qubic 04.05.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 jak chcesz porównywać jak najtańsze rozwiązania to może jakieś zwykłe konwektorki za 200 zł sztuka , całe ogrzewanie do przeciętnej chałupy zmieści się w 2 k ... dla extremistów : widziałem w castoramie fajne konwektory za 38zł . na średnio 12 pomieszczeń w domu wychodzi 12x38=456zł za cały system grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 dla extremistów : widziałem w castoramie fajne konwektory za 38zł . na średnio 12 pomieszczeń w domu wychodzi 12x38=456zł za cały system grzewczy i też będzie grzało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Ale u mnie z PRAKTYKI jest tak, że przegrzewa się tylko część salonowa to jeszcze zależy od tego co nazywasz przegrzaniem ...? jeżeli mam górną nastawę na sterowniku np.23* to wszystko ponad jest przegrzaniem i marnotrawieniem energii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Polecam ognisko na środku salonu. Jaśkowi to nie przeszkadza on może zrywać podłogę za każdym razem kiedy zmieni mu się koncepcja ogrzewania więc i ognisko zniesie jak na razie od 2001r jeszcze się nie zmieniła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.05.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 i też będzie grzało ... Ja pierdziele, cały dzień porządkowałem garaż i patio a wy dalej o wyższości suchego prądu nad mokrą wodą lub odwrotnie ? Ja pierdziele..macie zdrowie.:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.05.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 sorki za OT ale dzisiaj się ucieszyłem trochę, mimo że z 300 razy byłem na działce to dzisiaj odkryłem to :http://img14.imageshack.us/img14/9070/img0561vqh.jpg na wprost mojej działki leżało sobie ukryte w gęstej trawie i czekało na swojego odkrycę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.05.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 jak chcesz porównywać jak najtańsze rozwiązania to może jakieś zwykłe konwektorki za 200 zł sztuka , całe ogrzewanie do przeciętnej chałupy zmieści się w 2 k ... można jeszcze zwykłą nagrzewnicę kanałowa wsadzić w kanał DGP kominka, będzie jeszcze taniej, tak co bu było śmieszniej w ten sam kanał można wsadzić nagrzewnice wodną i do niej podpiąć co dusza zapragnie ... a tak swoja drogą jak ktoś nie chce mieć tych kociołków, rozdzielaczy , pompek, rurek, pomieszczenia na to wszystko to musi to robić bo Ty czy Arturo tak uważacie ...? Jasiek naucz się czytać ze zrozumieniem. Pisałem o najdroższym piecu Kospela vs najdroższe sterowniki ... gdzieś coś pisałem o najtańszym? Mam najdroższego kospela najdroższy rozdzielacz i nienajdroższe ale bardzo dobre rurki wavina. Halo ... umiesz czytać? Absolutnie nie piszę też, że ktokolwiek ma zakladać sobie rurki. Przeczytaj kilka postów wcześniej co napisałem - Jeżeli ktoś nie jest w stanie zakceptować wydatków 50% większych niż mu wyszło z OZC i śni mu się po nocach tańsze ogrzewanie niech idzie w rurki bo cała Wasza teoria, że straci dzięki temu megawaty energii i nie skorzysta z zajebistych dobrodziejstw NCO (bo NCO to tylko kable) jest wierutnym kłamstwem! to jeszcze zależy od tego co nazywasz przegrzaniem ...? jeżeli mam górną nastawę na sterowniku np.23* to wszystko ponad jest przegrzaniem i marnotrawieniem energii ... Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Przegrzanie to przegrzanie dla jednego 23 a dla innego 28. W pokojach mam pomiędzy 21-23 stopnie i zupełni mi z tym dobrze nic się nie marnotrawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) jak chcesz porównywać jak najtańsze rozwiązania to może jakieś zwykłe konwektorki za 200 zł sztuka , całe ogrzewanie do przeciętnej chałupy zmieści się w 2 k ... jasiek,nie zapominaj o tym,że to kablarze a nie rurkarze wyciągają asa z rękawa twierdząc,że to kable są najtanszą inwestycją na ogrzanie domu...co oczywiście nie jest prawdą. Podobnego asa wyciągają,że kable jako jedyne są sterowalne co także nie jest prawdą. a tak swoja drogą jak ktoś nie chce mieć tych kociołków, rozdzielaczy , pompek, rurek, pomieszczenia na to wszystko to musi to robić bo Ty czy Arturo tak uważacie ...? Zatem pozostaje jedyna,bardzo wątła zaleta kabli czyli brak miejsca w domu na rozdzielacz o wymiarach 80cm na 60cm i na piecyk ok.60cm na 40cm. Jeżeli ktoś nie jest w stanie zakceptować wydatków 50% większych niż mu wyszło z OZC i śni mu się po nocach tańsze ogrzewanie niech idzie w rurki bo cała Wasza teoria, że straci dzięki temu megawaty energii i nie skorzysta z zajebistych dobrodziejstw NCO (bo NCO to tylko kable) jest wierutnym kłamstwem! . Ot,co Edytowane 4 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 długo tak jeszcze ...???????? dlatego odpowiem po waszemu ...tak rurki i inne pierdoły związane z takim systemem grzewczym są jak złapanie pana Boga za nogi wiec nie zastanawiajcie się i montujcie je wszyscy bo kable i inne systemy oparte na bezpośrednim zasilaniu energią elektryczna to czyste zło ... teraz OK ...??? do wszystkich mających jakiekolwiek wątpliwości związane z ogrzewaniem ...jak ktoś coś lub nikt nic to do Arturo lub bittera bo cała reszta to nie ma zielonego pojęcia o czym pisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 długo tak jeszcze ...????????... Dopóki będziecie pisać banialuki... bo kable i inne systemy oparte na bezpośrednim zasilaniu energią elektryczna to czyste zło ... Nie jarzysz o co biega,wodna podłogówka jest też bezpośrednio zasilana energią elektryczną !!! Zrozum to wreszcie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Dopóki będziecie pisać banialuki... więc od tej pory nie będziemy pisać nic...( przynajmniej ja zakończyłem przygodę w tym temacie....) myślę że cała reszta zrobi to samo... bo w sumie to i po co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 więc od tej pory nie będziemy pisać nic...( przynajmniej ja zakończyłem przygodę w tym temacie....) myślę że cała reszta zrobi to samo... bo w sumie to i po co ... Jeśli się boisz wymiany argumentów to pewnie,że nie ma sensu,bo po co wprowadzać w błąd nowych inwestorów. Mój licznik jest i będzie otwarty zawsze,licznik R&K też z jakiegoś powodu został zamknięty a byłoby super porównanie. Czyż to nie dziwne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.05.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 licznik R&K też z jakiegoś powodu został zamknięty a byłoby super porównanie. Bo mamy dom w tej samej technologii czyli z płytą,z silikatem i podobne zużycie wg OZC jełśi chodzi o ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.05.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 chyba na razie nie ma co porównywać, bo Konrad mieszka w swoim domu i grzeje a Artur jak na razie po zamontowaniu licznika palił w kominku ( chyba że to o jego domu pisał Tomasz Brzęczyszczykiewicz że zużywa 0,2 W/m2/h). Swoją drogą pamiętam Arturze że miałeś mieć zamontowane pełne opomiarowanie pompy i domu, bo twój "pracownik" chwalił się publicznie że zamontuje i to za swoje. Czyżby twój "podwładny" strzelił focha i wypiął się na "pracodawcę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.05.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Na 100% więcej niż za mój piec o ile nie dwa razy więcej bo wypasione kosztują chyba ponad 500zł czy się mylę? Do tego cena kabla. Ile kosztuje porządny nie spędzający snu z powiek kabel? Jeżeli kabel ma moc 10W/m a zapotrzebowanie mojego domu w największe mrozy sięga 3500kW to grzejąc tylko 10 godzin potrzebuję kabli o mocy 8400W co oznacza 840metrów kabla? Na Allegro ceny są ponad 8zł/m kabla to daje ponad 7 tys zł. Gdzie tu kable są tańsze? 1. Dlaczego liczysz dla kabli 10W/mb a nie 18W/mb? 2. Podaj mi ceny kabli elektry, devi o mocy ok. 1400W ( kable o mocy takiej +- 200W sa najczesciej stosowane) i wtedy podaj cene za mb. Bo te 8zl to czysta manipulacja liczbami. 3. Dlaczego nie odniesiesz sie do cen instalacji na kablach jakie podaja uzytkownicy, ktorzy w tym roku je kupili/montowali? Podac ci nick,i? Bo dziwnie pomijasz te informacje. 4. Ilu z Was, tak ostro awanturujacych sie, ma NCO na rurkach? 5. Ilu z Was samemu je montowalo? ( to ze jest to banalne, jak to mowicie, to juz wiemy, wiec, czemu wiekszosc uzytkownikow rurek nie robi tego samemu? A wiekszosc uzytkwnikow kabli robi?) 6. Jesli Ty tak wyliczasz koszty, jak liczysz cene kabli do swojego domu (8zl*840mb , to nie dziwie sie ze nic do Ciebie nie trafia, no ale to nie moj problem). 7. Czy dla osoby posiadajacej dom < 100m2 i zuzycie na poziomie 40kWh/m2/rok, tez bedziecie polecali wodna podlogowke? Prosze odpisz tez w punktach, bedzie to bardziej czytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.05.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 (edytowane) Jeśli się boisz wymiany argumentów to pewnie,że nie ma sensu,bo po co wprowadzać w błąd nowych inwestorów. Mój licznik jest i będzie otwarty zawsze,licznik R&K też z jakiegoś powodu został zamknięty a byłoby super porównanie. Czyż to nie dziwne ? Zawsze mozesz porownac do mojego domu, a juz w kolejnym sezonie do domow innych posiadaczy kabli, bo kilku ich bedzie. Tyle ze jesli ty nie zamontujesz pomiernikow ciepla to bedziemy znali tylko ogolna wartosc kWh. Nie dowiemy sie jakie bylo zuzycie na co i na cwu osobno. Ty oczywiscie bedziesz mieszal waryoscia COP, ktora bez pomiernikow ciepla bedzie taka jaka sobie sam ustalisz. Podaj stan licznika wody, bo u ciebie to bedzie mialo tez znaczenie. Podaj jaka masz stawke za wode, scieki i czy wyzur smieci od 01/07 uzalniony jest od zuzycia wody? Tak bedzie w wielu miastach/gminach przyjete. No i pokaz faktury z kosztami instalacji co cwu. Od kazdego chcesz faktur wiec i ty je pokaz. No i ile twoja firma wzielaby za instalacje wodnej podlogowki w 160m2 na gotowo? Tylko sie zastanow dobrze bo botem jeszcze bedziesz musial to wykonac. Instalacja do wykonania w tym roku. Po edycji: Jak R&K wykonczy dom, odetnie sie od garazu i pomieszczen nieogrzewanych z zalozenia, to wtedy bedzie podawal dane, bo jak na razie co po niektorzy nie moga tego zrozumiec, albo nie chca... Edytowane 5 Maja 2013 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.05.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 1. Dlaczego liczysz dla kabli 10W/mb a nie 18W/mb? 2. Podaj mi ceny kabli elektry, devi o mocy ok. 1400W ( kable o mocy takiej +- 200W sa najczesciej stosowane) i wtedy podaj cene za mb. Bo te 8zl to czysta manipulacja liczbami. 3. Dlaczego nie odniesiesz sie do cen instalacji na kablach jakie podaja uzytkownicy, ktorzy w tym roku je kupili/montowali? Podac ci nick,i? Bo dziwnie pomijasz te informacje. 4. Ilu z Was, tak ostro awanturujacych sie, ma NCO na rurkach? 5. Ilu z Was samemu je montowalo? ( to ze jest to banalne, jak to mowicie, to juz wiemy, wiec, czemu wiekszosc uzytkownikow rurek nie robi tego samemu? A wiekszosc uzytkwnikow kabli robi?) 6. Jesli Ty tak wyliczasz koszty, jak liczysz cene kabli do swojego domu (8zl*840mb , to nie dziwie sie ze nic do Ciebie nie trafia, no ale to nie moj problem). 7. Czy dla osoby posiadajacej dom < 100m2 i zuzycie na poziomie 40kWh/m2/rok, tez bedziecie polecali wodna podlogowke? Prosze odpisz tez w punktach, bedzie to bardziej czytelne. Spoko, lubię konkretną wymianę argumentów i jak pewnie zauważyłeś tylko krowa nie zmienia zdania więc ja czasem też ale w tym przypadku upieram się przy swoim. 1. Kable są dla mnie niewiadomą i jak napisałem wcześniej nie jestem fachowcem i opieram się na tym co mogę znaleźć na Allegro, na kilkunastu przejrzanych aukcjach kable mają po 10W/m2. Jeżeli są mocniejsze to pewnie i cena za metr jest większa ale nie jestem pewien, może nie. 2. A do czego moc 1400W? Jak dom ma zapotrzebowanie 3600 czyli w taniej ponad dwa razy tyle żeby nagrzać chałupę w tylko 10 godzin taniej taryfy to 1400W do czego ma służyć? Chyba nie rozumiem pytania 3. Bo ceny użytkowników są dla mnie niewiarygodne. Podaj mi dla przykładu link do sklepu sprzedającego kable za tańsze pieniądze niż ja znalazłem. To, że ktoś napisze że coś kosztuje 2/m bo załatwił za pół ceny od kolegi albo "spadło z Tira" mnie nie interesuje bo nie jest to cena rynkowa. Ja kupowałem rurki za nieco ponad 2pln za/m i takie też ceny były na Allegro. 4. Ja nie mam NCO bo nie potrzebuję. Potrzebuję MNCO czyli Miejscowo Nie Centralne Ogrzewanie czyli tylko w salonie. Lobo ja nigdy nie negowałem i nie neguję NCO. Chcę tylko powiedzieć, że nie jest ono konieczne do zapewnienia komfortu cieplnego. Być może są pewne domy w których bez NCO nie będzie komfortu ale wtedy też nie ma tragedii bo miejscowo można założyć czujnik i siłownik na pętli. 5. Dla mnie argument samodzielnego montażu jest bezpodstawny. Ja nie położył bym sam ani rurek ani kabli. Nie dlatego, że nie umiem ale dlatego, że coś co zalewam betonem za grube tysiące i potem kładę na to gres za kolejne grube tysiące nie ma prawa być źle zrobione. Dlatego zlecam to fachowcom. Dlatego też większość ludzi nie robi sobie samemu samochodów, ekspresów do kawy i telewizorów tylko je kupuje. 6. Masz ceny z Allegro kabli http://allegro.pl/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-10w-mb-210w-21m-i3179466147.html http://allegro.pl/kabel-grzejny-przewod-grzewczy-15w-mb-150w-10m-i3179023980.html podaj mi inne bo nie znajduję. Dlaczego nikt do tej pory tego nie zrobił? Skąd Wy macie te ceny? 7. Ja polecam wodną podłogówkę tylko dla tych osób, które przy zaplanowanym zużyciu CO PLUS CWU uważają, że można by jeszcze ciut przyoszczędzić oraz przy rozminięciu się o 50% kosztów nie są w stanie ich zaakceptować w dłuższym czasie. Takie osoby będą miały przynajmniej nadzieję na alternatywę nie ponosząc na dziś według moich obliczeń absolutnie żadnych dodatkowych kosztów bo nikt mi nie wyliczył tutaj że kable są tańsze podając wiarygodne źródła czyli np ceny w sklepach internetowych. Proszę podajcie linki do tych kabli za 2pln i sterowników po 100zł. Jeżeli cena kabla zrówna się z ceną rurki to pozostaje do porównania koszt sterowników vs piec, rozdzielacz i naczynie wyrównawcze. Na razie nie widzę kabli po 2 pln a większość z Was założyła sobie sterowniki po 500pn za sztukę co przewyższa koszt pieca, rozdzielacza więc nie rozumiem co tu jest taniej. Przy podanym przez Ciebie zużyciu (o ile życie go nie zweryfikuje i nie będzie dużo więcej) jeżeli dodasz CWU to robi się prawie dwa razy tyle. Przy 7tys kWh rocznie masz wydatek rzędu 2,5 tys zł. W takim domu dyskusyjne będzie zakładanie rurek i tu zdecydował bym się na kable bo PCi raczej nie mają szans spaść do cen, które by uzasadniały ich montowanie. Warunek jest jeden - że w praktyce będzie naprawdę 4 tys kWh. Jak widziś nie jestem przeciwnikiem kabli a jedynie fałszowania informacji na temat systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.05.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter i chamidło - naginacie i to ostro. Bitter, masz jeden układ grzewczy a chcesz to podzielić na dwa więc dlaczego porównujesz to z 9-cioma niezależnymi obwodami kabli? Jak masz 1 lub 2 obwody dlaczego też porównujesz ceny kabli na wiele obwodów? Dlaczego porównujesz zwykły termostat on/off z zaawansowanym sterownikiem do kabli? "Chamidło" dobre Porównuję ze zwykłego powodu. Przy CO wodnym masz STEROWANIE POGODOWE, które powoduje że NIE POTRZEBUJESZ czujników każdym pomieszczeniu. W kablach MUSISZ mieć sterownik w każdym pomieszczeniu. W CO wodnym WYSTARCZY wyłącznik ON/OFF w kablach MUSISZ mieć bardziej zaawansowane, które będą obliczać bezwładność płyty bo NIE MAJĄ informacji co się dzieje na zewnątrz domu. Nie wiedzą czy przypiździła zima czy właśnie ciepły front z równika naparza w ogródek. Rozumiesz teraz? Twoje pytanie jest jak to: Dlaczego porównujesz koszt utrzymania furmanki i samochodu nie uwzględniając kosztów paliwa przy furmance. Bo furmanka NIE POTRZEBUJE paliwa. Mój dom NIE POTRZEBUJE zaawansowanych sterowników bo ma STEROWANIE POGODOWE a koń ma siano więc nie potrzebuje benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.05.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter i chamidło - naginacie i to ostro. Bitter, masz jeden układ grzewczy a chcesz to podzielić na dwa więc dlaczego porównujesz to z 9-cioma niezależnymi obwodami kabli? Jak masz 1 lub 2 obwody dlaczego też porównujesz ceny kabli na wiele obwodów? Dlaczego porównujesz zwykły termostat on/off z zaawansowanym sterownikiem do kabli? Ja mam 3 kable po 2,7kW, 17kW/m i mogę to podłączyć do jednego termostatu za <100zł lub góra dwóch żeby mieć też 2 obwody - dlaczego nie Dla rozjaśnienia sytuacji,ja mam 11 nie zależych obwodów rurek,do każdego z obwodu mógłbym dać osobny sterownik ale po jaką cholerę ? Dla mnie,dla mojego domu NCO jest i będzie nie uzasadnionym niczym dodatkowym wydatkiem na sterowniki. Nie widzę,powodów,dla których przy wahaniu dobowym w domu 1-1,5st.C manewrować jeszcze temperaturą w osobnych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 05.05.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Ja w tym roku robiłem instalację na rurkach. Na początku też chciałem kable, ale mój charakter, moja żona i wpływ rodziny nie pozwolił mi na ich instalację. Jeżeli chodzi o koszty instalacji to naprawdę są bardzo porównywalne. Moje dokładne z zakupu w tym roku: 700mb rurek Wavin - 1540 zł, dwa rozdzielacze Capricorn jeden na parter 6 obwodów 440 zł, + szafka 100 zł, drugi na poddasze użytkowe 4 obwody 340 zł,, + szafka 90 zł, piec Elterm Major 9kW - 2130 zł, Sterownik Auraton 2025 - 135 zł, 4 złączki Wavin 80 zł, rurki do zasilania rozdzielaczy Wavin 12m - 120 zł, zawory przy piecu - 50 zł, spinki do rurek - 50 zł, drobiazgi typu peszel i taśma - 40 zł. Jeszcze folia taka srebrna z kwadracikami 180 zł ale za to nie miałem już innej folii na styropianie a przy innych systemach przed wylewką też musi być folia. Razem 5295 zł (z folią ) Robocizna moja a robiłem to pierwszy raz, myślę również że skomplikowanie jest na tym samym poziomie co kable. Jak narazie działa wszystko ok wylewka zalana i trochę wygrzana już. Czekam na pierwszy sezon Te informacje podałem tylko dla złamania mitu droga/tania vs kable. Niech sobie wszyscy odpowiedzą. (po prostu porównywalna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts