Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

taaa...

i nie wiesz dlaczego wystarczy jeden dzień słoneczny czy jakieś pieczenie aby mieć 25* w salonie / kuchni ...:cool:

jakoś u kablarzy tego nie widać ...;)

Jasiek tu akurat nic do tego nie mają kable a tylko sterownik, który jest w pomieszczeniu oraz stosunek powierzchni przeszklenia do kubatury. Ja czujnika po prostu nie mam ale założę jesienią mam też małą kubaturę w stosunku do wielkości okien.. Czym w działąniu będzie się różnić mój czujnik zamykający zawory na rozdzielaczu od sterownika odcinającego prąd do kabla????

Elektryk, patrz na moc a nie temp.:)

[...]Takie "wyliczenia" można między bajki włożyć bo to tylko wróżby a nie rzetelna robota:D A jak wyliczenia dobre a zużycie za duże to wina w wykonawstwie więc trzeba poprawić. Jak ktoś robi lipnie i jedno i drugie to niech się zabezpiecza ale nie tędy droga.

Głowa mnie boli od Twojej argumentacji. Moc kabli jest istotna ale to o czym pisał Lobo łumaczy jedynie temperatura kabla a nie jego moc.

A co do "wyliczeń" i Twojego argumentowania. Powiedz to człowiekowi, który założy kable, wybuduje dom. Wprowadzi się i po pierwszych dwóch miesiącach zamiast wyliczonych 1000 zł za prąd do ogrzewania dostanie 1500 albo 2 tys. Powiesz mu też "trzeba poprawić"? Każesz mu zdrapać tynk i uszczelnić połączenia styropianu? A może zerwać płyty na poddaszu i poprawić wełnę?

Bzdury klepiecie że nie chce mi się coraz bardziej pisać. Ilu inwestorów ma taką wiedzę i czas aby dopilnować w 100% budowy swoich domów? Dlatego założyłem "bufor" 50% na pomyłkębo wtedy można spać spokojnie. Domu wykończonego już nie poprawisz bo wiąże się to z ogromnymi kosztami.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasiek tu akurat nic do tego nie mają kable a tylko sterownik, który jest w pomieszczeniu oraz stosunek powierzchni przeszklenia do kubatury. Ja czujnika po prostu nie mam ale założę jesienią mam też małą kubaturę w stosunku do wielkości okien.. Czym w działąniu będzie się różnić mój czujnik zamykający zawory na rozdzielaczu od sterownika odcinającego prąd do kabla????

to może najpierw zrób to NCO( czy raczej NCS...:cool:) do twojego domu, upewnij się że masz wystarczająco szczelny dom a potem będziemy rozmawiali o wielkości twoich rachunków i sensie montażu PC ...

Głowa mnie boli od Twojej argumentacji. Moc kabli jest istotna ale to o czym pisał Lobo łumaczy jedynie temperatura kabla a nie jego moc.

A co do "wyliczeń" i Twojego argumentowania. Powiedz to człowiekowi, który założy kable, wybuduje dom. Wprowadzi się i po pierwszych dwóch miesiącach zamiast wyliczonych 1000 zł za prąd do ogrzewania dostanie 1500 albo 2 tys. Powiesz mu też "trzeba poprawić"? Każesz mu zdrapać tynk i uszczelnić połączenia styropianu? A może zerwać płyty na poddaszu i poprawić wełnę?

Bzdury klepiecie że nie chce mi się coraz bardziej pisać. Ilu inwestorów ma taką wiedzę i czas aby dopilnować w 100% budowy swoich domów? Dlatego założyłem "bufor" 50% na pomyłkębo wtedy można spać spokojnie. Domu wykończonego już nie poprawisz bo wiąże się to z ogromnymi kosztami.

professorre to umysl scisly, wiec da rade; powie to wszystkim, tylko nie wlasnej konkubinie:-D

a o bledzie 50% to powinien asolt informowac defeaultowo:-D

p.s. przypominam, ze professorre celuje w 15kWh/m2/sizon

może

nie

ale co wtedy?

obrazić się na rzeczywistośc?

lepiej się rozczarować mile .

przecież tu były i są przypadki że jednak chłopaki jakoś tak między wierszami piszą że jednak dużo wychodzi

bardzo rzetelnie to opisywal kolega couligan - pisal że jednak dolożyłby troche więcej styro-no chyba nie dla bajeru.

rk ma znakomicie zrobiony dom a jednak jeszcze ma trochę do rzezbienia

oczywiście celowo pomijam osoby z oknami strzelniczymi i temp w domu 20-u bittera to bardziej pewnie 25

a on żonie nie wylicza swieczek

professorre to umysl scisly, wiec da rade; powie to wszystkim, tylko nie wlasnej konkubinie:-D

a o bledzie 50% to powinien asolt informowac defeaultowo:-D

p.s. przypominam, ze professorre celuje w 15kWh/m2/sizon

Dołoży parę wynalazków Jaśka i Nydara i nawet z błędem 50% się zmieści.

No to moje ~100-letnie poniemieckie mieszkanie "złapało" już w mijającym tygodniu nawet 26... ale co z tego jak tak samo szybko traci:/

Dlaczego traci ? Kable już wyłączone ? I następne pytanie czy nie żałujesz że zbudowałeś z silki a nie z czegoś cieplejszego i czy ponownie założyłbyś kable ?

Gość Arturo72

Tylko ktoś bez wyobraźni mógł sądzić,ze będzie inaczej...czyli,że ceny prądu spadną:

http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Ceny-pradu-w-gore-Podwyzki-moga-byc-drastyczne,wid,15531049,wiadomosc.html

Edytowane przez Arturo72

Tylko ktoś bez wyobraźni mógł sądzić,ze będzie inaczej...czyli,że ceny prądu spadną:

http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,Ceny-pradu-w-gore-Podwyzki-moga-byc-drastyczne,wid,15531049,wiadomosc.html

widzisz, asolt to przed chwila skomentowal, czyli klasycznie dla siebie pomyli sie o min 40%, czyli na bank bedzie tak, jak napisano :-)

Tylko ktoś bez wyobraźni mógł sądzić,ze będzie inaczej...czyli,że ceny prądu spadną ;)

Gdy wczesniej wspomniałem o duzych podwyżkach nadziałem się na błyskawiczną kontrę, ze niska cena na giełdzie, ze nadmiar u naszych zachodnich sąsiadów i takie tam inne argumenty. Czekamy na słowo Hipki, ona zna przyszłośc jak nikt inny na tym forum i może pomoc w podjeciu decyzji potencjalnym kablarzom i pompiarzom.