Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podłoga przegrzała się do takich temperatur, przy których w dużym salonie popękały, poodklejały się i "wyszły" kafle (piec potrafi podać max ~80stC).Widać, że w takich instalacjach trzeba robić bezwarunkowy "kaganiec", w kablach to prościzna i taniocha a w wodnej?

To powinno dać do myślenia rurarzom...

teraz czy w zimie...? ( tj. jak na zewnątrz 0* )

bodajże u R&K w dzienniku jakiś czas temu opisywałem jak u mnie zachowuje się salon ...:yes:

w tym momencie to podłoga w salonie ma niższą temp. niż pomieszczenie ...:cool:

to było w poście #2306 >>

u jaska temperatura pod sufitem w ciągu 2 h podniosła się o 1 stopień a temperatura podłogi o 3,5 stopnia

u mnie wahania w ciagu doby nie przekraczają +/- 0,5 stopnia w pomieszczeniu - ale chyba mam skopane sterowniki - czekam na jaska ;) aż pomoże coś z nimi zrobic ;)

Obojetnie w jakim okresie.. bo pewnie jak wlaczysz jesienia to zapominasz o ogrzewaniu ;)

u mnie tak było po ok 3-4 miesiącach - od ok lutego zaglądałem na licznik ale wogóle mnie to nie interesowało= stresowało ... zapominam że coś takiego mam, że coś musze robic ... poprostu mam dom i w nim mieszkam!!

FV za okres 10.02-10.04 998 zl

ile ogolem kWh poszlo Ci w sezonie - jesli nie chcesz pisac na forum napisz mi na PRV - z gory dziekuje

Taki rachunek bardzo mnie przekonuje do pieca w pomieszczeniach gdzie będą na podłodze deski.

Środa Wlkp. to prawie po sąsiedzku...

nie rozumiem- co ma rachunek do deski na podłodze?

ich nic nie przekona ;)

Edytowane przez R&K

Autentyk z dzisiaj, dot. ogrzewania podłogowego wodnego piecem gazowym u znajomego.

Zrobiło się chłodniej i piec się włączył ale, że nie pracował przez jakiś czas a instalacja nie miała dawno przeglądów to zawór trójdrożny nie zadziałał i podłoga przegrzała się do takich temperatur, przy których w dużym salonie popękały, poodklejały się i "wyszły" kafle (piec potrafi podać max ~80stC).

Widać, że w takich instalacjach trzeba robić bezwarunkowy "kaganiec", w kablach to prościzna i taniocha a w wodnej?

W salonie wylazły a w reszcie domu nikt nie zauważył 30 stopni?

Ciekawe spostrzeżenia.

Piec pewnie działał na pogodówce lub co gorsza był to kondensat:)

Puknij się w głowę zanim coś kolejnego napiszesz:lol2:

Gość Arturo72

Co ma dać do myślenia ? Na Kospelu,pompie ustawiasz temp.zasilania na 35st.C,na sterowniku pokojowym 22st.C i finito.

u mnie wahania w ciagu doby nie przekraczają +/- 0,5 stopnia w pomieszczeniu - ale chyba mam skopane sterowniki

No i pozytywnie.

Sterowniki nie mają tu nic do rzeczy,pozbawiłeś się największej zalety płyty,czyli akumulacji.

Nie bez przyczyny poradniki Elektry,Devi dla grzania akumulacyjnego zalecają pakowanie kabli w dolnej części wylewki grubości 7-15cm.

Edytowane przez Arturo72

parafrazując twoją wypowiedź - każdy prosty człowiek wie skąd wieje wiatr... ;)

skąd ten swąd ??

(...) ooo mam pomysł. wybieram trzech forumowiczów z tego wątku i jak zmieszczą swoje zdjęcia ze ślubu, to obiecuję, ze pokażę :)

a za chwile będziecie swoje nagie dupy pokazywac ... :D

nie rozumiem- co ma rachunek do deski na podłodze?

Czytałem że deska, panel to nie jest najlepszy przewodnik ciepła. W związku z tym tam gdzie nie będzie płytek chyba dam piece akumulacyjne.

Plan B to kable w ścianach jak kszhu. Chyba że się nie sprawdzą. Wszystko tylko nie ekogroszek jak mam teraz w domu.

A miałem wybór, bo dom kupiłem jeszcze bez ogrzewania

Czytałem że deska, panel to nie jest najlepszy przewodnik ciepła. W związku z tym tam gdzie nie będzie płytek chyba dam piece akumulacyjne.

Plan B to kable w ścianach jak kszhu. Chyba że się nie sprawdzą. Wszystko tylko nie ekogroszek jak mam teraz w domu.

A miałem wybór, bo dom kupiłem jeszcze bez ogrzewania

ok ale to nie ma nic wspolnego z wysokościa rachunków :p

Gość Arturo72
Czytałem że deska, panel to nie jest najlepszy przewodnik ciepła.

Taki sam mit jak to,że kable są tanie i sterowalne lepiej od wodnej podłogówki :)

Malux ma deskę na podłodze i niską temperaturę zasilania z pompy i chwali sobie,ja mam panele i ciepło w domu,wiekszość użytkowników podłogówki ma panele czy deski i nie narzekają :)

A czemu kondensat? Pytam serio, o gazie za duzo nie wiem, a chchialbym wiedziec co jest nie tak z kondensatami

Większość przy sterowaniu automatycznym na CO wywala błąd powyżej 60 oC. Jest kaganiec w grzaniu CO. Tylko CWU może wyżej chodzić.

Kondensaty różnią się (wszystkie) od atmosferycznych brakiem grzania równoczesnego CWU i CO. Kondensat grzeje albo CO albo CWU. Nie puści 80 stopni w obieg CO. Zrobi to tylko na sterowaniu ręcznym lub CWU

....No i pozytywnie.

Sterowniki nie mają tu nic do rzeczy,pozbawiłeś się największej zalety płyty,czyli akumulacji.

Nie bez przyczyny poradniki Elektry,Devi dla grzania akumulacyjnego zalecają pakowanie kabli w dolnej części wylewki grubości 7-15cm.

a czy TY przypadkiem nie masz rurek na płycie? płyta tak czy inaczej chłonie energie bo ta rozchodzi sie we wszystkich kierunkach jednakowo do momentu napodkania izolacji , tak więc jej funkcja w pełni jest spełniona i wykorzystana - to najlepiej było widać gdy brakło prądu - spadek w domu w ciągu doby 1 stopnień , akumulacja nigdy nie będzie działać tak że dziś ladujesz a pozniej 1-2 dni NIE! ogrzewanie czy to centralne czy niecentralne powodować będzie bierzące uzupełnianie w niej brakow

Taki sam mit jak to,że kable są tanie i sterowalne lepiej od wodnej podłogówki :)

Malux ma deskę na podłodze i niską temperaturę zasilania z pompy i chwali sobie,ja mam panele i ciepło w domu,wiekszość użytkowników podłogówki ma panele czy deski i nie narzekają :)

W sumie racja, u mnie koty lubią leżeć na panelach tam gdzie przechodzą rurki od rozdzielacza do grzejników

Gość Arturo72
a czy TY przypadkiem nie masz rurek na płycie? płyta tak czy inaczej chłonie energie bo ta rozchodzi sie we wszystkich kierunkach jednakowo do momentu napodkania izolacji , tak więc jej funkcja w pełni jest spełniona i wykorzystana - to najlepiej było widać gdy brakło prądu - spadek w domu w ciągu doby 1 stopnień , akumulacja nigdy nie będzie działać tak że dziś ladujesz a pozniej 1-2 dni NIE! ogrzewanie czy to centralne czy niecentralne powodować będzie bierzące uzupełnianie w niej brakow

Mam rurki na płycie ale nad rurkami jest jeszcze 6-7cm wylewki,czyli w sumie 8-9cm wylewki.

Z tym rozchodzeniem się ciepła jednakowo we wszystkich kierunkach nie jest tak do końca prawdą.Dlatego właśnie Elektra oddzielnie opisuje i traktuje ogrzewanie akumulacyjne.

Wg mnie idealnym rozwiązaniem w płycie byłyby rurki czy kable na stryropianie a nie na górze.

Dziwne rzeczy jakieś opowiadasz. Mam już w swoim życiu już 4-ty kocioł dwu-funkcyjny klasyczny i w żadnym nie było opcji jednoczesnego grzania CO i CWU bo to fizycznie w nich nie możliwe. Daj mi proszę zatem namiary na taki kocioł, przy którym nie będę się irytował, że mi ogrzewanie nie działa jak młody przez godzinę w wannie jacuzzi urządza.

Ja obecnie mam kondensat dwu-funkcyjny i to jest własnie jedna spora wada. Albo ciepła woda z kranu albo ciepła woda w kaloryferach.