Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

i co to ma udowodnić ...?

a jak ktoś nie chce mieć tej "druciarni"...???

Nie wiem o jaką "druciarnię" Ci chodzi. Mnie chodziło tylko o zbicie argumetnu, którym tutaj straszycie tych co wodną podłogówkę chcą zrobić, że kable są proste jak drut a wodna skomplikowana jak sputnik oraz to, że tylko kablami można mieć NCO. Gówno prawda.. Jeden i drugi system wykorzystuje "grzejnik" w podłodze. Tym grzejnikiem albo jest gorąca woda w rurkach albo gorący kabel. Grzejnik nie ma nic do NCO. Do NCO służy system sterowania i niczym on się nie różni w obu systemach. I w jednym i w drugim przypadku trzeba mieć czujnik w pomieszczeniu. W przypadku wodnej potrzeba jeszcze od tego czujnika poprowadzić przewody do zaworów. Przy tych kilometrach kabli jakie mam w domu nie robi żadnej różnicy. Różnica w kosztach sądzę że pomijalna bo na poziomie 10%. Nie wiem skąd Wy bierzecie kable grzejne ale z ciekawości spojrzałem na Allegro i kable są w jakiejś cenie 10zł/m a rurki po 2,6 (choć ja kupiłem Wavina za 2zł/m). Nie znam się na kablach ale wychodzi mi 4 razy drożej - gdzie więc te oszczędności?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bitter przy kablach cena za mb jest zalezna od dlugosci calkowitej np.

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/kabel-grzejny-devi-deviflex-dtip10-180m-1800w-230v-p-565.html tutaj masz polowe tego co podales i to przy najdrozszej firmie kabli, wiec badz bardziej rzetelny w podawaniu danych. Juz przy elektrze cena bedzie mniejsza,

no tak w tą stronę to rozumiem, kupujemy więcej bo mamy większe potrzeby, ale w druga to kompletnie nie rozumiem kupować więcej tylko po to żeby mieć większe zabezpieczenie?

tak jakby kupowac dostawczaka zamiast osobówki dla rodzinki, żeby mieć większą pojemność bagażową i wozić ze soba powietrze :)

Zabezp. 3x32A to max moc 22kW a zabezp. 3x25A to 17kW więc te kilkaset dokupionych W tak naprawdę daje dużo większe możliwości. Choć i tak twierdzę, że można kupić 5kW a samemu zmienić zabezpieczenie na dużo większe bo rozdział instalacji jest za licznikiem.

Zabezpieczenia są plombowane więc nic się nie zmieni, a jak ktoś zmieni i inkasent to stwierdzi i doniesie to kasa poleci za zmianę mocy na którą jest umowa.

Nie wiem o jaką "druciarnię" Ci chodzi. Mnie chodziło tylko o zbicie argumetnu, którym tutaj straszycie tych co wodną podłogówkę chcą zrobić, że kable są proste jak drut a wodna skomplikowana jak sputnik oraz to, że tylko kablami można mieć NCO. Gówno prawda..

co do skomplikowania to przykład który podałeś nie jest raczej najprostszy a widziałem znacznie bardziej złożone ...

kto i kiedy napisał że NCO to tylko dla kabli...???, u nas to jest w standardzie a przy twoim rozwiązaniu już jako opcja ...

czy ty kiedykolwiek byłeś w domu z ogrzewaniem kablami ?, wnioskując z porównania skomplikowania obu instalacji raczej nie ...;)

sam układ sterowania NCO dla wody jest bardziej skomplikowany i awaryjny od całej instalacji na kablach a gdzie tu jeszcze część wodna z jakimś źródłem ciepła ...:yes:

Choć i tak twierdzę, że można kupić 5kW a samemu zmienić zabezpieczenie na dużo większe bo rozdział instalacji jest za licznikiem.

To chyba jestem wyjątkiem bo w dwóch lokalizacjach mam plomby tylko na liczniku i inkasenta regularnie.

zobacz - 10kW przydziału mocy mniej i masz pompkę PC CWU za pól ceny

więc ile kupiłeś? 5kW? :p ech, proffessorre :)

p.s. już nie moge się doczekać polemiki Twojej teorii z praktyką pana Tomasza B., bo widzę, że już u nas gości :) zamieniam się w słuch :)

Edytowane przez Hippek

Nie wiem skąd Wy bierzecie kable grzejne ale z ciekawości spojrzałem na Allegro i kable są w jakiejś cenie 10zł/m a rurki po 2,6 (choć ja kupiłem Wavina za 2zł/m). Nie znam się na kablach ale wychodzi mi 4 razy drożej - gdzie więc te oszczędności?

bitter ale takie porównanie jest bezsensowne.kable możesz porównać z rurkami dołączonymi do jakiegoś pieca bo same rurki nie grzeją i wtedy napisz jak wygląda to wyliczenie.poza tym rozkładałem rurki i kable i ktoś kto napisał że to jest tak samo łatwe to troszkę koloryzuje.kable są prostsze w układaniu.

Podawałem 18kW, bo do 17,3kW były zabezpieczenia 25A, a tak mam 32A

13kW

Zabezpieczenie główne przedlicznikowe 25A. Lepiej dokupić te kilka kilowatów załapując 32A

chyba 14 podawałem w enei

to teraz inaczej bo zostawiłem z byt dużo dowolności do odpowiedzi :) brać 20 kW z A32 czy 16 kW z A25.

Mam chyba o 100% droższą w swoim aktualnym mieszkaniu, zabiorę ją ale czy zamontuję to nie wiem bo to jednak trochę szumi, ew. praca tylko podczas nieobecności domowników.

też się nad tym zastanawiałem mam już wszystkie kable pociągnięte w salonie ale teraz to bym montował w korytarzu prawie w centralnym punkcie domu.kupiłem o mocy 5kW i podejrzewam że ogrzałaby cały dom w okresach przejściowych.nie wiem może jeszcze zmienię .

Przy kompletnym ogrzewaniu kablami (za ~2.500zł) potrzebuję ~4.200kWh/rok (~2.000zł), budżetowa powPC z realnym w sezonie grzewczym COP~2 plus dobre sterowanie wodnej podłogówki (~13.000zł - odliczona "część" CWU i kable) pozwoli zejść do ~1.000zł za ogrzewanie. Zwrot min ~10 lat (nie liczę ewent. serwisów, awarii instalacji itp.) - za długo. Jeśli więc PC nie to po cholerę te wszystkie rurki, hydraulika itp.?

Ano po to, żeby można było wpiąć PCi np za 5 lat. Cena PCi zależy od zbytu, jak rynek zacznie chłonąć więcej PCI ceny spadną. Ja wtedy zamontuję a Ty nie.

Bitter przy kablach cena za mb jest zalezna od dlugosci calkowitej np.

http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/kabel-grzejny-devi-deviflex-dtip10-180m-1800w-230v-p-565.html tutaj masz polowe tego co podales i to przy najdrozszej firmie kabli, wiec badz bardziej rzetelny w podawaniu danych. Juz przy elektrze cena bedzie mniejsza,

POdawałem średnią cenę za metra kabla przy zakupie kabla o długości 100m. Nawet jeżeli nierzetelnie to i tak podana przez Ciebie cena to jest min dwa razy drożej niż rurki.

co do skomplikowania to przykład który podałeś nie jest raczej najprostszy a widziałem znacznie bardziej złożone ...

kto i kiedy napisał że NCO to tylko dla kabli...???, u nas to jest w standardzie a przy twoim rozwiązaniu już jako opcja ...

czy ty kiedykolwiek byłeś w domu z ogrzewaniem kablami ?, wnioskując z porównania skomplikowania obu instalacji raczej nie ...;)

sam układ sterowania NCO dla wody jest bardziej skomplikowany i awaryjny od całej instalacji na kablach a gdzie tu jeszcze część wodna z jakimś źródłem ciepła ...:yes:

Nie byłem w domu grzanym kablami a co odczuwasz tam ciepło inaczej bo są kable nie rurki?

bitter ale takie porównanie jest bezsensowne.kable możesz porównać z rurkami dołączonymi do jakiegoś pieca bo same rurki nie grzeją i wtedy napisz jak wygląda to wyliczenie.poza tym rozkładałem rurki i kable i ktoś kto napisał że to jest tak samo łatwe to troszkę koloryzuje.kable są prostsze w układaniu.

Nie jest bezsensowne bo napisałem, że trzeba dodać koszt rozdzielacza i bufora ... no i jakiejś pompki do cyrkulacji wody. Bufor z grzałkami, pompka i rozdzielacz to pewnie maks 1500-2 tys zł. Ale rurki są tańsze od kabli więc może się wyrówna i dalej jest NCO z możliowścią podpięcia DOWOLNEGO źródła ciepła - wungla, gazu, smieciucha czy PCI

Edytowane przez bitter

[quote=kszhu;5947343

17,5kW, dadzą 3x32A więc "pociągniesz" 22kW.

A jak wystarczy 17kW (a powinno) to kup 14kW, dostaniesz zabezp. 3x25A i "pociągniesz" te 17kW.

możliwy wybór jest taki, czy mnie dotyczy tylko punkt 7 i pózniej trzeba zmieniać przy zmianie taryfy ilosc kW

http://img855.imageshack.us/img855/8596/taryfa.gif

Edytowane przez mic81

A to dziady, nie możesz sobie kupić np. 18kW?

W takim razie zapotrzebowanie policz i będziesz wiedział ile potrzebujesz ale pamiętaj, że nie ma co przesadzać bo zawsze możesz dokupić.

Min moc dla zabezpieczenia 25A, nic wiecej nie potrzeba jesli masz normalny dom, bez jakijs ciezkiej dzialalnosci gosp. U mnie kable, bojler, poekarnik kuchnia itd i 13kW daje rade bez problemu. Pamietajcie ze wspolvzynnik niejednoczesnosci to nie tylko teoria, to naprawde dziala.

Min moc dla zabezpieczenia 25A, nic wiecej nie potrzeba jesli masz normalny dom, bez jakijs ciezkiej dzialalnosci gosp. U mnie kable, bojler, poekarnik kuchnia itd i 13kW daje rade bez problemu. Pamietajcie ze wspolvzynnik niejednoczesnosci to nie tylko teoria, to naprawde dziala.

o czyli biorę 16 kW, podziękował - a tak na marginesie dostałem wycenę za izodom 2000 na płytę i najgrubsze bloczki - przyklękło mi się :)) ale po chwili zauważyłem ze cena z 23 % vat - tak więc wszystko na dobrej drodze do izodomu zobaczymy tylko ile jeszcze ekipa która to robić będzie sobie zaśpiewa