qubic 25.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 zawsze fajna energia(elektryczna przepływała na tym wątku i może być tak dalej ,trzeba mieć trochę wiary w ludzi. ja tam wierzę że nawet arturo przestanie kiedyś pompować jak wściekły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Przczytaj to co zacytowalem, chyba cos sie zakrecilas... 9707kWh, to bylo to co sie, jak to nazwalas, ukazalo na fakturze, ktora udostepnilem na forum. Skoro na co zuzylem ~4000 na cwu ~2000 to czy na reszte 3700 to cos dziwnego, zakladajac ze wszystko, lacznie z hydroforem mam na prad. trzeba było wtedy tak napisać zawsze fajna energia(elektryczna przepływała na tym wątku i może być tak dalej ,trzeba mieć trochę wiary w ludzi. ja tam wierzę że nawet arturo przestanie kiedyś pompować jak wściekły a i owszem, ale w pewnym momencie nastąpił wysyp megateoretyków, którzy po przeczytaniu ulotek reklamowych producentów wiedzieli więcej od tych, którzy mieli te kable pod stopami ja tam wierzę że nawet arturo przestanie kiedyś pompować jak wściekły powiem, jak bedzie: położy fakturę na forumowy stół i pozatyka wam buzię; nie położy jej na pewno R$K oraz professorre Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 parter mam wygrzany w zeszlym roku,natomiast piętro wygrzewam za 3 tygodnie bo dopiero co wylali..a jak to jest zdroworozsądkowo? to jest tak, jak na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.04.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 to jest tak, jak na parterze aha to chyba jednak robiłem wg.metodologii ze względu na położony perlitogips bardzo stopniowałem wygrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) trafia to do mnie, dzięki zbiornik będzie max 150 L mi 140l grzane tylko w taniej taryfie (rano od 5-6 i 13-15) starcza na styk przy prysznicu, kąpiel np wieczorem to juz grzanie w drogiej taryfie Jeśli trafia a sam nie jesteś w stanie określić ile zużywasz do tej pory wody i zdajesz się wyłącznie na czyjeś sugestie to ok,Twoja kasa Przynajmniej mnie nie będziesz wyklinał powiem, jak bedzie: położy fakturę na forumowy stół i pozatyka wam buzię; nie położy jej na pewno R$K oraz professorre Zdecydowanie tak będzie Już się zaopatrzyłem w stosowny licznik zużycia energii na c.o+cwu a fakturę swoja drogą pokażę bo nie będzie czego ukrywać Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 trzeba było wtedy tak napisać Teraz nie odwracaj kota ogonem ( chyba ze masz Jarek na drugie), Ty taka wyedukowana i nie wiedzialas ze faktura za en. el. to nie tylko koszt CO? Po prostu piszesz co ci slina na jezyk nawinie. Grunt zeby byla afera, bo przeciez kłamstwo powtorzone wiele razy staje sie prawdą. Bicia piany ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Teraz nie odwracaj kota ogonem ( chyba ze masz Jarek na drugie), Ty taka wyedukowana i nie wiedzialas ze faktura za en. el. to nie tylko koszt CO? Po prostu piszesz co ci slina na jezyk nawinie. Grunt zeby byla afera, bo przeciez kłamstwo powtorzone wiele razy staje sie prawdą. Bicia piany ciąg dalszy. na drugie mam Marta. zauważ, że Krzysiek_BB napisał to, co Ty wtedy zataiłes i nikt się nie rozwodzi nad tematem:) za stara doopa jestem, żeby tracic swój czas na wertowanie forum, by Ci udowodnić, co pisałeś, więc skończmy już ten nierówny pojedynek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.04.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A może Maria? Był w końcu Jan Maria:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Nic dodać, nic ująć... niestety:/ przecież ignorujecie, wiec w czym problem? A może Maria? Był w końcu Jan Maria:cool: jaśka zostaw w spokoju - to nie jego wina, że mu tak dali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Już się zaopatrzyłem w stosowny licznik zużycia energii na c.o+cwu a fakturę swoja drogą pokażę bo nie będzie czego ukrywać A masz mozliwosc pmiaru osobno CO i CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 na drugie mam Marta. zauważ, że Krzysiek_BB napisał to, co Ty wtedy zataiłes i nikt się nie rozwodzi nad tematem:) za stara doopa jestem, żeby tracic swój czas na wertowanie forum, by Ci udowodnić, co pisałeś, więc skończmy już ten nierówny pojedynek:) Hehe, przeciez to ze mam znizke bylo jak byk na skanie faktury ktory podalem. Szczerze to mnie to rybka bo kWh to kWh. Wiec skoro ktos bedzie mial kWh taniej niz ja bo np ma umowe z Duon to tez mam go oskarzac o to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.04.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Hehe, przeciez to ze mam znizke bylo jak byk na skanie faktury ktory podalem. Szczerze to mnie to rybka bo kWh to kWh. Wiec skoro ktos bedzie mial kWh taniej niz ja bo np ma umowe z Duon to tez mam go oskarzac o to? jak Ty fajnie nic nie rozumiesz:) EDIT: skoro jasiek na cały sezon i cały dom zużyje 12kkWh a Ty 9,2kkWh, to licząc za kWh 0,40pln Twoje superocieplenie i superWM z superkominkiem pozwala zaoszczędzic w stosunku do styropianu jaśka 100pln / mies czyli 1200pln rocznie przepraszam, ale dla mnie EOT A masz mozliwosc pmiaru osobno CO i CWU? pomyśl trochę! przecież on wszystko pędzi PC przypomnij się latem, to poda Ci średnią z miesiąca, kiedy się najbardziej poci a co za tym idzie myje a zimą sobie odejmiesz od całości i wyjdzie Ci CO Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Hippek ostatni raz wyjaśnię, bo on naprawdę nie wie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.04.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 przecież on wszystko pędzi PC no to teraz trzeba będzie jeszcze pokazywać licznik wody.skąd będzie wiadomo że tak dużo zużywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) A masz mozliwosc pmiaru osobno CO i CWU? Chyba nie,aczkolwiek nie badałem tematu. przypomnij się latem, to poda Ci średnią z miesiąca, kiedy się najbardziej poci a co za tym idzie myje a zimą sobie odejmiesz od całości i wyjdzie Ci CO O właśnie,od lipca będę chyba już mieszkał i grzał cwu także licznik wskaże przez kilka miechów zużycie tylko na cwu no to teraz trzeba będzie jeszcze pokazywać licznik wody.skąd będzie wiadomo że tak dużo zużywa ? j.w *COP4 Licznika zużycia ilości cwu nie posiadam. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 pomyśl trochę! przecież on wszystko pędzi PC przypomnij się latem, to poda Ci średnią z miesiąca, kiedy się najbardziej poci a co za tym idzie myje a zimą sobie odejmiesz od całości i wyjdzie Ci CO Serio? Wiec pol roku wrozenie z fusow. Kiedys ktos podawal chyba dane ze sterownika pci o ilosci kwh na co i cwu, no chyba ze takie opje to tylko w pompach >50kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.04.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 tania pompa to i przyoszczędzili na wyposażeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 25.04.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 300L na domek to mi wygląda na spore przewymiarowanie i jak napisał jasiek niepotrzebny wydatek.100 L spokojnie starczy na prysznic dla 3 osób a i szybko się nagrzewa. przecież nikt nie stoi pod prysznicem godzinami żeby mieć taki zapas wody. Zapas nie jest po to aby starczyło na długi prysznic a żeby starczyło do czasu kiedy pojawi się tania taryfa. Jeżeli dwie osoby wezmą prysznic rano to przy 120l masz już pusty baniak i zaczyna się grzać w drogiej taryfie bo do 12:00 daleko. Pół biedy jak już nie używasz za dużo wody. Jak wskoczy pod prysznic trzecia to już czerpie z drogiej. [...] na pewno nie kalkuluje mi się łączenie CWU z super sterowalnym ogrzewaniem, które kosztowało mnie ~2,5kPLN a rocznie nie powinno zużywać więcej niż za 2000zł. "powinno". Przy zużyciu CWU i CO za kwotę 3500, prąd do PCI i rata za PCI poniżej 10 tys zł wynosi mniej niż czysty prąd. Po 6 latach kredyt siękończy i masz 1/3 ceny prądu. Problem w tym, że porządna PCI kosztuje dwa razy tyle. Ty jesteś zbyt ograniczony, żeby to zrozumieć. Jak twój rozdzielacz reaguje na zyski bytowe, a szczególnie zyski od słońca czy np kominka? Latasz po domu i co mięc minut zmieniasz na rozdzielaczu. Ty ciągle NCo traktujesz jako system który ma w kazdym pomieszczeniu utrzymywać inna temperaturę! Tak może być ale w większości przypadkoów kazdy ma w pokojach t1 a w łazienkach t2, tyle że NCO dba żeby to t1 i t2 było takie jak jest zadane, uwzględniając pozostałe zyski/źródła ciepła. Zrozum to człowieku. Wiesz a tak mnie zastanawia jedna rzecz, bo już kiedyś doszliśmy że cena wykonania podłogówki z kablami i wodnej (bez pieca) jest zbliżona. Każdą można wykonać samemu. Ułożenie rurek niczym się nie różni od ułożenia kabli, cena rurki tańsza niż kabla, rozdzielacz nie kosztuje majątku. Koszt pieca można pominąć jeżeli zastosuje się po prostu bojler z dużą grzałą za ... no właśnie ile ... tysiak starczy? I teraz jak z takiego ukłądu zrobić NCO? Do każdego pokoju dajemy sterownik za 35 zł i na rozdzielaczu montujemy siłownik za 65zł. Za 100pln mamy sterowanie temperaturą w pomieszczeniu. Kto komu broni wsadzić taki sterownik do każdego pokoju i siłownik na każdą pętlę? Sterowniki devi czy jakieś tam kosztują z tego co piszecie kilka razy tyle. Jak się komuś chce niech policzy ceny materiałów do wykonania takie wodnej podłogówki i ceny kabli ze sterownikami. Ciekaw jestem różnicy w cenie bo moim zdaniem funkcjonalność będzie identyczna a w przypadku rurek pozostanie jeden cenny skarb. Bojler zawsze będzie można zamienić na PCi jak potanieją ... na drugie mam Marta. A na pierwsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 25.04.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Koledzy z kablami jakie macie moce przyłączeniowe bo muszę jutro podać do Enei a nie wiem w ile podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.04.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 chyba 14 podawałem w enei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Zapas nie jest po to aby starczyło na długi prysznic a żeby starczyło do czasu kiedy pojawi się tania taryfa. Jeżeli dwie osoby wezmą prysznic rano to przy 120l masz już pusty baniak i zaczyna się grzać w drogiej taryfie bo do 12:00 daleko. Pół biedy jak już nie używasz za dużo wody. Jak wskoczy pod prysznic trzecia to już czerpie z drogiej. no...i...??? średnia roczna za 1kwh wyjdzie o 1grosz więcej...? nie bardzo wiem w czym problem z tym grzaniem... z nocy masz nagrzany zasobnik, rano banda wychlapuje i spada do pracy / szkoły... o 13:00 zasobnik ładuje się z powrotem, wieczorem banda go wychlapuje a w nocy jest ładowany od nowa ... Wiesz a tak mnie zastanawia jedna rzecz, bo już kiedyś doszliśmy że cena wykonania podłogówki z kablami i wodnej (bez pieca) jest zbliżona. Każdą można wykonać samemu. Ułożenie rurek niczym się nie różni od ułożenia kabli, cena rurki tańsza niż kabla, rozdzielacz nie kosztuje majątku. Koszt pieca można pominąć jeżeli zastosuje się po prostu bojler z dużą grzałą za ... no właśnie ile ... tysiak starczy? I teraz jak z takiego ukłądu zrobić NCO? Do każdego pokoju dajemy sterownik za 35 zł i na rozdzielaczu montujemy siłownik za 65zł. Za 100pln mamy sterowanie temperaturą w pomieszczeniu. Kto komu broni wsadzić taki sterownik do każdego pokoju i siłownik na każdą pętlę? Sterowniki devi czy jakieś tam kosztują z tego co piszecie kilka razy tyle. Jak się komuś chce niech policzy ceny materiałów do wykonania takie wodnej podłogówki i ceny kabli ze sterownikami. Ciekaw jestem różnicy w cenie bo moim zdaniem funkcjonalność będzie identyczna a w przypadku rurek pozostanie jeden cenny skarb. Bojler zawsze będzie można zamienić na PCi jak potanieją ... i co to ma udowodnić ...? a jak ktoś nie chce mieć tej "druciarni"...??? Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts