bitter 26.04.2013 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 i co to ma udowodnić ...? a jak ktoś nie chce mieć tej "druciarni"...??? Nie wiem o jaką "druciarnię" Ci chodzi. Mnie chodziło tylko o zbicie argumetnu, którym tutaj straszycie tych co wodną podłogówkę chcą zrobić, że kable są proste jak drut a wodna skomplikowana jak sputnik oraz to, że tylko kablami można mieć NCO. Gówno prawda.. Jeden i drugi system wykorzystuje "grzejnik" w podłodze. Tym grzejnikiem albo jest gorąca woda w rurkach albo gorący kabel. Grzejnik nie ma nic do NCO. Do NCO służy system sterowania i niczym on się nie różni w obu systemach. I w jednym i w drugim przypadku trzeba mieć czujnik w pomieszczeniu. W przypadku wodnej potrzeba jeszcze od tego czujnika poprowadzić przewody do zaworów. Przy tych kilometrach kabli jakie mam w domu nie robi żadnej różnicy. Różnica w kosztach sądzę że pomijalna bo na poziomie 10%. Nie wiem skąd Wy bierzecie kable grzejne ale z ciekawości spojrzałem na Allegro i kable są w jakiejś cenie 10zł/m a rurki po 2,6 (choć ja kupiłem Wavina za 2zł/m). Nie znam się na kablach ale wychodzi mi 4 razy drożej - gdzie więc te oszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.04.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Koledzy z kablami jakie macie moce przyłączeniowe bo muszę jutro podać do Enei a nie wiem w ile podać. Podawałem 18kW, bo do 17,3kW były zabezpieczenia 25A, a tak mam 32A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.04.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Bitter przy kablach cena za mb jest zalezna od dlugosci calkowitej np.http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/kabel-grzejny-devi-deviflex-dtip10-180m-1800w-230v-p-565.html tutaj masz polowe tego co podales i to przy najdrozszej firmie kabli, wiec badz bardziej rzetelny w podawaniu danych. Juz przy elektrze cena bedzie mniejsza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 26.04.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Podawałem 18kW, bo do 17,3kW były zabezpieczenia 25A, a tak mam 32A tak z czystej ciekawości co to dla was za różnica czy zabezpieczenie 25 czy 32 A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 26.04.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 no tak w tą stronę to rozumiem, kupujemy więcej bo mamy większe potrzeby, ale w druga to kompletnie nie rozumiem kupować więcej tylko po to żeby mieć większe zabezpieczenie? tak jakby kupowac dostawczaka zamiast osobówki dla rodzinki, żeby mieć większą pojemność bagażową i wozić ze soba powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrp1 26.04.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Zabezp. 3x32A to max moc 22kW a zabezp. 3x25A to 17kW więc te kilkaset dokupionych W tak naprawdę daje dużo większe możliwości. Choć i tak twierdzę, że można kupić 5kW a samemu zmienić zabezpieczenie na dużo większe bo rozdział instalacji jest za licznikiem. Zabezpieczenia są plombowane więc nic się nie zmieni, a jak ktoś zmieni i inkasent to stwierdzi i doniesie to kasa poleci za zmianę mocy na którą jest umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie wiem o jaką "druciarnię" Ci chodzi. Mnie chodziło tylko o zbicie argumetnu, którym tutaj straszycie tych co wodną podłogówkę chcą zrobić, że kable są proste jak drut a wodna skomplikowana jak sputnik oraz to, że tylko kablami można mieć NCO. Gówno prawda.. co do skomplikowania to przykład który podałeś nie jest raczej najprostszy a widziałem znacznie bardziej złożone ... kto i kiedy napisał że NCO to tylko dla kabli...???, u nas to jest w standardzie a przy twoim rozwiązaniu już jako opcja ... czy ty kiedykolwiek byłeś w domu z ogrzewaniem kablami ?, wnioskując z porównania skomplikowania obu instalacji raczej nie ... sam układ sterowania NCO dla wody jest bardziej skomplikowany i awaryjny od całej instalacji na kablach a gdzie tu jeszcze część wodna z jakimś źródłem ciepła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.04.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Choć i tak twierdzę, że można kupić 5kW a samemu zmienić zabezpieczenie na dużo większe bo rozdział instalacji jest za licznikiem. To chyba jestem wyjątkiem bo w dwóch lokalizacjach mam plomby tylko na liczniku i inkasenta regularnie. zobacz - 10kW przydziału mocy mniej i masz pompkę PC CWU za pól ceny więc ile kupiłeś? 5kW? ech, proffessorre p.s. już nie moge się doczekać polemiki Twojej teorii z praktyką pana Tomasza B., bo widzę, że już u nas gości zamieniam się w słuch Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.04.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie wiem skąd Wy bierzecie kable grzejne ale z ciekawości spojrzałem na Allegro i kable są w jakiejś cenie 10zł/m a rurki po 2,6 (choć ja kupiłem Wavina za 2zł/m). Nie znam się na kablach ale wychodzi mi 4 razy drożej - gdzie więc te oszczędności? bitter ale takie porównanie jest bezsensowne.kable możesz porównać z rurkami dołączonymi do jakiegoś pieca bo same rurki nie grzeją i wtedy napisz jak wygląda to wyliczenie.poza tym rozkładałem rurki i kable i ktoś kto napisał że to jest tak samo łatwe to troszkę koloryzuje.kable są prostsze w układaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.04.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 O wiele bardziej opłacalna jest inwestycja w energooszczędność a jak komuś potrzeba COP>1 to są budżetowe klimatyzatory z opcją grzania za ~1000zł/szt:) popieram w całej rozciągłości dla niedowiarków kupiłem w casto PC p-p za 700zł i nawet mam rachunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.04.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Podawałem 18kW, bo do 17,3kW były zabezpieczenia 25A, a tak mam 32A 13kW Zabezpieczenie główne przedlicznikowe 25A. Lepiej dokupić te kilka kilowatów załapując 32A chyba 14 podawałem w enei to teraz inaczej bo zostawiłem z byt dużo dowolności do odpowiedzi brać 20 kW z A32 czy 16 kW z A25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.04.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Mam chyba o 100% droższą w swoim aktualnym mieszkaniu, zabiorę ją ale czy zamontuję to nie wiem bo to jednak trochę szumi, ew. praca tylko podczas nieobecności domowników. też się nad tym zastanawiałem mam już wszystkie kable pociągnięte w salonie ale teraz to bym montował w korytarzu prawie w centralnym punkcie domu.kupiłem o mocy 5kW i podejrzewam że ogrzałaby cały dom w okresach przejściowych.nie wiem może jeszcze zmienię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.04.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 na wewnętrznej ale wcześniej rurkę mam położoną na skropliny więc tragedii nie ma .teraz jednak myślę że centralnie w domu jest najlepiej bo najwszechstronniej można wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.04.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Przy kompletnym ogrzewaniu kablami (za ~2.500zł) potrzebuję ~4.200kWh/rok (~2.000zł), budżetowa powPC z realnym w sezonie grzewczym COP~2 plus dobre sterowanie wodnej podłogówki (~13.000zł - odliczona "część" CWU i kable) pozwoli zejść do ~1.000zł za ogrzewanie. Zwrot min ~10 lat (nie liczę ewent. serwisów, awarii instalacji itp.) - za długo. Jeśli więc PC nie to po cholerę te wszystkie rurki, hydraulika itp.? Ano po to, żeby można było wpiąć PCi np za 5 lat. Cena PCi zależy od zbytu, jak rynek zacznie chłonąć więcej PCI ceny spadną. Ja wtedy zamontuję a Ty nie. Bitter przy kablach cena za mb jest zalezna od dlugosci calkowitej np. http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/kabel-grzejny-devi-deviflex-dtip10-180m-1800w-230v-p-565.html tutaj masz polowe tego co podales i to przy najdrozszej firmie kabli, wiec badz bardziej rzetelny w podawaniu danych. Juz przy elektrze cena bedzie mniejsza, POdawałem średnią cenę za metra kabla przy zakupie kabla o długości 100m. Nawet jeżeli nierzetelnie to i tak podana przez Ciebie cena to jest min dwa razy drożej niż rurki. co do skomplikowania to przykład który podałeś nie jest raczej najprostszy a widziałem znacznie bardziej złożone ... kto i kiedy napisał że NCO to tylko dla kabli...???, u nas to jest w standardzie a przy twoim rozwiązaniu już jako opcja ... czy ty kiedykolwiek byłeś w domu z ogrzewaniem kablami ?, wnioskując z porównania skomplikowania obu instalacji raczej nie ... sam układ sterowania NCO dla wody jest bardziej skomplikowany i awaryjny od całej instalacji na kablach a gdzie tu jeszcze część wodna z jakimś źródłem ciepła ... Nie byłem w domu grzanym kablami a co odczuwasz tam ciepło inaczej bo są kable nie rurki? bitter ale takie porównanie jest bezsensowne.kable możesz porównać z rurkami dołączonymi do jakiegoś pieca bo same rurki nie grzeją i wtedy napisz jak wygląda to wyliczenie.poza tym rozkładałem rurki i kable i ktoś kto napisał że to jest tak samo łatwe to troszkę koloryzuje.kable są prostsze w układaniu. Nie jest bezsensowne bo napisałem, że trzeba dodać koszt rozdzielacza i bufora ... no i jakiejś pompki do cyrkulacji wody. Bufor z grzałkami, pompka i rozdzielacz to pewnie maks 1500-2 tys zł. Ale rurki są tańsze od kabli więc może się wyrówna i dalej jest NCO z możliowścią podpięcia DOWOLNEGO źródła ciepła - wungla, gazu, smieciucha czy PCI Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie byłem w domu grzanym kablami a co odczuwasz tam ciepło inaczej bo są kable nie rurki? a to ma być o odczuciach czy skomplikowaniu systemu ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Bufor z grzałkami, pompka i rozdzielacz to pewnie maks 1500-2 tys zł. a ten bufor to ma na 5 min. czy 5 godz. grzania wystarczyć ...? sterownik do pompki czy ma chodzić od jesieni do wiosny ...? sterownik do grzałki czy będziesz chodził sprawdzać co chwilę ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.04.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) [quote=kszhu;5947343 17,5kW, dadzą 3x32A więc "pociągniesz" 22kW.A jak wystarczy 17kW (a powinno) to kup 14kW, dostaniesz zabezp. 3x25A i "pociągniesz" te 17kW.możliwy wybór jest taki, czy mnie dotyczy tylko punkt 7 i pózniej trzeba zmieniać przy zmianie taryfy ilosc kWhttp://img855.imageshack.us/img855/8596/taryfa.gif Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 A to dziady, nie możesz sobie kupić np. 18kW? W takim razie zapotrzebowanie policz i będziesz wiedział ile potrzebujesz ale pamiętaj, że nie ma co przesadzać bo zawsze możesz dokupić. Min moc dla zabezpieczenia 25A, nic wiecej nie potrzeba jesli masz normalny dom, bez jakijs ciezkiej dzialalnosci gosp. U mnie kable, bojler, poekarnik kuchnia itd i 13kW daje rade bez problemu. Pamietajcie ze wspolvzynnik niejednoczesnosci to nie tylko teoria, to naprawde dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.04.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Min moc dla zabezpieczenia 25A, nic wiecej nie potrzeba jesli masz normalny dom, bez jakijs ciezkiej dzialalnosci gosp. U mnie kable, bojler, poekarnik kuchnia itd i 13kW daje rade bez problemu. Pamietajcie ze wspolvzynnik niejednoczesnosci to nie tylko teoria, to naprawde dziala. o czyli biorę 16 kW, podziękował - a tak na marginesie dostałem wycenę za izodom 2000 na płytę i najgrubsze bloczki - przyklękło mi się ) ale po chwili zauważyłem ze cena z 23 % vat - tak więc wszystko na dobrej drodze do izodomu zobaczymy tylko ile jeszcze ekipa która to robić będzie sobie zaśpiewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Czy ktoś może udzielić odpowiedzi na pytanie ile wynosi temperatura pracy drutów oporowych w przewodach grzejnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts