Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To czytaj dalej i żyj nadzieją tak jak Jarosław,ba,on jest święcie przekonany że wygra kiedyś wybory ;)

Bardzo się cieszymy, że nie jesteś wyznawcą Jarosława, ale akurat Twoje 1zł/kWh to mimo wszystko trochę teoria spiskowa w jego stylu :p

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
nooo ..... jak teraz Arturo nic nie napisze to znaczy że zdewastował sobie komputer :D

A co ma napisać ?

No widzisz, próbujesz obalić cały proces legislacyjny bo wierzysz w jakieś bajki wyssane z palca do czego nie masz nawet cienia podstaw. Albo tylko tak grasz.

Zdradziłeś się gdzieś kiedyś, że próbujesz/próbowałeś handlu PC dlatego rozumiem dlaczego tak walczysz ale zrozum też, że tutejsi "starzy wyjadacze" z kilku lub nast letnim doświadczeniem tego nie kupują a nowi szybko się orientują w co grasz.

No i widzisz,czytasz,czytasz ale ciagle bez zrozumienia.

Prawdopodobnie tak samo "ze zrozumieniem" czytasz projekt,że Państwo zapłaci więcej komuś za kWh niż samo sprzedaje innym.

To byłby drugi "cud nad Wisłą" ale tym razem dla naiwnych :)

Gdzie ja piszę o pompie ciepła ?

Edytowane przez Arturo72
A co ma napisać ?

No i widzisz,czytasz,czytasz ale ciagle bez zrozumienia.

Prawdopodobnie tak samo "ze zrozumieniem" czytasz projekt,że Państwo zapłaci więcej komuś za kWh niż samo sprzedaje innym.

To byłby drugi "cud nad Wisłą" ale tym razem dla naiwnych :)

Jeszcze raz zapytam bo nie rozumiem.. Jakie Państwo??

Edytowane przez Draken
Gość Arturo72
następne proroctwo że za 10lat dalej pompa nie będzie wymagała przynajmniej serwisu...oczywiście ta sama ;)

Podobne pytanie do "rozumiejących inaczej"

następne proroctwo że za 10lat dalej pompa nie będzie wymagała przynajmniej serwisu...oczywiście ta sama ;)

tutaj to już nawet nie chodzi o ten serwis czy jakąś awarię...

jaka niby jest różnica w płaceniu za prąd przy kablach a płaceniu za prąd i spłacie PC...?

podobnie jest w kupieniu w kredycie większym o 10k jakiegoś auta które pali mniej, np. ten sam model tylko benzyna kontra "klekot "...

przestancie juz z tym propoctwem cen energi jak by miała byc po 1zł firmy juz dawno by to wprowadziły po co maja czekac rok czy dwa

a ja wam mówie ze wprowadzom podatek od PC i co wtedy za 5 lat szukacie gazu

a tera mam 2 pytanka czy jak macie ogrzewanie pod prysznicem akumulacyjne czuc na płytkach ciepło ??

i drugie do Artura możesz dać namiary na twoja firme od PC i wodnej podłogówki chciał bym porównać daj na priva

Gość Arturo72
i drugie do Artura możesz dać namiary na twoja firme od PC i wodnej podłogówki chciał bym porównać daj na priva

Nie podam Ci namiarów na swoją firmę ale polecę za to namiary na firmę,która oferowała mi jakiś czas temu gruntową z odwiertami za 20tys.zł,sprawdzona na forum,zamiast typowej podłogówki oferują maty kapilarne:

http://ghs.vot.pl/?page_id=7

Jeśli chcesz powietrzną to dobre ceny ma AJB,także sprawdzona i wystawia się też na allegro.

To nie państwo sprzedaje a prywatni wytwórcy, to nie wymysł tylko wymóg, pod groźbą kary finansowej, osiągnięcia określonego procentu "zielonej" energii do określonej daty, ta nadwyżka kupiony/sprzedany to nie widzimisię żadnego "państwa" tylko bonusowy "zielony" certyfikat.

Poczytaj założenia OZE - dziecko z podstawówki rozumie, mi się nie chce pisać.

A zastanowiłeś się nad tym,kto pójdzie dobrowolnie bez żadych warunków na coś takiego,że skupuje kWh np.po 1,5zł a sprzedaje po 1zł ? Znasz kogoś takiego ? Myślisz czy ten projekt przyćmił Ci zdolność racjonalnego myślenia ?

Wymóg będzie ale skup po 1,5zł a sprzedaż po 2zł bo nikt nikomu nie broni podnieść ceny.

Edytowane przez Arturo72

a np. w tym wątku że jest znacznie taniej niż kablami - pamiętaj że czytają nas nowi forumowicze którzy mogą się opierać na twoich wywodach i dlatego życzyłbym ci żebyś mógł napisać jak jasiek po kilkunastu latach w kontekście serwisu,ponieważ to też jest znaczący koszt ogółem,nie wspominając o zakupie

Nie podam Ci namiarów na swoją firmę ale polecę za to namiary na firmę,która oferowała mi jakiś czas temu gruntową z odwiertami za 20tys.zł,sprawdzona na forum:

Jeśli chcesz powietrzną to dobre ceny ma AJB,także sprawdzona i wystawia się też na allegro.

daj mi tu takich co kilkanaście lat grzeją ...

jak na razie jak skaczę po różnych wątkach to co najwyżej kilkuletnie i prawie wszyscy coś tam grzebią, regulują, kombinują ...

Arturo nie kuma, więc wytłumaczę: jeśli kupisz 9 kwh po 17 gr. i jedną za 1,70 zł., to średni koszt pozyskania tej energii wynosi ca. 20 gr. Jeszcze przez wiele lat nie będziemy mieli 10% z fotowoltaiki, o ile w ogóle. Najwyższa cena, na obecną chwilę projektu, to 1,30 dla instalacji do 10 kW, duże farmy będą traktowane zupełnie inaczej. Za ten prąd nie zapłaci żadne państwo, tylko jego konsumenci - po prostu wyższa cena zakupu przełoży się na wyższą cenę sprzedaży. Ale i tak te 3 grosze więcej o niczym nie przesądzają, bo dla odmiany w prognozach sprzed dwóch lat 1 kWh miała kosztować w 2013 na rynku hurtowym 24 gr., a kosztuje 17. Czy już przestałeś w tym wszystkim widzieć magię wymagającą cudów nad wisłą?

Jak zapodasz do tych rur grzałkę,nawet w zwykłym termosie to będą grzały :)

no to po co mi rury skoro kablem zrobię to bezpośrednio...

nie będę się też zastanawiał gdzie rozdzielacz wsadzić i jak to wszystko zamaskować ...

a tera mam 2 pytanka czy jak macie ogrzewanie pod prysznicem akumulacyjne czuc na płytkach ciepło ??

jeżeli łazienka jest na czujniku podłogowym i ustawione tak aby była ciepła podłoga to TAK...

ale na ogół to zanim ktoś wlezie pod prysznic najpierw puszcza wodę co by ciepła zaczęła lecieć więc tak na prawdę " wsio ryba "...

Gość Arturo72
no to po co mi rury skoro kablem zrobię to bezpośrednio...

nie będę się też zastanawiał gdzie rozdzielacz wsadzić i jak to wszystko zamaskować ...

Już tyle razy to było wałkowane,że nie napiszę ;)

Już tyle razy to było wałkowane,że nie napiszę ;)

taaa...

jeden taki jak by miał kable to by się nie gorączkował jak tu teraz kociołek elektryczny na co innego zamienić...

ustawiłby sobie sterowniki indywidualnie dla każdego pomieszczenia i zapomniał o instalacji ...

Nie podam Ci namiarów na swoją firmę ale polecę za to namiary na firmę,która oferowała mi jakiś czas temu gruntową z odwiertami za 20tys.zł,sprawdzona na forum,zamiast typowej podłogówki oferują maty kapilarne:

Nie bądź żyła i dawaj namiary bo u nas ceny wodnej podłogówki nie za ciekawie a ci podobno tanio zrobili to grzech nie napisać do nich szukam jescze PC do grzania wody dla teściów

daj mi tu takich co kilkanaście lat grzeją ...

jak na razie jak skaczę po różnych wątkach to co najwyżej kilkuletnie i prawie wszyscy coś tam grzebią, regulują, kombinują ...

Najstarsza gruntowka jaka znam ma juz 15 lat (produkcja hibernatusa) - jeszcze na tlokowej sprezarce :) Dziala bezawaryjnie, bez ani jednej wizyty serwisu. To jest tak proste urzadzenie ze ci co pisza o "kosmicznej technologii" chyba nie widzieli nigdy pompy w srodku - polecam, jakies 6-7 elementow w tym tylko jeden ruchomy (sprezarka zwykle juz spiralna czyli niezniszczalna) + pare metrów polutowanych rurek ;) Opamietajcie sie :D

tutaj to już nawet nie chodzi o ten serwis czy jakąś awarię...

jaka niby jest różnica w płaceniu za prąd przy kablach a płaceniu za prąd i spłacie PC...?

podobnie jest w kupieniu w kredycie większym o 10k jakiegoś auta które pali mniej, np. ten sam model tylko benzyna kontra "klekot "...

Jaśku różnica jest taka, że po kilku latach instaalcja z PCI zaczyna po prostu zarabiać dla Ciebie (czy może lepiej oszczędzać). Jak podałem wcześniej, przy moim zużyciu CO+CWU PCI PW w cenie poniżej 10 tys na raty na 6 lat wychodzi rocznie rata plus prąd na PCI TYLE SAMO co obecnie grzanie czystym prądem. Ale tylko przez 6 lat. Potem każdy rok to ponad 2 tys zł oszczędności. Uważasz, że nie warto?

taaa...

jeden taki jak by miał kable to by się nie gorączkował jak tu teraz kociołek elektryczny na co innego zamienić...

ustawiłby sobie sterowniki indywidualnie dla każdego pomieszczenia i zapomniał o instalacji ...

Do mnie pije?:mad::p:p:p Jak tak to kilka linijek powyżej powinno wyjaśnić czemu kombinuje.