bitter 21.04.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jest jeden wspólny mianownik większości osób w tym wątku. Dobre lub bardzo dobre ocieplenie. Kilka dni temu wyłączyłem ogrzewanie całkowicie. Niesamowite jest to, że w domu nigdy temp nie spada poniżej 22 stopni . Słońce dogrzewa. Dziś w salonie 24. Piękna sprawa. Ciekawe jak będzie latem. Obawiam się, że w tak małym domu pieczenie w piekarniku latem spowoduje katastrofę cieplarnianą ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.04.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Arturo masz 3-4x wieksza wylewke niz inni wiec nie dziw sie ze sterowanie zadne.Jak u Ciebie zachowuje sie ogrzewanie w takie dni jak teraz: w nocy -3, w dzien slonce? Bo umnie od wielu dni zalacza sie tylko lazienka i czasami sypialnia+ utrzymanie cieplych plytek w wiatrolapie. Jesli mialbym jeden sterownik w czesci dziennej to albo bym mial zimno w lazience albo bez sensu grzal czesc dzienna od pd. Kiedy Ty to zrozumiesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.04.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 ja nie mam pokojowego nie ma kłopotu zadnego z tym bitter chyba to potwierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.04.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Bitter potwierdzi. Ale będąc szczerym trzeba dodać, że potrzebny też jest odpowiedni układ domu i rozłożenie pomieszczeń względem stron świata. Mój dom ma licząc od wschodu, przez południe na zachód: łazienka, wiatrołap, kuchnia, jadalnia, salon. Idąc dalej dookoła domu zgodnie z ruchem wskazówek zegara mam w części zachodniej - sypialnię, zachodnio-północnej - pomieszczenie gosp, północnej - łazienkę, pokój dziecka, północnowschodniej - drugi pokój dziecka. W ten sposób od najbardziej nasłonecznionej części znajduje się wielkie (jak na mój dom ) otwarte pomiesczenie ogrzewane słońcem, w tym pomieszczeniu będę miał termostat odcinający dopływ ciepłej wody czyli niczym to się nie różnić będzie od NCO Lobo, kompletnie niczym. Pozostała część domu jest ogrzewana sterownikiem pogodowym. Od kilku dni nie jest ogrzewana wcale i jest ciepło. A teraz dalej. Na wątku PCI powietrznej policzyłem, że dla dostępnej już PCI za 14 tys zł z montażem o mocy 7kW Panasonica zwrot tej inwestycji biorąc pod uwagę koszty kredytu nastąpi po ok 8 latach uwzględniając koszt ok 3400 zł rocznie za prąd na CO i CWU jaki mam teraz. W zasadzie już mi się opłaca kupić tę pompę ale jestem optymistą i zakładam jeszcze spadek cen więc czekam. Czekam też na jakieś dotacje w mojej okolicy. Tak więc koledzy "kablarze" Mogę zejść do poziomu nieco ponad 1100zł zamiast 3400zł i co roku oszczędzać na wakacje Allinclusive dla jednej osoby w Hiszpanii . Żeby nie było entuzjastą nie jestem tego rozwiązania bo nie wiem ile wytrzyma PCI i jakich kosztów mogę się spodziewać po drodze. Jeżeli jednak kompletna PCI tej mocy ze sterowaniem pogodowym i montażem zejdzie poniżej 10 tys biorę ją natychmiast jak załatwię kredyt. Wtedy rata za PCI plus prąd do niej wyjdzie mi taniej niż teraz za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 21.04.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 licz bardziej pod 1500zl to max będzieu mnie pompa podbiera jednak 1-1,5 kwh na dobę50 groszy kosztów są do strawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak u Ciebie zachowuje sie ogrzewanie w takie dni jak teraz: w nocy -3, w dzien slonce? Bo umnie od wielu dni zalacza sie tylko lazienka i czasami sypialnia+ utrzymanie cieplych plytek w wiatrolapie. Jesli mialbym jeden sterownik w czesci dziennej to albo bym mial zimno w lazience albo bez sensu grzal czesc dzienna od pd. Kiedy Ty to zrozumiesz.... Od ponad tygodnia pompa jest wyłączona a w domu wczoraj było zależnie od pokoju 19,6st.C do 20,2st.C,nie mam dużych powierzchi przeszklonych,gdzie słońce przegrzewa pomieszczenie. Co do sterowników to mam pokojowy połączony z pogodowym i narazie fajnie to funkcjonuje,nie mam dużych różnicy temperatur w pomieszczeniach,jedynie na rotametrach zdławiłem przepływ w sypialni co skutkuje niższą temperaturą podczas grzania,w łazience podłogówka jest maksymalnie zageszczona co 5-10cm. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol S 21.04.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Aby salon się latem nie przegrzewał to dobrze jest położyć płytki gresowe czy kamienne na podłodze. Wyłapują one dużo ciepła przez co w pomieszczeniu jest chłodniej niż na zewnątrz. Za to wieczorem podłoga jest przyjemnie ciepła. Sprawdzone rozwiązanie w krajach południowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.04.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Aby salon się latem nie przegrzewał to dobrze jest położyć płytki gresowe czy kamienne na podłodze. Wyłapują one dużo ciepła przez co w pomieszczeniu jest chłodniej niż na zewnątrz. Za to wieczorem podłoga jest przyjemnie ciepła. Sprawdzone rozwiązanie w krajach południowych. Ten sam gres w kazdy dzien pochmurny jest bardzo niekomfortowy w dotyku:( Ciezko grzac w maju czy wrzesniu jak podloga mocno zimna, za to kazda deska czy panel bedzie bardziej neutralne. Nie ma idealnego rozwiazania niestety:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Pytanie do wodnych podlogówekJak macie rozwiązanie podgrzewanie łazienek w okresach przejściowych i latem. Czlowiek przyzwyczaja się do dobrego tj cieplych podłóg. A w tych okresach to jest z tym krucho.Żałuje że w łazienkach nie polozylem dodatkowo kabli w wylewce. Problem byłby zalatwiony. Nic nie zmieni dogrzanie powietrza chociażby farelką. To nie to samo co ciepła podłoga. Tutaj widzę wyższość NCO nad WOP. Chce to rozwiązać problem ciepłych podłóg w tych pomieszczeniach poprzez spiecie wężownicy w buforze jakim jest niewątpliwie PCI do CWU (300 L) i dogrzewanie tylko podlogi łazienek. Można to rozwiązać dwojako. Poprzez powieszenie panela solarnego + zład PCI , lub poprzez kolektor powietrzny lub poprzez wynalazki Jaśka . Sposobów jest masa. Bitter czy myslaleś nad wpięciem wymiennika PCI P-P do nawiewu za reku? jest tych PCI od groma do sprzedania za cienkie pieniądze. Chyba to zastosuje. Tylko zastanawiam sie czy to nie bedzie kolidować z nadmuchem reku?? Ktoś ma jakieś doświadczenia? przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol S 21.04.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Można się przyzwyczaić, niektórzy to nawet to lubią poza tym można założyć kapcie. Drewno daje odczucie "naturalnego" wówczas gdy jest klejone, podłoga pływająca wydaje dźwięki i jest miękka. Ułożyłem w sypialniach deskę barlinecką pływającą i niestety się zawiodłem, następnym razem będę kleił. W salonie, w części wypoczynkowej mam deskę przyklejoną i tam jest super. W pozostałej części są płytki. Takie rozwiązanie mix. W przypadku ogrzewania podłogowego najkorzystniejsze będą płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.04.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Arturo masz 3-4x wieksza wylewke niz inni wiec nie dziw sie ze sterowanie zadne. Jak u Ciebie zachowuje sie ogrzewanie w takie dni jak teraz: w nocy -3, w dzien slonce? Bo umnie od wielu dni zalacza sie tylko lazienka i czasami sypialnia+ utrzymanie cieplych plytek w wiatrolapie. Jesli mialbym jeden sterownik w czesci dziennej to albo bym mial zimno w lazience albo bez sensu grzal czesc dzienna od pd. Kiedy Ty to zrozumiesz.... Lobo co Ty się tam znasz nie masz PC to weź idź A tak na poważnie myślę, że ile byś tłumaczył to i tak nic z tego nie będzie. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez mic81 zły kod html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.04.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 pytanie,w jakim celu te NCO ? ale pytasz o Nie centralne ogrzewanie czy Nie centralne sterowanie... generalnie wszystkie obecnie budowane układy są centralnymi a tylko niewielka część ma Nie centralne sterowanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.04.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Lobo co Ty się tam znasz nie masz PC to weź idź A tak na poważnie myślę, że ile byś tłumaczył to i tak nic z tego nie będzie. tu przecież nikt na niczym się nie zna... jest tylko garstka wyznawców PC co wszystko wiedzą lepiej ... Artur... mam Renault Espace III 2.0 16v to dobre auto...? czy muszę sobie kupić Alfę ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.04.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jak macie rozwiązanie podgrzewanie łazienek w okresach przejściowych i latem. [...] Bitter czy myslaleś nad wpięciem wymiennika PCI P-P do nawiewu za reku? jest tych PCI od groma do sprzedania za cienkie pieniądze. Chyba to zastosuje. Tylko zastanawiam sie czy to nie bedzie kolidować z nadmuchem reku?? Ktoś ma jakieś doświadczenia? przemyślenia. Mnie tam latem nie przeszkadza chłodniejsza podłoga w łazience. Od biedy możesz zakręcić rotametry wszędzie poza łazienkami i dalej grzać. Co do wpięcia klimy w reku to nie takie proste. Reku bedzie coś dmuchał 100m3/h, w przeciwną będzie pompowała klima 500m3/h, cholera wie w którą stronę będzie wiało czy do reku czy wyjdzie coś anemostatami. No i 500m3/h to szum jak sk...yn. Jak włączę reku na 350m3/h to słychać a co dopiero 500m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.04.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jest jeden wspólny mianownik większości osób w tym wątku. Dobre lub bardzo dobre ocieplenie. Kilka dni temu wyłączyłem ogrzewanie całkowicie. Niesamowite jest to, że w domu nigdy temp nie spada poniżej 22 stopni . Słońce dogrzewa. Dziś w salonie 24. Piękna sprawa. Ciekawe jak będzie latem. Obawiam się, że w tak małym domu pieczenie w piekarniku latem spowoduje katastrofę cieplarnianą ;-( Coś w tym jest. Obecnie mieszkam w bloku z lat 70 tych budowanego w sumie to nie wiem z czego. Dwa lata temu blok przeszedł termomodernizacje (głównie dzięki mojemu dużemu zaangażowaniu - ostatnie piętro, ściana szczytowa, kiepska izolacja dachu a właściwie jej brak rachunki za gaz co drugi miesiąc w zimie około 800 zł - każdy ma swój piec - mój nówka sztuka kondensacyjny) Okna wymienione ale żadne tam rewelacje (dopóki się nie interesowałem ta tematyką - okna to okna - nie było dla mnie różnicy). Budynek w środku jest mocno nieszczelny - mam włącznik światła do kuchni na pionie wentylacyjnym i dmucha mi z niego jak z dmuchawy lodowate zimno - a łazienka to ogólnie wiecznie zimna. I teraz tak, przeprowadzono docieplenie 15 cm styro, nadmuchneli coś w przestrzeń między dachem a stropem rachunki za gaz spadły mi o 45 %. Dzisiaj mam już (w normalne zimy to już od co najmniej miesiąca) piec wyłączony i w domu cały czas 21,5 -22 stopnie. Jak słonko przygrzeje ( największe przeszklenia od południa to w mieszkaniu jest gorąco) I tak się teraz zastanawiam jak wybuduję chatę tak fest ocieplona wyeliminuję większość mostków itp itd to czy właśnie takim przysłowiowym piekarnikiem latem nie zrobię w domu checy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Pytanie do wodnych podlogówek Jak macie rozwiązanie podgrzewanie łazienek w okresach przejściowych i latem. Czlowiek przyzwyczaja się do dobrego tj cieplych podłóg. A w tych okresach to jest z tym krucho.Żałuje że w łazienkach nie polozylem dodatkowo kabli w wylewce. Problem byłby zalatwiony. Jeśli nie trzeba będzie ogrzewać całego domu to zostawię tylko obieg łazienkowy i będzie git Myślałem o dodatkowych kablach w łazience ale porzuciłem temat,600zł drogą nie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Jeśli nie trzeba będzie ogrzewać całego domu to zostawię tylko obieg łazienkowy i będzie git Myślałem o dodatkowych kablach w łazience ale porzuciłem temat,600zł drogą nie chodzi OK ,tylko co ze sterowaniem. ? sterownik natenczas do lazienki ? a co z druga ?? tak wiem ...to po co sobie zrobiłes 2 łazienki?? bo bym się rano nie dopchał przy 3 niewiastach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.04.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A teraz dalej. Na wątku PCI powietrznej policzyłem, że dla dostępnej już PCI za 14 tys zł z montażem o mocy 7kW Panasonica zwrot tej inwestycji biorąc pod uwagę koszty kredytu nastąpi po ok 8 latach uwzględniając koszt ok 3400 zł rocznie za prąd na CO i CWU jaki mam teraz. W zasadzie już mi się opłaca kupić tę pompę ale jestem optymistą i zakładam jeszcze spadek cen więc czekam. Czekam też na jakieś dotacje w mojej okolicy. Tak więc koledzy "kablarze" Mogę zejść do poziomu nieco ponad 1100zł zamiast 3400zł i co roku oszczędzać na wakacje Allinclusive dla jednej osoby w Hiszpanii . Żeby nie było entuzjastą nie jestem tego rozwiązania bo nie wiem ile wytrzyma PCI i jakich kosztów mogę się spodziewać po drodze. Jeżeli jednak kompletna PCI tej mocy ze sterowaniem pogodowym i montażem zejdzie poniżej 10 tys biorę ją natychmiast jak załatwię kredyt. Wtedy rata za PCI plus prąd do niej wyjdzie mi taniej niż teraz za prąd. bierz tą PC bo widzę że rachunki cie "bolą"... auto to masz pewnie malutkie 1.0 z gazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Mnie tam latem nie przeszkadza chłodniejsza podłoga w łazience. Od biedy możesz zakręcić rotametry wszędzie poza łazienkami i dalej grzać. Co do wpięcia klimy w reku to nie takie proste. Reku bedzie coś dmuchał 100m3/h, w przeciwną będzie pompowała klima 500m3/h, cholera wie w którą stronę będzie wiało czy do reku czy wyjdzie coś anemostatami. No i 500m3/h to szum jak sk...yn. Jak włączę reku na 350m3/h to słychać a co dopiero 500m3/h na szczęście u mnie te 500m3/h nie słychać . sprawdzałem wielokrotnie. a pytanie w którą stronę bedzie dmuchać ?? ta...trza by sprawdzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 chciałem pobierać z dołu zasobnika pompy wodę, coby grzac lazienki, ale tam (chociaz na termometrze 60*c ), nie ma ciepła. Roziwązaniem jest podłączenie solara powietrznego lub zwyklego. ...do węzownicy pompy.Wtedy to inna bajka .ech wybory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts