Lobo_M 24.04.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 wracając do tematu niedopasowania do potrzeb to mam nieodparte wrażenie że sterowniki do kabli są niedopracowane. moim zdaniem powinna być możliwość programowania każdego miesiąca lub okresu np.osobno jesieni,osobno zimy,wiosny a nawet może i lata.przecież wiele osób wspomaga się dodatkowymi żródłami ogrzewania i coraz częściej jeden centralny system grzewczy to już przeszłość.poza tym chcemy osiągnąć jak najlepszy komfort jak najniższymi kosztami. Nie bardzo Cię rozumiem, no skoro własnie masz przy kablach NCO to sterowniki w pomieszczeniach gdzie masz jakies inne zyski, na to zareagują. Poza tym po co inne nastawy w kazdym miesiącu? Nie widzę tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 24.04.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie bardzo Cię rozumiem, no skoro własnie masz przy kablach NCO to sterowniki w pomieszczeniach gdzie masz jakies inne zyski, na to zareagują. Poza tym po co inne nastawy w kazdym miesiącu? Nie widzę tego. Tu jest właśnie przewaga kabli i NCO. Grzanie punktowe tylko tam, gdzie jest potrzebne. Latem ustawiasz temp na zero, a w okresach przejściowych satysfakcjonującą cię temperaturę Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.04.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Nie bardzo Cię rozumiem, no skoro własnie masz przy kablach NCO to sterowniki w pomieszczeniach gdzie masz jakies inne zyski, na to zareagują. Poza tym po co inne nastawy w kazdym miesiącu? Nie widzę tego. żeby kabli nie wyłączać jak chyba jasiek.a klimat coraz bardziej dziwny i nierzadko w lecie potrafi być nieco zimno-to już taki skrajny przykład. jeśli w lutym trzyma mi sterownik 22 oC to wydaje mi się że we wrześniu jak niektórzy zaczynają grzać to zbyt wysoka temperatura.poza tym jesienią potrafi być bardzo ciepło i wolałbym niżej ustawić podłogę a okresowo dmuchnąć ciepłem z klimy zamontowanej w salonie(chociaż teraz nie wiem czy to dobre umiejscowienie) dywaguję ale może niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.04.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 żeby kabli nie wyłączać jak chyba jasiek.a klimat coraz bardziej dziwny i nierzadko w lecie potrafi być nieco zimno-to już taki skrajny przykład. jeśli w lutym trzyma mi sterownik 22 oC to wydaje mi się że we wrześniu jak niektórzy zaczynają grzać to zbyt wysoka temperatura.poza tym jesienią potrafi być bardzo ciepło i wolałbym niżej ustawić podłogę a okresowo dmuchnąć ciepłem z klimy zamontowanej w salonie(chociaż teraz nie wiem czy to dobre umiejscowienie) dywaguję ale może niepotrzebnie. po to zaimpelmentowano priorytet powietrza LUB podłogi, wybierasz, który Ci pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.04.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 no tak masz rację .ja tylko się zastanawiam nad okresami przejściowymi czy aby akumulacja w tym czasie to nie jest niepotrzebne marnowanie energii i w tym sensie mi tutaj brakuje bardziej elastycznego sterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 24.04.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) elastycznie to kable w kleju - oczywiście elastycznym CM-17 i jest cacy! no tak masz rację .ja tylko się zastanawiam nad okresami przejściowymi czy aby akumulacja w tym czasie to nie jest niepotrzebne marnowanie energii oczywiście, ze jest; nadmiar energii przeniesie z pomieszczenia do pomieszczenia woda w rurce, kabel już nie ( słoneczny dzień i ciemny gres na podłodze); w pomieszczeniu z kablem wzrośnie temp powietrza Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.04.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 elastycznie to kable w kleju - oczywiście elastycznym CM-17 i jest cacy! oczywiście, ze jest; nadmiar energii przeniesie z pomieszczenia do pomieszczenia woda w rurce, kabel już nie ( słoneczny dzień i ciemny gres na podłodze); w pomieszczeniu z kablem wzrośnie temp powietrza o tym nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 no tak masz rację .ja tylko się zastanawiam nad okresami przejściowymi czy aby akumulacja w tym czasie to nie jest niepotrzebne marnowanie energii i w tym sensie mi tutaj brakuje bardziej elastycznego sterowania moim zdaniem komplikowanie sterowania nie ma sensu, jak komuś przeszkadza przypadkowe włączenie w zimnym tygodniu lata to może sobie zawsze wyłączyć sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 bo to jakie samo wrozenie jak prad za 1zl ( choc teraz juz straszych 1,5zl) kiedyś tam dojdzie do tej zety za kwh tylko że jakie to ma znaczenie... jak ktoś zużywa 5000 czy 10000kwh to dalej będzie zużywał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Zadowolony z wyboru to znaczy ? Z koloru tych kabli ? Podaj rachunki za ogrzewanie ? ty swoich też nie jesteś w stanie podać ... większość pompiarzy zanim jeszcze na dobre zamieszka to już zaczyna "tańcowanie" ... jak nie czujnik to ciśnienie, jak nie częste rozmrażania to inne pierdoły... uwierz że są ludzie którzy wolą zapłacić te kilka setek więcej za ogrzewanie niż zastanawiać się czy jak wrócą z pracy do chałupy będą mieli w niej ciepło czy tylko jakiś komunikat na wypasionym wyświetlaczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.04.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 moim zdaniem komplikowanie sterowania nie ma sensu, jak komuś przeszkadza przypadkowe włączenie w zimnym tygodniu lata to może sobie zawsze wyłączyć sterowniki absolutnie jestem daleki od komplikacji ,masz to sprawdzone. z wypowiedzi kszhu można domniemywać że coś tam jednak kombinuje w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Podpytaj Arturo, on miał przeciez taniej bynajmniej tak mówił, choc na pytanie kto mu robił nabiera wody w usta. 18 tys.zł za Panasa z zasobnikiem 200l to na tą chwilę dobra cena,także nic nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 24.04.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Te 10 lat uwzględniają kredyt? Tak, uwzględnia ale względnie tani kredyt. ...a w ogóle to w życiu jest najczęściej tak, że aby wyjąć, trzeba wpierw włożyć Najgorsze że namęczyć się trzeba żeby włożyć bo wyjąć to już można bez problemu 18 tys.zł za Panasa z zasobnikiem 200l to na tą chwilę dobra cena,także nic nie pomogę. No dobra ale mnie się nie kalkuluje. Choć w zasadzie można by przyjąć, że 10 lat to i tak ok. Ale jak się dołoży niespodziewane awarie, jakieś przeglądy to mało interesujace. Zakładam też, że wprzyszłym roku zużyję mniej CO i wtedy zupełnie się nie opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) A co tu dobrego? Od tej kwoty zwolennik pow. PC do CWU odliczy z 5-6kPLN i jak tu przy współczesnym domku uzasadnić pozostałe 12kPLN + rurki itd. za 5kPLN do samego ogrzewania vs głupie kabelki? Dobra cena za komplet. Niektórzy tutaj na forum(pekar,mic) rozważają kable+PCi do cwu za w sumie 12tys.zł. Gdzie sens ? To chyba oni jedynie wiedzą 5000kWh za c.o + 5000kWh za cwu,rocznie z COP1 ok.4000zł a z COP3 ok.1300zł,róznica roczna 2700zł na korzyść COP3,to u mnie. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Dobra cena za komplet. Niektórzy tutaj na forum(pekar,mic) rozważają kable+PCi do cwu za w sumie 12tys.zł. Gdzie sens ? 5000kWh za c.o + 5000kWh za cwu,rocznie z COP1 ok.4000zł a z COP3 ok.1300zł,róznica roczna 2700zł na korzyść COP3,to u mnie. Zawyżasz ceny za prąd. Przy założeniu grzania gazem, ekogrochem, śmieciuchem, przy G11 cena za kwh wychodzi powyżej 60gr, czyli tyle ile w G12 w droższej. Biorąc to pod uwagę, za 11000 kwh zapłacimy 3100zł w skali roku dla taniej taryfy. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Zawyżasz ceny za prąd. Raczej nie a nawet zaniżam,liczyłem średnią cenę kWh dwutaryfowej jako 0,4zł,gdzie w większości przypadków na forum średnia cena kWh w systemie dwutaryfowym wychodzi w przedziale 0,42-0,47zł. Nie można liczyć surowej ceny tylko z II taryfy gdyż dzieki niej mamy wyższą cenę w I taryfie. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 24.04.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 ty swoich też nie jesteś w stanie podać ... większość pompiarzy zanim jeszcze na dobre zamieszka to już zaczyna "tańcowanie" ... jak nie czujnik to ciśnienie, jak nie częste rozmrażania to inne pierdoły... uwierz że są ludzie którzy wolą zapłacić te kilka setek więcej za ogrzewanie niż zastanawiać się czy jak wrócą z pracy do chałupy będą mieli w niej ciepło czy tylko jakiś komunikat na wypasionym wyświetlaczu... Właśnie o to chodzi. Ja mam taką pracę, że potrafię być poza domem nawet kilka miechów. Wybrałem kable ze względu na ich komfort. Dom i tak chciałem wybudować "ciepły" a to, że będę płacić w sezonie za ogrzewanie domu do 3tyś więcej jakoś przecierpię. Myślę że warto mieć głowę spokojną w końcu luksus kosztuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.04.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Raczej nie a nawet zaniżam,liczyłem średnią cenę kWh dwutaryfowej jako 0,4zł,gdzie w większości przypadków na forum średnia cena kWh w systemie dwutaryfowym wychodzi w przedziale 0,42-0,47zł. Nie można liczyć surowej ceny tylko z II taryfy gdyż dzieki niej mamy wyższą cenę w I taryfie. Nie zgodzę się z tym. Podałem porównanie dla grzania innymi nośnikami. Przy ich wyborze raczej większość wybiera G11. Wtedy cena z przesyłem może osiągnąć nawet 67gr (do80). Patrząc na to w tej kategori osobno policzyłem prąd dla taniej po 31gr (tyle kosztuje) + prąd w drogiej który wychodzi po 60gr. Dla grzejących prądem średnią opłatę obniża duża ilość pobranej energii w taniej. Przykład R&K-a. Podał średnią na poziomie 38gr z uwzględnieniem wszystkich opłat i taryf. U mnie przy prqwie 500kwh z jednego licznika srednia przy G11 wyszła 67gr. Przy prawie 900 na fakturze wyszło 55gr. Nie grzejący prądem nie mają skąd "dozbierać" kwh do średniej 55gr od kwh dla G11. Mam nadzieję że w wystarczający sposób przedstawiłem mój tok rozumowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam nadzieję że w wystarczający sposób przedstawiłem mój tok rozumowania Tok rozumowania zrozumiany 0,42-0,47zł/kWh to przedział podawany przez grzejacych prądem ale z wyższym COP niż 1. Przy NCO nie do osiagniecia nawet 0,47 gdyż przecież oni sterują na bieżąco kazde pomieszczenie a nie akumulacyjnie bo wtedy NCO to bujda lub wprowadzanie przyszłych użytkowników kabli w błąd Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.04.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Tok rozumowania zrozumiany 0,42-0,47zł/kWh to przedział podawany przez grzejacych prądem ale z wyższym COP niż 1. Przy NCO nie do osiagniecia nawet 0,47 gdyż przecież oni sterują na bieżąco kazde pomieszczenie a nie akumulacyjnie bo wtedy NCO to bujda lub wprowadzanie przyszłych użytkowników kabli w błąd Arturo, wylacz sobie jedna petle podlogowki i wtedy zrozumiesz co to NCO. NIjak Twoje rozumowanie tej kwestii nie przystaje do tego, iz innym doradzasz co wybrac na CO/CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts