bitter 24.04.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Bitter dostał wycenę. 18 tys za Panasonica bez bajerów z zasobnikiem 200l CWU. Zaczyna oszczędzać po 10 latach. Bitter jeszcze poczeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.04.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Te 10 lat uwzględniają kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.04.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Bitter dostał wycenę. 18 tys za Panasonica bez bajerów z zasobnikiem 200l CWU. Zaczyna oszczędzać po 10 latach. Bitter jeszcze poczeka. Podpytaj Arturo, on miał przeciez taniej bynajmniej tak mówił, choc na pytanie kto mu robił nabiera wody w usta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.04.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Arturo masz racje kable są do du... tylko PC się kalkuluję. A R&K , jasiek71, Lobo, piekar25, quibic, to zapewne jakaś grupa spiskowa wspierana pewnie przez zagraniczny kapitał chcący wpędzić Polaków w maliny. Chłopie dopiero teraz przejrzałem na oczy biorę PC do domu za grube tyś i to na kredyt po co mi jakieś podejrzane kable zresztą w jakiejś podejrzanie małej cenie. aa i zapominałem kszhu tez jakiś podejrzany ) Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.04.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 "Jeżeli dom jest postawiony zgodnie PN stary przez przegrody są normatywne, Przeszedł wymagany PN 13829 test szczelności, to po uwzględnieniu zysków bytowych i słonecznych oraz odzysku ciepła z wentylacji, zużyje poniżej 30kWh/m2 rocznie - Tak małe zużycie wyklucza stosowanie pośrednich centralnych systemów ogrzewania. A co za tym idzie - drogie pompy ciepła z pośrednim skraplaniem, kolektory słoneczne do cwu, kotłownie ( te na biopaliwa również) . By inwestycja w OZE miała szansę się zwrócić - MUSI BYĆ MINIMUM 3 RAZY WIĘKSZE ZUŻYCIE ENERGII Coś jak instalacja gazowa w samochodzie. Do hybrydowej toyoty palącej po mieście 3.5l/100km nikt gazu nie założy - Polonez palący po mieście 15 lirów - gaz zwraca się błyskawicznie. CWU - UE podaje, że przeciętny europejczyk zużywa 35lirów ciepłej wody dziennie Ogrzanie tej ilości wody średnio rocznie do 40st.C ( prysznic) - to 1kWh (0.55zł) - jesteśmy w domu 330 dni - daje to niecałe 200zł na osobę rocznie. By kolektor miał szansę się zwrócić, to przy założeniu, że woda zimna i ścieki są za darmo - zużycie na osobę musi być 3 x wyższe! CO TO MA WSPÓLNEGO Z OSZCZĘDZANIEM??? " Bardzo obrazowy opis i ciezko sie z nim nie zgodzic. Mi jest glupio ale nie ukrywam, iz w obecnym domu ledwo 5.5. litrowym zaluje ze nie poszedlem w kable i nie dogrzewam CWU jaskowymi sposobami. Mialbym dzisiaj 20 tys PLN (plus koszty kredytu) zeby udzwignac rachunki !!! Moj piec musi pociagnac 10 lat zebym przy obecnych cenach gazu i pradu mogl powiedziec, ze kable sie wlasnie zrownuja w kosztach. To tak tylko dla przykladu. Wcale dom nie musi byc super pasywny itp zeby kable bylo sens rozwazyc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 EDIT: ciekawy cytat z innego tematu - dużo w nim sensu: "Jeżeli dom jest postawiony zgodnie PN stary przez przegrody są normatywne, Przeszedł wymagany PN 13829 test szczelności, to po uwzględnieniu zysków bytowych i słonecznych oraz odzysku ciepła z wentylacji, zużyje poniżej 30kWh/m2 rocznie - Tak małe zużycie wyklucza stosowanie pośrednich centralnych systemów ogrzewania. A co za tym idzie - drogie pompy ciepła z pośrednim skraplaniem, kolektory słoneczne do cwu, kotłownie ( te na biopaliwa również) . B Coś jak instalacja gazowa w samochodzie. Do hybrydowej toyoty palącej po mieście 3.5l/100km nikt gazu nie założy - Polonez palący po mieście 15 lirów - gaz zwraca się błyskawicznie.Wy chyba naprawdę jesteście ograniczeni lub wychodzą kompleksy... Pytam się jeszcze raz,gdzie piszę o pompie ciepła ? Kszhu,nie każdemu odpowiada temperatura 19st.C w domu,dom jest dla nas,dla komfortowego mieszkania a nie oszczędzania za wszelką cenę kosztem gorszego komfortu.Nie masz pewności,że zamiast spalania na poziomie Pandy będzie spalanie jak w Polonezie i pytanie co wtedy ? Przy kablach nie masz alternatywy,przy wodzie nie ograniczone możliwości.Przykłady są na forum,oficjalnych kilka,utajnionych raczej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.04.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Wy chyba naprawdę jesteście ograniczeni lub wychodzą kompleksy... Pytam się jeszcze raz,gdzie piszę o pompie ciepła ? Kszhu,nie każdemu odpowiada temperatura 19st.C w domu,dom jest dla nas,dla komfortowego mieszkania a nie oszczędzania za wszelką cenę kosztem gorszego komfortu.Nie masz pewności,że zamiast spalania na poziomie Pandy będzie spalanie jak w Polonezie i pytanie co wtedy ? Przy kablach nie masz alternatywy,przy wodzie nie ograniczone możliwości.Przykłady są na forum,oficjalnych kilka,utajnionych raczej więcej. os siebie dodam jedną rzecz - znakomita większość kablarzy ma domki do 150m2; przełózcie ekonomię grzania kablami domu np 250m2 a takie też się buduja w mojej okolicy i to w znakomitej większości. mały dom idzie napędzić byle czym ale w większym kable zaczynają być finansowo nieuzasadnione; profesorre się gorączkuje, bo ma coś w okolicy stówki metrażu i nie może pojąć, że 750m3 kubatury trzeba czymś ogrzać bez oczekiwania z pełnymi gaciami na fakturę z elektrowni naweto do rzeczonych 19stC (brrr - ciepłe poślady na zimnej desce - brrr). ...a w ogóle to w życiu jest najczęściej tak, że aby wyjąć, trzeba wpierw włożyć Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.04.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Przy kablach nie masz alternatywy,przy wodzie nie ograniczone możliwości.Przykłady są na forum,oficjalnych kilka,utajnionych raczej więcej. Wiec pytam kolejny raz, żebys nie musiał szukac po forum opisz to na swoim przykładzie. jaką masz tańsza alternatywę ogrzewania domu zamiast swojej PCi? Jaka na dzień dzisiejszy i jaką widzisz za xx lat? Ja jako kablarz (osoba bez żadnych alternatyw - twoim zdaniem), na dzień dzisiejszy mam PCi pow-pow (kol Igor jesli dobrze pamietam nick, ma taka i zyje), DGP to kominka (masa ludzi tak ma). No a jesli zaczniesz szaleć że ty to masz reaktory jądrowe tydzież inne wodorowe ustrojstwa jako alternatywę to ja mogę powiedzieć że mam wiatraki (moje chociaz istnieje, twoje to fikcja). Pamiętaj że ja ogrzewam teoretycznie najdroższym źródłęm, więc opcji mam wiele, ty masz COP, więc gdzie ta twoja tańsza alternatywa (tylko bez wróżenia i proroctw, choć z tego to doktorat mógłbyś napisać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.04.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 os siebie dodam jedną rzecz - znakomita większość kablarzy ma domki do 150m2; przełózcie ekonomię grzania kablami domu np 250m2 a takie też się buduja w mojej okolicy i to w znakomitej większości. mały dom idzie napędzić byle czym ale w większym kable zaczynają być finansowo nieuzasadnione; profesorre się gorączkuje, bo ma coś w okolicy stówki metrażu i nie może pojąć, że 750m3 kubatury trzeba czymś ogrzać bez oczekiwania z pełnymi gaciami na fakturę z elektrowni naweto do rzeczonych 19stC (brrr - ciepłe poślady na zimnej desce - brrr). ...a w ogóle to w życiu jest najczęściej tak, że aby wyjąć, trzeba wpierw włożyć Idealnie trafiłaś w Arturo, który ma AŻ 120m2, czy jeszcze mniej? Nikt do 250m2 kabli nie poleca, a wiekszość z kablowych oponentów ma <150m2. Większosc ma takie same temp wewn. 21,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.04.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Idealnie trafiłaś w Arturo, który ma AŻ 120m2, czy jeszcze mniej? Nikt do 250m2 kabli nie poleca, a wiekszość z kablowych oponentów ma <150m2. Większosc ma takie same temp wewn. 21,5 naprawde 120m2? nie zagłebiałam się, ale przy tym metrażu to poszłam w kablaż zgodnie z PC = PocoCito myślałam, że Arturo ma chociaż te marne 180m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.04.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) @Lobo_M - hehe oni już alternatywę wykorzystali na wstępie.. mogą liczyć jedynie na jakąś bardziej efektywną PC lub inne cudo techniki za kilopeeleny pisząc to miałem na myśli swój przypadek z kociołkiem Kospela, w razie czego przesiadka na PC, albo na GZ w ostateczności nawet na czarne złoto Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.04.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 @Lobo_M - hehe oni już alternatywę wykorzystali na wstępie.. mogą liczyć jedynie na jakąś bardziej efektywną PC lub inne cudo techniki za kilopeeleny pisząc to miałem na myśli swój przypadek z kociołkiem Kospela, w razie czego przesiadka na PC, albo na GZ w ostateczności nawet na czarne złoto To rozumiem Tyle że wtedy robisz lepsze ocieplenie i jesteś świadomy inwestor budujacy nie na 5 lat;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.04.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) os siebie dodam jedną rzecz - znakomita większość kablarzy ma domki do 150m2; przełózcie ekonomię grzania kablami domu np 250m2 a takie też się buduja w mojej okolicy i to w znakomitej większości. Hipka rozważ czy przypadkiem kablarze nie są awangardą nowego budowanie,po prostu wygodnego komfortowego niedużego domu-nie dla znajomych czy rodziny,nie dla wystawnych przyjęć na 70 osób.Po co 250m2 ? Myślę że większość kablarzy to zwyczjnie bardzo świadomi inwestorzy.Ja wolę mieć kable za gotówkę niż niby tańszą pompę na kredyt i potem na forach dorabiać ideologię.Przecież to sensu nie ma. P.S. zapomniałem że pompę też już mam ale p-p z castoramy za kolosalne 700zł. i tu pozdrawiam Arturo bardzo alternatywnie Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 24.04.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Też właśnie sie zastanawiałem po co ludziom 250 m2???Jak ktoś nie ma rodziny 2 + 4 lub wiecej to nie widze sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.04.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Też właśnie sie zastanawiałem po co ludziom 250 m2??? Jak ktoś nie ma rodziny 2 + 4 lub wiecej to nie widze sensu. ja też tego nie rozumiem, ale pisze, co widze za oknem; na moje oko jest to leczenie kompleksów nabytych w 30m2 w bloku w 4 osoby z psem, chomikiem i 200l akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.04.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 ja też tego nie rozumiem, ale pisze, co widze za oknem; na moje oko jest to leczenie kompleksów nabytych w 30m2 w bloku w 4 osoby z psem, chomikiem i 200l akwarium. eee tam... może to po prostu chęć posiadania dużego domu, bo im się podoba.. nie wszyscy myślą racjonalnie i liczą się z kasą podobnie jest ze wszystkim wkoło.. np zakup samochodu, ktoś kupuje terenowca - dlaczego bo lubi duże samochody.. czasami lepiej odpuścić sobie psychoanalizę.. sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.04.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A ja mam deko ponad 400m2 z garażami i piwnicą, a jednak ciągle brak miejsca na składowanie gratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.04.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Przedwczoraj zamontowałem podliczniki pod bojler i WM+router (które juz pół roku leżały i sie o to prosiły, a roboty było na 5min), pierwsze 24h pokazało 6,4kWh CWU i 1kWh WM+router, no ale jedna doba to mało mówi, więc kolejne wyniki razem z CO, raz na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.04.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 wracając do tematu niedopasowania do potrzeb to mam nieodparte wrażenie że sterowniki do kabli są niedopracowane. moim zdaniem powinna być możliwość programowania każdego miesiąca lub okresu np.osobno jesieni,osobno zimy,wiosny a nawet może i lata.przecież wiele osób wspomaga się dodatkowymi żródłami ogrzewania i coraz częściej jeden centralny system grzewczy to już przeszłość.poza tym chcemy osiągnąć jak najlepszy komfort jak najniższymi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.04.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 wracając do tematu niedopasowania do potrzeb to mam nieodparte wrażenie że sterowniki do kabli są niedopracowane. moim zdaniem powinna być możliwość programowania każdego miesiąca lub okresu np.osobno jesieni,osobno zimy,wiosny a nawet może i lata.przecież wiele osób wspomaga się dodatkowymi żródłami ogrzewania i coraz częściej jeden centralny system grzewczy to już przeszłość.poza tym chcemy osiągnąć jak najlepszy komfort jak najniższymi kosztami. professorre będzie miał swój autorski system sterowania i chyba się z jaśkiem umawiali na wspólne robótki w innym watku, więc może dopytaj u źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts