Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nowi kablarze, przypomnijcie jakie kable i sterowniki macie?

Ja planuje w tym roku kable Elektra + programator tygodniowy dwukanałowy np taki:

http://www.zamel.pl/pl,54,201,programator_czasowy_tygodniowy_dwukanalowy_zcm12.html

1 kanał - salon, kuchnia, pokoje - grzanie akumulacyjne w II taryfie

2 kanał - łazienki

do tego zainstaluje przełącznik pozwalający ominąć programator tak aby dogrzawać w święta i wielkie mrozy ;)

oprócz tego oczywiście termostaty w każdym pomieszczeniu

słaby punkt tego rozwiązania to brak sterowania pogodowego

Edytowane przez Draken

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyle ze tylko do konca 2013, potem juz g11, jest 'normalnie'. Skoro firmy chca podpisywac umowy z gwarancja ceny do konca 2016 to swiadczy ze najblizsze dwa lata beda dobre dla odbiorcow, DUON dopiero wchodzi na rynek, mysle ze jego oferta spowoduje rowniez ruchy u innych, Arturo, przypomnij kiedy to mialo byc 1zl/kWh? Za rok,dwa,trzy?

Ja planuje w tym roku kable Elektra + programator tygodniowy dwukanałowy np taki:

http://www.zamel.pl/pl,54,201,programator_czasowy_tygodniowy_dwukanalowy_zcm12.html

1 kanał - salon, kuchnia, pokoje - grzanie akumulacyjne w II taryfie

2 kanał - łazienki

do tego zainstaluje przełącznik pozwalający ominąć programator tak aby dogrzawać w święta i wielkie mrozy ;)

oprócz tego oczywiście termostaty w każdym pomieszczeniu

słaby punkt tego rozwiązania to brak sterowania pogodowego

A jakie czujniki do tego wepniesz?

A jakie czujniki do tego wepniesz?

To jest dobre pytanie..

Programator tygodniowy odpowiednio skalibrowany (pewnie po 2 sezonach dopiero ;) ) załatwi mi grzanie w II taryfie

Zadaniem termostatów będzie sterowanie temperaturą.. Myślałem o czujnikach powietrznych, ale przy akumulacjii to pewnie średni pomysł

Narazie raczkuje z tym wszystkim, jestem na etapie planowania, więc chętnie skorzystam z rad praktyków w temacie.. :)

To jest dobre pytanie..

Programator tygodniowy odpowiednio skalibrowany (pewnie po 2 sezonach dopiero ;) ) załatwi mi grzanie w II taryfie

Zadaniem termostatów będzie sterowanie temperaturą.. Myślałem o czujnikach powietrznych, ale przy akumulacjii to pewnie średni pomysł

Narazie raczkuje z tym wszystkim, jestem na etapie planowania, więc chętnie skorzystam z rad praktyków w temacie.. :)

Nie bardzo rozumiem po co programator, skoro i tak chcesz zamontowac termostaty.

Czujniki moim zdaniem, powietrza+podlogowy, w lazienkach moze byc sam podlogowy.

Arturo, minal juz chyba rok od kiedy straszych tym 1PLN, a mowiles ze za dwa lata, o ile teraz przesuwasz to w czasie?

Podpowiem Ci tylko, ze te inwestycje w energetyce ktore mialy spowodowac taki wzrost cen, sa w wiekszosci finansowane z UE, Polska daje tylko wklad wlasny.

Gość Arturo72
Arturo, a liczyles jaki dostaniesz rachunek za prad przy takim koszcie 1 KWh?

Ile w dziennej taryfie pojdzie PLN?

Przelicz dobrze czy taka stawka faktycznie CIe bedzie cieszyc...

Pozdrawiam

A kto powiedział,że taka stawka będzie mnie cieszyc ? Też zużywam prąd na ogrzewanie ale ja myślę realnie o przyszłości za 5,10,15 lat a nie żyję płonną nadzieją,że sprzedam Państwu kWh za 1,5zł a wtedy będę grzał za free.

Nie mam zamiaru budować drugiego domu za kilka lat,dlatego wodna podłogówka a nie kable.

Edytowane przez Arturo72

Nie bardzo rozumiem po co programator, skoro i tak chcesz zamontowac termostaty.

Wyszedłem z założenia, że jeden centralny programator do II taryfy łatwiej ogarnąć niż 8 termostatów ;)

Do tego, takie rozwiązanie jest tańsze - termostaty programowalne kosztują sporo.. (choć cena oczywiście nie jest jedynym wyznacznikiem, jeśli rozwiązanie z samymi termostatami ma być lepsze to się zdecyduje na takie)

Pewnie pisałeś o tym setki razy, ale jak możesz przypomnij jak Ty masz u siebie ;)

Edytowane przez Draken

A kto powiedział,że taka stawka będzie mnie cieszyc ? Też zużywam prąd na ogrzewanie ale ja myślę realnie o przyszłości za 5,10,15 lat a nie żyję płonną nadzieją

no moja chałupa już stoi prawie 12 lat i ogrzewanie kabelkami ma się dobrze, do tych 15 już nie daleko...

jak zacząłem budowę to też myślałem realnie, zamiast ładować się w 80 tys. kredytu na PC ( ówczesne oferty i kompletnie "czeski film"... ) założyłem kable z bojlerem za 1/10 tej kwoty ...:yes:

pomimo tego że dom już odbiega znacznie od obecnych standardów to ogrzewanie przez te lata jeszcze nie przekroczyło połowy gotówkowego zakupu pompy ciepła...:p

Gość Arturo72
Skąd masz informacje na temat realiów za tyle lat a jednocześnie nie dajesz wiary z zapisy projektu na tę sprzedaż za ~1,5zł/kWh???

Strasznie się motasz...

Nie wierzę poprostu w wybuch na TU-154M,tak jak w to,że Państwo zakupi kWh drożej niż sprzedaje.To dwie podobne "wiary"

Nie mam zamiaru budować drugiego domu za kilka lat,dlatego wodna podłogówka a nie kable.

tak prawdę mówiąc to rozwalenie wylewek, wywalenie z chałupy zajmie ok. jeden dzień potem dzień układania rurek i kolejny ma zalanie ...:p

tak więc nie strasz budową nowego domu ...;)

ale pompy to musieli by chyba darmo dawać ( oczywiście takie z COP 10...) abym się skusił ...:D

no moja chałupa już stoi prawie 12 lat i ogrzewanie kabelkami ma się dobrze, do tych 15 już nie daleko...

jak zacząłem budowę to też myślałem realnie, zamiast ładować się w 80 tys. kredytu na PC ( ówczesne oferty i kompletnie "czeski film"... ) założyłem kable z bojlerem za 1/10 tej kwoty ...:yes:

pomimo tego że dom już odbiega znacznie od obecnych standardów to ogrzewanie przez te lata jeszcze nie przekroczyło połowy gotówkowego zakupu pompy ciepła...:p

pięknie podsumowane rozterki Arturo :) dopytam się jeszcze nieco zgryźliwie(w kontekscie PCi) - zepsuło ci się coś w tym czasie w systemie grzewczym? ;)

Gość Arturo72
zepsuło ci się coś w tym czasie w systemie grzewczym? ;)

Tak/nie wiem :)

Ale nie mów hop,dopóki nie przeskoczysz ;)

Ja tam nie mam rozterek podobych do Twoich i nie zamontowałem podwójnych baterii wannowych lub dwóch wanien o różnych pojemnościach w jednej łazience czy dwóch par włączników na wypadek zepsucia się jednych :D

Edytowane przez Arturo72

Wkrótce,zdziwisz się,że tak szybko :)

Jeśli prąd miałby być po 1zł/kWh to proporcjonalnie wzrosną też ceny innych paliw..

Jeśli tak się nie stanie to ludzie masowo zaczną w piwnicach montować silniki od Matiza na gaz z generatorami prądu bo wyjdzie taniej ;)

Edytowane przez Draken

pięknie podsumowane rozterki Arturo :) dopytam się jeszcze nieco zgryźliwie(w kontekscie PCi) - zepsuło ci się coś w tym czasie w systemie grzewczym? ;)

nic a nic...

dwa lata temu wymieniłem tylko sterowniki na cyfrowe bo miałem takie analogowe bez programatora,( czas pracy w taryfie dyktował mi główny stycznik sterowany zegarem w tablicy...) te stare dalej są sprawne i jak ktoś chętny to mogę podarować... ( trochę badziewne ...):yes:

bojler elektryczny też ma się dobrze, ciągle ten sam od początku ...:p

Gość Arturo72
Czytam po prostu projekt ustawy, która musi wejść w życie bo przyjęliśmy na siebie takie zobowiązanie.

To czytaj dalej i żyj nadzieją tak jak Jarosław,ba,on jest święcie przekonany że wygra kiedyś wybory ;)

Co z tego,ze ktoś nam kazał ? A jak nie to co się stanie ? Będzie wojna ?

Edytowane przez Arturo72

nic a nic...

dwa lata temu wymieniłem tylko sterowniki na cyfrowe bo miałem takie analogowe bez programatora,( czas pracy w taryfie dyktował mi główny stycznik sterowany zegarem w tablicy...) te stare dalej są sprawne i jak ktoś chętny to mogę podarować... ( trochę badziewne ...):yes:

bojler elektryczny też ma się dobrze, ciągle ten sam od początku ...:p

nooo ..... jak teraz Arturo nic nie napisze to znaczy że zdewastował sobie komputer :D