bitter 01.05.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Od ław do poziomu gruntu krakowskim "parking, fundament" - 20 z zewnątrz, 10 wewnątrz... choć w innym temacie kolega TB twierdzi, że to nic nie daje bo i tak majątek ucieknie ścianą fundamentową do gruntu... ale np. nydar ma mniej i nie ma jakoś szalonych strat:) Jest też teoria, że budynek latami nagrzewa grunt i z każdym rokiem więcej tego ciepła do domu wraca. Jasiek stosuje tę technikę ale na razie topi śnieg na podwórku tą ekstrawagancją ja żadnym ... mam bez ocieplenia ... No i to dla mnie z lekka niezrozumiałe. Z jednej strony walisz ciepło w śnieg na podwórku a zdrugiej odzyskujesz jakieś marne grosze z ciepłego moczu pod prysznicem . No ale idąc za wcześniej wspomniąną przeze mnie teorią to wychodzi na to, że łądujesz po prostu akumulator termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.05.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Jest też teoria, że budynek latami nagrzewa grunt i z każdym rokiem więcej tego ciepła do domu wraca. Jasiek stosuje tę technikę ale na razie topi śnieg na podwórku tą ekstrawagancją Czy ty masz bufor na wodę do swojego pieca ? Czy tylko wylewka oddaje ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.05.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 2x malowany dysperbitem, po siatce i kleju. Z wątku na forum o izolacji piszą, że to coś (dysperbit) znika, jest rozpuszczana przez wodę po kilku latach. Ale masz piach i wodę która w nim znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.05.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Jakim styropianem ocieplaliście fundament? Fundament tylko w ziemi. Bez ocieplenia. Piwnica XPS z Oświęcimia 10cm w części pod ziemią. Reszta grafitowy. Ściany 20cm. Styro piwnicy od styro parteru oddzielony blachą aluminiową. Tańsza od listew startowych (pięciokrotnie). Co do podwójnej warstwy isomura, dziś zastanowiłbym się na dwoma warstwami porothermy zasypanej perlitem.. To jest moja opinia. Jestem teoretykiem i jeszcze nie mieszkam. Na XPS-a mam folię kubełkową odwroconą odwrotnie . Nic więcej. Zresztą sam producent pisze że nie ma potrzeby innego zabezpieczenia. Koszt XPS to 2,6k. Na dziś to 440zł od m3. Edytowane 1 Maja 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.05.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Czy ty masz bufor na wodę do swojego pieca ? Czy tylko wylewka oddaje ciepło ? Wylewka + domek z silikatów. Ale to nie mój dom, poczekaj na Bittera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 01.05.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Styro piwnicy od styro parteru oddzielony blachą aluminiową. Tańsza od listew startowych (pięciokrotnie). Ja nie chcę stosować żadnych blach itp. Przecież to zawsze jest swego rodzaju mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.05.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Przecież to zawsze jest swego rodzaju mostek. Zgadza się. Dałem ze względu na utrudnienie dla myszy idących od dołu. Tylko z tego względu. Blacha 0,3mm. Oglądając filmy w tv takie zabezpieczenie nic nie znaczy. Gryzonie wejdą wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.05.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Czy ty masz bufor na wodę do swojego pieca ? Czy tylko wylewka oddaje ciepło ? Tylko wylewka i ściany z silikatów. Żaden bufor nie jest potrzebny i to tylko strata kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.05.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Tylko wylewka i ściany z silikatów. Żaden bufor nie jest potrzebny i to tylko strata kasy. Silikaty to już pewne, tym bardziej że kszhu mnie oświecił że 30 km od miejsca działki jest producent. Czytałem gdzieś w M że gość miał bufor i narzekał że chłodno. Ale miał chyba standardowe grzejniki a nie podłogówkę. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.05.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Wylewka + domek z silikatów. Ale to nie mój dom, poczekaj na Bittera Dzięki za info. Chyba w końcu pozostanie mi rzucić monetą : kable czy rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.05.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 No i to dla mnie z lekka niezrozumiałe. Z jednej strony walisz ciepło w śnieg na podwórku a zdrugiej odzyskujesz jakieś marne grosze z ciepłego moczu pod prysznicem . No ale idąc za wcześniej wspomniąną przeze mnie teorią to wychodzi na to, że łądujesz po prostu akumulator termiczny no to cię oświecę ... zamiast rozkopywać, demolować i docieplać fundamenty prostym zabiegiem równoważę nadmierną stratę do gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.05.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Isomur kładzie się tylko w jednej warstwie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.05.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Isomur kładzie się tylko w jednej warstwie!!! Jest to prawdą. Byłem ostatnio na budmie rozmawiałem na stanowisku Sthalton'a - kategorycznie odradzili jakiekolwiek piętrowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 02.05.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Jak komu nie szkoda kasy na te fanaberie to niech pobinguje za szklo piankowe foam glass perninsul itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.05.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Minimalną ilość,która szybko odparowuje. Henok robił swego czasu porównanie zakopując EPS i XPS,fakt,EPS minimalnie więcej nabiera wilgoci ale szybko ją oddaje. Nie zakopywałem, tylko zanurzałem w wodzie . Tu opis tego eksperymentu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=5874778&viewfull=1#post5874778 uzupełniony o dane po następnym miesiącu moczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.05.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Poza tym z tego co pamiętam to nie powinno się ich piętrować bo tracą stabilność - centrala jest pod Wro to podjedź do fabryki, pomacaj, pooglądaj. Ja straciłem stabilność jak obliczyłem ile kosztuje jeden "wiersz" a co dopiero dwa. Już jedna warstwa to duży krok aby "odciąć" zimno z fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.05.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Isomur kładzie się tylko w jednej warstwie!!! Bez porad z forum to bym jeszcze ścianę postawił na styropianie a fundamenty pookrywał kołdrami żeby ciepło było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.05.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Ja straciłem stabilność jak obliczyłem ile kosztuje jeden "wiersz" a co dopiero dwa. Już jedna warstwa to duży krok aby "odciąć" zimno z fundamentu. Przemyśl płytę,w moim przypadku koszt isomura byłby ok.6tys.zł,stwierdziłem,że nie ma sensu. Płyta ok.250-300zł/m2 pow.zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.05.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Przemyśl płytę,w moim przypadku koszt isomura byłby ok.6tys.zł,stwierdziłem,że nie ma sensu. Płyta ok.250-300zł/m2 pow.zabudowy. Płyta jest super ale z tego co wyczytałem trzeba o wszystkim pamiętać przed wylaniem. Boję się że czegoś zapomnę, jakiejś rurki do tego czy tamtego. W moim projekcie pow. zabudowy. to 219 m więc kosztowałaby tyle ile isomur. Się zastanowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.05.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Moze Arturo uwzglednia swoje odszkodowanie za szkody gornicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts