Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tu trzeba dodac ze ta technologia to sciany z zelbetonu - czyli szczelnosc scian w standardzie wykraczajaca poza tradycyjne mury - najlepiej widac to po parametrach jaska domu i jego zuzyciu pradu - dom X razy gorszy, 10 lat temu budowany a 2-2,5x mniejsze tylko zuzycie - to o czyms swiadczy - najwiekszy problem w domach to dach - wiem to po sobie!

2 - 2,5 raza większe ...:cool:

ocieplenie to swoją drogą a szczelność swoją ...:yes:

to że sobie dałeś membranę pod dachem i folię pod płytę to jeszcze nic nie znaczy ...

Rzeczywiście pisząc mam poddasze mogło to "zabrzmieć" że istnieje ono fizycznie. Mam w projekcie :)) poddasze nieużytkowe. Do ocieplenia będzie połać stropodachu. Wełna + wełna i trochę wełny powinno załatwić sprawę.

Nie wiem jeszcze jak to jest z ociepleniem szczytów - dom z dachem dwu spadowym ale klocki zamykają ten problem.

Rzeczywiście pisząc mam poddasze mogło to "zabrzmieć" że istnieje ono fizycznie. Mam w projekcie :)) poddasze nieużytkowe. Do ocieplenia będzie połać stropodachu. Wełna + wełna i trochę wełny powinno załatwić sprawę.

Nie wiem jeszcze jak to jest z ociepleniem szczytów - dom z dachem dwu spadowym ale klocki zamykają ten problem.

jak masz strop to dlaczego chcesz dać wełnę ...?

daj szczelnie styropian i połącz z izolacją ścian ...:yes:

Oczywiście,akumulacja dla mnie jest najważniejsza przy grzaniu w II taryfie ale wczytaj się dokładnie w posty jaska,dotyczy także grzania cwu.Następne pytanie do czego np.8 sterownikow jak ma być akumulacja ?

po to by nie zalanczalo sie ogrzewanie w pomieszczeniach gdzie nie spada temperatura ? by grzalo wtedy kiedy trzeba i ile trzeba w kazdym z pomieszczen z osobna - bez wzgledu nawet na zadana temeprature - ta moze byc zadana na tym samym poziomie wszedzie - to sie nazywa precyzyjne streowanie ukladem grzewczym - nie interesuje mnie grzanie wszedzie ... bo płyta czy sciany lub ruch powietrza to wymiesza podczas chodzenia

Zuzycie na CO czy wszystko?

chodzilo mi po podsumowanie pelnego sezonu zimowego - jak wrocisz do domu wrzuc prosze mi na PRV lub tutaj, wczesniejszy post ze statystykami widzialem

przecież nie widział Pan mojego domu? dopiero się dziś zalogowałem a Pan już wszystko wie?

wiec umowmy sie ze Pan to Jan ... bo jasiek ... juz tu jeden jest i nie o PANA chodziło ;)

i znowu się zaczyna.....nagły atak spawacza ;) vel hipka,swiki,zytko ,winnicki.ktoś ma lekko nierówno pod sufitem.chłopie banują ciebie już n-ty raz a ty dalej uparcie jak osioł,żeby tylko komuś dopie...ić.ile można się karmić zawiścią ?weź się lepiej za budowę to ci wszystkie pretensje do świata przejdą a i może coś się nauczysz. marnotrawisz energię wielu fajnych ludzi na tym forum a sam sobie kopiesz dołek w który i tak wpadniesz.

Gość Arturo72
strop będzie tworzył dolny pas wiązarów - myślałem nad ociepleniem tego styropianem ale nie mam zielonego pojęcia jak by to miało wyglądać

Normalnie,tak jak u mnie,2*15cm na mijankę plus do tego 10cm proszku pur ale mnie nie słuchaj ;) Wełna wg mnie jest g.warta i dlatego w domu mam 0 grama wełny :)

Edytowane przez Arturo72

pomylił mnie Pan z kimś.

o ile jest tańsza? zależy, do jakiej temp. Kospel podgrzewa wodę.na starcie

na starcie kable są tańsze o prąd zużyty przez pompke obiegową wody, niemniej są to groszowe sprawy.

Na starcie o grosze a potem o koszty utrzymania instalacji wodnej podlogowki, pieca, rozdzielaczy itd

i znowu się zaczyna.....nagły atak spawacza ;) vel hipka,swiki,zytko ,winnicki.ktoś ma lekko nierówno pod sufitem.chłopie banują ciebie już n-ty raz a ty dalej uparcie jak osioł,żeby tylko komuś dopie...ić.ile można się karmić zawiścią ?weź się lepiej za budowę to ci wszystkie pretensje do świata przejdą a i może coś się nauczysz. marnotrawisz energię wielu fajnych ludzi na tym forum a sam sobie kopiesz dołek w który i tak wpadniesz.

To sie nazywa reinkarnacja. Kolejne wcielenie wariata. Na poczatku nigdy nie pamieta sie poprzedniego.

Gość Arturo72
Jak niema uzytkowego poddasza to po co strop? Sam dach to. Taniej I szybciej a jak Dolny pas to jakis granulat albo piana.
Masz więcej takich cennych wskazówek ? Chodzi o dach...Nic nie zastąpi styropianu,granulat wełny to dalej wełna,ekofiber to papier a piana wg mnie to pomyłka cenowa bo trzeba dać jej co najmniej 30cm. Edytowane przez Arturo72