Lobo_M 25.04.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 EDIT: skoro jasiek na cały sezon i cały dom zużyje 12kkWh a Ty 9,2kkWh, to licząc za kWh 0,40pln Twoje superocieplenie i superWM z superkominkiem pozwala zaoszczędzic w stosunku do styropianu jaśka 100pln / mies czyli 1200pln rocznie Chyba lepiej porownac ilosc kWh na CO i CWU, bo nie kazda kWh to zyski bytowe, np hydrofor, kazdy ma tez inny tryb zycia. Koledzy z kablami jakie macie moce przyłączeniowe bo muszę jutro podać do Enei a nie wiem w ile podać. 13kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Arturo kolejna spawa ze letni i zimowy Cop to inne wartosci, wiec twoje letnie obserwacje nijak beda sie mialy do kresu zimowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) i co to ma udowodnić ...? a jak ktoś nie chce mieć tej druciarni...??? Nic,dla ludzi logicznie myślacych nic ale dla ludzi,którzy z niewiedzy decyduja się na kable i zamknięcie się na inne źródło ciepła może rozjaśnic sytuacje,że nie tylko kablami można sterować każde pomieszczenie osobno,które to uważam i będę cały czas uważał za bezsens w domach budowanych pod akumulację ciepła w 100% z II taryfy. A druciarni w podłodze masz więcej niż bitter opisał. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Arturo kolejna spawa ze letni i zimowy Cop to inne wartosci, wiec twoje letnie obserwacje nijak beda sie mialy do kresu zimowego. temperatura wody z sieci w lecie to ok. 15* a w zimie to ok.5*... tak więc odnośnik z lata ma się nijak do zimowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Znowu Cię zaskoczę, bo ogrzewanie może pracować 5-7 13-16 (22-24 tylko w pokoju syna i łazience), a kluczowe dla komfortu i przegrzewania jest grzanie 13-16, bo jeśli w tych godzinach bedzie nieuzasadnione ładowanie( bo jeden sterownik bedzie miał dylemat czy w sloneczny dzien niedogrzac czesci pn, czy przegrzac pd) to po 16 bedziesz sie gotował w domu. ? A co Cię zmusza,żeby grzać w godzinach 13-16 ? U mnie po wyłączeniu ogrzewania o 6.00 temperatura w domu ok.22.00 spadła bez zysków mniej niż 1st.C,ja nie mam potrzeby grzania w godzinach dziennej II taryfy. Sterownik był ustawiony na 22st.C w godz. 22-00 i od 2-6. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Nic,dla ludzi logicznie myślacych nic ale dla ludzi,którzy z niewiedzy decyduja się na kable taaa... logicznie myślący mają taką prowizorkę w technicznym jak u ciebie a PC stoi na krawężnikach zamiast na jakimś estetycznym stojaku ... o różnych przypadłościach typu czujniki, ciśnienie i inne duperele to nawet nie chce się wspominać... u mnie o tym że mam jakieś ogrzewanie zainstalowane informują tylko sterowniki w każdym pomieszczeniu które są dla domowników termometrami i zegarkami ... miało być "druciarni"... widać jak rozumiesz to co piszemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A co Cię zmusza,żeby grzać w godzinach 13-16 ? U mnie po wyłączeniu ogrzewania o 6.00 temperatura w domu ok.22.00 spadła bez zysków mniej niż 1st.C,ja nie mam potrzeby grzania w godzinach dziennej II taryfy. Sterownik był ustawiony na 22st.C w godz. 22-00 i od 2-6. najpierw trochę pomieszkaj a potem porozmawiamy o tym zmuszaniu do grzania w dzień ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.04.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Zabezpieczenie główne przedlicznikowe 25A. Lepiej dokupić te kilka kilowatów załapując 32Achyba 14 podawałem w enei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) taaa... logicznie myślący mają taką prowizorkę w technicznym jak u ciebie a PC stoi na krawężnikach zamiast na jakimś estetycznym stojaku ... o różnych przypadłościach typu czujniki, ciśnienie i inne duperele to nawet nie chce się wspominać... u mnie o tym że mam jakieś ogrzewanie zainstalowane informują tylko sterowniki w każdym pomieszczeniu które są dla domowników termometrami i zegarkami ... miało być "druciarni"... widać jak rozumiesz to co piszemy... Oszczędzę pisania o twoich badziewnych prowizorkach,które sklecasz z części ze składu złomu i które to oferujesz inwestorom... Jak już pisałem,z gó..na bata się nie slepi Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 A co Cię zmusza,żeby grzać w godzinach 13-16 ? U mnie po wyłączeniu ogrzewania o 6.00 temperatura w domu ok.22.00 spadła bez zysków mniej niż 1st.C,ja nie mam potrzeby grzania w godzinach dziennej II taryfy. Sterownik był ustawiony na 22st.C w godz. 22-00 i od 2-6. Przed edycja podales spadek 0,3 , czemu zmieniles zdanie? Kazdy post edytujesz, mysl co piszesz Moje sterowniki maja histereze 0,2. Jesli sa mrozy i malo zyskow to miedzy 13-16 na pewno cos sie zalaczy. Pytanie jest, po co grzejesz 22-00? Po co ci w nocy 22? Tak samo po co zalaczasz ogrzewanie o 2 w nocy przeciez max do 4 ogrzewanie sie wylaczy i masz zero grzania 4-22, no ale ty masz hiperakumulacje wiec u ciebie to inny swiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Oszczędze pisania o twoich badziewnych prowizorkach,które sklecasz z części ze składu złomu i które to oferujesz inwestorom... pokarz mi chociaż jednego takiego któremu skleciłem jakąś prowizorkę ze złomu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Przed edycja podales spadek 0,3 , czemu zmieniles zdanie? Kazdy post edytujesz, mysl co piszesz Ze stresu nie wiesz już co czytasz 2h taniej taryfy w dzień przeznaczam tylko na cwu bo od 6.00 do 13.00 dom wychodzi się tylko o jakies 0.3st.C jeśli wogóle się wychodzi,kolejne odpalenie c.o nastąpi po 22.00.Zrozum to człowieku i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Do godz 13.00 czyli do rozpoczecia dziennej II taryfy dom wychładza się o 0,3st.C i nie ma potrzeby grzania w tych godzinach. Pytanie jest, po co grzejesz 22-00? Po co ci w nocy 22? Tak samo po co zalaczasz ogrzewanie o 2 w nocy przeciez max do 4 ogrzewanie sie wylaczy i masz zero grzania 4-22, no ale ty masz hiperakumulacje wiec u ciebie to inny swiat Ja nie grzeję,ja ładuję akumulator,właśnie po to,żeby mieć stabilną temperaturę w domu w ciągu 100% taniej taryfy nie zależnie od temperatury na zewnątrz. Dlatego u mnie spadek temperatury w domu po 24h od wyłączenia grzania to 1-1,5st.C Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Przed edycja podales spadek 0,3 , czemu zmieniles zdanie? jak się nie ma praktyki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Do godz 13.00 czyli do rozpoczecia dziennej II taryfy dom wychładza się o 0,3st.C i nie ma potrzeby grzania w tych godzinach. a to te spadki mają jakieś znaczenie ?, przecież temperatura i tak jest ustalona na sterowniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.04.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Problem bedziesz mial z tym ze jak juz zamieszkasz to wahania na poziomie 1*C sa odczuwalne, szczegolnie dla żon, wiec mysle ze zmienisz nastawy i zaczniesz grzac 13-15. No ale skoro masz takie male wahania do 13, to czemu nie dasz wolnej reki sterownikowi? niech on zdecyduje czy trzeba grzac 13-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 a to te spadki mają jakieś znaczenie ?, przecież temperatura i tak jest ustalona na sterowniku ... Dla mnie nie mają,dla Was kablarzy widocznie mają bo podniecacie się histeryzą 0,2st.C w kazdym pomieszczeniu z osobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 No ale skoro masz takie male wahania do 13, to czemu nie dasz wolnej reki sterownikowi? niech on zdecyduje czy trzeba grzac 13-15. taaa... wystarczy aby tylko słonko rano błysnęło to szybciutko lecą sterownik wyłączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 taaa... wystarczy aby tylko słonko rano błysnęło to szybciutko lecą sterownik wyłączyć... Ja mam sterownik w drogiej na "ksieżycu" ustawiony na 17st.C także nie mam co wyłączać bo nie ma opcji żeby się włączył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Dla mnie nie mają,dla Was kablarzy widocznie mają bo podniecacie się histeryzą 0,2st.C w kazdym pomieszczeniu z osobna ja mam histerezę 1* a w całym domu jest pomiędzy 22 a 23* jak w którymś pomieszczeniu za bardzo na pierdzę w stołek to dłużej spada do tych 22* zanim włączy się ogrzewanie... tak więc częściowo grzejemy tymi pierdami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.04.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Ja mam sterownik w drogiej na "ksieżycu" ustawiony na 17st.C także nie mam co wyłączać bo nie ma opcji żeby się włączył pomieszkaj , pomieszkaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts