Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Te koszty raczej mało prawdopodobne za płytę na gotowo ale płyta ma jedną zaletę dla tego kto ma trochę zręczności, czasu i chce się uczyć - NA ODPOWIEDNIM GRUNCIE, poza ciężkim sprzętem do usunięcia humusu i pompą do betonu, resztę można zrobić samemu.

U mnie według badań geologicznych do 6 metrów jest piach. Humus to też piach. Tylko piach, suchy piach...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Te koszty raczej mało prawdopodobne za płytę na gotowo.

Mało wiesz,podobnie jest z kablami vs wodna podłogówka,no ale to inwestorzy sami sobie winni bo chcąc dobrze zbudować powinni używać własnego kalkulatora a nie kalkulatora forumowych kablarzy ;)

Do tej pory koszty:

1.Podsypka 250t-3,5tys.zł-teść

2.Kopara i ubijara-1,5tys.zł

3.Styro 44m3-11,2tys.zl

4.Stal 4,5t-12,9tys.zł

5.Beton B30 53m3+pompa-12,5tys.zł

6.Kanaliza-1tys.zł

7.Folia,deski,pierdoły-2tys.zł

8.Robocizna-10tys.zl

W sumie ok.55tys.zł czyli jakieś 300zł/m2 płyty.

Róznica jest taka,że ja opisuje na bieżąco koszty wszystkiego a Wy tylko wirtualnie,R&K wycofał się z podawania kosztów z płytą a szkoda,bo mógłby być ciekawy materiał do porównania,ja będę podał dalej :)

Moze Arturo uwzglednia swoje odszkodowanie za szkody gornicze?

Nie,z odszkodowaniem -35tys.zł :)

Edytowane przez Arturo72

Silikaty to już pewne, tym bardziej że kszhu mnie oświecił że 30 km od miejsca działki jest producent.

Czytałem gdzieś w M że gość miał bufor i narzekał że chłodno. Ale miał chyba standardowe grzejniki a nie podłogówkę.

Dzięki za info.

Pamietaj tylko o jednej z wad silikatów nie opisywanej NIGDZIE - niosą echo. Już się przyzwyczaiłem ale przy małym dziecku strasznie to wk..a. Trzeba w kucni najbardziej oddalonej od sypialni na palcach chodzić żeby bajbusa nie obudzić.

Ja straciłem stabilność jak obliczyłem ile kosztuje jeden "wiersz" a co dopiero dwa. Już jedna warstwa to duży krok aby "odciąć" zimno z fundamentu.

Jeżeli ja bez isomurów wydałem na ogrzewanie 2500zł to ile bym wydał z isomurami kiedy teoretyczna ucieczka do gruntu w całosci budynku to maks 20% strat? Czyli maks 250zł ale zakładając, że isomury też całkowicie nie izolują to pewnie to oszczędność rzędu maks 200zł rocznie. U mnie wychodziło 5 tys za isomury więc oszczędności poczuły by moje dzieci nie ja. Ale to tylko teoria. Asolt mógłby to policzyć w OZC.

U mnie:

32 240 zł - fundamenty, płyta podposadzkowa, kanalizacja,

16 940 zł - mury i wieniec,

No właśnie, a propos wydatków, popierdzieliły mi się zera z tą płyta Wyszłaby 60 tys. Zrobię normalnie z isomurem.

Czy masz jakiegoś architekta do adaptacji ? Architektka o której myślałem rodzi.

Pamietaj tylko o jednej z wad silikatów nie opisywanej NIGDZIE - niosą echo. Już się przyzwyczaiłem ale przy małym dziecku strasznie to wk..a. Trzeba w kucni najbardziej oddalonej od sypialni na palcach chodzić żeby bajbusa nie obudzić.

Jeżeli ja bez isomurów wydałem na ogrzewanie 2500zł to ile bym wydał z isomurami kiedy teoretyczna ucieczka do gruntu w całosci budynku to maks 20% strat? Czyli maks 250zł ale zakładając, że isomury też całkowicie nie izolują to pewnie to oszczędność rzędu maks 200zł rocznie. U mnie wychodziło 5 tys za isomury więc oszczędności poczuły by moje dzieci nie ja. Ale to tylko teoria. Asolt mógłby to policzyć w OZC.

Etap bajbusów mam za sobą. Koszt isomurów w tej sytuacji jest dyskusyjny. Co to jest OZC ?

Gość Arturo72
Dostałem zgoła inne oferty ale to chyba dlatego, że nie mam teścia albo wiedzieli, że będę chciał kable kłaść? Jakby to cokolwiek miało ze sobą wspólnego ale widać, że Arturo to strasznie męczy:D

,

Zamiast dostawać oferty trzeba było ruszyć własne dupsko dla rozkminienia tematu to może nie grzałbyć kablami 3 strefowymi ;)

No ale cóż,widać,że Ci którzy chcą grzać kablami nie interesują się ekonomią...

POTWIERDZENIE :)

No właśnie, a propos wydatków, popierdzieliły mi się zera z tą płyta Wyszłaby 60 tys. Zrobię normalnie z isomurem.

.

Dla mnie isomur był nie uzasadniony ekonomicznie a dla kablarzy tak ?

Ktoś ma chyba jakiś "chiński" kalkulator" ws fundamentów i systemów grzewczych ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
postaw 150m2 za 200 tys. to porozmawiamy o ekonomii ...;)

Mówimy o powierzchni zabudowy ???

U mnie SSO ok.110tys.zł. ale chyba nie ten temat.

Ty się odczep już od kabli, nie pomożesz sobie tym, że ponarzekasz w każdym poście na to jak dałeś się "wypompować":D

Jak będziesz z sensem gadał to się odczepie ale narazie gadasz jak potłuczony i wprowadzasz w błąd inwestorów,także nie oczepie się.

Zapodaj kilka zdjęć ze swojej budowy,kilka zestwień kosztów popartych zdjęciami to możemy gadać...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
kogo i gdzie wprowadziłem w błąd ...???

Oj nerwy nie wytrzymują napięcia ;)

Czytaj ze zrozumieniem,do kogo adresowany był post.

Przy okazji,żadnego z Was polecających badziewie czyli kszhu,nydar nie widziałem żadnego zdjęcia z realizacji inwestycji jaką polecają.

Kszhu,zapodaj kilka zdjęć ze swojej makabry ? Załóż dziennik budowy a nie bezsensownie bez opamientania kłapiesz na prawo i lewo ?

Ja pokazuje co robie a Ty się boisz ? Czego ?

Przecież to jest jedyne słuszne źróło ciepła tak ze więcej odwagi chłopie.

Edytowane przez Arturo72

.

Poważnie pytasz? Jak tak to mogę na prv podesłać namiary na tego co mi projekt robił - zna się na energooszczędności/pasywności.

Poważnie pytam, bo poważnie rodzi.

Czy Sir Arturo to tak z zazdrości czy ze złości (dżizas - tyle kasy na pompę dałem i zwróci mi się w 2097r.)

Gość Arturo72

Czy Sir Arturo to tak z zazdrości czy ze złości (dżizas - tyle kasy na pompę dałem i zwróci mi się w 2097r.)

Next ograniczony ;)

4500kWh za c.o+4500kWh za cwu=9000kWh/COP1=3600zł

4500kWh za c.o+4500kWh za cwu=9000kWh/COP3=1200zł

Jak to się ma do 2097r ?

Gość Arturo72

[quote=kszhu;5955561Ale wracając do meritum:

EDIT: jak Ty to liczysz, że 55.000 zł za płytę 118m2 to 300zł/m2??? Lekkim leszczem pewnie z 450zł/m2 odliczając m2 mieszkania od płyty

Sprawia Ci radość błaźnienie sie ???

Jeśli każdy kablarz liczy jak ty to powodzenia w rachunkach za ogrzewanie i raczej nie doradzaj innym bo wyrządzisz im wielką szkodę... :)

55000zł/180m2 powierzchni zabudowy=305,55zł/m2

Nie wiem czy wiesz ale płyta fundamentowa/fundament posadowiona jest pod całym domem a nie tylko pod powierzchnią użytkową...

profesore-chyba zwany dla ośmieszenia i potwierdzenia Twojego laicyzmu a nie powaznie...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
w każdym poście jest stopka z linkiem ale jak tak czytasz jak liczysz 55.000zł za płytę 118m2 co daje 250-300zł/m2 to się nie dziwię:D

Faktycznie,trzeba lekarza...dla profesore ;)

Kończ Waść,wstydu oszczędź...

Czy mam tłumaczyć jak dla idioty co to jest powierzchia zabudowy a powierzchnia użytkowa ? Nie mów kszhu,że jesteś takim (piii),który nie odróznia powierzchni zabudowy od powierzchni użytkowej ? Powierzchni fundamentów od powierzchi mieszkalnej ? Takim (piiii) jesteś kszhu ?

Gadaj kszhu a wytłumaczę czym różnią się te powierzchnie....

Edytowane przez Arturo72