Gość Arturo72 24.04.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) a tak na serio to co byś polecił Nic sprawdzonego poza oszczędnością cwu nie wymyśli się. No chyba,ze zabieranie ratorośli ze sobą na delegacje Wszystko inne to prowizorka ale jeśli ktoś w takim czymś gustuje to czemu nie ale tutaj "komfort" kabli nie idzie w parze z "prowizorką" i zdaniem się na łaskę natury Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 a tak na serio to co byś polecił tak na szybko to np.http://allegro.pl/bojler-elektryczny-120l-1-8kw-ariston-pro-r-i3200519859.html samej straty postojowej będzie z 350-400kwh rocznie mniej ... a te 1700zł różnicy w zakupie z nawiązką zamortyzuje ci okresowe dopalanie w drogiej taryfie, znając życie to sama różnica w stratach postojowych zrównoważy niedobór pojemności o ile w ogóle będzie brakować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) tak na szybko to np.http://allegro.pl/bojler-elektryczny-120l-1-8kw-ariston-pro-r-i3200519859.html Wg mnie zdecydowanie za mało na 3 dzieci i dwóch dorosłych,nawet jeśli będzie grzany do 80st.C. Trzeba chyba będzie przełknąć gorzką pigułkę w postaci dodatkowej i nie opłacalnej PCi do cwu Ale co tam,Lobo i jego NCO jest wykładnią,oczywiście jak zawsze o cwu zapomina dodać,że większość czasu spędza w delegacji i cwu ma hotelowe a dodatkowo 3000kWh ze zniżka jako pracownik energetyki Ale ja się nie odzywam bo mam wodną podłogówkę Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Wg mnie zdecydowanie za mało na 3 dzieci i dwóch dorosłych,nawet jeśli będzie grzany do 80st.C. Trzeba chyba będzie przełknąć gorzką pigułkę w postaci PCi do cwu no patrz ty się a u mnie wystarczyło tylko drobne usprawnienie i średnia z ostatniego roku to 49 L na dobę grzanej do 60* ... bez tego usprawnienia ok. 100 L ... a tak na poważnie jak ktoś musi udowadniać sobie i innym że musi wylewać dużo wody to niech lepiej za jakimś śmieciuchem się rozejrzy ... spali się śmieci i mamy ciepła wodę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.04.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 ale tutaj "komfort" kabli nie idzie w parze z "prowizorką" i zdaniem się na łaskę natury komfort kabli idzie w parze z bojlerem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) komfort kabli idzie w parze z bojlerem ... Dokładnie,120-140l na dwie osoby,na 5 osób co najmniej 300l a wtedy zużycie łuuu. No ale przecież jak ktoś ma kable to nie patrzy na zużycie tylko na komfort a tak na poważnie jak ktoś musi udowadniać sobie i innym że musi wylewać dużo wody to niech lepiej za jakimś śmieciuchem się rozejrzy ... spali się śmieci i mamy ciepła wodę ... Jeśli pijesz do mnie to ja/my od 40 lat kąpie/my się w wannie i nie widzę powodu,żeby w nowym domu pozbawiać się przyzwyczajeń i komfortu kąpania się na rzecz obmywania się pod prysznicem,dla nie wtajemniczonych,w łazience nie mam prysznica tylko jest jedynie wanna. Przede wszystkim komfort i żadnych wyrzeczeń typu prysznic,niższa temperatura w domu itp. Dom jest dla mnie a nie ja/my dla domu Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.04.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Kiedys Ci tlumaczylem czemu kable maja przewage w poczatkowej fazie grzania, gdyz przekazuja 100% mocy na kazdym odcinku kabla. Podlogowka nawet po godz. pracy na powrocie, czyli jeszcze jakos w polowie petli jeszcze nie specjalnie grzeje (ma temp. wylewki). WIem, bo sprawdzalem termowizja, po ponad godzinie bylem dopiero w stanie zauwazyc pierwsze pol stopnia roznicy. Pozdrawiam A co to za zaleta w domach gdzie spadek temperatury jest 1 stopień na dobę? Rozumiem gdybyś miał kable na wierzchu i chciałbyś się na nich położyć, żeby było od razu ciepło Piec startuje o 22 i zaczyna grzać, po jakiego kija mi od razu ciepła woda tu i tam. Przy moich 10cm betonu na podłodze żadna różnica i żadna zaleta. Wg mnie zdecydowanie za mało na 3 dzieci i dwóch dorosłych,nawet jeśli będzie grzany do 80st.C. Trzeba chyba będzie przełknąć gorzką pigułkę w postaci dodatkowej i nie opłacalnej PCi do cwu 120l na pewno za mało. A gdybym miał wydać 6 tys na PCi do CWU to wolałbym już nawet wydać te 18 tys za PCi do grzania całego domu. Załóż sobie że podgrzejesz 200l wody dziennie do temp 45 stopni daje Ci to ok 3 tys kWh rocznie czyli w taniej 950zł. Przy PCi do CWU zaczniesz oszczędzać dopiero za 10 lat nie licząc kosztów kredytu. Obserwując żywotność dzisiejszych urządzeń wątpliwy wydatek. Poniżej 100zł za grzanie wody miesięcznie to chyba nie jest jakiś kosmiczny wydatek. Przy 300l jak pisze Arturo (choć wątpie że tyle wyjdzie) masz dopiero 1400zł rocznie czyli nieco ponad stówka miesięcznie. .Zadne łuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Dokładnie,120-140l na dwie osoby,na 5 osób co najmniej 300l a wtedy zużycie łuuu. najlepiej przyjąć ze 100 L na osobę to zakup PC zwróci się błyskawicznie... zainstalujesz sobie zasobnik 300 L i połowę zużycia energii na podgrzewanie można potraktować jako stratę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Jeśli pijesz do mnie to ja/my od 40 lat kąpie/my się w wannie i nie widzę powodu,żeby w nowym domu pozbawiać się przyzwyczajeń i komfortu kąpania się na rzecz obmywania się pod prysznicem,dla nie wtajemniczonych,w łazience nie mam prysznica tylko jest jedynie wanna. Przede wszystkim komfort i żadnych wyrzeczeń typu prysznic,niższa temperatura w domu itp. Dom jest dla mnie a nie ja/my dla domu wszystkich mierzysz swoją miarą ... jeżeli ktoś do umycia się potrzebuje basen wybudować to nic mi do tego, ale nie znaczy że wszyscy tak muszą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.04.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 najlepiej przyjąć ze 100 L na osobę to zakup PC zwróci się błyskawicznie... zainstalujesz sobie zasobnik 300 L i połowę zużycia energii na podgrzewanie można potraktować jako stratę... 300L na domek to mi wygląda na spore przewymiarowanie i jak napisał jasiek niepotrzebny wydatek.100 L spokojnie starczy na prysznic dla 3 osób a i szybko się nagrzewa. przecież nikt nie stoi pod prysznicem godzinami żeby mieć taki zapas wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 a jak już jesteśmy przy przyzwyczajeniach ... każdy obecnie gdzieś mieszka i używa ciepłej wody w ilości jaka mu odpowiada, praktycznie w każdym domu/ mieszkaniu jest wodomierz wiec zadajmy sobie troszeczkę trudu i poobserwujmy zużycie wody, do jakiej temp. grzejemy itp... zamiast głupio pytać jaki zasobnik będzie najlepszy "dla mnie/ mojej rodziny" , to wyjdzie samo z obserwacji ... średnia z tygodnia powie nam dość dużo na temat zużycia wody i raczej nie sugerować się np. sobotnim prawie dwukrotnie większym zużyciem bo przeważnie są jakieś większe sprzątania, prania itp, lepiej w ten jeden dzień mieć ustawiony mniejszy zasobnik bez limitu taniego prądu niż cały tydzień podtrzymywać większy w gotowości a wykorzystywać w połowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Raczej nie a nawet zaniżam,liczyłem średnią cenę kWh dwutaryfowej jako 0,4zł,gdzie w większości przypadków na forum średnia cena kWh w systemie dwutaryfowym wychodzi w przedziale 0,42-0,47zł. Nie można liczyć surowej ceny tylko z II taryfy gdyż dzieki niej mamy wyższą cenę w I taryfie. W takim bądź razie ogrzewajacy prądem maja przewage nad grzejącymi gazem, węglem itd, bo oni maja G11 i kWh zawsze wyjdzie drożej niż nawet 50% w G12x na cele bytowe. Tok rozumowania zrozumiany 0,42-0,47zł/kWh to przedział podawany przez grzejacych prądem ale z wyższym COP niż 1. Przy NCO nie do osiagniecia nawet 0,47 gdyż przecież oni sterują na bieżąco kazde pomieszczenie a nie akumulacyjnie bo wtedy NCO to bujda lub wprowadzanie przyszłych użytkowników kabli w błąd O właśnie."Nowi" kablarze nie mają o tym pojęcia bo wmawia się im cały czas,że NCO to cud zarezerowany tylko dla kabli. Różnica jest tylko taka,że ja ustawiam swoje NCO na rozdzielaczu a kablarze na dodatkowo zakupionym sterowniku Ty jesteś zbyt ograniczony, żeby to zrozumieć. Jak twój rozdzielacz reaguje na zyski bytowe, a szczególnie zyski od słońca czy np kominka? Latasz po domu i co mięc minut zmieniasz na rozdzielaczu. Ty ciągle NCo traktujesz jako system który ma w kazdym pomieszczeniu utrzymywać inna temperaturę! Tak może być ale w większości przypadkoów kazdy ma w pokojach t1 a w łazienkach t2, tyle że NCO dba żeby to t1 i t2 było takie jak jest zadane, uwzględniając pozostałe zyski/źródła ciepła. Zrozum to człowieku. Ale co tam,Lobo i jego NCO jest wykładnią,oczywiście jak zawsze o cwu zapomina dodać,że większość czasu spędza w delegacji i cwu ma hotelowe a dodatkowo 3000kWh ze zniżka jako pracownik energetyki Ale ja się nie odzywam bo mam wodną podłogówkę Muszę cię zmartwić, bo moje wyjazdy to rzadkość, a zniżka na 3000kWh kończy się z końcem czerwca:-) Jeśli pijesz do mnie to ja/my od 40 lat kąpie/my się w wannie i nie widzę powodu,żeby w nowym domu pozbawiać się przyzwyczajeń i komfortu kąpania się na rzecz obmywania się pod prysznicem,dla nie wtajemniczonych,w łazience nie mam prysznica tylko jest jedynie wanna. Przede wszystkim komfort i żadnych wyrzeczeń typu prysznic,niższa temperatura w domu itp. Dom jest dla mnie a nie ja/my dla domu Ja 25 lat mieszkałem w domu z trzema łazienkami, gdzie były dwie wanny i prysznic i w wannie z reguły kąpał się pies;-) Domownicy preferowali prysznic mimo że na koszt nikt uwagi nie zwracał. Poza tym prysznic w domu masz, a to czy bedziesz go używał czy nie to już nie mój biznes. Ale pamiętaj że jak juz zamieszkasz to rób te skany faktur i zdjecia liczników o które tak ludzi pytasz. Najlepiej skan za prąd i wodę. Ciekawy jestem ile bedziesz jej zuzywał bo zarzekasz się ze zużywasz xrazy tyle co cała reszta forumowiczów. Skoro tak jest to za wode i ścieki zapłacisz więcej niż za jej ogrzanie. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Wijesz się jak wąż i przedstawiasz coraz bardziej nie dorzeczne teorię.Zrozum człowieku,że grzejesz tylko w nocy a więc o jakich zyskach bytowych mówisz ? Z księżyca ? Chyba że oklamujesz wszystkich i grzejesz tylko w I taryfie.2h taniej taryfy w dzień przeznaczam tylko na cwu bo od 6.00 do 13.00 dom wychodzi się tylko o jakies 0.3st.C jeśli wogóle się wychodzi,kolejne odpalenie c.o nastąpi po 22.00.Zrozum to człowieku i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.04.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Arturo no jestes ograniczony i juz:P Wyjdz z pudelka, pomysl logicznie czasem a nie frontem do wszystkich. Lobo trafnie stwierdzil, ze jak bedziesz zuzywal tyle wody ile deklarujesz to predzej ograniczysz zuzycie wody niz bedziesz sie trzymal scisle planowanego zuzycia. Masz tak tanie grzanie CWU ze bedzie Cie rwac przy rachunku za wode/scieki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Wijesz się jak wąż i przedstawiasz coraz bardziej nie dorzeczne teorię.Zrozum człowieku,że grzejesz tylko w nocy a więc o jakich zyskach bytowych mówisz ? Z księżyca ? Chyba że oklamujesz wszystkich i grzejesz tylko w I taryfie.2h taniej taryfy w dzień przeznaczam tylko na cwu bo od 6.00 do 13.00 dom wychodzi się tylko o jakies 0.3st.C jeśli wogóle się wychodzi,kolejne odpalenie c.o nastąpi po 22.00.Zrozum to człowieku i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Znowu Cię zaskoczę, bo ogrzewanie może pracować 5-7 13-16 (22-24 tylko w pokoju syna i łazience), a kluczowe dla komfortu i przegrzewania jest grzanie 13-16, bo jeśli w tych godzinach bedzie nieuzasadnione ładowanie( bo jeden sterownik bedzie miał dylemat czy w sloneczny dzien niedogrzac czesci pn, czy przegrzac pd) to po 16 bedziesz sie gotował w domu. skoro nie grzejesz CO 13-16 to twoja sprawa, ja wole miec stała temp w dzien, a nie grzeje wlasnie 22-24 (z wyjatkiem dwoch pomieszczeń), bo po co mi utrzymuwac w nocy na sile temp 21,5? twoje nastawy są dla mnie nie logiczne. Czy twoja PCi w zime w mroźny dzien jest w stanie miedzy 13-15 (bo mowisz ze masz 2h II taryfy w ciagu dnia) pracowac na co i cwu? czy jest po prostu za słaba? Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.04.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Lobo, nie denerwuj sie, wszyscy tutaj klamia, a prawda jest tylko jedna i Arturo ja zna. Jest taki polityk co tez zna tylko jedna prawde. A prawda jest wtedy jak sie ma PC Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 no patrz ty się a u mnie wystarczyło tylko drobne usprawnienie i średnia z ostatniego roku to 49 l na dobę grzanej do 60* ... bez tego usprawnienia ok. 100 l ... cop=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Lobo, nie denerwuj sie, wszyscy tutaj klamia, a prawda jest tylko jedna i Arturo ja zna. może tak a może nie - pamietamy, że Lobo Cetera zapomiał o darmowych 3000kWh, pamiętamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 nie kalkuluje mi się łączenie CWU z super sterowalnym ogrzewaniem, które kosztowało mnie ~2,5kPLN a rocznie nie powinno zużywać więcej niż 2000kWh. 2000kWh / 140m2 netto = 14,28kWh/m2/rok pasywnie, professorre, pasywnie ja za rok wyciągam ten post aTy wyciagasz fakturę - zgoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 może tak a może nie - pamietamy, że Lobo Cetera zapomiał o darmowych 3000kWh, pamiętamy Jak by Lobo_M chciał cos ukryć to by o znizce na FM nawet nie wspominał a skanów faktur nie dawał. Z tego co pamietam to Lobo_M zawsze podaje dane w kWh a nie PLN wiec w czym Hipka ma problem? Czy po prostu chce pobic pianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts