Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze raz - celem jest odp. temp. posadzki a nie porównywanie kabla fi 6mm z rurką min fi 16mm. Możesz sobie wyobrazić nawet grzanie drutem żarowym 2000stC cienkim jak włos.

A czy waszym celem nie jest przypadkiem wywyższanie drutów oporowych?

Tak czy inaczej grzanie drutami oporowymi to jak to zwiecie ciągłe pykanie i grzebanie w ustawieniach sterowników. W tym systemie najważniejszy jest sterownik a nie sam drut oporowy. Jak juz w końcu wstrzelicie ustawienia do swoich chałup to takie ogrzewanie jest waszym zdaniem jedynie słuszne.

Jedynie słuszne jest to, że w naszym kapryśnym klimacie nie da się przetrwać bez ogrzewania, więc sposoby zostawcie każdemu inwestorowi do rozważenia indywidualnie. Jeden chce gaz, drugi prąd, trzeci woli kopcić kominem, co wam do tego, po co to gdakanie?

To samo z zasobnikami, 100 lub 120 litrów wystarczy dla 5 osobowej rodziny? Darujcie sobie. Sam mam 400 litrów i możecie sobie gdakać i liczyć straty postojowe. Dla mnie są bardzo małe, szczególnie przy sezonie grzewczym, który tak naprawdę trwa 6 miesięcy w roku. W tym okresie każda strata zasobnika powoduje mniejsze zużycie w ogrzewaniu podłogowym. Według was teoria jest inna i dzieją się wielkie czary mary z tą energią.

Dajcie na luz i pozwólcie ludziom wybrać odpowiednie systemy do swoich domów a przede wszystkim do własnych potrzeb. Zdaje się, że dużo tutaj spóźnialskich, którzy najpierw wybudowali a potem kombinują co wsadzić w dziurę, czesto tę w mózgu.

Edytowane przez Tomek B..

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale przecież nikt nikomu nic nie każe! Przede wszystkim nie ma potrzeby ani czytania ani pisania tutaj:D

Potrzebą jest pisanie nad zaletami ogrzewania elektrycznego. W jaki sposób tę energię przekażemy do domu jest naprawdę mało istotne, ponieważ prąd to taka sama fizyka jak i ta energia cieplna z niego wytworzona. To co się tutaj dzieje to przyciskanie widłami do muru i rzucanie bronami na plecy.

Oni wierzą bezgranicznie bzdurom,że że podłoga nagrzana kablami do 35st.C inaczej reaguje,inaczej oddaje ciepło do pomieszczeń niż podłoga nagrzana wodną podłogówką do 35st.C :)

Taka podłoga przy okazji na pewno lepiej steruje się będąc nagrzana kablami niż wodną podłogówką,bo Lobo,jasiek i kszhu tak powiedzieli ;)

Zero własnego pomyślunku...

Mnie to wali,co który inwestor włoży sobie w podłogę ale nie nawidzę głupiej i nie prawdziwej gadki,że kable są jedynie słuszną,ekonomiczną,komfortową metodą na grzanie prądem.Tak nie jest a jest wręcz przeciwnie.

Wiesz jaka jest roznica miedzy zwykla plyta elektryczna a indukcyjna? Zwykla dluzej sie nagrzewa ( tak jak woda w rurkach, nim osiagnie te 35*c to kable juz dawno grzeja swoja moca maksymalna, bo robia to od 1s pracy) i potem dluzej stygnie (woda w rurkach grzeje mimo iz sterownik wylaczyl piec/pci, a kable przestaja grzac w momencie jak stycznik je wylaczy. Dlatego tez wodna bedzie miala wieksza bezwladnosc. Ile litrow wody jest w domu np 100m2 przy wodnej podlogowce? Ta woda ma temp wylewki w momencie rozpoczecia grzania wiec ok 23*c i 35*c w momencie wylaczenia ogrzewania, uwazasz ze nie ma to znaczenia na bezwladnosc? Moim zdaniem, ma. Podajcie jakie macie temp na zasilaniu i powrocie w czasie rozpoczecia i 30min pozniej i zakonczenia grzania i 30min pozniej.

Potrzebą jest pisanie nad zaletami ogrzewania elektrycznego. W jaki sposób tę energię przekażemy do domu jest naprawdę mało istotne, ponieważ prąd to taka sama fizyka jak i ta energia cieplna z niego wytworzona. To co się tutaj dzieje to przyciskanie widłami do muru i rzucanie bronami na plecy.

Uwazasz ze jest inaczej anizeli napisalem powyzej? Jesli tak uzasadnij to.

Wiesz jaka jest roznica miedzy zwykla plyta elektryczna a indukcyjna? Zwykla dluzej sie nagrzewa ( tak jak woda w rurkach, nim osiagnie te 35*c to kable juz dawno grzeja swoja moca maksymalna, bo robia to od 1s pracy) i potem dluzej stygnie (woda w rurkach grzeje mimo iz sterownik wylaczyl piec/pci, a kable przestaja grzac w momencie jak stycznik je wylaczy. Dlatego tez wodna bedzie miala wieksza bezwladnosc. Ile litrow wody jest w domu np 100m2 przy wodnej podlogowce? Ta woda ma temp wylewki w momencie rozpoczecia grzania wiec ok 23*c i 35*c w momencie wylaczenia ogrzewania, uwazasz ze nie ma to znaczenia na bezwladnosc? Moim zdaniem, ma. Podajcie jakie macie temp na zasilaniu i powrocie w czasie rozpoczecia i 30min pozniej i zakonczenia grzania i 30min pozniej.

Uwazasz ze jest inaczej anizeli napisalem powyzej? Jesli tak uzasadnij to.

A co się dzieje z każdym watem wyprodukowanym przez każde urządzenie elektryczne?

Grzanie z mocą maksymalną w krótkiej jednostce czasu jest korzystne?

A czy waszym celem nie jest przypadkiem wywyższanie drutów oporowych?

Tak czy inaczej grzanie drutami oporowymi to jak to zwiecie ciągłe pykanie i grzebanie w ustawieniach sterowników. W tym systemie najważniejszy jest sterownik a nie sam drut oporowy. Jak juz w końcu wstrzelicie ustawienia do swoich chałup to takie ogrzewanie jest waszym zdaniem jedynie słuszne.

Jedynie słuszne jest to, że w naszym kapryśnym klimacie nie da się przetrwać bez ogrzewania, więc sposoby zostawcie każdemu inwestorowi do rozważenia indywidualnie. Jeden chce gaz, drugi prąd, trzeci woli kopcić kominem, co wam do tego, po co to gdakanie?

To samo z zasobnikami, 100 lub 120 litrów wystarczy dla 5 osobowej rodziny? Darujcie sobie. Sam mam 400 litrów i możecie sobie gdakać i liczyć straty postojowe. Dla mnie są bardzo małe, szczególnie przy sezonie grzewczym, który tak naprawdę trwa 6 miesięcy w roku. W tym okresie każda strata zasobnika powoduje mniejsze zużycie w ogrzewaniu podłogowym. Według was teoria jest inna i dzieją się wielkie czary mary z tą energią.

Dajcie na luz i pozwólcie ludziom wybrać odpowiednie systemy do swoich domów a przede wszystkim do własnych potrzeb. Zdaje się, że dużo tutaj spóźnialskich, którzy najpierw wybudowali a potem kombinują co wsadzić w dziurę, czesto tę w mózgu.

ale pojechałeś po bandzie.....tej całej dla której jest jedynie słuszny drut oporowy :mad: . jesteś oportunistą,małostkowym,mierzącym swoją miarą -400 litrowego bojlera do ogrzewania domu.przecież każdy tu coś wybrał samodzielnie i nikt nikogo za to nie gani a ty tu wszczynasz jakieś pretensje.trochę kultury dla adwersarzy.

1. A co się dzieje z każdym watem wyprodukowanym przez każde urządzenie elektryczne?

2. Grzanie z mocą maksymalną w krótkiej jednostce czasu jest korzystne?

1. Rozwin pytanie

2. Nie jest jesli moc jest duza w stosunku do wielkosci nosnika. Czy 18-20W na mb drutu oporowego to duzo? To jest nic! Porownaj to sobie do wlokna zarowki wolframowej, albo farelki elektrycznej.

ale pojechałeś po bandzie.....tej całej dla której jest jedynie słuszny drut oporowy :mad: . jesteś oportunistą,małostkowym,mierzącym swoją miarą -400 litrowego bojlera do ogrzewania domu.przecież każdy tu coś wybrał samodzielnie i nikt nikogo za to nie gani a ty tu wszczynasz jakieś pretensje.trochę kultury dla adwersarzy.

qubic nie poznaję Cię.

Tom dobrze pisze, sugerujac uzywanie zdrowego rozsadku ale oczywiscie sluchanie go nie jest obowiazkowe.

Gość Arturo72
oportunistą,małostkowym,mierzącym swoją miarą -400 litrowego bojlera do ogrzewania domu.przecież każdy tu coś wybrał samodzielnie i nikt nikogo za to nie gani a ty tu wszczynasz jakieś pretensje.trochę kultury dla adwersarzy.

Jest wręcz odwrotnie,to jasiek,guru tego forum i zwolennik kabli,którego wszyscy "nowi" słuchają z otwartą japą poleca dla 5-osobowej rodziny bojler 120l !

To jest mądre ?

Jak wcześniej napisałem,ktoś może se kupić nawet bojler 50l dla 7 osób ale nowi,nie mający pojęcia o co biega przy budowie,wali mnie to ale jak podejmie taką tecyzje świadomie a nie czytając takie brednie narażając się na dodatkowe koszty.

Forum służy do wprowadzania w błąd czy ma pomagać w budowie ?

Być może ten ktoś ma jakiś cel tak doradzając...

a gdzie ja napisałem że wodna podłogówka jest beee...????

No i jak zwykle odwracanie kota ogonem...

Strzeżcie się nowi ;)

Edytowane przez Arturo72

Jest wręcz odwrotnie,to jasiek,guru tego forum i zwolennik kabli,którego wszyscy "nowi" słuchają z otwartą japą poleca dla 5-osobowej rodziny bojler 120l !

To jest mądre ?

nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem kabli, po prostu znam na wylot taki system i wiem co potrafi w odróżnieniu od CIEBIE ...:yes:

jak ktoś chce to może sobie i 500 L zainstalować...

ja tego grzał nie będę więc nie moja sprawa ...:cool:

To jest mądre ?

arturo, jasiek nikogo nie namawia, tylko jawnie, powtarzam, jawnie, prezentuje swoja wiedze;

ponizej sa uzywajacy, lecz niedopowiadajacy - vide: Loboman Cetera oraz R$K

a na samym koncu teoretycy metafizycy jak profesorre

cala reszta filtruje z tej piany to, co jest najbardziej istotne, lecz sie z tym nie afiszuje.

Extraklasę reprezentuje kbab i wszystko w temacie.

Gość Arturo72
arturo, jasiek nikogo nie namawia, tylko jawnie, powtarzam, jawnie, prezentuje swoja wiedze;

Lobo-wiadomo,R&K-wiadomo

Ja tam widzę drugie dno.

Konradowi nie starcza 140l dla 4 osób przy prysznicu nie wspominając o wannie i jasiek ma budować czy już wybudował u niego "wspomagacz" do cwu a dwa posty wyżej ten sam jasiek poleca 120l dla rodziny 5-osobowej,czyżby nie wiedział,że u Konrada o 20l większy zbiornik nie daje rady ? to dla przemyśleń...

Dodam do tego w ramach teorii spiskowej ;)

Co się stanie jak nowy "kablarz" poślizgnie się na kablach i jednak zużycie będzie znacznie większe niż przewidywał ? Przecież nie będzie rwał kabli z podłogi,to jasiek zaproponuje mu wspomaganie c.o przez np.kolektor dachowy czy GWC w ramach poprawienia wyników zużycia ;)

Edytowane przez Arturo72

Forum służy do wprowadzania w błąd czy ma pomagać w budowie ?

Być może ten ktoś ma jakiś cel tak doradzając...

No i jak zwykle odwracanie kota ogonem...

Strzeżcie się nowi ;)

Patrzac na twoje wypowiedzi, forum sluzy to wciskania kazdemu PCI, i to nie wazne czy jest to dom 100-120-170-250m2 jako jedyne dobro.

My piszemy do do ok 150m2 kable w domu niskoenergetucznym sa warte uwagi, a Ty kazdemy polecasz PCI, a to czy dom hest maly-duzy nisko-wysoko energetyczny to nie ma znaczenia.

Wiec kto komu kitu wciska! Kogo trzeba sie strzec?

a dlaczego king blok ...?

dla jakiejś idei...???

dla lepszego U ??

jasiek czy Ciebie trzeba cały czas za język ciągnąć, jak masz coś do "powiedzenia" to wal - znaczy pisz, po tu tu siedzę i pisze żeby się się czegoś dowiedzieć, nie ma obaw to co zrobię z uzyskana tu wiedzą w rezultacie to będzie moja osobista decyzja Także dawaj z grubej rury jak trzeba co masz do king bloku - jestem ciekawy opinii praktyka w dziedzinie klockowej

Gość Arturo72
Patrzac na twoje wypowiedzi, forum sluzy to wciskania kazdemu PCI, i to nie wazne czy jest to dom 100-120-170-250m2 jako jedyne dobro.

My piszemy do do ok 150m2 kable w domu niskoenergetucznym sa warte uwagi, a Ty kazdemy polecasz PCI, a to czy dom hest maly-duzy nisko-wysoko energetyczny to nie ma znaczenia.

Wiec kto komu kitu wciska! Kogo trzeba sie strzec?

Po raz kolejny mijasz się z prawdą i wijesz się jak wąż.

Dla chcących grzać prądem polecam Kospel lub Elterm,które w połączeniu z wodną podłogówką są dla mnie optymalnym rozwiązaniem jeśli chodzi o grzanie bezpośrednio prądem,grzanie z NCO,grzanie z wykorzystaniem w 100% II taryfy.

Już spokojny ?

Edytowane przez Arturo72
literówka

To samo z zasobnikami, 100 lub 120 litrów wystarczy dla 5 osobowej rodziny? Darujcie sobie.

no patrz kur...:mad:

a mi jakoś wystarcza 80 L na cztery osoby...

czy wy wszyscy musicie na siłę grzać w taniej taryfie ...?

sama strata postojowa przewymiarowanego zasobnika zeżre te pozorne oszczędności ...:yes:

można założyć zwykłe przepływki a rachunki mieć dalej na tym samym poziomie, myślicie że jak założycie wielki baniak i będziecie go grzać na siłę tylko w taniej taryfie to coś zaoszczędzicie ...?

Gość Arturo72
...

czy wy wszyscy musicie na siłę grzać w taniej taryfie ...?

I wszystko w temacie :D

a mi jakoś wystarcza 80 L na cztery osoby...

Konradowi 140l jest za mało na 4 osoby...cuda Panie,cuda

I ta pomoc objawia się tym, że np. Jasiek71 radzi "policzyć" ile tej wody się zużyje, można też przyjąć normy bo akurat są ale nie wpuszczać w maliny z set litrowym zbiornikiem.

Tak ? Pierwsze słyszę,mnie wyśmiał ze zużyciem wody 13m3/miesiac...

Ale ja mam zasobnik cwu 300l na 3 osoby jaśkowi starcza 80l na 4 osoby...

Wiaderko na osobę na dobę ;)

Edytowane przez Arturo72