Wivaldi 29.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 FV za okres 10.02-10.04 998 zl Taki rachunek bardzo mnie przekonuje do pieca w pomieszczeniach gdzie będą na podłodze deski. Środa Wlkp. to prawie po sąsiedzku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.04.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 podłoga przegrzała się do takich temperatur, przy których w dużym salonie popękały, poodklejały się i "wyszły" kafle (piec potrafi podać max ~80stC).Widać, że w takich instalacjach trzeba robić bezwarunkowy "kaganiec", w kablach to prościzna i taniocha a w wodnej? To powinno dać do myślenia rurarzom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.04.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) teraz czy w zimie...? ( tj. jak na zewnątrz 0* ) bodajże u R&K w dzienniku jakiś czas temu opisywałem jak u mnie zachowuje się salon ... w tym momencie to podłoga w salonie ma niższą temp. niż pomieszczenie ... to było w poście #2306 >> u jaska temperatura pod sufitem w ciągu 2 h podniosła się o 1 stopień a temperatura podłogi o 3,5 stopnia u mnie wahania w ciagu doby nie przekraczają +/- 0,5 stopnia w pomieszczeniu - ale chyba mam skopane sterowniki - czekam na jaska aż pomoże coś z nimi zrobic Obojetnie w jakim okresie.. bo pewnie jak wlaczysz jesienia to zapominasz o ogrzewaniu u mnie tak było po ok 3-4 miesiącach - od ok lutego zaglądałem na licznik ale wogóle mnie to nie interesowało= stresowało ... zapominam że coś takiego mam, że coś musze robic ... poprostu mam dom i w nim mieszkam!! FV za okres 10.02-10.04 998 zl ile ogolem kWh poszlo Ci w sezonie - jesli nie chcesz pisac na forum napisz mi na PRV - z gory dziekuje Taki rachunek bardzo mnie przekonuje do pieca w pomieszczeniach gdzie będą na podłodze deski. Środa Wlkp. to prawie po sąsiedzku... nie rozumiem- co ma rachunek do deski na podłodze? To powinno dać do myślenia rurarzom... ich nic nie przekona Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 29.04.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Autentyk z dzisiaj, dot. ogrzewania podłogowego wodnego piecem gazowym u znajomego. Zrobiło się chłodniej i piec się włączył ale, że nie pracował przez jakiś czas a instalacja nie miała dawno przeglądów to zawór trójdrożny nie zadziałał i podłoga przegrzała się do takich temperatur, przy których w dużym salonie popękały, poodklejały się i "wyszły" kafle (piec potrafi podać max ~80stC). Widać, że w takich instalacjach trzeba robić bezwarunkowy "kaganiec", w kablach to prościzna i taniocha a w wodnej? W salonie wylazły a w reszcie domu nikt nie zauważył 30 stopni? Ciekawe spostrzeżenia. Piec pewnie działał na pogodówce lub co gorsza był to kondensat:) Puknij się w głowę zanim coś kolejnego napiszesz:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 29.04.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 wybieram trzech forumowiczów z tego wątku i jak zmieszczą swoje zdjęcia ze ślubu, to obiecuję, ze pokażę bitter kiedyś pokażał jak przenosi świeżą żonkę przez próg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) To powinno dać do myślenia rurarzom... Co ma dać do myślenia ? Na Kospelu,pompie ustawiasz temp.zasilania na 35st.C,na sterowniku pokojowym 22st.C i finito. u mnie wahania w ciagu doby nie przekraczają +/- 0,5 stopnia w pomieszczeniu - ale chyba mam skopane sterowniki No i pozytywnie. Sterowniki nie mają tu nic do rzeczy,pozbawiłeś się największej zalety płyty,czyli akumulacji. Nie bez przyczyny poradniki Elektry,Devi dla grzania akumulacyjnego zalecają pakowanie kabli w dolnej części wylewki grubości 7-15cm. Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.04.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Piec pewnie działał na pogodówce lub co gorsza był to kondensat:) A czemu kondensat? Pytam serio, o gazie za duzo nie wiem, a chchialbym wiedziec co jest nie tak z kondensatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 29.04.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ocieplenie od wewnątrz ? Pierwsze słyszę (pomijam obiekty zabytkowe) Kiedyś Tomasz B o tym dużo pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.04.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 parafrazując twoją wypowiedź - każdy prosty człowiek wie skąd wieje wiatr... skąd ten swąd ?? (...) ooo mam pomysł. wybieram trzech forumowiczów z tego wątku i jak zmieszczą swoje zdjęcia ze ślubu, to obiecuję, ze pokażę a za chwile będziecie swoje nagie dupy pokazywac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.04.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 nie rozumiem- co ma rachunek do deski na podłodze? Czytałem że deska, panel to nie jest najlepszy przewodnik ciepła. W związku z tym tam gdzie nie będzie płytek chyba dam piece akumulacyjne. Plan B to kable w ścianach jak kszhu. Chyba że się nie sprawdzą. Wszystko tylko nie ekogroszek jak mam teraz w domu. A miałem wybór, bo dom kupiłem jeszcze bez ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.04.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Czytałem że deska, panel to nie jest najlepszy przewodnik ciepła. W związku z tym tam gdzie nie będzie płytek chyba dam piece akumulacyjne. Plan B to kable w ścianach jak kszhu. Chyba że się nie sprawdzą. Wszystko tylko nie ekogroszek jak mam teraz w domu. A miałem wybór, bo dom kupiłem jeszcze bez ogrzewania ok ale to nie ma nic wspolnego z wysokościa rachunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.04.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Czytałem że deska, panel to nie jest najlepszy przewodnik ciepła. Taki sam mit jak to,że kable są tanie i sterowalne lepiej od wodnej podłogówki Malux ma deskę na podłodze i niską temperaturę zasilania z pompy i chwali sobie,ja mam panele i ciepło w domu,wiekszość użytkowników podłogówki ma panele czy deski i nie narzekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.04.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 bitter kiedyś pokażał jak przenosi świeżą żonkę przez próg:) Ja też kiedyś przenosiłem żonkę przez próg, a potem żonka przez ten próg wyrzuciła mi torby..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 29.04.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 A czemu kondensat? Pytam serio, o gazie za duzo nie wiem, a chchialbym wiedziec co jest nie tak z kondensatami Większość przy sterowaniu automatycznym na CO wywala błąd powyżej 60 oC. Jest kaganiec w grzaniu CO. Tylko CWU może wyżej chodzić. Kondensaty różnią się (wszystkie) od atmosferycznych brakiem grzania równoczesnego CWU i CO. Kondensat grzeje albo CO albo CWU. Nie puści 80 stopni w obieg CO. Zrobi to tylko na sterowaniu ręcznym lub CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.04.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 ....No i pozytywnie. Sterowniki nie mają tu nic do rzeczy,pozbawiłeś się największej zalety płyty,czyli akumulacji. Nie bez przyczyny poradniki Elektry,Devi dla grzania akumulacyjnego zalecają pakowanie kabli w dolnej części wylewki grubości 7-15cm. a czy TY przypadkiem nie masz rurek na płycie? płyta tak czy inaczej chłonie energie bo ta rozchodzi sie we wszystkich kierunkach jednakowo do momentu napodkania izolacji , tak więc jej funkcja w pełni jest spełniona i wykorzystana - to najlepiej było widać gdy brakło prądu - spadek w domu w ciągu doby 1 stopnień , akumulacja nigdy nie będzie działać tak że dziś ladujesz a pozniej 1-2 dni NIE! ogrzewanie czy to centralne czy niecentralne powodować będzie bierzące uzupełnianie w niej brakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.04.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 ok ale to nie ma nic wspolnego z wysokościa rachunków W sumie nie, chyba się źle wyraziłem. Chodziło mi że akumulacyjne mają trochę kWh a rachunek miły. No chyba że było 16 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.04.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Taki sam mit jak to,że kable są tanie i sterowalne lepiej od wodnej podłogówki Malux ma deskę na podłodze i niską temperaturę zasilania z pompy i chwali sobie,ja mam panele i ciepło w domu,wiekszość użytkowników podłogówki ma panele czy deski i nie narzekają W sumie racja, u mnie koty lubią leżeć na panelach tam gdzie przechodzą rurki od rozdzielacza do grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 a czy TY przypadkiem nie masz rurek na płycie? płyta tak czy inaczej chłonie energie bo ta rozchodzi sie we wszystkich kierunkach jednakowo do momentu napodkania izolacji , tak więc jej funkcja w pełni jest spełniona i wykorzystana - to najlepiej było widać gdy brakło prądu - spadek w domu w ciągu doby 1 stopnień , akumulacja nigdy nie będzie działać tak że dziś ladujesz a pozniej 1-2 dni NIE! ogrzewanie czy to centralne czy niecentralne powodować będzie bierzące uzupełnianie w niej brakow Mam rurki na płycie ale nad rurkami jest jeszcze 6-7cm wylewki,czyli w sumie 8-9cm wylewki. Z tym rozchodzeniem się ciepła jednakowo we wszystkich kierunkach nie jest tak do końca prawdą.Dlatego właśnie Elektra oddzielnie opisuje i traktuje ogrzewanie akumulacyjne. Wg mnie idealnym rozwiązaniem w płycie byłyby rurki czy kable na stryropianie a nie na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.04.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Wg mnie idealnym rozwiązaniem w płycie byłyby rurki czy kable na stryropianie a nie na górze. nie ma jak praktyka i lata obserwacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 30.04.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Dziwne rzeczy jakieś opowiadasz. Mam już w swoim życiu już 4-ty kocioł dwu-funkcyjny klasyczny i w żadnym nie było opcji jednoczesnego grzania CO i CWU bo to fizycznie w nich nie możliwe. Daj mi proszę zatem namiary na taki kocioł, przy którym nie będę się irytował, że mi ogrzewanie nie działa jak młody przez godzinę w wannie jacuzzi urządza. Ja obecnie mam kondensat dwu-funkcyjny i to jest własnie jedna spora wada. Albo ciepła woda z kranu albo ciepła woda w kaloryferach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts