Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I dlatego proponuje użyć własnego rozumu bo dla mnie kable mają sens tylko i wyłącznie w warstwie kleju,w innym wypadku mają nie mają żadnych zalet a wręcz przeciwnie.

twoje słowa nie maja pokrycia, ani w wiedzy ani w doświadczeniu. O kablach wiesz że są i tyle w temacie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
... i ogrzewnie w I taryfie ??? coś nie tak Panie Arturze - czy aby nie ma to polegać na akumulacji. Jaka akumulacja będzie w warstwie kleju i na ile ona wystarczy ??
Oczywiście,akumulacja dla mnie jest najważniejsza przy grzaniu w II taryfie ale wczytaj się dokładnie w posty jaska,dotyczy także grzania cwu.Następne pytanie do czego np.8 sterownikow jak ma być akumulacja ? Edytowane przez Arturo72

ile ogolem kWh poszlo Ci w sezonie - jesli nie chcesz pisac na forum napisz mi na PRV - z gory dziekuje

Zuzycie na CO czy wszystko?

Jestem poza domem i nie mam dostepu do danych, jedynie wkleje ostatnie statrystyki, ktore tu zamiescilem, jakby co uscislij...

Statystyki:

ostatnie 2 tyg (31.03-13.04) zuzycie na CO 19,35 kWh/doba taniej, temp. 21,5-22*

10.04.2012-13.04.2013 5145 kWh taniej.

06.01.2012-06.01.2013 4820 kWh taniej - tu widzimy o ile chlodniejsza jest zima tego roku... z kalkulatora kbaba wychodzilo teoretycznie 4500 kWh przy 21

Oczywiście,akumulacja dla mnie jest najważniejsza przy grzaniu w II taryfie ale wczytaj się dokładnie w posty jaska,dotyczy także grzania cwu.Następne pytanie do czego np.8 sterownikow jak ma być akumulacja ?

No skora ma być akumulacja to dlaczego polecasz kable w warstwie kleju ?

Co mają kable wspólnego (w jakiej by nie były warstwie ) do CWU ?

Czy potrzebne aż 8 sterowników to nie wiem, mi po głowie chodzi NCO z jednym sterownikiem ala devilink. I tak na każdy obwód definiowana temp grzania w zależności od wymogów i zysków słonecznych, bytowych itp itd. A to wszystko aby w okresach przejściowych nie było problemów z przegrzewaniem lub nie dogrzewaniem pomieszczeń.

Jak się mylę to proszę mnie wyprostować.

edit: poniżej Lobo rozszerzył temat.

Edytowane przez mic81

Witam, nieśmiało pozwalam sobie przyznać rację jednak Panu Arturo - bo przy akumulacji w 14cm wylewek sterowanie w każdym z pokoi jest bez sensu ze względu na bezwładność tego układu.

W takim przypadku dom zachowuje się jak system naczyń połączonych.

Bardzo ogólnikowo podchodzicie do tematu i idziecie w zaparte, choc Arturo o praktyce tylko słyszał, a NCO tylko potrafi negować.

Skoro jest tak jak piszesz to czemu ciepło z pomieszczeń strefy dziennej nie przenosi się do sypialni i łazienki przy niej? Wiec n-ty raz pytam sie jak chcecie sterować ogrzewaniem przy jednym sterowniku w sloneczne dni i mroźne noce? U Arturo sprawa jasna, ma xx ton akumulacji, lacznie chyba wiecej niz wszyscy kablarze razem wzieci wiec dla niego łącznik On/OFF to rozpusta, poza tym jako jeden z nielicznych forumowiczów grzeje tylko w nocy, nawet jesli w dzien sa siarczyste mrozy (sam o tym pisał). wiec fakt w jego przypadku nie ma co dyskutowac, ale na Arturo i jego domu świat się nie kończy. Im dom ma lepszą izolację i posiada przeszklenia od pd pd-zach tym bardziej zauważalna jest praca NCO, gdzie każdy sterownik żyje swoim zyciem a nie wszystko zalaczaja sie "na hura". Niby proste ale nie każdemu dane jest to zrozumieć. Już w Biblii byli tacy co nie uwierzyli jak nie dotkneli, wiec może zacznijcie pierw od empirycznej oceny takich systemów a potem piszcie czy cos ma/nie ma sensu.

Gość Arturo72
No skora ma być akumulacja to dlaczego polecasz kable w warstwie kleju ?
Ja nic nie polecam,po prostu kable mają dla mnie mają uzasadnienie tylko i wyłącznie przy prawdziwym a nie wydumanym przez niektórych nie centralnym ogrzewaniem czyli kable w kleju pod kaflami i grzanie na bieżąco jak będzie trzeba czyli tylko w jednej taryfie.Inaczej kable nie mają żadnej zalety uzasadniające ich stosowanie w domu zorientowanym na akumulacyjnosc a tym samym dużą bezwladnosc systemu. Edytowane przez Arturo72

Proszę napisać, jaką ma Pan temperaturę ustawioną na sterowniku w każdym z pomieszczeń dajmy na to w niedzielne południe.

Na forum nie ma "Panów" :-)

W łazienke 22, reszta 21,5. nastaw nie zmieniam.

Po edycji: w lazience jest to wart wynikajaca z temp nastawy temp posadzki, bo tam sterownik dziala na czujce w posadzce, choc mysle ze za rok zrobie tak ze ustawie dwa czujniki i temp min posadzki (dla tych co powiedza ze czasochlonne grzebanie, dodam ze zajmnie to 32 do 37,5 sekundy)

Edytowane przez Lobo_M

Gość Arturo72
Wow wojny ciag dalszy! Kto mi wyjasni ze jesli potrzebuje 4000kwh na rok I nie potrzeba do tego zadnej pompki to dlaczego nie wybrac najtanszej inwestycji tylko najbardziej skaplikowana?

Co zrobisz jak będziesz miał zamiast wyliczonego zużycia 4000kWh realne np.8000kWh a do tego ok.4000kWh za cwu i robi się przyjemnie ;) Czy kable są najtansze tego bym nie powiedział.Kupujecie kable z allegro to zobaczcie jakie są ceny rurek także na allegro.

Co zrobisz jak będziesz miał zamiast wyliczonego zużycia 4000kWh realne np.8000kWh a do tego ok.4000kWh za cwu i robi się przyjemnie ;) Czy kable są najtansze tego bym nie powiedział.Kupujecie kable z allegro to zobaczcie jakie są ceny rurek także na allegro.

Kazdy blad da sie poprawic a 100% to bzdura. Dla mnie kable tansze o polowe od rur pieca I calej reszty.

Za czasów jak kupowałem moje Devi to w lokalnej hurtowni w której kupowałem reszte materiałów do instalacji elektrycznej, dostałem lepsze ceny niż na Allegro. Allegro to czesto tylko argument do negocjacji.

Za czasów jak kupowałem moje Devi to w lokalnej hurtowni w której kupowałem reszte materiałów do instalacji elektrycznej, dostałem lepsze ceny niż na Allegro. Allegro to czesto tylko argument do negocjacji.

Wymień proszę części składowe takiej instalacji. Kable,sterownik /sterowniki to wiadomo ale co jest jeszcze potrzebne.

Janek jestem. Dla znajomych Jasiek i tak się można do mnie zwracać.

pisał Pan o zaletach niecentralności ale proszę popatrzeć na fakt, ze przy tej róznicy temperatur samym poruszaniem się po mieszkaniu "rozniesie" Pan zyski słoneczne po wszystkich pomieszczeniach lepiej, niż niejedna WM - chyba, że akurat wtedy gra Pan w szachy.

:D "pisał Pan" , gra Pan w szachy "

Arturo to ekspert Muratora a'la Macierewicz...

Na jakiej podstawie twierdzisz, że poseł Macierewicz jest ekspertem?

Ekspertami są naukowcy zebrani w tym zespole, dzięki ogromnym staraniom tylko części osób wybranych w wyborach parlamentarnych.

Nazwisko, do którego nawiązałeś kojarzy Ci się tylko z tego co usłyszysz, zobaczysz, przeczytasz.

Z kabli uważasz siebie za bardzo dobrego znawcę, za to marnie z historii własnego kraju.

Piszemy tutaj o prądzie. Wiesz co to zapluty karzeł reakcji?

według mnie wystarczą takie o grubości 35cm... ( king blok ma 45...)

w każdym jednym budynku największym problemem jest brak szczelności i raczej na tym trzeba się skupić...

tu trzeba dodac ze ta technologia to sciany z zelbetonu - czyli szczelnosc scian w standardzie wykraczajaca poza tradycyjne mury - najlepiej widac to po parametrach jaska domu i jego zuzyciu pradu - dom X razy gorszy, 10 lat temu budowany a 2-2,5x większe* tylko zuzycie - to o czyms swiadczy - najwiekszy problem w domach to dach - wiem to po sobie!

Edytowane przez R&K
"mniejsze" na "wieksze" zamienione ;)

tu trzeba dodac ze ta technologia to sciany z zelbetonu - czyli szczelnosc scian w standardzie wykraczajaca poza tradycyjne mury - najlepiej widac to po parametrach jaska domu i jego zuzyciu pradu - dom X razy gorszy, 10 lat temu budowany a 2-2,5x mniejsze tylko zuzycie - to o czyms swiadczy - najwiekszy problem w domach to dach - wiem to po sobie!

Ja mam poddasze nieużytkowe więc liczę że będzie to łatwiej ocieplić niż skosy .