Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

EDIT: skoro jasiek na cały sezon i cały dom zużyje 12kkWh a Ty 9,2kkWh, to licząc za kWh 0,40pln Twoje superocieplenie i superWM z superkominkiem pozwala zaoszczędzic w stosunku do styropianu jaśka 100pln / mies czyli 1200pln rocznie :)

Chyba lepiej porownac ilosc kWh na CO i CWU, bo nie kazda kWh to zyski bytowe, np hydrofor, kazdy ma tez inny tryb zycia.

Koledzy z kablami jakie macie moce przyłączeniowe bo muszę jutro podać do Enei a nie wiem w ile podać.

13kW

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

i co to ma udowodnić ...?

a jak ktoś nie chce mieć tej druciarni...???

Nic,dla ludzi logicznie myślacych nic ale dla ludzi,którzy z niewiedzy decyduja się na kable i zamknięcie się na inne źródło ciepła może rozjaśnic sytuacje,że nie tylko kablami można sterować każde pomieszczenie osobno,które to uważam i będę cały czas uważał za bezsens w domach budowanych pod akumulację ciepła w 100% z II taryfy.

A druciarni w podłodze masz więcej niż bitter opisał.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Znowu Cię zaskoczę, bo ogrzewanie może pracować 5-7 13-16 (22-24 tylko w pokoju syna i łazience), a kluczowe dla komfortu i przegrzewania jest grzanie 13-16, bo jeśli w tych godzinach bedzie nieuzasadnione ładowanie( bo jeden sterownik bedzie miał dylemat czy w sloneczny dzien niedogrzac czesci pn, czy przegrzac pd) to po 16 bedziesz sie gotował w domu.

?

A co Cię zmusza,żeby grzać w godzinach 13-16 ? U mnie po wyłączeniu ogrzewania o 6.00 temperatura w domu ok.22.00 spadła bez zysków mniej niż 1st.C,ja nie mam potrzeby grzania w godzinach dziennej II taryfy.

Sterownik był ustawiony na 22st.C w godz. 22-00 i od 2-6.

Edytowane przez Arturo72

Nic,dla ludzi logicznie myślacych nic ale dla ludzi,którzy z niewiedzy decyduja się na kable

taaa...

logicznie myślący mają taką prowizorkę w technicznym jak u ciebie a PC stoi na krawężnikach zamiast na jakimś estetycznym stojaku ...

o różnych przypadłościach typu czujniki, ciśnienie i inne duperele to nawet nie chce się wspominać...

u mnie o tym że mam jakieś ogrzewanie zainstalowane informują tylko sterowniki w każdym pomieszczeniu które są dla domowników termometrami i zegarkami ...

miało być "druciarni"...:yes:

widać jak rozumiesz to co piszemy...

A co Cię zmusza,żeby grzać w godzinach 13-16 ? U mnie po wyłączeniu ogrzewania o 6.00 temperatura w domu ok.22.00 spadła bez zysków mniej niż 1st.C,ja nie mam potrzeby grzania w godzinach dziennej II taryfy.

najpierw trochę pomieszkaj a potem porozmawiamy o tym zmuszaniu do grzania w dzień ...:yes:

Gość Arturo72
taaa...

logicznie myślący mają taką prowizorkę w technicznym jak u ciebie a PC stoi na krawężnikach zamiast na jakimś estetycznym stojaku ...

o różnych przypadłościach typu czujniki, ciśnienie i inne duperele to nawet nie chce się wspominać...

u mnie o tym że mam jakieś ogrzewanie zainstalowane informują tylko sterowniki w każdym pomieszczeniu które są dla domowników termometrami i zegarkami ...

miało być "druciarni"...:yes:

widać jak rozumiesz to co piszemy...

Oszczędzę pisania o twoich badziewnych prowizorkach,które sklecasz z części ze składu złomu i które to oferujesz inwestorom...

Jak już pisałem,z gó..na bata się nie slepi :)

Edytowane przez Arturo72

Przed edycja podales spadek 0,3 , czemu zmieniles zdanie? Kazdy post edytujesz, mysl co piszesz

Moje sterowniki maja histereze 0,2. Jesli sa mrozy i malo zyskow to miedzy 13-16 na pewno cos sie zalaczy.

Pytanie jest, po co grzejesz 22-00? Po co ci w nocy 22? Tak samo po co zalaczasz ogrzewanie o 2 w nocy przeciez max do 4 ogrzewanie sie wylaczy i masz zero grzania 4-22, no ale ty masz hiperakumulacje wiec u ciebie to inny swiat

Gość Arturo72
Przed edycja podales spadek 0,3 , czemu zmieniles zdanie? Kazdy post edytujesz, mysl co piszesz

Ze stresu nie wiesz już co czytasz ;)

2h taniej taryfy w dzień przeznaczam tylko na cwu bo od 6.00 do 13.00 dom wychodzi się tylko o jakies 0.3st.C jeśli wogóle się wychodzi,kolejne odpalenie c.o nastąpi po 22.00.Zrozum to człowieku i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Do godz 13.00 czyli do rozpoczecia dziennej II taryfy dom wychładza się o 0,3st.C i nie ma potrzeby grzania w tych godzinach.

Pytanie jest, po co grzejesz 22-00? Po co ci w nocy 22? Tak samo po co zalaczasz ogrzewanie o 2 w nocy przeciez max do 4 ogrzewanie sie wylaczy i masz zero grzania 4-22, no ale ty masz hiperakumulacje wiec u ciebie to inny swiat

Ja nie grzeję,ja ładuję akumulator,właśnie po to,żeby mieć stabilną temperaturę w domu w ciągu 100% taniej taryfy nie zależnie od temperatury na zewnątrz.

Dlatego u mnie spadek temperatury w domu po 24h od wyłączenia grzania to 1-1,5st.C

Edytowane przez Arturo72

Problem bedziesz mial z tym ze jak juz zamieszkasz to wahania na poziomie 1*C sa odczuwalne, szczegolnie dla żon, wiec mysle ze zmienisz nastawy i zaczniesz grzac 13-15.

No ale skoro masz takie male wahania do 13, to czemu nie dasz wolnej reki sterownikowi? niech on zdecyduje czy trzeba grzac 13-15.

Gość Arturo72
a to te spadki mają jakieś znaczenie ?, przecież temperatura i tak jest ustalona na sterowniku ...

Dla mnie nie mają,dla Was kablarzy widocznie mają bo podniecacie się histeryzą 0,2st.C w kazdym pomieszczeniu z osobna :D

Gość Arturo72
taaa...

wystarczy aby tylko słonko rano błysnęło to szybciutko lecą sterownik wyłączyć...

Ja mam sterownik w drogiej na "ksieżycu" ustawiony na 17st.C także nie mam co wyłączać bo nie ma opcji żeby się włączył :)

Dla mnie nie mają,dla Was kablarzy widocznie mają bo podniecacie się histeryzą 0,2st.C w kazdym pomieszczeniu z osobna :D

ja mam histerezę 1* a w całym domu jest pomiędzy 22 a 23*

jak w którymś pomieszczeniu za bardzo na pierdzę w stołek to dłużej spada do tych 22* zanim włączy się ogrzewanie...

tak więc częściowo grzejemy tymi pierdami ...:cool: