Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdy wczesniej wspomniałem o duzych podwyżkach nadziałem się na błyskawiczną kontrę, ze niska cena na giełdzie, ze nadmiar u naszych zachodnich sąsiadów i takie tam inne argumenty. Czekamy na słowo Hipki, ona zna przyszłośc jak nikt inny na tym forum i może pomoc w podjeciu decyzji potencjalnym kablarzom i pompiarzom.

przeczytaj kontre profesorre post powyżej:-)

przepowiednia dla Ciebie: urzad skarbowy niebawem sie o Ciebie upomni

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój ma według projektu na CO 31000 kwh.. Dołożenie 50 % równa się z mieszkaniem w namiocie :)

O dżizas .. do takiego domu to kabli raczej bym nie wstawiał

Z tego co widać na forum, na ściany zewnętrzne chyba lepiej dawać coś cieplejszego od silikatu.

Materiał ma za duża przewodność we wrażliwych miejscach budynku. A to ma znaczenie przy ciepłych domach.

Coś za coś. Za to silka tłumi dźwięki i akumuluje ciepło. Choć ja bym się zastanawiał nad betonem komórkowym. Mnie wkurza echo w domu. Właściwie już się przyzwyczaiłem ale chyba bk ma lepszą akustykę a to też ważne. Dodanie 5 cm wylewki mogło by wzmocnić akumulację w II taryfie.

ciepłym moczem

Uwielbiam Twoje riposty ;-)

Czytając uważnie wszystkie za i przeciw, te obiektywne i te subiektywne zarówno kablarzy, pompiarza Arturo jak i rurkowców stwierdzam, że jestem prawie na 100% zdecydowany na następujące rozwiązanie (w.g wstępnych wyliczeń zapotrzebowanie 8000kWh/rok)

Łazienki - kable grzejne

Reszta domu - rurki + sterowanie niecentralne (siłowniki na rodzielaczu połączone z termostatami w pomieszczeniach) + Kospel

Nie ukrywam, że jestem skłonny zgodzić się z bitterem, że jeśli Pci pow-woda będzie w granicach 10k to warto zainwestowac. Poza tym inne argumenty kolegi bittera też jakoś do mnie najbardziej trafiają ;)

W przyszłości jest szansa, że w pobliżu będzie GZ a komin i tak nieopatrznie postawiłem, więc jest to kolejna alternatywa

Mimo wszystko nie chcę uzależniać się tylko od jednego źródła.

To takie moje przemyślenia i wnioski początkującego forumowicza, więc chętnie wysłucham krytyki, albo pochwał ;)

P.S. kto to jest profesorre?

Edytowane przez Draken

wczoraj była bita piana w tej kwestii

Ja myślę, że będą podwyżki i to spore. Trzeba wybudować elektrownię atomową, sfinansować OZE (bo ta cena1,30 zł za kWh dla domowego producenta energii z fotowoltaiki nie weźmie się z niczego), modernizować sieć, bo straty na przesyle są ogromne. Jedyną nadzieją byłoby spowolnienie gospodarcze i spadek zużycia energii elektrycznej, ale nie wiem czy tego chcemy.