Tomi78__ 22.12.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Panowie jak tam zuzycie pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar25 22.12.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 U mnie legalett na dwóch piętrach w domku 160 m2 od 12.12 - 19.12 wyszło 494 kWh.Później wklepie jak wygląda bilans miesięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.12.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Panowie jak tam zuzycie pradu? Do tego celu potrzebne mi są: - 1/2 godziny wolnego czasu - szeroka. lekka, trwała łopata - siły na przerzucenie ok. 200 kg śniegu - kubek wrzątku Z tych 4 rzeczy mam tylko łopatę Made in China i ewent. wrzątek, pozostałych elementów brak. Postaram się po Świętach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.12.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Za grudzień do dnia dzisiejszego średnia dobowa to 27,5 kWh w dni cieplejsze zużywa około 23kWh a mroźne 33kWh. W kominku palone jest bez zmian, tak jak wcześniej opisywałem. temp średnia w domu 22,5. Wentylacja chodzi 24h na 30%. wilgotność około 40%. Ewidentnie widać że przy ciągłych mrozach sprawność WM spada, wpływa na to mała wilgotność. Co mnie denerwuje to temperatury na wybrzeżu, przedwczoraj u nas w dzień -6 a we Wrocławiu +4, kto to widział takie rzeczy:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 23.12.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 nie narzekaj sredniorocznie masz jeszcze lepiej jak u mnie, a ja zle niemam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.12.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 (edytowane) 30.11 - 22.12. (włącznie) na CO 980 kWh = 275 zł. Przepalam w kominku po południu od 18 do 21, ale nie co dzień. I do tego strasznym badziewiem. Średnio dziennie 44 kWh dla 142 m2. Statystycznie cały grudzień 31 x 44 = 1364 kWh = 382 zł. Choć z drugiej strony znowu cieplej, a wtedy zużywam od 25-35 kWh/dzień, więc średnia może powrócić do 40 kWh. Szacunkowo, bo podlicznika nie mam. Trochę - z uwagi na opisywane niedociągnięcia PC - jestem w plecy na zużyciu, bo pompa bierze ciepło z domu. PS. Nie dziękujcie, że się tak poświęciłem dla sprawy pzdr Edytowane 23 Grudnia 2010 przez ProStaś pomyłka pisarska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.12.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Co mnie denerwuje to temperatury na wybrzeżu, przedwczoraj u nas w dzień -6 a we Wrocławiu +4, kto to widział takie rzeczy:-( W końcu jakaś namiastka "sprawiedliwości społecznej" pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Ja tak z przyzwyczajenia, bo zimy u nas zawsze były tylko na zdjęciach, a śnieg się trzymał dwa dni, teraz śnieg leży od pierwszego grudnia no i ciągle na termometrze "mniej niz zero" jak to Lady Pank śpiewało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar25 23.12.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Podsumowanie miesiąca.Od 22.11-22.12 wyszło 1881 kWh na ogrzewanie 160m2 domku.Dla przypomnienia ogrzewanie to legalett na parterze i piętrze. Nie grzeje też w kominku, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.12.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 od 15.10 do 15.11 - 610 kWh0d 15.11 do 15.12 - 964 kwh Ale codziennie palimy w kominku spalając 5 szczap drewna + jeden brykiet do rozpalenia. Połowa ciepła z kominka idzie na cwu.Dom 160 m2 po podlodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 23.12.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Dlatego,że jestem zainteresowany ideą ogrzewania prądem obserwuję wątek i dziś się wypowiem tak: Wesołych Świąt Wszystkim Życzę!!!!!!I jak najmniejszego zużycia prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 czyżby juz Ci sie do pieca ni chciało nosić? Takie małe uszczypliwe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.12.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 czyżby juz Ci sie do pieca ni chciało nosić? Takie małe uszczypliwe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2010 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 no tak..... napewno przez to masz taki mały pobór energii.... widziałem że tam jest haczyk A powiedzie mi elektrycy, czy są takie wkłady elektryczne do piecy (nie chodzi mi do piecy kaflowych) tylko do normalnych piecy na wungiel, które można zamontować i użwać zamiast palenia w piecu?? Tak na poważnie, nie wiem czy są, ale jedną z wazniejszych zalet ogrzewania prądem jest sprawność, w takim rozwiązaniu napewno nie bedzie ona rewelacyjna, kolejna sprawa to jesli dom był budowany pod tanie źródło ciepła (czytaj ekogroszek), to czy nie ma obawy że "połyniesz" razem z tym pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 no tak..... napewno przez to masz taki mały pobór energii.... widziałem że tam jest haczyk A powiedzie mi elektrycy, czy są takie wkłady elektryczne do piecy (nie chodzi mi do piecy kaflowych) tylko do normalnych piecy na wungiel, które można zamontować i użwać zamiast palenia w piecu?? Ad1 Palę dopóki lubie. Za 5 lat pewnie nie bede mógł patrzec na kominek Ad 2 Są takie wkłady - nazywają się Kospel i montuje sie obok pieca :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 24.12.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Ad 2 Są takie wkłady - nazywają się Kospel i montuje sie obok pieca :-) Witam może ktoś ma jakieś doświadczenie z takim kotłem pędzącym podłogówkę wodną na całym domu?Dom ma być energooszczędny ,dobrze izolowany ,ciepłe okna ,wentylacja z odzyskiem i raczej bez kominka .Jak to się ma do kabli grzejnych ?wady zalety...... Za konstruktywne odpowiedzi dziękuję .pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 24.12.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Zamontuj sobie kociol na wegiel tak jak chcesz, a w systemie umiesc bufor, a do bufora grzalki i masz kiedy chcesz kociol na wegiel, a kiedy chcesz, masz ogrzewanie elektryczne i jedno nie wyklucza drugiego, do bufora pozniej w razie potrzeby podlaczasz solary, panele fotowoltaiczne lub silownie wiatrowa i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 dokładnie tak jak pisał Tomi78. Bufor też ładnie ustabilizuje pracę pieca - będzie on pracował w najlepszych dla spalania parametrach. Chce Ci sie palić - masz tanio. Nie chce Ci się to właczasz grzałki.. Układ dużo prostszy i niewiele droższy w realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 24.12.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Zamontuj sobie kociol na wegiel tak jak chcesz, a w systemie umiesc bufor, a do bufora grzalki i masz kiedy chcesz kociol na wegiel, a kiedy chcesz, masz ogrzewanie elektryczne i jedno nie wyklucza drugiego, do bufora pozniej w razie potrzeby podlaczasz solary, panele fotowoltaiczne lub silownie wiatrowa i po problemie Ja właśnie nie chcę wungla:):)chyba że to do kogoś innego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 24.12.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Ja właśnie nie chcę wungla:):)chyba że to do kogoś innego:) Tak Cie zrozumielismy, jakbys chcial miec piec na wungiel i wklad kospel, Jesli niechcesz wogole wungla ani kotla, to 1. Kociol elektryczny kospel (lub inny) do zasilania instalacji wodnej, 2. Bufor z grzalkami do zasilania instalacji wodnej 3. Kable grzejne w wylewce, badz inne formy ogrzewania akumulacyjnego 4. Ogrzewanie bezposrednie - konwektory elektryczne, maty grzejne, promienniki podczerwieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts