogrzewaniem,teraz na logikę trzeba wziąść,w jakim przedziale temperaturowym będziemy sterować kablami i w jakim celu. Brookvent aircycle 1.1 za 4tys.zł. Ależ Ty jesteś nie reformowalny i nawijasz ciągle te same banialuki. Zapytaj Lobo czy u niego kable w NCO są bezpośrednio w pod kaflami i czy grzeje w I taryfie. Proponuję Ci napisz sobie post i go edytuj a nie ciągle w kółko te same wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.04.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Pytanko do kabelkowiczow: Mam taka podloge: piach, folia, beton 10cm b-20, folia, styropian 2x10cm folia aluminiowa wylewka 7cm, kable i teraz druga wylewka 6cm. Czy waszym zdaniem tak jest ok? Pytanie do kabelkowiczów i oczywiście do odpowiedzi wywołany się czuję kto ? Główny kablekowicz Arturo. A nawiązują do tematu sam się zastanawiam jak musi być grubość wylewki żeby łapać się tylko w II taryfie ( oczywiście przy odpowiedniej mocnej izolacji całego domu) i żeby ciągle było to NCO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.04.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 miloszenko jak wychodzisz na grzaniu gazem w ujęciu rocznym ile idzie na CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Pytanie do kabelkowiczów i oczywiście do odpowiedzi wywołany się czuję kto ? Główny kablekowicz Arturo. Jeśli widzisz różnicę w podłodze nagrzanej do 30-35st.C kablami czy wodną podłogówką i różnicę oddawania tegoż ciepła z podłogi nagrzanej kablami czy wodną podłogówką to powodzenia. Ależ Ty jesteś nie reformowalny i nawijasz ciągle te same banialuki. Zapytaj Lobo czy u niego kable w NCO są bezpośrednio w pod kaflami i czy grzeje w I taryfie. Proponuję Ci napisz sobie post i go edytuj a nie ciągle w kółko te same wypowiedzi. A czemu mam się zapytać ? Ja to wiem a Ty na spokojnie przemyśl w jakim przedziale temperaturowym będziesz sterował te NCO przy kablach w wylewce,chociaż od Ciebie może za dużo wymagam... Może powtórze,dom traci przez 24h nie grzania 1-1,5st.C,przez 8h przerwy w II taryfie będzie tego z 0,5st.C,pytanie,w jakim celu te NCO ? Dodam,że w sypialni mam ustawioną niższą temperaturę niż w innych pomieszczeniach. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 21.04.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 > RACHUNEK ZA PRĄD > Ale poważnie im większe zapotrzebowanie na ciepło tym bardziej uzasadnione jest oszczędzanie. Pewnie byłbyś zadowolony jakbym zapodał sobie pompę za kilkadziesiąt tyś Ja wydałem 4,5tyś plus mój czas na położenie tych kabli, no i jeszcze zapłacę trochę więcej za wylewkę. A plus taki że nie będę musiał się prosić serwisantów, aby co roku kontrolowali mi pompę, która po około 10 latach i tak mi prawdopodobnie padnie. Kable nie potrzebują serwisu, jeśli nie uszkodzisz ich przy montażu to przetrwają ciebie w tej wylewce. Minusem na pewno jest większy rachunek za takie ogrzewanie. Lecz mając spokój, bez stresowe funkcjonowanie w domu - jest warte płacenia tych wcale nie dużo większych rachunków. Tym bardziej, że takie ogrzewanie na początku kosztuje mnie śmieszne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.04.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 miloszenko jak wychodzisz na grzaniu gazem w ujęciu rocznym ile idzie na CO i CWU. Okolo 800 m3 na CO/CWU od 1 wrzesnia do poprzedniego weekendu.Teraz praktycznie tylko na CWU. CWU bierze prawie ze 1 M3/dobe. 50-60 m3 poszlo na wygrzanie we wrzesniu, i caly wrzesien/pazdziernik trzymalismy dla malej 25 stopni:) Ogolnie jestem zadowolny z kalorycznosci domu, choc mostkow jeszcze do zalatania cala lista. Mniej zadowolny jestem w kwot ktore za wszystko placilem, ale musialo byc szybko i niewiele wtedy wiedzialem jak zrobic. Tak dla potomnych: za reku z instalacja przez firme - ok. 14 tys. Hydraulika: CWU/CO z przylaczem i wszystkimi pierdolami - 25 tys. Kominek - odpalony jakies 10 razy w sezonie - 10 tys. Dzisiaj moge bez problemu zbudowac tymi recami co/cwu za 10 tys z niewiele wysza stawka za KWh. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts