Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dla lepszego U ??

jasiek czy Ciebie trzeba cały czas za język ciągnąć, jak masz coś do "powiedzenia" to wal - znaczy pisz, po tu tu siedzę i pisze żeby się się czegoś dowiedzieć, nie ma obaw to co zrobię z uzyskana tu wiedzą w rezultacie to będzie moja osobista decyzja Także dawaj z grubej rury jak trzeba co masz do king bloku - jestem ciekawy opinii praktyka w dziedzinie klockowej

masz tutaj "miszcza" Arturo... niech on się wypowie ...:cool:

jak dla mnie 350" to max ...:yes:

Edytowane przez jasiek71
literówka

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po raz kolejny mijasz się z prawdą i wijesz się jak wąż.

Dla chcących grzać prądem polecam Kospel lub Elterm,które w połączeniu z wodną podłogówką są dla mnie optymalnym rozwiązaniem jeśli chodzi o grzanie bepzośrednio prądem,grzanie z NCO,grzanie z wykorzystaniem w 100% II taryfy.

Już spokojny ?

Zdecyduj sie co polecasz. Zaraz napiszesz ze nie ma to sensu bo koszty CWU sa duze. Albo ze kospel montuje sie po to zeby za poec lat zamienic na PCI.

roznica miedzy nami jest ze ja od ponad 3 lat nie zmieliem zdania, nie zmienilem go rowniez po trzech sezonach grzewczych gdzie koszty cwu i co wg taryfy energa G12w a teraz g12r oscyluja w granicach 2000-2100zl. Ty natomiast zdanie zmieniles juz dwa razy. Przypomne Ci ze masZ dom 120m2, z ciekawoscia bede sledzil czas zwrotu twojej PCI i jej koszty eksploatacji.

I wszystko w temacie :D

Konradowi 140l jest za mało na 4 osoby...cuda Panie,cuda

a kto mu każe uwiązywać się do taniego prądu...?

przecież nawet takim 60 L zbiornikiem obskoczysz bez problemu byle tylko odpowiednio mocną grzałkę miał ...

ile chcesz zaoszczędzić jak będziesz kurczowo trzymał się dużego zasobnika i taniego prądu...?

no patrz kur...:mad:

a mi jakoś wystarcza 80 L na cztery osoby...

czy wy wszyscy musicie na siłę grzać w taniej taryfie ...?

sama strata postojowa przewymiarowanego zasobnika zeżre te pozorne oszczędności ...:yes:

można założyć zwykłe przepływki a rachunki mieć dalej na tym samym poziomie, myślicie że jak założycie wielki baniak i będziecie go grzać na siłę tylko w taniej taryfie to coś zaoszczędzicie ...?

Jasiek śmiało policz mi straty zasobnika. Nie zapomnij dołączyć opisu co się dzieje z tą straconą energią, szczególnie w miesiącach październik-kwiecień.

Gość Arturo72
Zdecyduj sie co polecasz. Zaraz napiszesz ze nie ma to sensu bo koszty CWU sa duze. Albo ze kospel montuje sie po to zeby za poec lat zamienic na PCI.

roznica miedzy nami jest ze ja od ponad 3 lat nie zmieliem zdania, nie zmienilem go rowniez po trzech sezonach grzewczych gdzie koszty cwu i co wg taryfy energa G12w a teraz g12r oscyluja w granicach 2000-2100zl. Ty natomiast zdanie zmieniles juz dwa razy. Przypomne Ci ze masZ dom 120m2, z ciekawoscia bede sledzil czas zwrotu twojej PCI i jej koszty eksploatacji.

A no widzisz,to zalezy od preferencji,Ty kąpiesz się w hotelu przez co zużycie cwu będziesz miał małe i wali Cię ten aspekt,dodatkowo masz 3000kWh w obniżonej cenie czyli wali Cię ten aspekt,pakujesz do domu najtańsze gówno,byleby grzało.

Ja będę miał zużycie cwu wyższe niż na c.o,nie mam zniżek w energetyce,nie wyjeżdzam na delegacje tak jak Ty czy jasiek a więc cwu to dla mnie priorytet i na tym skupiam uwagę.W grę wchodzi pompa ciepła do cwu,stwierdzam,że jest to drogie i nie opłacalne badziewie w połaczeniu z Kospelem,myślę co tu zaradzić.Znajduję pompę ciepła do całości za niewiele większą kasę niż Kospel+pompa ciepła do cwu.Wchodzę w to.

Polecam przede wszystkim myślenie a nie słuchanie kogokolwiek jako wykładnie wszechwiedzącą bo można się wyłożyć i to po całosci.

Jasiek śmiało policz mi straty zasobnika. Nie zapomnij dołączyć opisu co się dzieje z tą straconą energią, szczególnie w miesiącach październik-kwiecień.

wylata sobie kratką wentylacyjną tak samo jak od maja do września... ( tylko nie wmawiaj mi że rekuperator ci to wróci z powrotem ...)

Ale jak chcesz rozwiać wątpliwości to te elektryczne jest akurat centralne (elektrownia) ale ustawienia ma lokalne:) Tak więc chodzi tu o ustawienia a nie źródełko ciepła bo i "śmieciuchowe" z kaloryferami możesz mieć lokalnie ustawiane:)

U mnie na wiosce też mają śmieciuchowe- palą śmieci i pety (znaczy butelki)W domu co teraz mieszkam mam piec na ekogroszek -Never more.