Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Gdzieś "zgubił" te ~60m2 albo inaczej ~30%??? Przecież do tych powierzchni nie użytkowych jak to zwiesz nikomu płyta nie potrzebna, no chyba, ze buduje się na szkodach górniczych ale to nie konieczność tylko wybór:)

Co do moich przekonań, już kiedyś potwierdzałem, że jestem za laicyzmem, tj. rozdziałem Kościoła od państwa:D

ps. napisz coś do rzeczy a nie ciągle edytujesz posty i syf się z tego tylko robi...

Z sierotą,który nie odróżnia powierzni zabudowy od powierzchi użytkowej nie gadam.Dla mnie jest to (piiii),który nie powinien brać się za budowę,no chyba,że sobie jako singla buduje szałas a nie dla rodziny dom...

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Tęgie argumenty, poziom w sam raz olympa. A dzieci w przedszkolu już mówiły, że "kto się przezywa sam się tak nazywa" czy jakoś tak a dla mnie to zwykłe chamstwo i brak elementarnej kultury.

Dokładnie,jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze i wmawia innym,że jednak ma rację to Olimp powinien zareagowac i po raz pierwszy upomnieć gościa a jeśli po raz drugi czy trzeci ten ktoś pisze idiotyzmy to nasuwa się tylko jedno-ten ktoś albo jest faktycznym (piiii) albo gosciem specjalnej troski,który ma problem z pojeciem rzeczywistości.

Kszhu-popraw się,naucz się rozróżniać co to jest pow.zabudowy a co pow.użytkowa,to podstwa przy budowie.

Ale do tematu - teraz odpowiesz na to: czy nadal wolisz odwracać kota ogonem i uciekać?:D

Jak pisałem,na idiotyzmy nie odpowiadam

Te koszty raczej mało prawdopodobne za płytę na gotowo.

Przepraszam, przy takich wyliczeniach to zdecydowanie wcześniej 2047. Warunek: brak JAKICHKOLWIEK awarii....

No faktycznie,zapomniałem,że cena prądu wg niektórych zamiast rosnąć ma stanieć do 0,15zł/kWh ;)

Mi przy dzisiejszych cenach wyszło 6 lat czyli 2019r...nie przewidziałem obniżki cen prądu :D

Gdzie w Tauronie upomnieć się o obniżkę ceny prądu ? Nie wyjdę na idiotę ?

Narazie nie zaryzykuje bo nie chcę,żeby mnie nazwali "kszhu wielka obniżka" lub "kszhu powierzchnia użytkowa";)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Po prostu uważam, że wydawanie 55.000zł na 118m2 pow. użytk. to stanowczo za dużo a nieużytkowe stanowczo można prościej i taniej.

Ale uczepiłeś się tego żeby odwrócić kota ogonem bo kłapiesz coś czego nie potrafisz udowodnić:

Czy Ty chłopie jesteś naprawdę tak ograniczony w rozwoju i rozumowaniu ? Żal mi cię...i raczej nie wypowiadaj się na tym forum.

Po raz kolejny powtarzam 55000zł/180m2 powierzchni zabudowy (dla Ciebie na czerwono)

Dla 118m2 pow.użytkowej mam płytę 118m2*300zł=35400zł !

Australia Ci nie służy bo zrobiła z ciebie pustego (piii)...

Zanim zabierzesz głos w tym temacie na temat ogrzewania czymkolwiek doucz się podstawy czyli co to jest powierzchnia zabudowy a co to jest i z czego składa się powierzchnia użytkowa.

Edytowane przez Arturo72

2500 uwzgledniajac kominek czy tylko en. el?

Plus kominek ale trudno mi oszacować ile on daje. Spaliłem niecały 1 m3 mokrego (niestety) drewna. Kominek ogrzewa tylko salon i niestety nie chce grzać więcej ;-). ale weź pod uwagę, że jak paliłem w kominku często w salonie miałem 27 stopni ;-) bo nie mam jeszcze czujnika i nie wyłącza mi się podłogówka (pisałem o tym)

Chyba,nie jesteś ciotą ?

Zgłaszam protest. Możemy sobie pewne złośliwości pisać ale gdyby mnie ktoś w ten sposób potraktował to by dostał w pysk.

Arturo często Cię bronię ale skończ z takim zachowaniem proszę. Nawet jeżeli uważasz, że ten ktoś po drugiej stronie nie ma racji. Użyj argumentów nie obelg. Jeżeli to nie pomoże to daj spokój bo czasem ludzie są niereformowalni.

Gość Arturo72
Zgłaszam protest. Możemy sobie pewne złośliwości pisać ale gdyby mnie ktoś w ten sposób potraktował to by dostał w pysk.

Arturo często Cię bronię ale skończ z takim zachowaniem proszę. Nawet jeżeli uważasz, że ten ktoś po drugiej stronie nie ma racji. Użyj argumentów nie obelg. Jeżeli to nie pomoże to daj spokój bo czasem ludzie są niereformowalni.

Fakt,sorry,poniosło mnie...

Gdzieś "zgubił" te ~60m2 albo inaczej ~30%??? Przecież do tych powierzchni nie użytkowych jak to zwiesz nikomu płyta nie potrzebna, no chyba, ze buduje się na szkodach górniczych ale to nie konieczność tylko wybór:)

Po raz kolejny nie rozumiesz,mam nadzieję,że rano wstaniesz i zerkniesz do książki czy neta czym różni się powierzchnia zabudowy od powierzchni użytkowej i co składa się na powierzchnię użytkową.

Być może ściany stawiasz w powietrzu ale ja mam postawione na płycie i one zajmują powierzchnię ponad 30m2...

Być może garaż stawiasz na klepisku obok domu,podobnie jak pomieszczenie gospodarcze ale ja "niestety" mam te pomieszczenia w domu i one są umieszczone na płycie...

A więc licząc Twoim sposobem płyta pod 118m2 powierzchni użytkowej to koszt u mnie 35400zł i moja płyta jest grubsza i dodatkowo zbrojona z uwagi na szkody górnicze.

Z tym,że takie liczenie po Twojemu jest bez sensu,bo wprowadza w błąd.

Edytowane przez Arturo72

Arturo, rozumiem edycje min dwie po napisaniu posta, bo mozna walnac literowke, ale edytowac WSZYSTKIE posty i to po KILKU GODZINACH to przesada! Po co to robisz? Czytasz jak ludzie odpisuja na twoje posty, a potem edycja zmieniasz je tak zeby wyszlo na twoje. ZERO WIARYGODNOSCI!

Next ograniczony ;)

4500kWh za c.o+4500kWh za cwu=9000kWh/COP1=3600zł

4500kWh za c.o+4500kWh za cwu=9000kWh/COP3=1200zł

Jak to się ma do 2097r ?

Zrelaksuj się to tylko żart. Dla mnie nie ma znaczenia kto i na co wydaje pieniądze. Śmiem twierdzić że każdy chce dla siebie jak najlepiej, mieć jak najlepsze ogrzewanie.

Pisałem już wcześniej że każdy jak go stać, pali w kominku nawet stuzłotówkami. Szanuję to, uszanuj i Ty. Nie trzeba wyzywać innych od ograniczonych i zalatywać homofobią.... :yes:

Z tego co czytam to Arturo to nie cham tylko zwykly burak bez szkoly!

Trzeba na glowe upasc zeby budowac za 55 Koła plyte , ja szukalbym lepszej dzialki bo za Tyle to mam prawie ssz. Plyta tylko tam gdzie tego prawo wymaga w Centrum miasta gdzie droga Działka I nie ma ruchu itp. I do takiego malego domeczka jeszcze drogie ogrzewanie? Ale jak sie na budowlance kompletnie nie zna bo sie trzesie dooopskiem ze ma sie o 100% zwalone ozc albo do dooopy wykonanie to tak jest.

Nie pisz lepiej tu kolego bo jestes jak ten clown w cyrku!

Gość Arturo72
Arturo, rozumiem edycje min dwie po napisaniu posta, bo mozna walnac literowke, ale edytowac WSZYSTKIE posty i to po KILKU GODZINACH to przesada! Po co to robisz? Czytasz jak ludzie odpisuja na twoje posty, a potem edycja zmieniasz je tak zeby wyszlo na twoje. ZERO WIARYGODNOSCI!

Rano edytowałem ze względu na (piii)

Z tego co czytam to Arturo to nie cham tylko zwykly burak bez szkoly!

Trzeba na glowe upasc zeby budowac za 55 Koła plyte , ja szukalbym lepszej dzialki bo za Tyle to mam prawie ssz. Plyta tylko tam gdzie tego prawo wymaga w Centrum miasta gdzie droga Działka I nie ma ruchu itp. I do takiego malego domeczka jeszcze drogie ogrzewanie? Ale jak sie na budowlance kompletnie nie zna bo sie trzesie dooopskiem ze ma sie o 100% zwalone ozc albo do dooopy wykonanie to tak jest.

Nie pisz lepiej tu kolego bo jestes jak ten clown w cyrku!

Jestem bez szkoły ;)

A jak zerniesz na taki rachunek 55000zł-35000zł=20000zł to nie trzeba mieć szkoły ;)

Ja to jeszcze pikuś,są lepsi ode mnie ;)

Edytowane przez Arturo72

Jestem bez szkoły ;)

A jak zerniesz na taki rachunek 55000zł-35000zł=20000zł to nie trzeba mieć szkoły ;)

Ja to jeszcze pikuś,popatrz się na tych co pakują 30cm XPS pod płytę :)

To nastepnym razem mysl nim cos napiszesz, w twoim przypadku to praktycznie KAZDY POST JEST EDYTOWANY i to nie ze wzgledu na pii

Jasne polecaj ludziom płyte za 55tys bo ty miales dofinansowanie 35tys. No i ktotu wprowadza w blad

Gość Arturo72

Jasne polecaj ludziom płyte za 55tys bo ty miales dofinansowanie 35tys. No i ktotu wprowadza w blad

Płytę będę polecał zawsze.

Cena zależy od warunków i materiałów.Są tacy co pakują 30cm XPS pod płytę gdzie w moim wypadku byłby to koszt ok.25000zł.

Prawdopodobnie gdybym miał zwykłe warunki to płyta byłaby tańsza o ok.10tys.zł bo tyle kosztowało dodatkowe zbrojenie i beon.

Swoją drogą Legallet wyceni mi płytę w swoim systemie na 108tys.zł.

Gość Arturo72
Prawdopodobnie gdybym miał zwykłe warunki to płyta byłaby tańsza o ok.10tys.zł bo tyle kosztowało dodatkowe zbrojenie i beon.

Żeby nie edytować ;)

45tys.zł za 180m2 pow.zabudowy to ok.250zł/m2 fundamentu czyli dla domku ok.100m2 pow.zabudowy to koszt płyty byłby na poziomie 25000zł.

Drogo ? Myślę,że nie i tradycyjny fundament wyszedłby drożej,także kto pisał,że płyta jest kosztowna ?

Jestem bez szkoły ;)

Ja to jeszcze pikuś,są lepsi ode mnie ;)

Nie wciskaj w takim razie normalnym inwestorom plyty bo to ewidentne przeinwestowanie. Jak ktos sie buduje na szkodach to ma premie I tyle a w innym ukladzie to szalenstwo.

Żeby nie edytować ;)

45tys.zł za 180m2 pow.zabudowy to ok.250zł/m2 fundamentu czyli dla domku ok.100m2 pow.zabudowy to koszt płyty byłby na poziomie 25000zł.

Drogo ? Myślę,że nie i tradycyjny fundament wyszedłby drożej,także kto pisał,że płyta jest kosztowna ?

Fundament drożej? Policz to a nie wymyslaj! Powim tylko, ze przy ociepleniu wewnatrz budyjesz na gruncie tylko po usunieciu humusu, zadnego ocieplenia itp I od razu z elementow elewacyjnych. Za plyte to jest sso Wiec masz Mała chalupke, przeinwestowana I z kiepskim ozc.

Gość Arturo72
Nie wciskaj w takim razie normalnym inwestorom plyty bo to ewidentne przeinwestowanie. Jak ktos sie buduje na szkodach to ma premie I tyle a w innym ukladzie to szalenstwo.

Nie masz racji.

Wiesz ile będzie kosztował tradycyjny fundament ba,cały stan 0 z chudziakiem w domu o powierzchi zabudowy 100m2 czy 180m2+bloczki isomur+izolacja pod wylewki ?

Jeśli nie wiesz to licz a wtedy oczy się otworzą ;)

Gość Arturo72
Fundament drożej? Policz to a nie wymyslaj! Powim tylko, ze przy ociepleniu wewnatrz budyjesz na gruncie tylko po usunieciu humusu, zadnego ocieplenia itp I od razu z elementow elewacyjnych. Za plyte to jest sso Wiec masz Mała chalupke, przeinwestowana I z kiepskim ozc.

Powodzenia ;)

Urwałeś się z choinki czy też z Australii wróciłeś ?