Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najstarsza gruntowka jaka znam ma juz 15 lat (produkcja hibernatusa) - jeszcze na tlokowej sprezarce :) Dziala bezawaryjnie, bez ani jednej wizyty serwisu. To jest tak proste urzadzenie ze ci co pisza o "kosmicznej technologii" chyba nie widzieli nigdy pompy w srodku - polecam, jakies 6-7 elementow w tym tylko jeden ruchomy (sprezarka zwykle juz spiralna czyli niezniszczalna) + pare metrów polutowanych rurek ;) Opamietajcie sie :D

Proste urzadzenie a jednak kosztuje nascie razy drozej niz klilmatyzator.

Proste urzadzenie a np. Arturo ma juz bodajze trzecia usterke w instalacji, w ktorej wcale nie najtansza PC pracuje.

Naprawde w 100% zgadzam sie z Jaskiem, iz kable po prostu sa dla uzytkownika najwygodniejsze. Ustawiasz programator na dany pokoj i zapominasz.

Ja mam full podlogowke, jest naprawde super, ale w kazdym pokoju jest inna temperatura jesli w ciagu dnia operuje slonce. Dolozenie sterownikow do kazdego pokoju to kasakra cenowa, w kablach razem z instalacja to sa zupelnie inne pieniadze.

Straszyc cena pradu nie ma sensu, rynek zawsze wszystko weryfikuje, jedno medium nie moze znacznie zdrozej bo wszystkei rynki sa powiazane.

Pozdrawiam

tak prawdę mówiąc to rozwalenie wylewek, wywalenie z chałupy zajmie ok. jeden dzień potem dzień układania rurek i kolejny ma zalanie ...:p

tak więc nie strasz budową nowego domu ...;)

trele morele, jaaasne, łatwo napisać.. bo ... za darmo :)

rozwalenie wylewek a wcześniej parkietów czy płytek to ekstra koszt, do tego wywóz gruzu, potem rozłożenie podłogówki i zalanie czy zasypanie jastrychem, kolejny koszt

na koniec jeszcze zrobienie od nowa parkietów, płytek lub czegoś innego - to kolejne koszta

zsumuj sobie teraz kase za wszystkie te prace, ile to wyniesie? wiadomo dać się da, ale jak zwykle na "papierze" to wszystko łatwo wychodzi

Moje prawie to samo bo maja 20w/mb i sa niebieskie :p ten sterownik 3iE super tylko ze mam narazie jeden. Kiedys sobie wymienie wszystkie.

Tutaj jest ciekawa oferta, przy zakupie kabli za 1500zł sterownik 3iE za 1zł, zaczynam się poważnie zastanawiać nad Warmup ;)

http://ecoactiv.pl/pl/c/MATY-GRZEJNE/21

Witam.

Dla zastanawiających się nad wodną podłogówką a kablami.

Ja akurat wybrałem wodną.

Właśnie zalałem ~ 10 cm wylewki na 117 m2 parteru oraz 40 m2 poddasza użytkowego mojego domu.

Ogrzewanie wodne rurki~ 950 mb (2,64 PLN mb) rozdzielacz 10 obwodowy z rotametrami, szafka podtynkowa, dylatacja , folia srebrna z kratkami,

do tego w wylewce woda zimna + cwu . łłączny koszt za materiał brutto /4980,00 PLN . /swoja robocizna 5 dni/

do tego dojdzie bufor z grzałkami lub kocioł elektryczny i osobno bojler.

Dziękuje za uwagę

Edytowane przez Drogba

za to brak alternatywy w postaci innego źródła ciepła, póki co..

może kiedyś coś interesującego wymyślą, coś znacznie efektywniejszego jak generator na fuel :)

Znowu to samo...

Oświeć mnie jaką alternatywę ma Liwko Arturo i inni posiadacze PCI? (alternatywa powinna byc tańsza, tak dla uściślenia)

Jaśku różnica jest taka, że po kilku latach instaalcja z PCI zaczyna po prostu zarabiać dla Ciebie (czy może lepiej oszczędzać). Jak podałem wcześniej, przy moim zużyciu CO+CWU PCI PW w cenie poniżej 10 tys na raty na 6 lat wychodzi rocznie rata plus prąd na PCI TYLE SAMO co obecnie grzanie czystym prądem. Ale tylko przez 6 lat. Potem każdy rok to ponad 2 tys zł oszczędności. Uważasz, że nie warto?

Do mnie pije?:mad::p:p:p Jak tak to kilka linijek powyżej powinno wyjaśnić czemu kombinuje.

he he ...

zainstaluj ze dwa lata spisuj liczniki a potem licz oszczędności ...:yes:

jak byś miał kable w chałupie to te rachunki też by były niższe od tych obecnych więc sens zmian też nie do końca trafny ...:)

trele morele, jaaasne, łatwo napisać.. bo ... za darmo :)

rozwalenie wylewek a wcześniej parkietów czy płytek to ekstra koszt, do tego wywóz gruzu, potem rozłożenie podłogówki i zalanie czy zasypanie jastrychem, kolejny koszt

na koniec jeszcze zrobienie od nowa parkietów, płytek lub czegoś innego - to kolejne koszta

zsumuj sobie teraz kase za wszystkie te prace, ile to wyniesie? wiadomo dać się da, ale jak zwykle na "papierze" to wszystko łatwo wychodzi

u mnie płytki leża na całym dole ale już na tyle długo że przestały się podobać i pewnie będzie zmiana na inne więc zawsze można taki remoncik pyknąć tak przy okazji...

a wszystkie pokoje na poddaszu to wykładziny więc zwinięcie i ponowne rozwinięcie nie jest chyba wielkim kosztem ( tak swoją drogą to u nas część już i tak wymieniona )...:D

łazienki bym nawet nie dotykał bo po co ...

no chyba że inni wystrój chałupy robią raz na cały żywot ...:cool:

Gość Arturo72
Wiem wiem że doradzałeś ale jestem zadowolony z wyboru bardzo ;)

Zadowolony z wyboru to znaczy ? Z koloru tych kabli ? Podaj rachunki za ogrzewanie ?

Oj żebys się nie zdziwił kolego,bo nawet najwięksi twardziele kabli na tym wątku z super domami dziwili się swojemu zużyciu za ogrzewanie gdzie miało być tak pięknie... ;)

Czy zakładasz,ze rachunki zamiast np.3tys.zł wyniosą 6tys.zł za sezon ?

Jeśli nie to lepiej załóż taką ewentualność,to dla dobra swojej psychy ;)

Oczywiście dotyczy to każdego systemu grzewczego ale przy wodzie jest alternatywa zmniejszyć te rachunki,przy kablach niestety na tą chwilę nie ma takiej alternatywy i pozostaje tylko obgryzanie paznokci i zaklinanie licznika,no chyba,że nei zalezy Ci na kasie za ogrzewanie :)

Znowu to samo...

Oświeć mnie jaką alternatywę ma Liwko Arturo i inni posiadacze PCI? (alternatywa powinna byc tańsza, tak dla uściślenia)

Chociażby gaz z czegokolwiek,może być nawet z łajna od siąsiada z biogazu,czy z łupków,jeśli tylko będzie tańszy niż prąd.

Wszystko co ogrzeje wodę może służyć do grzania domu.

Wam pozostaje tylko prąd i to w najgorszej postaci czyli nie komfortowe grzanie powietrzem a kasa za super akumulacyjny dom pójdzie się kopać.

Edytowane przez Arturo72

Zadowolony z wyboru to znaczy ? Z koloru tych kabli ? Podaj rachunki za ogrzewanie ?

Oj żebys się nie zdziwił kolego,bo nawet najwięksi twardziele kabli na tym wątku z super domami dziwili się swojemu zużyciu za ogrzewanie gdzie miało być tak pięknie... ;)

Czy zakładasz,ze rachunki zamiast np.3tys.zł wyniosą 6tys.zł za sezon ?

Jeśli nie to lepiej załóż taką ewentualność,to dla dobra swojej psychy ;)

Oczywiście dotyczy to każdego systemu grzewczego ale przy wodzie jest alternatywa zmniejszyć te rachunki,przy kablach niestety na tą chwilę nie ma takiej alternatywy i pozostaje tylko obgryzanie paznokci i zaklinanie licznika,no chyba,że nei zalezy Ci na kasie za ogrzewanie :)

Chociażby gaz z czegokolwiek,może być nawet z łajna od siąsiada z biogazu,czy z łupków,jeśli tylko będzie tańszy niż prąd.

Wszystko co ogrzeje wodę może służyć do grzania domu.

Wam pozostaje tylko prąd i to w najgorszej postaci czyli nie komfortowe grzanie powietrzem a kasa za super akumulacyjny dom pójdzie się kopać.

Nie czytasz e zrozumieniem (nie dziwi mnie to), nie pisalem o bitterze co moze zmienic na Pci, ale o posiadacza PCi! Na co tanszego zmienisz? Tylko nie mow ze cos powstanie co 'kWh' ciepla wyjdzie taniej niz z COP. bo to jakie samo wrozenie jak prad za 1zl ( choc teraz juz straszych 1,5zl)

Wez kalkulator w reke i policz ile piekar musialby zuzywac na co i cwu zeby miec tachunek 6kpln? Czy ty myslisz co poszesz, czy poprostu klepoej w klawiature bez opamietania?

No i kto jest tak zalamany rachunkami kablarzy? Chyba tylko ty!