Draken 22.04.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Nowi kablarze, przypomnijcie jakie kable i sterowniki macie? Ja planuje w tym roku kable Elektra + programator tygodniowy dwukanałowy np taki: http://www.zamel.pl/pl,54,201,programator_czasowy_tygodniowy_dwukanalowy_zcm12.html 1 kanał - salon, kuchnia, pokoje - grzanie akumulacyjne w II taryfie 2 kanał - łazienki do tego zainstaluje przełącznik pozwalający ominąć programator tak aby dogrzawać w święta i wielkie mrozy oprócz tego oczywiście termostaty w każdym pomieszczeniu słaby punkt tego rozwiązania to brak sterowania pogodowego Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Draken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.04.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 G11 w cenie taniej G12? http://www.groupon.pl/deals/special/DUON-Marketing-and-Trading-SA/20499669?nlp=&CID=PL_CRM_1_0_0_112&a=2801 http://duon.pl/pliki/Groupon_cennik_oferty.pdf Cos czuje, ze przelom przed nami.... Tyle ze tylko do konca 2013, potem juz g11, jest 'normalnie'. Skoro firmy chca podpisywac umowy z gwarancja ceny do konca 2016 to swiadczy ze najblizsze dwa lata beda dobre dla odbiorcow, DUON dopiero wchodzi na rynek, mysle ze jego oferta spowoduje rowniez ruchy u innych, Arturo, przypomnij kiedy to mialo byc 1zl/kWh? Za rok,dwa,trzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.04.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Ja planuje w tym roku kable Elektra + programator tygodniowy dwukanałowy np taki: http://www.zamel.pl/pl,54,201,programator_czasowy_tygodniowy_dwukanalowy_zcm12.html 1 kanał - salon, kuchnia, pokoje - grzanie akumulacyjne w II taryfie 2 kanał - łazienki do tego zainstaluje przełącznik pozwalający ominąć programator tak aby dogrzawać w święta i wielkie mrozy oprócz tego oczywiście termostaty w każdym pomieszczeniu słaby punkt tego rozwiązania to brak sterowania pogodowego A jakie czujniki do tego wepniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Arturo, przypomnij kiedy to mialo byc 1zl/kWh? Za rok,dwa,trzy? Wkrótce,zdziwisz się,że tak szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.04.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Arturo, a liczyles jaki dostaniesz rachunek za prad przy takim koszcie 1 KWh? Ile w dziennej taryfie pojdzie PLN? Przelicz dobrze czy taka stawka faktycznie CIe bedzie cieszyc... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draken 22.04.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 A jakie czujniki do tego wepniesz? To jest dobre pytanie.. Programator tygodniowy odpowiednio skalibrowany (pewnie po 2 sezonach dopiero ) załatwi mi grzanie w II taryfie Zadaniem termostatów będzie sterowanie temperaturą.. Myślałem o czujnikach powietrznych, ale przy akumulacjii to pewnie średni pomysł Narazie raczkuje z tym wszystkim, jestem na etapie planowania, więc chętnie skorzystam z rad praktyków w temacie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.04.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 To jest dobre pytanie.. Programator tygodniowy odpowiednio skalibrowany (pewnie po 2 sezonach dopiero ) załatwi mi grzanie w II taryfie Zadaniem termostatów będzie sterowanie temperaturą.. Myślałem o czujnikach powietrznych, ale przy akumulacjii to pewnie średni pomysł Narazie raczkuje z tym wszystkim, jestem na etapie planowania, więc chętnie skorzystam z rad praktyków w temacie.. Nie bardzo rozumiem po co programator, skoro i tak chcesz zamontowac termostaty. Czujniki moim zdaniem, powietrza+podlogowy, w lazienkach moze byc sam podlogowy. Arturo, minal juz chyba rok od kiedy straszych tym 1PLN, a mowiles ze za dwa lata, o ile teraz przesuwasz to w czasie? Podpowiem Ci tylko, ze te inwestycje w energetyce ktore mialy spowodowac taki wzrost cen, sa w wiekszosci finansowane z UE, Polska daje tylko wklad wlasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.04.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Arturo, a liczyles jaki dostaniesz rachunek za prad przy takim koszcie 1 KWh? Ile w dziennej taryfie pojdzie PLN? Przelicz dobrze czy taka stawka faktycznie CIe bedzie cieszyc... Pozdrawiam A kto powiedział,że taka stawka będzie mnie cieszyc ? Też zużywam prąd na ogrzewanie ale ja myślę realnie o przyszłości za 5,10,15 lat a nie żyję płonną nadzieją,że sprzedam Państwu kWh za 1,5zł a wtedy będę grzał za free. Nie mam zamiaru budować drugiego domu za kilka lat,dlatego wodna podłogówka a nie kable. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draken 22.04.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie bardzo rozumiem po co programator, skoro i tak chcesz zamontowac termostaty. Wyszedłem z założenia, że jeden centralny programator do II taryfy łatwiej ogarnąć niż 8 termostatów Do tego, takie rozwiązanie jest tańsze - termostaty programowalne kosztują sporo.. (choć cena oczywiście nie jest jedynym wyznacznikiem, jeśli rozwiązanie z samymi termostatami ma być lepsze to się zdecyduje na takie) Pewnie pisałeś o tym setki razy, ale jak możesz przypomnij jak Ty masz u siebie Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Draken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 A kto powiedział,że taka stawka będzie mnie cieszyc ? Też zużywam prąd na ogrzewanie ale ja myślę realnie o przyszłości za 5,10,15 lat a nie żyję płonną nadzieją no moja chałupa już stoi prawie 12 lat i ogrzewanie kabelkami ma się dobrze, do tych 15 już nie daleko... jak zacząłem budowę to też myślałem realnie, zamiast ładować się w 80 tys. kredytu na PC ( ówczesne oferty i kompletnie "czeski film"... ) założyłem kable z bojlerem za 1/10 tej kwoty ... pomimo tego że dom już odbiega znacznie od obecnych standardów to ogrzewanie przez te lata jeszcze nie przekroczyło połowy gotówkowego zakupu pompy ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.04.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Skąd masz informacje na temat realiów za tyle lat a jednocześnie nie dajesz wiary z zapisy projektu na tę sprzedaż za ~1,5zł/kWh??? Strasznie się motasz... Nie wierzę poprostu w wybuch na TU-154M,tak jak w to,że Państwo zakupi kWh drożej niż sprzedaje.To dwie podobne "wiary" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Nie mam zamiaru budować drugiego domu za kilka lat,dlatego wodna podłogówka a nie kable. tak prawdę mówiąc to rozwalenie wylewek, wywalenie z chałupy zajmie ok. jeden dzień potem dzień układania rurek i kolejny ma zalanie ... tak więc nie strasz budową nowego domu ... ale pompy to musieli by chyba darmo dawać ( oczywiście takie z COP 10...) abym się skusił ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.04.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 no moja chałupa już stoi prawie 12 lat i ogrzewanie kabelkami ma się dobrze, do tych 15 już nie daleko... jak zacząłem budowę to też myślałem realnie, zamiast ładować się w 80 tys. kredytu na PC ( ówczesne oferty i kompletnie "czeski film"... ) założyłem kable z bojlerem za 1/10 tej kwoty ... pomimo tego że dom już odbiega znacznie od obecnych standardów to ogrzewanie przez te lata jeszcze nie przekroczyło połowy gotówkowego zakupu pompy ciepła... pięknie podsumowane rozterki Arturo dopytam się jeszcze nieco zgryźliwie(w kontekscie PCi) - zepsuło ci się coś w tym czasie w systemie grzewczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.04.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) zepsuło ci się coś w tym czasie w systemie grzewczym? Tak/nie wiem Ale nie mów hop,dopóki nie przeskoczysz Ja tam nie mam rozterek podobych do Twoich i nie zamontowałem podwójnych baterii wannowych lub dwóch wanien o różnych pojemnościach w jednej łazience czy dwóch par włączników na wypadek zepsucia się jednych Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draken 22.04.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Wkrótce,zdziwisz się,że tak szybko Jeśli prąd miałby być po 1zł/kWh to proporcjonalnie wzrosną też ceny innych paliw.. Jeśli tak się nie stanie to ludzie masowo zaczną w piwnicach montować silniki od Matiza na gaz z generatorami prądu bo wyjdzie taniej Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Draken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draken 22.04.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Nie wierzę poprostu w wybuch na TU-154M,tak jak w to,że Państwo zakupi kWh drożej niż sprzedaje.To dwie podobne "wiary" Państwo ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.04.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 pięknie podsumowane rozterki Arturo dopytam się jeszcze nieco zgryźliwie(w kontekscie PCi) - zepsuło ci się coś w tym czasie w systemie grzewczym? nic a nic... dwa lata temu wymieniłem tylko sterowniki na cyfrowe bo miałem takie analogowe bez programatora,( czas pracy w taryfie dyktował mi główny stycznik sterowany zegarem w tablicy...) te stare dalej są sprawne i jak ktoś chętny to mogę podarować... ( trochę badziewne ...) bojler elektryczny też ma się dobrze, ciągle ten sam od początku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.04.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Czarnowidze pewnie ripostują tym, że już za chwileczkę, już za momencik ceny PC lecą na łeb na szyję a prądu poszybują w drugą stronę. . ale wtedy koszta serwisu poszybują w górę bo na czymś zarobić trzeba przy takiej kosmicznej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Czytam po prostu projekt ustawy, która musi wejść w życie bo przyjęliśmy na siebie takie zobowiązanie. To czytaj dalej i żyj nadzieją tak jak Jarosław,ba,on jest święcie przekonany że wygra kiedyś wybory Co z tego,ze ktoś nam kazał ? A jak nie to co się stanie ? Będzie wojna ? Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 22.04.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 nic a nic... dwa lata temu wymieniłem tylko sterowniki na cyfrowe bo miałem takie analogowe bez programatora,( czas pracy w taryfie dyktował mi główny stycznik sterowany zegarem w tablicy...) te stare dalej są sprawne i jak ktoś chętny to mogę podarować... ( trochę badziewne ...) bojler elektryczny też ma się dobrze, ciągle ten sam od początku ... nooo ..... jak teraz Arturo nic nie napisze to znaczy że zdewastował sobie komputer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts