Lobo_M 21.04.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Mnie tam latem nie przeszkadza chłodniejsza podłoga w łazience. Od biedy możesz zakręcić rotametry wszędzie poza łazienkami i dalej grzać. Jeśli nie trzeba będzie ogrzewać całego domu to zostawię tylko obieg łazienkowy i będzie git Myślałem o dodatkowych kablach w łazience ale porzuciłem temat,600zł drogą nie chodzi Mi nie chodzi o lato, ale o miesiace przejsciowe, kiedy to np tak jak na poczatku marca byla piekna wiosna pare dni, a potem wrocila zima. Wtedy tez bedziecie zakrecac pozostale obiegi? W miesiacach marzec,kwiecien,pazdziernik to czeste przypadki ze pare dni masz poekne sloneczne cieple, a potem mroz. Arturo, ja wiem ze chocbys mial te 600zl to bys nie zalozyl kabli, bo to KABLE... To jest wlasnie to, ze jak zona wymyslila zmiany w przedpokoju to te pare stowek to nieistotne bo to zaskorniaki, ale pare stowek na kable to juz kosmiczny poeniadz... Poza tym skoro u ciebie przy temp na zewntarz -20, bez zyskow bytowych masz spadek o 1-1,5*C na 24h to smiem twierdzic ze twoj dom nie jest 5litrowy jak to piszesz, no chyba ze to spadek z 10 na 8,5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.04.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Poza tym skoro u ciebie przy temp na zewntarz -20, bez zyskow bytowych masz spadek o 1-1,5*C na 24h to smiem twierdzic ze twoj dom nie jest 5litrowy jak to piszesz, no chyba ze to spadek z 10 na 8,5... Podczas ostatnich mrozów,było tak -15st.C w nocy i spadek z 21 na 19,5st.C. Zastanawiałem się poważnie nad kablami do łazienki bo nawet drabinki tam nie będzie ale stwierdziłem,że nie ma sensu. W lato nie będę grzał a w miesiącach przejściowych ogrzewany będzie cały dom,nie zauważyłem u siebie drastycznych wahań temperatur na + ani na -,bo nie mam dużych przeszkleń od południa,tam jest tylko jedno okno do łazienki Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.04.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 OK ,tylko co ze sterowaniem. ? sterownik natenczas do lazienki ? a co z druga ?? tak wiem ...to po co sobie zrobiłes 2 łazienki?? bo bym się rano nie dopchał przy 3 niewiastach Sterownik pogodowy ... nie musisz mieć czujników wewnątrz domu bierz tą PC bo widzę że rachunki cie "bolą"... auto to masz pewnie malutkie 1.0 z gazem... Auto mam służbowe Mi nie chodzi o lato, ale o miesiace przejsciowe, kiedy to np tak jak na poczatku marca byla piekna wiosna pare dni, a potem wrocila zima. Wtedy tez bedziecie zakrecac pozostale obiegi? Lobo ale jesteś niereformowalny albo nie chcesz uwierzyć w to co piszemy. W "niesalonowej" części domu okresy przejściowe, wahania temperatur, nocne przymrozki, słoneczne dni w mroźny dzień ... nie mają ŻADNEGO wpływu na tę część domu! W salonie JEDEN czujnik załatwia temat TAK SAMO JAK U CIEBIE czyli wyłącza ogrzewanie. Za to możemy sobie podpiąć PCI i mieć 3x mniejsze rachunki. Mnie już by się opłacało a może być jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.04.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Podczas ostatnich mrozów,było tak -15st.C w nocy i spadek z 21 na 19,5st.C. Zastanawiałem się poważnie nad kablami do łazienki bo nawet drabinki tam nie będzie ale stwierdziłem,że nie ma sensu. W lato nie będę grzał a w miesiącach przejściowych ogrzewany będzie cały dom,nie zauważyłem u siebie drastycznych wahań temperatur na + ani na -,bo nie mam dużych przeszkleń od południa,tam jest tylko jedno okno do łazienki To czy w okresach przejsciowych bedzie grzany albo nie CALY dom zadecyduje sterownik pokojowy+pogodowy ( bo chyba takie planujesz?) gdzie tutaj wspokniane zamykanie zaworow? Arturo mieszasz sie... Ponawiam pytanie co bedzie w pomieszczeniach od pn kiedy w marcu bedziesz mial sloneczne dni i mrozne noce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.04.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Lobo ale jesteś niereformowalny albo nie chcesz uwierzyć w to co piszemy. W "niesalonowej" części domu okresy przejściowe, wahania temperatur, nocne przymrozki, słoneczne dni w mroźny dzień ... nie mają ŻADNEGO wpływu na tę część domu! W salonie JEDEN czujnik załatwia temat TAK SAMO JAK U CIEBIE czyli wyłącza ogrzewanie. Za to możemy sobie podpiąć PCI i mieć 3x mniejsze rachunki. Mnie już by się opłacało a może być jeszcze lepiej. Podlacz ten sterownik i pci, wtedy bedziemy kontynuowac dyskusje. Ciekawe czy majac auto z dwustrefowa klima, nastepne kupilbys z jednostrefowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 21.04.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Sterownik pogodowy ... nie musisz mieć czujników wewnątrz domu . ale czy wtedy nie powinienem mieć kotła ze sterowaniem pogodowym? ja takiego nie mam.Zreszta mam Eltermu a nie Kospela. Wybrałem tego bo tam pompka nie musi chodzic cały czas , wybiera się tryb pracy 10, 5, 3 min i praca ciągła.tak OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.04.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Arturo mieszasz sie... Ponawiam pytanie co bedzie w pomieszczeniach od pn kiedy w marcu bedziesz mial sloneczne dni i mrozne noce? ja Ciebie o to samo pytałam parokrotnie i też nie odpowiedziałeś przecież przy Twojej akumulacji też to kuleje .Zreszta mam Eltermu a nie Kospela. Wybrałem tego bo tam pompka nie musi chodzic cały czas , wybiera się tryb pracy 10, 5, 3 min i praca ciągła.tak OT zdrada! a Kospel właśnie zapodał reklamę w TV nie mam dużych przeszkleń od południa,tam jest tylko jedno okno do łazienki no tak - przy PC gardzisz zyskami słonecznymi Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Podczas ostatnich mrozów,było tak -15st.C w nocy i spadek z 21 na 19,5st.C. Zastanawiałem się poważnie nad kablami do łazienki bo nawet drabinki tam nie będzie ale stwierdziłem,że nie ma sensu. W lato nie będę grzał a w miesiącach przejściowych ogrzewany będzie cały dom,nie zauważyłem u siebie drastycznych wahań temperatur na + ani na -,bo nie mam dużych przeszkleń od południa,tam jest tylko jedno okno do łazienki następny co lubi rześkie klimaty byle tylko udowodnić że można taniej... wiem to, zauważyłem tamto, stwierdziłem..., będę robił... najpierw trochę pomieszkaj a potem głoś te swoje wywody ... znając życie żona szybciutko sprowadzi cie na ziemię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.04.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 nie zauważyłem u siebie drastycznych wahań temperatur na + ani na -,bo nie mam dużych przeszkleń od południa,tam jest tylko jedno okno do łazienki To gratuluje wyboru projektu i umieszczenia względem stron świata, gdzie taras jest od wschodu, od razu zamontuj priomienniki ciepła, zimą kiedy słońca jest jak na lekarstwo, u ciebie w domu będzie tylko w kiblu, super. Nie chodzi juz nawet o zyski ale o radość z promieni słonecznych w domu (już nie moge się doczekać twojego tłumaczenia takiej decyzji) ja Ciebie o to samo pytałam parokrotnie i też nie odpowiedziałeś przecież przy Twojej akumulacji też to kuleje A co ma do tego akumulacja?? Skoro od xx dni jest słońce to nie grzeje w wiekszosci domu, a ogrzewanie chodzi w lazience bo gres ma być ciepły (a nie jak to mówią, że można się przyzwyczaić do zimnego, to jest fajne ale latem a nie teraz...), w sypialni też przez kilka dni ogrzewanie "pykało" i jeśli tylko wrócą zimne dni, a niestety maja wrócić, to NCO samo zdecyduje gdzie trzeba podgrzać a gdzie nie. Ja nie toleruje systemów 0/1 dla całości. Ale rozumiem że można się do tego przyzwyczaić/zaakceptować, więc jeśli komuś to pasuje to ok, nic mi do tego, ale nie mowcie że nie ma roznicy. n-ty raz powiem że idealnym porownaniem jest wielostrefowa klima w aucie, to jej zaznał w jednym, kolejny nie kupi bez takiej klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 22.04.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Tak trochę OT. Wczoraj słyszałem ciekawe porónanie. Amerykanie na wojnę tylko z Irakiem wydali tyle kasy, że możnaby na każdym domu w USA zainstalować ogniwa fotowoltaiczne. Pomyślcie gdzie bylibyśmy teraz jako ludzkość gdyby cała kasa zamiast na zbrojenie szła w badania naukowe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 22.04.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeszcze porórucę do tematu ogrzewanej podłogi pod prysznicem i odpływem liniowym. Kilka osób widzę ma to już przećwiczone. Macie tam kabelki w wylewce czy maty grzewcze w warstwie kleju? Szczeże wolałbym maty bo szybciej się nagrzewa i łatwiej tym sterować, ale jednak przewody w wylewce to chyba bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 22.04.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Jeszcze porórucę do tematu ogrzewanej podłogi pod prysznicem i odpływem liniowym. Kilka osób widzę ma to już przećwiczone. Macie tam kabelki w wylewce czy maty grzewcze w warstwie kleju? Szczeże wolałbym maty bo szybciej się nagrzewa i łatwiej tym sterować, ale jednak przewody w wylewce to chyba bezpieczniej. poczytaj o strefach, w których nie powinno się montowac ani kabli ani wentylatorów na 230V; tak czy tak to Twoje kable i Twój prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 22.04.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) poczytaj o strefach, w których nie powinno się montowac ani kabli ani wentylatorów na 230V; tak czy tak to Twoje kable i Twój prysznic Szczeże, to z wykaształecenia jestem tak jakby elektrykiem (ale takim wierzącym, a niepraktykującym)... nawet miałem swego czasu uprawnienia SEP więc o strefach wiem conieco. Pytam tutaj bradziej o praktykę. PS. kabelki i maty z tego co widze mają zwykle IPX7 więc jest to wystarczające nawet do strefy 0. A jak juz jesteśmy przy strefach, to tak z ciekawości jak potraktowalibyćie sufit nad wanną i nad przysznicem w pomieszczeniu o wysokości 2,5 m ? strefy teoretycznie sa do wysokości 2,25m Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 22.04.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Szczeże, to z wykaształecenia jestem tak jakby elektrykiem (ale takim wierzącym, a niepraktykującym)... nawet miałem swego czasu uprawnienia SEP więc o strefach wiem conieco. Pytam tutaj bradziej o praktykę. PS. kabelki i maty z tego co widze mają zwykle IPX7 więc jest to wystarczające nawet do strefy 0. A jak juz jesteśmy przy strefach, to tak z ciekawości jak potraktowalibyćie sufit nad wanną i nad przysznicem w pomieszczeniu o wysokości 2,5 m ? strefy teoretycznie sa do wysokości 2,25m zwracam honor, o ile pamietam w instrukcji devi czy elektry bylo takie info; a co powiecie o tym? http://bi.gazeta.pl/im/9/2559/z2559999Q.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.04.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 będzie ciepło:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 22.04.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 będzie ciepło:cool: kable beda przykryte 7cm warstwa betonu:-) czyli czysta akumulacja:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.04.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 U mnie Complete kable zalane są w środku posadzki u mnie też już na swoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.04.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Nowi kablarze, przypomnijcie jakie kable i sterowniki macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 22.04.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 G11 w cenie taniej G12? http://www.groupon.pl/deals/special/DUON-Marketing-and-Trading-SA/20499669?nlp=&CID=PL_CRM_1_0_0_112&a=2801 http://duon.pl/pliki/Groupon_cennik_oferty.pdf Cos czuje, ze przelom przed nami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.04.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Warmup Wis, Sterownik 3iE i 7x St-300 3iE robi wrazenie:-) fajnie ze jest coraz wiecej ladnie prezentujacych sie sterownikow i jest konkretna alternatywa dla Devi, ktore jak na swoja cene za duzo nie daje. Ja dzisiaj w koncu zamontowalem nowy podlicznik na CWU (stary montowany do gniazda wtykowego niestety polegl jakis czas temu), teraz bedzie taki jak mam do ogrzewania, na szyne DIN. dodatkowo zamontowalem podlicznik ktory bedzie podlaczany do roznych odbiorow, aby sprawdzic co ile zuzywa. Aktualnie jakis czas popracuje na przewodzie zasilajacym WM+router i antena do internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts