Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to jest kompletne dno - ubzdurałeś sobie coś i robisz z tego zasadę.

Radzisz "nowym" myśleć ale na jakiej podstawie jak nie chcesz nawet liczyć?

Faktycznie dreamteam ale chociaż masz jakieś doświadczenie w przeciwieństwie do swojej partnerki:)

pisalam ci juz kiedys: nie mierz wszystkich swoja miarą.

bardziej obrazowo: w doopie byles, goowno widziales.

mieszkam 4 rok i rozumiem, co do mnie pisze elektrownia

Tobie nie idzie poczawszy od lokalizacji (pola irygacyjne) a im dalej, tym ciemniej.,..

Edytowane przez Hippek

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. A no widzisz,to zalezy od preferencji,Ty kąpiesz się w hotelu przez co zużycie cwu będziesz miał małe i wali Cię ten aspekt,dodatkowo masz 3000kWh w obniżonej cenie czyli wali Cię ten aspekt,pakujesz do domu najtańsze gówno,byleby grzało.

Ja będę miał zużycie cwu wyższe niż na c.o,nie mam zniżek w energetyce,nie wyjeżdzam na delegacje tak jak Ty czy jasiek a więc cwu to dla mnie priorytet i na tym skupiam uwagę.

2. W grę wchodzi pompa ciepła do cwu,stwierdzam,że jest to drogie i nie opłacalne badziewie w połaczeniu z Kospelem,myślę co tu zaradzić.Znajduję pompę ciepła do całości za niewiele większą kasę niż Kospel+pompa ciepła do cwu.Wchodzę w to.

Polecam przede wszystkim myślenie a nie słuchanie kogokolwiek jako wykładnie wszechwiedzącą bo można się wyłożyć i to po całosci.

Ad1. Widze ze wiesz lepiej niz ja ile jestem poza domem... Znizki juz miec nie bede od 01/07... Teraz na cwu zuzywam ok 6-7kWh na dobe i nadal mnie to wali, uzywajac twojego jezyka

Ad2. Kospel+pci do cwu ~7000, pci ~18000, wiec te 11000 to jest to niewiele? (Przypomne ci ze pare stron temu bitterowi powiedziales ze 18000zl na pci to super cena)

Czy ja komus cos kaze? Ja pisze o moich trzyletnich wnioskach z uzytkowania domu, i sa one o trzy lata wieksze niz twoje.. Pamietaj notuj zuzycie i patrz jak ci sie PCI zwraca, nie zapomnij tylko notowac kosztow eksploatacji

Gość Arturo72
Ad2. Kospel+pci do cwu ~7000, pci ~18000, wiec te 11000 to jest to niewiele? (Przypomne ci ze pare stron temu bitterowi powiedziales ze 18000zl na pci to super cena)

Kospel+Pci do cwu to ok.10-11tys.zł,PCI 8kW ok.16tys.zł więc to niewiele więcej.

Pisałem,że Panas 9kW za 18tys.zł to dobra cena(swego czasu CD ofertował je za 17tys.zl),Extense 8kW można mieć o 1tys.zł taniej,śmiało wystarczy dla mojego i bittera domu.

Edytowane przez Arturo72

wylata sobie kratką wentylacyjną tak samo jak od maja do września... ( tylko nie wmawiaj mi że rekuperator ci to wróci z powrotem ...)

A myślałem, że to zostaje w domu a tu z zasobnika wali prosto na zewnątrz... masakra jakaś.

Szkoda , że z waszych drutów oporowych nie wylata kratką wentylacyjną.

Jasiek rachunek jest prosty, fizyczny, zasobnik tracąc energię pozostawia ją w domu, ogrzewanie to wychwytuje, czy to takie trudne do zrozumienia?

Do tego ani trochę mi nie pyka w drogiej.

Co do miesięcy z wyłączonym ogrzewaniem, no cóż te kilka miesięcy jakoś da się przeżyć, tym bardziej że w planie jest też alternatywa na te miesiące.

Edytowane przez Tomek B..

Ale jak chcesz rozwiać wątpliwości to te elektryczne jest akurat centralne (elektrownia) ale ustawienia ma lokalne:) Tak więc chodzi tu o ustawienia a nie źródełko ciepła bo i "śmieciuchowe" z kaloryferami możesz mieć lokalnie ustawiane:)

Hipotetyczne pytanie: zakładając że kaloryfer 80 cm mieści około 5litrów wody, potrzebuję takich 6 do tego woda w rurkach niech to razem będzie 100 litrów.

Czy nie można tego nagrzać jedną grzałką 2kW ? Kiedyś mieszkałem w takim mieszkaniu gdzie do koksowego pieca włożone były dwie grzałki od pralki rury były calowe a grzejniki żeliwne.