Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W katalogu podaja cop3 dla temperatur 15-30* I podaja jeszcze ze PC dziala od +5* bo ponizej to tylko grzala. Chuyt marketingowy na jeleni ale sa takie co dzialaja na ujemnych tyle ze kosztuja 3 razy tyle. Moze arturek poda symbol swojej to sie zobaczy co ona warta w sezonie grzewczym.

Arturo a co do COP, jestes pewien ze bedzie 3? Bo tak podali w kagalogu?

próbuje ochronić świat przed takimi jak Ja , lobo, R&K, kurt ... i reszta kablarzy ...:yes::cool:

A kable grzewcze to po co wymyslili I komu sprzedaja?

Montuje jeden gora dwa kable ok 5000 kw w sumie plus bojler a do tego chyba tani solar albo jeszcze tansza PC I panele solarne w przyszlosci jak ustawa sie zdecyduje I nic tanszego w inwestycji I uzytkowaniu nie ma

i nie wazne ze pewnie swoja zajebista pompe będzie spłacał do końca zycia.. ale ma? MA!

Co my mozemy o tym wiedziec......

Ej nie ladnie tak zyczyc komus krotkiego zywota. Przeciez Ta pompa za kilkanascienascie lat bedzie bedzie na zlomie. Bedzie trzeba kupic nowa do takiego zuzycia.

W katalogu podaja cop3 dla temperatur 15-30* I podaja jeszcze ze PC dziala od +5* bo ponizej to tylko grzala. Chuyt marketingowy na jeleni ale sa takie co dzialaja na ujemnych tyle ze kosztuja 3 razy tyle. Moze arturek poda symbol swojej to sie zobaczy co ona warta w sezonie grzewczym.

Weź się może trochę wyluzuj. 30 postów napisałeś a zachowujesz się jakbyś wciągnął ze dwa gramy koksu, już był najmądrzejszy we wsi i szykował na krucjatę. Ci co chcą wiedzą czy i która pompa działa do +5*, reszta może sobie doczytać zamiast powtarzać brednie.

Niech ktoś znajdzie ciekawy temat bo mnie już ta Wasza walka z Arturo nudzi ;-) :bash::bash::bash::bash::bash::bash:

ale to my z nim...?

czy może on z nami walczy ...:cool:

a jaki tych chcesz ciekawy temat w ogrzewaniu prądem ...?

przecież tu wszystko proste jak drut i wielokrotnie opisywane ...:yes:

Edytowane przez jasiek71

Wow! Ale się pałujecie z tą mizerią.

Ja się dziś dla przykładu cały świąteczny dzionek pałowałem z piecem gazowym bo zamiast po krótkiej przerwie grzać (na zewnątrz 8stC) zalał łazienkę - okazało się, że osady z rur i kamień coś tam zapchały i uszkodziły ale na szczęście po dokumentnym czyszczeniu udało się uruchomić choć niestety tylko w trybie awaryjnym.

Dlatego nie ważne co by kto psioczył na bezpośredni prąd to spokój z nim związany jest bezcenny.

o i to jest sedno tego wątku

a jak się zepsuje pompa to odpali w trybie awaryjnym? ;)

pewnie tylko grzałka z cop 1

Edytowane przez qubic

a jak chcecie jakiś nowy temacik do bicia piany ...

to nasz kolega Arturo... ( sorry ...:wink: ) tak oto odpowiedział w swoim dzienniku ...

"Z tego co wiem kable inaczej się zachowują,grzeją się do wyższej temperatury niż wodna podłogówka i teraz pytanie czy zdążą wystarczająco zagrzać płytę czy prędzej oddadzą ciepło do pomieszczenia a sterownik wyłączy ładowanie płyty. "

co o tym sądzicie ...?:cool:

to nasz kolega Arturo... ( sorry ...:wink: ) tak oto odpowiedział w swoim dzienniku ...

"Z tego co wiem kable inaczej się zachowują,grzeją się do wyższej temperatury niż wodna podłogówka i teraz pytanie czy zdążą wystarczająco zagrzać płytę czy prędzej oddadzą ciepło do pomieszczenia a sterownik wyłączy ładowanie płyty. "

myślę że mu jedną fazę odłączyli w pompie ;)

Edytowane przez qubic

Wow! Ale się pałujecie z tą mizerią.

Ja się dziś dla przykładu cały świąteczny dzionek pałowałem z piecem gazowym bo zamiast po krótkiej przerwie grzać (na zewnątrz 8stC)..

Właśnie, 8 stopni na zewnątrz ekogroszek wyłączony, zimno,żeby odpalić trzeba wyczyścić.Ochoty brak więc pakowałem co pół godziny drewno.

Marzę o tym aby grzać prądem. Pstryk i ciepło. Nawet w białych rękawiczkach...

Właśnie, 8 stopni na zewnątrz ekogroszek wyłączony, zimno,żeby odpalić trzeba wyczyścić.Ochoty brak więc pakowałem co pół godziny drewno.

Marzę o tym aby grzać prądem. Pstryk i ciepło. Nawet w białych rękawiczkach...

u mnie przedwczoraj ogrzewanie na dole pyknęło sobie kilka kwh dla polepszenia klimatu ...:cool:

po to właśnie jest nie centralne sterowanie i ustawione na czuwaniu przez cały rok, dom nie stygnie równomiernie a jak już się załączy to tylko tam gdzie trzeba a nie buja całą chałupę ...

Gość Arturo72

Do jakiej temperatury grzeją się kable ?

Artur, mam pytanie. Z tego co wyczytałem masz płytę żelbetową ok. 20-25 cm i następnie wylewka ok. 10 cm. Na żelbecie leżą rury od ogrzewania. Podobnie będzie u mnie, tyle, że kable. Czy płyta się ładuję tak jak zakładałeś i ładnie oddaje ciepło, i trzyma temperaturę?

Z tego co kablarze piszą a tym jeden z płytą(R&K) to muszą grzać także w dziennych godzinach taniej taryfy,ja,malux posiadający wodną podłogówkę nie muszą grzać w dzień.

Czym to jest spowodowane ? Nie tym,że kable nie są w stanie dostarczyć w dłuższym czasie tyle energii,żeby mogłą się zakumulować w wylewce bo przegrzeją pomieszczenie ?

Edytowane przez Arturo72