Gość Arturo72 24.04.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Arturo, wylacz sobie jedna petle podlogowki i wtedy zrozumiesz co to NCO. NIjak Twoje rozumowanie tej kwestii nie przystaje do tego, iz innym doradzasz co wybrac na CO/CWU. Na trzech pętlach w pomieszczeniach gdzie chcę mieć niższą temperaturę(sypialnia,wiatrołap,pokój nie użytkowany) mam skręcony przepływ do minimum także wiem co to jest regulacja temperatur w pomieszczeniach kazdych z osobna ale Nie Centralne Ogrzewanie to nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.04.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 SIe zafiksowales i widze, ze CI nie przejdzie:P Twoja instalacja dziala jak NCO jesli konretneo petle wylaczysz/wlaczysz. Roznica jest tylko taka, ze wszystko mozesz sterowac lacznie jesli tylko chcesz, ale sterujesz za pomoca kotla/pompy. Kablarze typowego kotla nie maja, ale sposob przekazywania energii jest dokladnie taki sam jak przy oddzielnie sterowanych petlach ( a nawet lepszy). Kiedys Ci tlumaczylem czemu kable maja przewage w poczatkowej fazie grzania, gdyz przekazuja 100% mocy na kazdym odcinku kabla. Podlogowka nawet po godz. pracy na powrocie, czyli jeszcze jakos w polowie petli jeszcze nie specjalnie grzeje (ma temp. wylewki). WIem, bo sprawdzalem termowizja, po ponad godzinie bylem dopiero w stanie zauwazyc pierwsze pol stopnia roznicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 a to, że będę płacić w sezonie za ogrzewanie domu do 3tyś więcej jakoś przecierpię. zapłacisz co najwyżej te trzy "klocki "... a nie 3K więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Na trzech pętlach w pomieszczeniach gdzie chcę mieć niższą temperaturę(sypialnia,wiatrołap,pokój nie użytkowany) mam skręcony przepływ do minimum także wiem co to jest regulacja temperatur w pomieszczeniach kazdych z osobna ale Nie Centralne Ogrzewanie to nie to samo. jak już sobie trochę pomieszkasz to porozmawiamy o tych skręconych pętlach... przy kablach pstrykniesz sobie na sterowniku co ci pasi w danym pomieszczeniu i tyle, nie zastanawiasz się co będzie przy -30* czy +30*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Przy NCO nie do osiagniecia nawet 0,47 gdyż przecież oni sterują na bieżąco kazde pomieszczenie a to ciekawe ... u mnie jak na razie 0,4043 zł za kwh a nikt jakoś specjalnie się nie "szczypał" aby tylko w taniej grzać, prać czy zmywać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) SIe zafiksowales i widze, ze CI nie przejdzie:P Twoja instalacja dziala jak NCO jesli konretneo petle wylaczysz/wlaczysz. Roznica jest tylko taka, ze wszystko mozesz sterowac lacznie jesli tylko chcesz, ale sterujesz za pomoca kotla/pompy. Kablarze typowego kotla nie maja, ale sposob przekazywania energii jest dokladnie taki sam jak przy oddzielnie sterowanych petlach ( a nawet lepszy). O właśnie."Nowi" kablarze nie mają o tym pojęcia bo wmawia się im cały czas,że NCO to cud zarezerowany tylko dla kabli. Różnica jest tylko taka,że ja ustawiam swoje NCO na rozdzielaczu a kablarze na dodatkowo zakupionym sterowniku Kiedys Ci tlumaczylem czemu kable maja przewage w poczatkowej fazie grzania, gdyz przekazuja 100% mocy na kazdym odcinku kabla. Podlogowka nawet po godz. pracy na powrocie, czyli jeszcze jakos w polowie petli jeszcze nie specjalnie grzeje (ma temp. wylewki). WIem, bo sprawdzalem termowizja, po ponad godzinie bylem dopiero w stanie zauwazyc pierwsze pol stopnia roznicy. Pozdrawiam Dokładnie,ale tutaj przy dużej akumulacji widzę bardziej zaletę wody niż kabli. Kable muszą być lepiej sterowalne,woda nie koniecznie. a to ciekawe ... u mnie jak na razie 0,4043 zł za kwh a nikt jakoś specjalnie się nie "szczypał" aby tylko w taniej grzać, prać czy zmywać ... Podaj zużycie,najlepiej popartę zdjęciami licznika oddzielnie dla c.o i cwu i odddzielnie dla prądu bytowego. Chociaż u Ciebie zawsze nie będzie to miarodajne przy zużyciu cwu i tym wprowadzasz w błąd "zielonych" kablarzy. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Chociaż u Ciebie zawsze nie będzie to miarodajne przy zużyciu cwu i tym wprowadzasz w błąd "zielonych" kablarzy. no fakt... ale jak sobie dopiszę z 1000kwh w taniej na to dodatkowe CWU to średnia będzie jeszcze lepsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.04.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Dobra cena za komplet. Niektórzy tutaj na forum(pekar,mic) rozważają kable+PCi do cwu za w sumie 12tys.zł. Gdzie sens ? To chyba oni jedynie wiedzą 5000kWh za c.o + 5000kWh za cwu,rocznie z COP1 ok.4000zł a z COP3 ok.1300zł,róznica roczna 2700zł na korzyść COP3,to u mnie. ale wykopał no, prawda przyznaje przeszedł mi przez głowę ten głupi pomysł ale już mi przeszło i wybór oscyluje w okolicach http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 no fakt... ale jak sobie dopiszę z 1000kwh w taniej na to dodatkowe CWU to średnia będzie jeszcze lepsza... Żeby nie było żadnego "ale" to zapodaj skan faktury ze zużycia prądu,sami sobie obliczymy średnią cenę kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) ale wykopał no, prawda przyznaje przeszedł mi przez głowę ten głupi pomysł ale już mi przeszło i wybór oscyluje w okolicach http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html No zajebiaszczo Atlantic jest moim faworytem...jeśli chodzi o pompy Obliczyłeś koszt podgrzania i zużycia dobowego cwu i strat dobowych tegoż zasobnika ? Jakie wnioski i wyliczenia ? Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.04.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 No zajebiaszczo Atlantic jest moim faworytem...jeśli chodzi o pompy Obliczyłeś koszt podgrzania i zużycia dobowego cwu i strat dobowych tegoż zasobnika ? równie dobrze mogę wróżyć z fusów przy 3 dzieci ze średnią wieku 13 miesięcy, na parę / paręnaście pierwszych lat będzie ok ( dane tech http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html) później się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 ale wykopał no, prawda przyznaje przeszedł mi przez głowę ten głupi pomysł ale już mi przeszło i wybór oscyluje w okolicach http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html trzeba chyba na głowę upaść aby to kupić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 trzeba chyba na głowę upaść aby to kupić ... No to zabiłeś ćwieka mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.04.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 trzeba chyba na głowę upaść aby to kupić ... doradź koledze coś w okolicach 200 L > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Żeby nie było żadnego "ale" to zapodaj skan faktury ze zużycia prądu,sami sobie obliczymy średnią cenę kWh od 2003 roku do dzisiaj całkowite zużycie prądu na posesji .... dzienna 23549kwh nocna 80492kwh przy obecnych stawkach nawet dziesięcioletnia średnia jest ok. 0,41zł za kwh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 doradź koledze coś w okolicach 200 L > a czemu taki duży ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) doradź koledze coś w okolicach 200 L > Jasiek doradzi kolektor a ja jeśli będzie duże zużycie cwu to w bardziej cywilizowany i sprawdzony sposób ale wg Ciebie "głupii" czyli pompa ciepła do cwu ale ona sama w połączeniu z innym źródłem ciepła nie jest ekonomicznym rozwiązaniem i tu wychodzi "zaleta" kabli przy dzisiejszych cenach pomp ciepła do całości Przerabiałem to przy Kospelu,Ty masz "gorsze" zadanie,bo pod c.o nie podepniesz nic co będzie opłacalne pod kątem cwu. przy obecnych stawkach nawet dziesięcioletnia średnia jest ok. 0,41zł za kwh ... A ja policzyłem po 0,4zł/kWh Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.04.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 a czemu taki duży ...??? kuźwa no nie wiem jak mam skalkulować bandę 3 małych pijawek na przyszłość Jak pójdą w ślady mamy to wody będzie się lało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 kuźwa no nie wiem jak mam skalkulować bandę 3 małych pijawek na przyszłość Jak pójdą w ślady mamy to wody będzie się lało. wsadź mały baniak, jak zacznie brakować to szybko nauczą się oszczędzać ... a przy okazji opłaty za wodę i kanalizę też spadną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 24.04.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 wsadź mały baniak, jak zacznie brakować to szybko nauczą się oszczędzać ... a przy okazji opłaty za wodę i kanalizę też spadną ... a tak na serio to co byś polecił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts