Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od ław do poziomu gruntu krakowskim "parking, fundament" - 20 z zewnątrz, 10 wewnątrz... choć w innym temacie kolega TB twierdzi, że to nic nie daje bo i tak majątek ucieknie ścianą fundamentową do gruntu... ale np. nydar ma mniej i nie ma jakoś szalonych strat:)

Jest też teoria, że budynek latami nagrzewa grunt i z każdym rokiem więcej tego ciepła do domu wraca. Jasiek stosuje tę technikę ale na razie topi śnieg na podwórku tą ekstrawagancją :-D

ja żadnym ...:cool:

mam bez ocieplenia ...:bash:

No i to dla mnie z lekka niezrozumiałe. Z jednej strony walisz ciepło w śnieg na podwórku a zdrugiej odzyskujesz jakieś marne grosze z ciepłego moczu pod prysznicem :-D. No ale idąc za wcześniej wspomniąną przeze mnie teorią to wychodzi na to, że łądujesz po prostu akumulator termiczny ;-)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakim styropianem ocieplaliście fundament?

Fundament tylko w ziemi. Bez ocieplenia. Piwnica XPS z Oświęcimia 10cm w części pod ziemią. Reszta grafitowy. Ściany 20cm.

Styro piwnicy od styro parteru oddzielony blachą aluminiową. Tańsza od listew startowych (pięciokrotnie).

Co do podwójnej warstwy isomura, dziś zastanowiłbym się na dwoma warstwami porothermy zasypanej perlitem..

To jest moja opinia. Jestem teoretykiem i jeszcze nie mieszkam.

Na XPS-a mam folię kubełkową odwroconą odwrotnie :). Nic więcej. Zresztą sam producent pisze że nie ma potrzeby innego zabezpieczenia.

Koszt XPS to 2,6k.

Na dziś to 440zł od m3.

Edytowane przez klaudiusz_x

Tylko wylewka i ściany z silikatów. Żaden bufor nie jest potrzebny i to tylko strata kasy.

Silikaty to już pewne, tym bardziej że kszhu mnie oświecił że 30 km od miejsca działki jest producent.

Czytałem gdzieś w M że gość miał bufor i narzekał że chłodno. Ale miał chyba standardowe grzejniki a nie podłogówkę.

Dzięki za info.

No i to dla mnie z lekka niezrozumiałe. Z jednej strony walisz ciepło w śnieg na podwórku a zdrugiej odzyskujesz jakieś marne grosze z ciepłego moczu pod prysznicem :-D. No ale idąc za wcześniej wspomniąną przeze mnie teorią to wychodzi na to, że łądujesz po prostu akumulator termiczny ;-)

no to cię oświecę ...

zamiast rozkopywać, demolować i docieplać fundamenty prostym zabiegiem równoważę nadmierną stratę do gruntu...;)

Minimalną ilość,która szybko odparowuje.

Henok robił swego czasu porównanie zakopując EPS i XPS,fakt,EPS minimalnie więcej nabiera wilgoci ale szybko ją oddaje.

Nie zakopywałem, tylko zanurzałem w wodzie ;).

Tu opis tego eksperymentu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=5874778&viewfull=1#post5874778

uzupełniony o dane po następnym miesiącu moczenia :).

Poza tym z tego co pamiętam to nie powinno się ich piętrować bo tracą stabilność - centrala jest pod Wro to podjedź do fabryki, pomacaj, pooglądaj.

Ja straciłem stabilność jak obliczyłem ile kosztuje jeden "wiersz" a co dopiero dwa. Już jedna warstwa to duży krok aby "odciąć" zimno z fundamentu.

Gość Arturo72
Ja straciłem stabilność jak obliczyłem ile kosztuje jeden "wiersz" a co dopiero dwa. Już jedna warstwa to duży krok aby "odciąć" zimno z fundamentu.

Przemyśl płytę,w moim przypadku koszt isomura byłby ok.6tys.zł,stwierdziłem,że nie ma sensu.

Płyta ok.250-300zł/m2 pow.zabudowy.

Przemyśl płytę,w moim przypadku koszt isomura byłby ok.6tys.zł,stwierdziłem,że nie ma sensu.

Płyta ok.250-300zł/m2 pow.zabudowy.

Płyta jest super ale z tego co wyczytałem trzeba o wszystkim pamiętać przed wylaniem. Boję się że czegoś zapomnę, jakiejś rurki do tego czy tamtego.

W moim projekcie pow. zabudowy. to 219 m więc kosztowałaby tyle ile isomur. Się zastanowię.