jasiek71 26.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) dla lepszego U ?? jasiek czy Ciebie trzeba cały czas za język ciągnąć, jak masz coś do "powiedzenia" to wal - znaczy pisz, po tu tu siedzę i pisze żeby się się czegoś dowiedzieć, nie ma obaw to co zrobię z uzyskana tu wiedzą w rezultacie to będzie moja osobista decyzja Także dawaj z grubej rury jak trzeba co masz do king bloku - jestem ciekawy opinii praktyka w dziedzinie klockowej masz tutaj "miszcza" Arturo... niech on się wypowie ... jak dla mnie 350" to max ... Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez jasiek71 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Być może wielu się tu popłacze ze śmiechu, ale co to jest NCO ? Nie ogarniam niektórych skrótów na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Po raz kolejny mijasz się z prawdą i wijesz się jak wąż. Dla chcących grzać prądem polecam Kospel lub Elterm,które w połączeniu z wodną podłogówką są dla mnie optymalnym rozwiązaniem jeśli chodzi o grzanie bepzośrednio prądem,grzanie z NCO,grzanie z wykorzystaniem w 100% II taryfy. Już spokojny ? Zdecyduj sie co polecasz. Zaraz napiszesz ze nie ma to sensu bo koszty CWU sa duze. Albo ze kospel montuje sie po to zeby za poec lat zamienic na PCI. roznica miedzy nami jest ze ja od ponad 3 lat nie zmieliem zdania, nie zmienilem go rowniez po trzech sezonach grzewczych gdzie koszty cwu i co wg taryfy energa G12w a teraz g12r oscyluja w granicach 2000-2100zl. Ty natomiast zdanie zmieniles juz dwa razy. Przypomne Ci ze masZ dom 120m2, z ciekawoscia bede sledzil czas zwrotu twojej PCI i jej koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 mas tutaj "miszcza" Arturo... niech on się wypowie ... jak dla mnie 350" to max ... Ap ropo "miszcza" widziałem u siebie na wiosce rozwieszone ogłoszenie o treści "Wykańczanie wnencz" poniżej numer telefonu od oberwania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie Centralne Ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.04.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Ogrzewanie... zwą to tutaj Nie Centralne Ogrzewanie czyli po prostu... ogrzewanie:) Dziękuje bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 I wszystko w temacie Konradowi 140l jest za mało na 4 osoby...cuda Panie,cuda a kto mu każe uwiązywać się do taniego prądu...? przecież nawet takim 60 L zbiornikiem obskoczysz bez problemu byle tylko odpowiednio mocną grzałkę miał ... ile chcesz zaoszczędzić jak będziesz kurczowo trzymał się dużego zasobnika i taniego prądu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.04.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie Centralne Ogrzewanie Również dziękuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 26.04.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 no patrz kur... a mi jakoś wystarcza 80 L na cztery osoby... czy wy wszyscy musicie na siłę grzać w taniej taryfie ...? sama strata postojowa przewymiarowanego zasobnika zeżre te pozorne oszczędności ... można założyć zwykłe przepływki a rachunki mieć dalej na tym samym poziomie, myślicie że jak założycie wielki baniak i będziecie go grzać na siłę tylko w taniej taryfie to coś zaoszczędzicie ...? Jasiek śmiało policz mi straty zasobnika. Nie zapomnij dołączyć opisu co się dzieje z tą straconą energią, szczególnie w miesiącach październik-kwiecień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.04.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie Centralne Ogrzewanie Ogrzewanie... zwą to tutaj Nie Centralne Ogrzewanie czyli po prostu... ogrzewanie:) NieCentralne, miszczowie, niecentralne… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.04.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jeśli można.Ja ostatnią zimę grzalem prądem 240m2 na grzejnikach A i wyszła średnia 650 zł. Dom bez reku i hiper izolacji. A do CWU mam zbiornik 100l na dwie osoby żona używa wanny ja prysznic dwa razy dziennie. Nie brakło nam wody nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.04.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 NieCentralne, miszczowie, niecentralne… Nie Hipka tylko nietoperz: nie widzi, nie słyszy a się czepia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.04.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Zdecyduj sie co polecasz. Zaraz napiszesz ze nie ma to sensu bo koszty CWU sa duze. Albo ze kospel montuje sie po to zeby za poec lat zamienic na PCI. roznica miedzy nami jest ze ja od ponad 3 lat nie zmieliem zdania, nie zmienilem go rowniez po trzech sezonach grzewczych gdzie koszty cwu i co wg taryfy energa G12w a teraz g12r oscyluja w granicach 2000-2100zl. Ty natomiast zdanie zmieniles juz dwa razy. Przypomne Ci ze masZ dom 120m2, z ciekawoscia bede sledzil czas zwrotu twojej PCI i jej koszty eksploatacji. A no widzisz,to zalezy od preferencji,Ty kąpiesz się w hotelu przez co zużycie cwu będziesz miał małe i wali Cię ten aspekt,dodatkowo masz 3000kWh w obniżonej cenie czyli wali Cię ten aspekt,pakujesz do domu najtańsze gówno,byleby grzało. Ja będę miał zużycie cwu wyższe niż na c.o,nie mam zniżek w energetyce,nie wyjeżdzam na delegacje tak jak Ty czy jasiek a więc cwu to dla mnie priorytet i na tym skupiam uwagę.W grę wchodzi pompa ciepła do cwu,stwierdzam,że jest to drogie i nie opłacalne badziewie w połaczeniu z Kospelem,myślę co tu zaradzić.Znajduję pompę ciepła do całości za niewiele większą kasę niż Kospel+pompa ciepła do cwu.Wchodzę w to. Polecam przede wszystkim myślenie a nie słuchanie kogokolwiek jako wykładnie wszechwiedzącą bo można się wyłożyć i to po całosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jasiek śmiało policz mi straty zasobnika. Nie zapomnij dołączyć opisu co się dzieje z tą straconą energią, szczególnie w miesiącach październik-kwiecień. wylata sobie kratką wentylacyjną tak samo jak od maja do września... ( tylko nie wmawiaj mi że rekuperator ci to wróci z powrotem ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.04.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 A w nowym domu 94 m2 chcę mieć tylko kable. Izolacja spora i reku. Koszt niski. Pompę mogę mieć za 50% ceny ale kable i bojler za około 3k więc różnica kolosalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.04.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Duży też da radę przetrzymać przerwy pomiędzy tanią taryfą ale to kwestia izolacji. rozmawiamy o baniakach ze sklepu a nie "wydumkach'" po tuningu ... i nie chodzi o to czy w tym czasie wystygnie sam z siebie czy nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.04.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 NieCentralne, miszczowie, niecentralne… Z polskiego raz mialem 4, ale tylko przez 24h, potem nauczycielka poszla po rozum do glowy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.04.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie Hipka tylko nietoperz: nie widzi, nie słyszy a się czepia.... na podstawowych rzeczach sie nie znacie, jak jezyk ojczysty a bierzecie sie za takie powazne tematy, jak ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.04.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Ale jak chcesz rozwiać wątpliwości to te elektryczne jest akurat centralne (elektrownia) ale ustawienia ma lokalne:) Tak więc chodzi tu o ustawienia a nie źródełko ciepła bo i "śmieciuchowe" z kaloryferami możesz mieć lokalnie ustawiane:) U mnie na wiosce też mają śmieciuchowe- palą śmieci i pety (znaczy butelki)W domu co teraz mieszkam mam piec na ekogroszek -Never more. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 26.04.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Arturo dalej czekam na namiary na firme co robiła ci CO i kupowałeś PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts