Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widać, że w takich instalacjach trzeba robić bezwarunkowy "kaganiec", w kablach to prościzna i taniocha a w wodnej?

W wodnej jak kto ma Kospela to piec nie dopuści do takiej sytuacji bo musiałby pakować tak power że prędzej mu zabezpieczenia wyskoczą. Nie opisuje jednego przypadku jako fatum dla całego systemu. Kiedyś widziałem zdjęcie jak rodzinie w nowym domu wybuchł kominek z płaszczem bo naczynie przelewowe na strychu zamarzło, w salonie bawiły się dzieci i wylądowały w szpitalu w ciężkim stanie, kominek wyrzucił z ram całe okno tarasowe. I co dlatego nie mamy montować kominków PW?

bitter kiedyś pokażał jak przenosi świeżą żonkę przez próg:)

No prawda, prawda

a za chwile będziecie swoje nagie dupy pokazywac ... :D

Odpiszę Ci jak w dowcipie w którym żona mówi do męża: Kochanie może wreszcie byśmy się pokochali, już cały miesiąc nie mieliśmy seksu. Na to mąż: "Chyba TY" ;-)

Czytałem że deska, panel to nie jest najlepszy przewodnik ciepła. W związku z tym tam gdzie nie będzie płytek chyba dam piece akumulacyjne.

Jak już pisał Arturo - mit. Dla wyjaśnienia. Masz płytę nagrzaną do pewnej temperatury pomiędzy styropianem 20cm od dołu a drewnem z 15mm z drugiej. Co stanie się z tym ciepłem? Przecież nie bedzie tam siedzieć. Wyjdzie gdzie mu łatwiej. Jak woda z dziurawej beczki. Małą dziurką poleci mało ale poleci. Problem jest tylko w tym, że ta podłoga musi utrzymywać większą temperaturę płyty o stopień dwa, gdyż przepływ ciepła w czasie jest mniejszy. Płyta ogrzewa dom poprzez to że oddaje ciepło do otoczenia czyli stygnie. Na kaflach stygnie szybko, przykryta drewnem wolniej. Wiadomym jest że ilość oddanego ciepła do otoczenia zależy od temperatury grzejnika więc w tym pomieszczeniu dasz mocniejszą temperaturę. W wodnej odkręcisz mocniej rotametr w kablach sterownik podgrzeje mocniej płytę.

Ja też kiedyś przenosiłem żonkę przez próg, a potem żonka przez ten próg wyrzuciła mi torby.....

Miałem to samo dlatego mam kolejny próg i kolejną żonkę ... oby ostatnią

Ogrzewanie w ścianach działowych ma tę zaletę, że całość energii zostanie oddana do pomieszczenia a nie jak w ścianach zewn. lub podłodze, gdzie jakaś część zawsze pójdzie na zewnątrz lub w grunt. No i to jest jeszcze zaletą dla tych, którzy nie lubią/nie mogą mieć podłogówki.

Kto nie lubi ciepłej podłogi łapy w górę ;-)

Zastanów się nad tym bo koszt niewielki nawet gdyby miało to być bezużyteczne ale później już praktycznie nigdy nie do wykonania. Ogrzewanie w ścianach działowych ma tę zaletę, że całość energii zostanie oddana do pomieszczenia a nie jak w ścianach zewn. lub podłodze, gdzie jakaś część zawsze pójdzie na zewnątrz lub w grunt. No i to jest jeszcze zaletą dla tych, którzy nie lubią/nie mogą mieć podłogówki.

Będę się zastanawiał intensywnie. Już kombinuję sobie jak to technicznie zrobić używając drążonej silki z dużymi otworami w których byłby kabel zalany betonem.

nie no, pewnie że nie

pytanie z innej beczki - jasiek chodzi mi o kształtki styro uważasz że nie ma takiej potrzeby żeby ładować się w super king blok ?

według mnie wystarczą takie o grubości 35cm... ( king blok ma 45...)

w każdym jednym budynku największym problemem jest brak szczelności i raczej na tym trzeba się skupić...

jaka różnica w kosztach ogrzewania przy twojej powierzchni ścian zewnętrznych ?

problem z tym że ja jeszcze nic nie mam ustalone na pewno

- ma być płyta ale jeszcze nie mam projektu

- maja być kształtki ale jeszcze nie wiem jakie

- ma być ocieplony strop ale jeszcze nie wiem jak i ile ocieplenia

- okna w ociepleniu ale czy wszędzie powinny być 3 szyby ? nie wiem - wiem ze z kilkunastu okien 3 max 4 to nie fixy

- wm + reku - jaka centrala jakie rury kolejna niewiadoma - projektu brak

- ogrzewanie pewnik kable ale już jak kładzione (bezpośrednio na płycie czy może na styro i wylewka - nie ustalone)

projekt kupiony :) przechodzi proces legislacyjny ale w trakcie budowy go zdemoluje trochę -wszystko zmiany "nieistotne" :yes: ( jak dla kogo )

a ytong 24cm klasy 400 jest ok czy nie ok? :) Mam z niego wybudowany dom a wczesniej nie wnikalem w cos takiego jak parametry U itp ;) czlowiek mlody to i glupi :D

U ma ok, ale miekkie to strasznie, ja mam z Solbet 400, to samo tylko nazwa inna, teraz dałbym tylko pierwszy wiersz z 400, dalej 600

Gość Arturo72
wlasciwie to nie wiem ;) ale caly czas dreczy mnie mysl jaka grubosc styro dac.... :/

Ale macie zrobiona wodę z mózgu ;) Dla mnie okna w warstwie ocieplenia nie są warte swojej ceny,dla Lobo tylko kable są naj,R&K i jasiek poleca rezygnację z reku i wentylację na opak i grzanie w I taryfie...A nie łatwiej i pewniej użyć własnego rozumu ? Dotykalem BK 400 i jest miękki jak k...a,jeśli już jest zrobiony to dałbym max.22cm styro tak żeby nie pakować okien w warstwę ocieplenia a 19-20cm wnęki jest ok i montaż pewny i bez prowizorki drewnianej.

Ale macie zrobiona wodę z mózgu ;) Dla mnie okna w warstwie ocieplenia nie są warte swojej ceny,dla Lobo tylko kable są naj,R&K i jasiek poleca rezygnację z reku i wentylację na opak i grzanie w I taryfie...A nie łatwiej i pewniej użyć własnego rozumu ? Dotykalem BK 400 i jest miękki jak k...a,jeśli już jest zrobiony to dałbym max.22cm styro tak żeby nie pakować okien w warstwę ocieplenia a 19-20cm wnęki jest ok i montaż pewny i bez prowizorki drewnianej.

i kto tu ma wodę z mózgu ...?

mic81 chce budować z klocków więc okna w ociepleniu ma w standardzie ...

kto ma wentylację na opak...

kto grzeje w I taryfie ...( sam wyliczyłeś mi średnią z ost. 10 lat i ni jak ma się do tych twoich teorii...)

ja przy klockach musiał bym mieć papkę zamiast mózgu nie robiąc w ociepleniu :D

edit : o jasiek71 mnie ubiegł

Ale macie zrobiona wodę z mózgu ;) Dla mnie okna w warstwie ocieplenia nie są warte swojej ceny,dla Lobo tylko kable są naj,R&K i jasiek poleca rezygnację z reku i wentylację na opak i grzanie w I taryfie..

...Arturo, tylko wodna podłogówka i PCi.

Ty masz naprawde jakiś problem ze sobą. czytasz wybiorczo, ubzdurasz sobie jakieś teorie a potem kłamiesz w zaparte!

Poczytaj sobie pare stron wstecz, gdzie jasno pisalem że do 150-160m2 spokojnie kable maja sens a przy takich popierdółkach jak twoje 120m2 to bez dwóch zdań. No ale jak ktos buduje 200m2 to niech dwa razy pomyśli, pierwszy - czy mu te 200m2 są potrzebne, a drugi - czy chce kable.

Forumowy miszczu teorii

Gość Arturo72

Poczytaj sobie pare stron wstecz, gdzie jasno pisalem że do 150-160m2 spokojnie kable maja sens a przy takich popierdółkach jak twoje 120m2 to bez dwóch zdań. No ale jak ktos buduje 200m2 to niech dwa razy pomyśli, pierwszy - czy mu te 200m2 są potrzebne, a drugi - czy chce kable.

Forumowy miszczu teorii

I dlatego proponuje użyć własnego rozumu bo dla mnie kable mają sens tylko i wyłącznie w warstwie kleju,w innym wypadku mają nie mają żadnych zalet a wręcz przeciwnie. Edytowane przez Arturo72

I dlatego proponuje użyć własnego rozumu bo dla mnie kable mają sens tylko i wyłącznie w warstwie kleju,w innym wypadku mają same wady.

... i ogrzewnie w I taryfie ??? coś nie tak Panie Arturze - czy aby nie ma to polegać na akumulacji. Jaka akumulacja będzie w warstwie kleju i na ile ona wystarczy ??