Krzysiek_BB 05.05.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 (edytowane) jak to jak długo? do zadanej temp a jak szybko ją osiągnie zależy od kilku czynników BTW. piec czy PC o mocy 12kW dostarczy tyle samo energii cieplnej w jednostce czasu do wylewki co kable o mocy 12 kW Jesli bez bufora to ok .... ponieważ nikt do bufora nie wciska 12kW grzałek ..... a tak wogole to o co chodzi .... skoro grzejemy w czasie rzeczywistym i kable i rurki (które to maja lekkie opóźnienie w starcie przekazywania ciepła ale ta lekka ułomność rurek jest również "zaleta" bo dłużej oddają ciepło zawarte w wodzie) cieło właściwe wody 4190 natomiast betonu ~ 880 do postu ponizej: u mnie rozstaw kabli ~ 10cm natomiast rozstaw rurek ~ 15-17cm Edytowane 5 Maja 2013 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.05.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter, jaki masz rozstaw rurek? Jaki rozstaw maja inni uzytkownicy wodnej podlogowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.05.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter, jaki masz rozstaw rurek? Jaki rozstaw maja inni uzytkownicy wodnej podlogowki? Także mnie to interesuje. Według info na forum, trochę mało rur jak na potrzeby przyszłej pompy powietrznej. Tym gęściej, tym lepszy COP. Rurki Walvi na dziś to 2,4zł/mb z allegro z wysyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.05.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter, jaki masz rozstaw rurek? Jaki rozstaw maja inni uzytkownicy wodnej podlogowki? Od 5cm do 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.05.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter, jaki masz rozstaw rurek? Jaki rozstaw maja inni uzytkownicy wodnej podlogowki? Napisze o co mi chodzilo. Jesli ktos ma maly dom, ok 120m2 i zotrzebowanie na poziomie 40kWh/m2 to potrzebuje kabli o mocy 7kW (+-1kW zalezy od przypadku) co przy mocy kabla 18W/mb daje 390mb kabla. Majac rurki ile mb potrzeba na dom o takiej powierzchni? Bitter, Arturo ile macie mb rurek? Kolo 700-800? Jak widzicie nie mozna rownac ceny mb doslownie bo to nie to samo. Pytanie do obliczeniowcow, jaka "moc" ma mb rurki o temp 35*C? Mozna to obliczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Odpuście. Szkoda czasu i nerwów. 2k w jedną czy drugą stronę nie jest dużym kosztem w skali domu. Po co tyle nerwów? Nie ma sensu kłócić się o takie pierdoły, Włóżcie wszyscy gołe rurki i kable ze sterownikiem (chyba i ja tak zrobię). Po temacie . Jeśli ktoś ma wątpliwości, rury będą na gorsze czasy Skoro kable takie tanie to może lepiej wodne CO a na wszelki wypadek (bo kshu pisze, że to takie mega awaryjne) to włączymy kable bo według niego same kable grzeją. Bitter, jaki masz rozstaw rurek? Jaki rozstaw maja inni uzytkownicy wodnej podlogowki? 15 cm choć wystarczyło by pewnie dwa razy rzadziej. Położyłem z myślą o PCi jako kontynuację kwestii alternatywy w grzaniu innym źródłem. Ja ze swej strony kończę dyskusję na temat porównywania obu systemów. Wrócę do niej jak dożyję PCi poniżej 10 tys. Mój licznik pokazuje dziś ponad 8200kWh. Od tego trzeba odliczyć ponad (dokładnie nie pamietam) 500kWh na wygrzewanie posadzki przed położeniem gresu więc mamy ok 7700kWh. Z OZC wynikało zużycie ok 5800kWh. Pilnowałem każdego etapu ocieplenia i poprawiałem sam wiele szpar. Nie uchroniłem się przed dwoma mostkami cieplnymi w wieńcu na łącznej długości ok 2m które pewnie miały wpływ (jak duży nie wiem) na zużycie. Nie sądzę jednak, że to jest te brakujące 2400kWh. Różnica spora. Asolt zarzuca mi złe wykonanie OZC ale sądzę, że się myli bo dom o takich parametrach ocielenia nie powinien tyle zużyć co zużył. I niech sobie kshu pisze, że nie ma co rozważać alternatyw bo każdy dom da się ocieplić idealnie i wychodzi jak w OZC. U mnie nie wyszło. Gdybym był nawet tym jedynym na świecie, któremu nie wyszło to dla mnie byłby to problem gdyby się pojawiły za 5 lat tanie PCi a ja nie mógłbym zmienić ogrzewania. Taki duży problem jak dla tej jednej osoby ginącej w pożarze wielopietrowego wieżowca. Niby zginęła "tylko" jedna osoba. Ale akurat dla tej jednej osoby i jej rodziny to była "aż" jedna osoba. Tak więc cieszę się, że mam rurki i czekam na rozwój wypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.05.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Napisze o co mi chodzilo. Jesli ktos ma maly dom, ok 120m2 i zotrzebowanie na poziomie 40kWh/m2 to potrzebuje kabli o mocy 7kW (+-1kW zalezy od przypadku) co przy mocy kabla 18W/mb daje 390mb kabla. Majac rurki ile mb potrzeba na dom o takiej powierzchni? Bitter, Arturo ile macie mb rurek? Kolo 700-800? Jak widzicie nie mozna rownac ceny mb doslownie bo to nie to samo. Pytanie do obliczeniowcow, jaka "moc" ma mb rurki o temp 35*C? Mozna to obliczyc? Odpisałem Ci zanim to dodałeś wiec uzupełniam. Można porównywać długości gdyż nikt nie zabroni Ci puszczać w rurki wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury grzania kabla (chyba coś koło 60 stopni? - popraw mnie jeżeli się mylę). Dlaczego piszesz o 35 stopniach? Mając piec nie musisz się ograniczać, może być i 100 stopni bo woda się gotuje przy 110 w takim ciśnieniu jakie jest w instalacji. Tak więc z powodzeniem mogę jak się uprę dać mniej rurek niż Ty kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.05.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Fakt przy piecu mozesz dac wiecej, jaka ty masz temp zasilania? 60*C? Duza temp zasilania chyba nie jest za fajna dla stop. Poza tym beda wieksze skoki temp w domu. No i wieksze straty w pomieszczeniu w ktorym jest piec ( dla mnie to straty, bo taka sytuacje mam w pomieszczeniu gospodarczym, tam mam bojler i bez ogrzewania zima jest tam >21, a bez bojlera byloby 19-20 wiec traktuje to jako strate.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 05.05.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 czytam i czytam i od kilkunastu, albo i więcej, stron wojna kable/rurki, może załóżcie oddzielny wątek tylko na ten cel a tak zupełnie z innej beczki, jakoś nie ciągnie mnie do podłogówki i planuję tradycyjne grzejniki i kospela, ma ktoś? dlaczego tak? nigdy podłogówki nie miałem i zimna podłoga mi nie przeszkadza, dom buduję z silikatów, więc duża bezwładność samego budynku, z kolei grzejniki dają małą bezwładność samego układu grzewczego i proste sterowanie głowicami lub ew. termostaty + elektrozawory na rozdzielaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.05.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 a tak zupełnie z innej beczki, jakoś nie ciągnie mnie do podłogówki i planuję tradycyjne grzejniki i kospela, ma ktoś? miałem w starym domu słabo ocieplonym na dzisiejsze standardy.bardzo zły pomysł.skończyło się na tym że grzałem kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.05.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 miałem w starym domu słabo ocieplonym na dzisiejsze standardy.bardzo zły pomysł.skończyło się na tym że grzałem kominkiem. Ze wzgledu na koszty, przerzuciles sie na kominek? Jak widac po stopce, kol skarbi planuje cieplej budowac, bryla podobna do kurta, wiec czemu mialoby sie nie sprawdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.05.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Mój licznik pokazuje dziś ponad 8200kWh. Od tego trzeba odliczyć ponad (dokładnie nie pamietam) 500kWh na wygrzewanie posadzki przed położeniem gresu więc mamy ok 7700kWh. miałem się juz nie odzywać ... ale co tam... piana to piana ... czy te 8200kwh nic ci nie mówi...? dołóż do tego nadmierną pojemność cieplną budynku i gówniane sterowanie... i skończcie te durne tłumaczenia że to tyle a tyle na wygrzana, zabawy i regulacje itd itp.... drzewa do kominka jakoś nie doliczyłeś .... ty nawet nie rozumiesz działania własnej chałupy a jeździsz po wszystkich dookoła jak po" burej suce"... taki jesteś mądry , tak wszystkiego pilnowałeś przy budowie i co ...? robisz wyliczanki i porównania rozwiązań których na oczy nie widziałeś ... załóż sobie chłopie tą PC i idź się popisywać do jakiegoś wątku pompiarskiego, tuta tylko nie potrzebnie krew psujesz... jakoś powoli przestaje rozumieć co kogo "boli" czyjś system grzewczy, jak się decyduje na kable to niech zakłada, jak rurki, grzejniki, pompy ,kotły czy inne piece to też jego sprawa... naszym zdaniem powinno być wytłumaczenie pytającemu co i jak i tyle, każdy ma swój rozum i swoja filozofię więc sobie powinien zadecydować co mu najlepiej odpowiada ... masz rurki to chwała ci za to ale nie wpierdalaj się z pouczeniami że inni to idioci bo mają co innego, to samo dotyczy kwot wydawanych na systemy grzewcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.05.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter, wielu tu "dobijasz piany" ale glownie dlatego, ze nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumiec iz kabel jest najsprawniejszym medium przekazujacym energie, bo: - kazdy metr kabla w dowolnej sekundzie od zalaczenia dziala z pelna moca, - kazdy kabel moze byc w bardzo tani sposob wielokrotnie zalaczany/wylaczany bez uzycia elementow mechanicznych hydraulicznych, - kazdy metr kabla (w zaleznosci od producenta) daje te ok. 60 stopni i "popstrykuje" sobie az posadzka/powietrze osiagna zadana temparature. Nie da ze uzykowac ogrzewania podlogowego wpuszczajac do obiegu 60 stopni, niestety. Dlaczego powyzsze zalety kabli rabia roznice? Ano dlatego, iz w bardzo krotkim czasie ( w porownaniu z podlogowka popedzona na 40-45 stopni) daje efekt "komfortu cieplnego. Podtrzymywanie zadanych parametrow wprowadzane jest w zycie natychmiast !!! Nie wiem ile mniej KWh mozna w ten sposob zuzyc, wiadomo, ze utrzymanie ciagle zadanej temp. przez caly sezon grzewczy powinno dac taki sam wynik bez wzgledu na medium, tylko czy oby na pewno tyle samo KWh bedzie potrzeba zeby w danych godzinach zapewnic domownikom komfort cieplny? Pozdrawiam ja, uzytkownik wodnej podlogowki P.S. W nast. domu beda kabel ale rurki tez zaleje jakby ten KWh z pradu mial dojsc do 1 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.05.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 na ja zaczynam niedługo, dom na płycie 111m2 użytkowej będzie.. i w płytę wykonawca włoży mi rurki tak jak mam w projekcie (robi to w cenie ssz więc kosztuje mnie tyle co rurka) a mam plan w wylewkę wsadzić kable,, i zobaczymy jak będzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 05.05.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 na ja zaczynam niedługo, dom na płycie 111m2 użytkowej będzie.. i w płytę wykonawca włoży mi rurki tak jak mam w projekcie (robi to w cenie ssz więc kosztuje mnie tyle co rurka) a mam plan w wylewkę wsadzić kable,, i zobaczymy jak będzie.. Opisz na priv proszę ( bo to nie dotyczy tematu) kolejne warstwy płyty od spodu zaczynając z wymiarowaniem każdej warstwy w cm. Ciągle mam małe wątpliwości do do poszczególnych warstw. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.05.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Bitter, wielu tu "dobijasz piany" ale glownie dlatego, ze nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumiec iz kabel jest najsprawniejszym medium przekazujacym energie, bo: tu nie chodzi o sprawności takie tam pierdoły a o to że za podobną kasę można zrobić też jakieś ogrzewanie i mieć możliwość podpięcia jakiegoś innego źródła ciepła, z tym to akurat każdy się zgodzi tyle że nie każdy chce mieć taką możliwość a co niektórzy zaczynają wmawiać że Musi sobie zrobić wodne bo to przecież podobna kasa ... ja naprawdę zaczynam powoli współczuć sobie i wszystkim innym użytkownikom elektrycznego ogrzewania bo ten brak zrozumienia i nagonka jest bardzo męcząca, nie chodzi tu już nawet o FM a o normalne życie wystarczy komukolwiek wspomnieć że ma się ogrzewanie na prąd i się zaczyna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 05.05.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 tu nie chodzi o sprawności takie tam pierdoły a o to że za podobną kasę można zrobić też jakieś ogrzewanie i mieć możliwość podpięcia jakiegoś innego źródła ciepła, z tym to akurat każdy się zgodzi tyle że nie każdy chce mieć taką możliwość a co niektórzy zaczynają wmawiać że Musi sobie zrobić wodne bo to przecież podobna kasa ... ja naprawdę zaczynam powoli współczuć sobie i wszystkim innym użytkownikom elektrycznego ogrzewania bo ten brak zrozumienia i nagonka jest bardzo męcząca, nie chodzi tu już nawet o FM a o normalne życie wystarczy komukolwiek wspomnieć że ma się ogrzewanie na prąd i się zaczyna ... jasiu, zawsze można podążyć za Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.05.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 W domu co prawda ciepło ale .... przez 24h zużyłem aż tysiąc Wato godzin!!! Ratunku pójdę z torbami! a to oznacza że włączyło sie na chwilę dla samego włączenia, stuknęło tego kilowata i sie wyłączyło ... taka ilość energii nie spowodowała nawet drgnięcia termometru wiec po co ...? im większa pojemność cieplna budynku tym więcej wpakujesz w ściany i resztę bez oznaki zagrzania pomieszczeń, dopiero pewne przekroczenie temperatury tej masy jest odczuwalne jako ciepło... policzcie sobie ile potrzeba energii na podgrzanie 1 tony betonu z 21 na 24* a ile dla 5 ton... w obydwu przypadkach będzie ten sam komfort termiczny a różnica w energii znaczna... akumulacja ma wystarczyć tylko na te kilka godzin pomiędzy taryfami, jak by nie tańszy prąd to mogło by jej wcale nie być ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 05.05.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 a to oznacza że włączyło sie na chwilę dla samego włączenia, stuknęło tego kilowata i sie wyłączyło ... taka ilość energii nie spowodowała nawet drgnięcia termometru wiec po co ...? im większa pojemność cieplna budynku tym więcej wpakujesz w ściany i resztę bez oznaki zagrzania pomieszczeń, dopiero pewne przekroczenie temperatury tej masy jest odczuwalne jako ciepło... policzcie sobie ile potrzeba energii na podgrzanie 1 tony betonu z 21 na 24* a ile dla 5 ton... w obydwu przypadkach będzie ten sam komfort termiczny a różnica w energii znaczna... akumulacja ma wystarczyć tylko na te kilka godzin pomiędzy taryfami, jak by nie tańszy prąd to mogło by jej wcale nie być ... toteż dyskretnie pisałam to miedzy widrszami temu forumowiczowi, który ma 14cm wylewkia kable dokładnie w połowie jej grubości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 05.05.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A co do kshu już wiem dlaczego hipka się Ciebie tak przyczepiła. Kompletnie nie rozumiesz co się do Ciebie pisze. Zarzucasz mi brak niewiedzy w kablach i od razu zbijasz moje argumenty ale Ty już możesz się wypowiadać autorytatywnie w kwestii wodnej CO o której nie masz bladego pojęcia? Kolego kshu przekręcasz moje wypowiedzi a to mnie bardzo irytuje. Zachowujesz się jak za przeproszeniem baba do której mówisz jedno a ona słyszy drugie. ponieważ czuję się wywołana, wiec wyjaśnię, dlaczego się przyczepilam, jak to ujął bitterek, kolegi kszhu. Otóż Hipcia ma już trzeci sezon grzania kablami za sobą a kolega kszhu jest klasycznym teoretykiem typu: - Coo, ja nie wiem? My ze szwagrem nie takie rzeczy robilim... ... i to nas różni:D na koniec Message do Arturo: professorre uzywam jak najbardziej ironicznie:D także śmiało na koniec, żeby było merytorycznie, wczoraj podsumowalam sezon grzewczy i dluzsza zima kosztowała mnie 700kWh extra:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts