Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"To zależy" - są kable o różnej mocy grzewczej (10-30W/m) a temp. do której się ogrzeją zależy od środowiska w którym się znajdują i jego temp. (inaczej będzie na powietrzu, inaczej w wylewce, inaczej na parkingu zimą, inaczej w domu latem). Z mocy kabla możesz policzyć sobie O ILE wzrośnie temp.

Interesuje mnie temperatura pracy przewodu grzejnego.

Z obliczeń wychodzi temperatura nawet 60 st C. Zgadza się?

można się z ciekawości dowiedzieć jak to wygląda cenowo na jaką powierzchnię zabudowy?

teraz spojrzałem na twój projekt-garaż też na płycie?

tak garaż na płycie z dyletacją bo ogrzewany nie będzie ( graż dzielę na nieogrzewany graż 18 m2 i ogrzewane pom gospodarcze 10 m2) ścian nośna między domem a garażem z bloczków king blok - cena za płytę 29 tyś, ściany z bloczków super king blok 56 tyś wszystko z 23 % vat. Ale jest to "ponoć" ofertą zawyżona o około 5% bo nie dosłałem wszystkich wymaganych rysunków

tak garaż na płycie z dyletacją bo ogrzewany nie będzie ( graż dzielę na nieogrzewany graż 18 m2 i ogrzewane pom gospodarcze 10 m2) ścian nośna między domem a garażem z bloczków king blok - cena za płytę 29 tyś, ściany z bloczków super king blok 56 tyś wszystko z 23 % vat. Ale jest to "ponoć" ofertą zawyżona o około 5% bo nie dosłałem wszystkich wymaganych rysunków

to jestem zaskoczony.spodziewałem się znacznie wyższych cen.

też się nad tym zastanawiałem mam już wszystkie kable pociągnięte w salonie ale teraz to bym montował w korytarzu prawie w centralnym punkcie domu.kupiłem o mocy 5kW i podejrzewam że ogrzałaby cały dom w okresach przejściowych.nie wiem może jeszcze zmienię .

w okresach przejsciowych w zupelnosci wystarcza mi kolektor dachowy (czerpnia do WM w polaci dachu)

jesli masz dach plaski mozesz taki kolektor zrobic na scianie poludniowej tanim kosztem

Nie rozumiesz, że kabel za 2x więcej wystarczy tylko podłączyć do prądu a samą rurkę to możesz sobie tylko wsadzić w wiesz co?:)

Lokalne sterowanie wodnym ogrzewaniem a elektrycznym to inna bezwładność a podpięcie innego źródła ciepła nieuzasadnione.

Taaa kabel do prądu a rurkę do wanny chyba a sterownik to niby się nie podłącza? Kszhu nie pisz farmazonów. Co ma za znaczenie dla bezwładności czy w 10cm betownu wtrynisz rurkę z gorącą wodą czy kabel no chłopie co Ty wypisujesz. Potem przeczyta to jakiś zielony inwestor i jeszcze uwierzy. Na siłe starasz się znaleźć argumenty za kablami wymyślając od nowa fizykę?

a ten bufor to ma na 5 min. czy 5 godz. grzania wystarczyć ...?

sterownik do pompki czy ma chodzić od jesieni do wiosny ...?

sterownik do grzałki czy będziesz chodził sprawdzać co chwilę ...?

Bufor na 5 min tylko po to aby grzałki gdzieś zanurzyć. 6kW grzałka będzie grzać podłogówkę "na bieżąco".

Gość Arturo72
Co ma za znaczenie dla bezwładności czy w 10cm betownu wtrynisz rurkę z gorącą wodą czy kabel no chłopie co Ty wypisujesz. Potem przeczyta to jakiś zielony inwestor i jeszcze uwierzy.

Ostatni "nowi" zieloni kablarze już uwierzyli i dali się nabrać na te farmazony :)

No ale ich nie sieją...

Oni wierzą bezgranicznie bzdurom,że że podłoga nagrzana kablami do 35st.C inaczej reaguje,inaczej oddaje ciepło do pomieszczeń niż podłoga nagrzana wodną podłogówką do 35st.C :)

Taka podłoga przy okazji na pewno lepiej steruje się będąc nagrzana kablami niż wodną podłogówką,bo Lobo,jasiek i kszhu tak powiedzieli ;)

Zero własnego pomyślunku...

Mnie to wali,co który inwestor włoży sobie w podłogę ale nie nawidzę głupiej i nie prawdziwej gadki,że kable są jedynie słuszną,ekonomiczną,komfortową metodą na grzanie prądem.Tak nie jest a jest wręcz przeciwnie.

Edytowane przez Arturo72