qubic 26.04.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 dostałem wycenę za izodom 2000 na płytę i najgrubsze bloczki można się z ciekawości dowiedzieć jak to wygląda cenowo na jaką powierzchnię zabudowy? teraz spojrzałem na twój projekt-garaż też na płycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 "To zależy" - są kable o różnej mocy grzewczej (10-30W/m) a temp. do której się ogrzeją zależy od środowiska w którym się znajdują i jego temp. (inaczej będzie na powietrzu, inaczej w wylewce, inaczej na parkingu zimą, inaczej w domu latem). Z mocy kabla możesz policzyć sobie O ILE wzrośnie temp. Interesuje mnie temperatura pracy przewodu grzejnego. Z obliczeń wychodzi temperatura nawet 60 st C. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.04.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 A ja miałem 25A i było za mało, potem rwanie plomb z licznika i z tym związane koszty. Wizyta pana z energetyki nowa plomba i 60 zł doliczone do faktury z prąd przy rozliczeniu rocznym. Przy 25A miałem w ciągu roku 2 takie wizyty.Z 35A jak na razie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Dla przewodu w wylewce betonowej jego temperatura pracy to 62,9 st. Uściślając, przewód po załączeniu rozgrzewa się do takiej temperatury.Taką temperaturę ma izolacja przewodu jak i jego najbliższe otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.04.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 zygzolek fajny domek a masz jakieś rzuty lub galerię bez upierdliwych reklam muratora-oczopląsu można dostać ostatnio z tymi reklamami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.04.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 można się z ciekawości dowiedzieć jak to wygląda cenowo na jaką powierzchnię zabudowy? teraz spojrzałem na twój projekt-garaż też na płycie? tak garaż na płycie z dyletacją bo ogrzewany nie będzie ( graż dzielę na nieogrzewany graż 18 m2 i ogrzewane pom gospodarcze 10 m2) ścian nośna między domem a garażem z bloczków king blok - cena za płytę 29 tyś, ściany z bloczków super king blok 56 tyś wszystko z 23 % vat. Ale jest to "ponoć" ofertą zawyżona o około 5% bo nie dosłałem wszystkich wymaganych rysunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.04.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 tak garaż na płycie z dyletacją bo ogrzewany nie będzie ( graż dzielę na nieogrzewany graż 18 m2 i ogrzewane pom gospodarcze 10 m2) ścian nośna między domem a garażem z bloczków king blok - cena za płytę 29 tyś, ściany z bloczków super king blok 56 tyś wszystko z 23 % vat. Ale jest to "ponoć" ofertą zawyżona o około 5% bo nie dosłałem wszystkich wymaganych rysunków to jestem zaskoczony.spodziewałem się znacznie wyższych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 [quote=No to jak tyle ma ten co go masz to tyle ma:) Przewód z inną mocą w innej wylewce może mieć inną. Przewód z inną mocą będzie miał minimalną temperaturę 40 stopni. A inna wylewka to jaka? Taka ze śmietany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.04.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 to jestem zaskoczony.spodziewałem się znacznie wyższych cen. pamiętaj że to tylko styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.04.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Ile m2 tych ścian i jakie U? U=0,10 W/m2K - zewnętrzne 45cm; NEO SUPER KING BLOK wewnętrzne U=0,15 W/m2K 35cm; NEO KING BLOK http://img811.imageshack.us/img811/7972/wycena.jpg około 190 m 2 +/- - na szybko licząc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Moje kableki maja 20w/m to spoko czy nie spoko? P.S Włączam chłodziarke do piwka i czas zacząć weekendzik A ile wynosi powierzchniowa temperatura pracy tych kabelków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.04.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 17W/mb ponoć 60 stopni. Tak poinformował mnie przedstawiciel na targach, ale ponieważ miał w tym momencie dziwną minę to nie wierzę mu do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 17W/mb ponoć 60 stopni. Tak poinformował mnie przedstawiciel na targach, ale ponieważ miał w tym momencie dziwną minę to nie wierzę mu do końca. kiedyś rozwinąłem po pokoju VCD 550/ 10 i włączyłem... zagrzał się do ok. 60* i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 a tak na marginesie dostałem wycenę za izodom 2000 na płytę i najgrubsze bloczki - przyklękło mi się ) a dlaczego king blok ...? dla jakiejś idei...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.04.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 chrome-a a do tego adblock plus i po temacie reklam wszędzie i na zawsze;) EDIT: http://adblockplus.org no nie mogę w to uwierzyć , kszhu jesteś wielki ...dzięki. teraz można wszystko przeglądać na spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 a dlaczego king blok ...? dla jakiejś idei...??? Może po prostu lubi franka kimono:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 kiedyś rozwinąłem po pokoju VCD 550/ 10 i włączyłem... zagrzał się do ok. 60* i tyle ... Jaśku a chciałbyś aby wszyscy z wyklętą przez was wodną podłogówką pchali tam swój nośnik energii o takiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.04.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 też się nad tym zastanawiałem mam już wszystkie kable pociągnięte w salonie ale teraz to bym montował w korytarzu prawie w centralnym punkcie domu.kupiłem o mocy 5kW i podejrzewam że ogrzałaby cały dom w okresach przejściowych.nie wiem może jeszcze zmienię . w okresach przejsciowych w zupelnosci wystarcza mi kolektor dachowy (czerpnia do WM w polaci dachu) jesli masz dach plaski mozesz taki kolektor zrobic na scianie poludniowej tanim kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie rozumiesz, że kabel za 2x więcej wystarczy tylko podłączyć do prądu a samą rurkę to możesz sobie tylko wsadzić w wiesz co? Lokalne sterowanie wodnym ogrzewaniem a elektrycznym to inna bezwładność a podpięcie innego źródła ciepła nieuzasadnione. Taaa kabel do prądu a rurkę do wanny chyba a sterownik to niby się nie podłącza? Kszhu nie pisz farmazonów. Co ma za znaczenie dla bezwładności czy w 10cm betownu wtrynisz rurkę z gorącą wodą czy kabel no chłopie co Ty wypisujesz. Potem przeczyta to jakiś zielony inwestor i jeszcze uwierzy. Na siłe starasz się znaleźć argumenty za kablami wymyślając od nowa fizykę? a ten bufor to ma na 5 min. czy 5 godz. grzania wystarczyć ...? sterownik do pompki czy ma chodzić od jesieni do wiosny ...? sterownik do grzałki czy będziesz chodził sprawdzać co chwilę ...? Bufor na 5 min tylko po to aby grzałki gdzieś zanurzyć. 6kW grzałka będzie grzać podłogówkę "na bieżąco". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.04.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Co ma za znaczenie dla bezwładności czy w 10cm betownu wtrynisz rurkę z gorącą wodą czy kabel no chłopie co Ty wypisujesz. Potem przeczyta to jakiś zielony inwestor i jeszcze uwierzy. Ostatni "nowi" zieloni kablarze już uwierzyli i dali się nabrać na te farmazony No ale ich nie sieją... Oni wierzą bezgranicznie bzdurom,że że podłoga nagrzana kablami do 35st.C inaczej reaguje,inaczej oddaje ciepło do pomieszczeń niż podłoga nagrzana wodną podłogówką do 35st.C Taka podłoga przy okazji na pewno lepiej steruje się będąc nagrzana kablami niż wodną podłogówką,bo Lobo,jasiek i kszhu tak powiedzieli Zero własnego pomyślunku... Mnie to wali,co który inwestor włoży sobie w podłogę ale nie nawidzę głupiej i nie prawdziwej gadki,że kable są jedynie słuszną,ekonomiczną,komfortową metodą na grzanie prądem.Tak nie jest a jest wręcz przeciwnie. Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts