Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak by Lobo_M chciał cos ukryć to by o znizce na FM nawet nie wspominał a skanów faktur nie dawał. Z tego co pamietam to Lobo_M zawsze podaje dane w kWh a nie PLN wiec w czym Hipka ma problem? Czy po prostu chce pobic pianę?

na fakturze widniało ok 8000kWh :) i o tym pamiętamy :)

po forumowym sledztwie wyszły te 3000kWh, bo wcześniej o nich zapomniałeś:)

chyba kolega żytek drążył ten temat

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na fakturze widniało ok 8000kWh :) i o tym pamiętamy :)

po forumowym sledztwie wyszły te 3000kWh, bo wcześniej o nich zapomniałeś:)

chyba kolega żytek drążył ten temat

A to dziwne bo jak parie miesiecy temu byly wsmianki o Zytko, ze piszeszw podobnym stylu, to dziwnie pisalas ze nie wiesz o kogo chodzi...

Mysle ze musisz powertowac jeszcze dalej.

Strzelasz w plot, bo ja nie z tych co ukrywaja, szczegolnie w mojej poerwszej fazie bytnosci na FM, teraz jestem mniej wylewny bo zbyt wielu tu "hater"-ow...

a jak już jesteśmy przy przyzwyczajeniach ...

każdy obecnie gdzieś mieszka i używa ciepłej wody w ilości jaka mu odpowiada, praktycznie w każdym domu/ mieszkaniu jest wodomierz wiec zadajmy sobie troszeczkę trudu i poobserwujmy zużycie wody, do jakiej temp. grzejemy itp...

zamiast głupio pytać jaki zasobnik będzie najlepszy "dla mnie/ mojej rodziny" , to wyjdzie samo z obserwacji ...:yes:

średnia z tygodnia powie nam dość dużo na temat zużycia wody i raczej nie sugerować się np. sobotnim prawie dwukrotnie większym zużyciem bo przeważnie są jakieś większe sprzątania, prania itp, lepiej w ten jeden dzień mieć ustawiony mniejszy zasobnik bez limitu taniego prądu niż cały tydzień podtrzymywać większy w gotowości a wykorzystywać w połowie ...:yes:

trafia to do mnie, dzięki zbiornik będzie max 150 L :)

zamowilem ta oferte, po przemysleniu sprawy stwierdzilem, ze jest to dolek cenowy... jako nowa firma werbuja klientow prawie po kosztach, aby uzyskac plynnosc finansowa.

może tak a może nie - pamietamy, że Lobo zapomiał o darmowych 3000kWh, pamiętamy :)

Nie jest to tak do konca darmowe 3 MWh (mam również taka zniżke) ponieważ:

traktowane to jest jako dochód liczony w drogiej taryfie i na licie wypłaty widnieje 170 PLN przychodu z którego to jest sciagany podatek,

w ten sposob juz płacimy za te 250 kWh ~ 35 PLN co przekłada sie na ~ 0,13 PLN / kWh

i teraz trzeba do tego doliczyc w zaleznosci od zuzycia do kazdego kilowata w taniej tar ~ 6 gr, a w drogiej ~ 14 gr.

W ten sposób poniesione koszty z tych 3000 kW na rok wynosza:

W drogiej 1kWh = 27 groszy

W taniej 1kWh = 19 groszy

czy naprawde mamy taki straszny bonus ... w postaci tych 3 MWh za które i tak płacimy jak wyzej ????????

w przyblizeniu zyskujemy na tej znizce realnie ~ 330 PLN / ROK zuzywajac ja w taniej taryfie

Edytowane przez Krzysiek_BB

Nie jest to tak do konca darmowe 3 MWh (mam również taka zniżke) ponieważ:

traktowane to jest jako dochód liczony w drogiej taryfie i na licie wypłaty widnieje 170 PLN przychodu z którego to jest sciagany podatek,

w ten sposob juz płacimy za te 250 kWh ~ 35 PLN co przekłada sie na ~ 0,13 PLN / kWh

i teraz trzeba do tego doliczyc w zaleznosci od zuzycia do kazdego kilowata w taniej tar ~ 6 gr, a w drogiej ~ 14 gr.

W ten sposób poniesione koszty z tych 3000 kW na rok wynosza:

W drogiej 1kWh = 27 groszy

W taniej 1kWh = 19 groszy

czy naprawde mamy taki straszny bonus ... w postaci tych 3 MWh za które i tak płacimy jak wyzej ????????

w przyblizeniu zyskujemy na tej znizce realnie ~ 330 PLN / ROK zuzywajac ja w taniej taryfie

patrząc na wartość pieniężną to g...no;

chodziło o to, że Lobo podawał całkowite zużycie na CO w okolicach 4kkWh a na fakturze ukazało się blisko 8kkWh :)

spójrzmy na to inaczej:

3000kWh / 200dni sezonu grzewczego = 15kWh/dobę, które masz do dyspozycji w cenie taniej taryfy w dowolnych godzinach - co pozwala na bardzo dużą dowoloność w programowaniu termostatów

mnie naprawdę ziębi i nie grzeje te wasze 300 czy 1300pln, bo ja z tego nic nie mam ani na tym nie tracę:) chodzi o rzetelność w podawaniu spalania całego domu w okresie rocznym, jak to robi jasio

chodziło o to, że Lobo podawał całkowite zużycie na CO w okolicach 4kkWh a na fakturze ukazało się blisko 8kkWh :)

spójrzmy na to inaczej:

3000kWh / 200dni sezonu grzewczego = 15kWh/dobę, które masz do dyspozycji w cenie taniej taryfy w dowolnych godzinach - co pozwala na bardzo dużą dowoloność w programowaniu termostatów

mnie naprawdę ziębi i nie grzeje te wasze 300 czy 1300pln, bo ja z tego nic nie mam ani na tym nie tracę:) chodzi o rzetelność w podawaniu spalania całego domu w okresie rocznym, jak to robi jasio

nie chce tu nikogo bronic ale moze LOBO podawał samo CO (4MWh) a na fakturze miał całkowite .....8 MWh

Ja mieszkajac w bloku zuzywałem cos kolo 2700 kWh / rok a CO było z thermy.

Odnosnie znizki zaczyna sie ona w styczniu i przekłoadowo w sty zuzyjesz 1500 nastepnie w lutym 1500 co daje 3000 kWh

i juz mamy po znizce ..... i od marca płacimy jak wszyscy .... czasy taryf na licznikach mamy te same co Wy .....

pozdrawiam

nie chce tu nikogo bronic ale moze LOBO podawał samo CO (4MWh) a na fakturze miał całkowite .....8 MWh

Ja mieszkajac w bloku zuzywałem cos kolo 2700 kWh / rok a CO było z thermy.

Odnosnie znizki zaczyna sie ona w styczniu i przekłoadowo w sty zuzyjesz 1500 nastepnie w lutym 1500 co daje 3000 kWh

i juz mamy po znizce ..... i od marca płacimy jak wszyscy .... czasy taryf na licznikach mamy te same co Wy .....

pozdrawiam

czyli na pozostale 165 dni w okresie letnim wyszło mu 24kWh / dobę :p

zostawmy to już - kto czytał od początku, to wie, o co chodzi.

qubic - kiedy zaczynasz proces wygrzewania? metodologią HeniA czy zdroworozsądkowo?

Nie wiem dlaczego, ale w...wia mnie nalot po raz n-ty na Lobo. Nie widziałem człowieka na oczy, ale zawsze widziałem w jego stopce ilość zużytych kWh na ogrzewanie i cwu. I naprawdę, w dupie mam, ile płacił za kWh i czy miał zniżkę z energetyki czy tez nie!

Co to ma za znaczenie?!

o przypomniałeś mi.popieram, takie samo mam wrażenie.zawsze było podane jeszcze na starym nicku i my początkujący mogliśmy się na czymś oprzeć.

Przczytaj to co zacytowalem, chyba cos sie zakrecilas...

9707kWh, to bylo to co sie, jak to nazwalas, ukazalo na fakturze, ktora udostepnilem na forum. Skoro na co zuzylem ~4000 na cwu ~2000 to czy na reszte 3700 to cos dziwnego, zakladajac ze wszystko, lacznie z hydroforem mam na prad.

Przczytaj to co zacytowalem, chyba cos sie zakrecilas...

9707kWh, to bylo to co sie, jak to nazwalas, ukazalo na fakturze, ktora udostepnilem na forum. Skoro na co zuzylem ~4000 na cwu ~2000 to czy na reszte 3700 to cos dziwnego, zakladajac ze wszystko, lacznie z hydroforem mam na prad.

W stopce masz 4108kWh + 1mp drzewa kominkowego na CO. Dla mnie wszystko jest jasne.

Ile zapłacił? Tyle na ile miał fakturę. O co kłótnia?