Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Arturo, wylacz sobie jedna petle podlogowki i wtedy zrozumiesz co to NCO.

NIjak Twoje rozumowanie tej kwestii nie przystaje do tego, iz innym doradzasz co wybrac na CO/CWU.

Na trzech pętlach w pomieszczeniach gdzie chcę mieć niższą temperaturę(sypialnia,wiatrołap,pokój nie użytkowany) mam skręcony przepływ do minimum także wiem co to jest regulacja temperatur w pomieszczeniach kazdych z osobna ale Nie Centralne Ogrzewanie to nie to samo.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SIe zafiksowales i widze, ze CI nie przejdzie:P

Twoja instalacja dziala jak NCO jesli konretneo petle wylaczysz/wlaczysz. Roznica jest tylko taka, ze wszystko mozesz sterowac lacznie jesli tylko chcesz, ale sterujesz za pomoca kotla/pompy. Kablarze typowego kotla nie maja, ale sposob przekazywania energii jest dokladnie taki sam jak przy oddzielnie sterowanych petlach ( a nawet lepszy).

Kiedys Ci tlumaczylem czemu kable maja przewage w poczatkowej fazie grzania, gdyz przekazuja 100% mocy na kazdym odcinku kabla. Podlogowka nawet po godz. pracy na powrocie, czyli jeszcze jakos w polowie petli jeszcze nie specjalnie grzeje (ma temp. wylewki). WIem, bo sprawdzalem termowizja, po ponad godzinie bylem dopiero w stanie zauwazyc pierwsze pol stopnia roznicy.

Pozdrawiam

Na trzech pętlach w pomieszczeniach gdzie chcę mieć niższą temperaturę(sypialnia,wiatrołap,pokój nie użytkowany) mam skręcony przepływ do minimum także wiem co to jest regulacja temperatur w pomieszczeniach kazdych z osobna ale Nie Centralne Ogrzewanie to nie to samo.

jak już sobie trochę pomieszkasz to porozmawiamy o tych skręconych pętlach...:yes:

przy kablach pstrykniesz sobie na sterowniku co ci pasi w danym pomieszczeniu i tyle, nie zastanawiasz się co będzie przy -30* czy +30*...

Gość Arturo72
SIe zafiksowales i widze, ze CI nie przejdzie:P

Twoja instalacja dziala jak NCO jesli konretneo petle wylaczysz/wlaczysz. Roznica jest tylko taka, ze wszystko mozesz sterowac lacznie jesli tylko chcesz, ale sterujesz za pomoca kotla/pompy. Kablarze typowego kotla nie maja, ale sposob przekazywania energii jest dokladnie taki sam jak przy oddzielnie sterowanych petlach ( a nawet lepszy).

O właśnie."Nowi" kablarze nie mają o tym pojęcia bo wmawia się im cały czas,że NCO to cud zarezerowany tylko dla kabli.

Różnica jest tylko taka,że ja ustawiam swoje NCO na rozdzielaczu a kablarze na dodatkowo zakupionym sterowniku ;)

Kiedys Ci tlumaczylem czemu kable maja przewage w poczatkowej fazie grzania, gdyz przekazuja 100% mocy na kazdym odcinku kabla. Podlogowka nawet po godz. pracy na powrocie, czyli jeszcze jakos w polowie petli jeszcze nie specjalnie grzeje (ma temp. wylewki). WIem, bo sprawdzalem termowizja, po ponad godzinie bylem dopiero w stanie zauwazyc pierwsze pol stopnia roznicy.

Pozdrawiam

Dokładnie,ale tutaj przy dużej akumulacji widzę bardziej zaletę wody niż kabli.

Kable muszą być lepiej sterowalne,woda nie koniecznie.

a to ciekawe ...

u mnie jak na razie 0,4043 zł za kwh a nikt jakoś specjalnie się nie "szczypał" aby tylko w taniej grzać, prać czy zmywać ...:yes:

Podaj zużycie,najlepiej popartę zdjęciami licznika oddzielnie dla c.o i cwu i odddzielnie dla prądu bytowego.

Chociaż u Ciebie zawsze nie będzie to miarodajne przy zużyciu cwu i tym wprowadzasz w błąd "zielonych" kablarzy.

Edytowane przez Arturo72

Dobra cena za komplet.

Niektórzy tutaj na forum(pekar,mic) rozważają kable+PCi do cwu za w sumie 12tys.zł.

Gdzie sens ? To chyba oni jedynie wiedzą ;)

5000kWh za c.o + 5000kWh za cwu,rocznie z COP1 ok.4000zł a z COP3 ok.1300zł,róznica roczna 2700zł na korzyść COP3,to u mnie.

ale wykopał no, prawda przyznaje przeszedł mi przez głowę ten głupi pomysł ale już mi przeszło i wybór oscyluje w okolicach http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html

Gość Arturo72
no fakt...:cool:

ale jak sobie dopiszę z 1000kwh w taniej na to dodatkowe CWU to średnia będzie jeszcze lepsza...:lol2:

Żeby nie było żadnego "ale" to zapodaj skan faktury ze zużycia prądu,sami sobie obliczymy średnią cenę kWh :)

Gość Arturo72
ale wykopał no, prawda przyznaje przeszedł mi przez głowę ten głupi pomysł ale już mi przeszło i wybór oscyluje w okolicach http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html

No zajebiaszczo ;)

Atlantic jest moim faworytem...jeśli chodzi o pompy ;)

Obliczyłeś koszt podgrzania i zużycia dobowego cwu i strat dobowych tegoż zasobnika ?

Jakie wnioski i wyliczenia ?

Edytowane przez Arturo72

No zajebiaszczo ;)

Atlantic jest moim faworytem...jeśli chodzi o pompy ;)

Obliczyłeś koszt podgrzania i zużycia dobowego cwu i strat dobowych tegoż zasobnika ?

równie dobrze mogę wróżyć z fusów przy 3 dzieci ze średnią wieku 13 miesięcy, na parę / paręnaście pierwszych lat będzie ok ( dane tech http://www.e-bhu.pl/prod/68/bojlery-elektryczne/od-150-do-300-litrow/vizengo-bojler-elektryczny-atlantic-300-litrow-1476.html) później się zobaczy

trzeba chyba na głowę upaść aby to kupić ...:cool:

Żeby nie było żadnego "ale" to zapodaj skan faktury ze zużycia prądu,sami sobie obliczymy średnią cenę kWh :)

od 2003 roku do dzisiaj całkowite zużycie prądu na posesji ....

dzienna 23549kwh

nocna 80492kwh

przy obecnych stawkach nawet dziesięcioletnia średnia jest ok. 0,41zł za kwh ...:yes:

Gość Arturo72
doradź koledze coś w okolicach 200 L >

Jasiek doradzi kolektor a ja jeśli będzie duże zużycie cwu to w bardziej cywilizowany i sprawdzony sposób ale wg Ciebie "głupii" czyli pompa ciepła do cwu ale ona sama w połączeniu z innym źródłem ciepła nie jest ekonomicznym rozwiązaniem i tu wychodzi "zaleta" kabli przy dzisiejszych cenach pomp ciepła do całości :)

Przerabiałem to przy Kospelu,Ty masz "gorsze" zadanie,bo pod c.o nie podepniesz nic co będzie opłacalne pod kątem cwu.

przy obecnych stawkach nawet dziesięcioletnia średnia jest ok. 0,41zł za kwh ...:yes:

A ja policzyłem po 0,4zł/kWh :)

Edytowane przez Arturo72