qubic 06.05.2013 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ze wzgledu na koszty, przerzuciles sie na kominek? Jak widac po stopce, kol skarbi planuje cieplej budowac, bryla podobna do kurta, wiec czemu mialoby sie nie sprawdzic. nie chcę prorokować ale u mnie jak kaloryfery grzały to było ciepło jak tylko się wyłączyły to zaraz zimno się robiło.wszystko było robione żeby w układzie nie było dużo wody,przez to brak bezwładności.przez to grzanie w taryfie G11.przez to rachunki 1200zł za miesiąc.poza tym wiecznie coś ciekło na łączeniach (miedź). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.05.2013 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Otóż Hipcia ma już trzeci sezon grzania kablami za sobą a kolega kszhu jest klasycznym teoretykiem typu: . wczoraj podsumowałam sezon grzewczy i dłuższa zima kosztowała mnie 700kWh extra:D To znaczy ile razem ? Pytam osoby doświadczonej kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.05.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 To znaczy ile razem ? Pytam osoby doświadczonej kablami. 9kkWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.05.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 masz rurki to chwała ci za to ale nie wpierdalaj się z pouczeniami że inni to idioci bo mają co innego... No to Cię poniosło. ale rozumiem że czasem ręce opadają.. Opanuj krzyk, to tylko trik. (Kapitan Nemo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 a to oznacza że włączyło sie na chwilę dla samego włączenia, stuknęło tego kilowata i sie wyłączyło ... taka ilość energii nie spowodowała nawet drgnięcia termometru wiec po co ...? im większa pojemność cieplna budynku tym więcej wpakujesz w ściany i resztę bez oznaki zagrzania pomieszczeń, dopiero pewne przekroczenie temperatury tej masy jest odczuwalne jako ciepło... policzcie sobie ile potrzeba energii na podgrzanie 1 tony betonu z 21 na 24* a ile dla 5 ton... w obydwu przypadkach będzie ten sam komfort termiczny a różnica w energii znaczna... akumulacja ma wystarczyć tylko na te kilka godzin pomiędzy taryfami, jak by nie tańszy prąd to mogło by jej wcale nie być ... Wlasnie to mialem na mysli. Kazdy system dzialajacy z pelna moca po calej powierzchni (czy kubaturze jak np. klima) bedzie dawal mozliwosc nizszego zuzycia przy takim samym komforcie cieplnym. Jesli wracam do domu i przy podlogowce wodnej mam np. temp w domu 20 stopni i bede chcial miec w domu 22 to zalaczam piec i ten z pelna moca bedzie gonil dobre 2-3 godziny zanim wg zadanej histerezy osiagnie temp zadana (ew. odpowiednia temp. powrotu). Co z tego ze ta podbita temp mi sie utrzyma wtedy kiedy jej nie potrzebuje? Gdybym wlaczyl ew. klimatyzator w salonie po kilkunastu minutach mialbym wiecej niz komfort. Gdybym wlaczyl kable grzejne mialbym komfort tez znacznie wczesniej i na kazdym cm2 podlogi. Pije glownie do tego, ze CO w przeciwienstwie do NCO nie jest specjalnie dopasowane do dzisiejszych 2,3,4 litrowych domow. Duzo KWh idzie na rozpedzenie ukladu, prace pompek, mieszaczy a juz zupelnym nieporozumieniem jest mieszanie grzejnikow i podlogowki. Ile tych KWh to tak prosto odpowiedziec sie nie da, ale na pewno jest to droga do optymalizacji KWh potrzebnych do utrzymania komfortu cieplego. BTW, wiekszosc osob swoje CO juz powylaczala, jak sie zdarza chlodniejszy dzien to kto moze dopala w kominku kto moze recznie gna CO, inni sie po prostu cieplej ubiora i przeczekaja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.05.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Fakt przy piecu mozesz dac wiecej, jaka ty masz temp zasilania? 60*C? Duza temp zasilania chyba nie jest za fajna dla stop. Poza tym beda wieksze skoki temp w domu. No i wieksze straty w pomieszczeniu w ktorym jest piec ( dla mnie to straty, bo taka sytuacje mam w pomieszczeniu gospodarczym, tam mam bojler i bez ogrzewania zima jest tam >21, a bez bojlera byloby 19-20 wiec traktuje to jako strate.) Duża temp zasilania nie ma nic do rzeczy dla stóp. Liczy się temp. podłogi. Jak dasz większą temperaturę w rurkach to krócej będziesz grzał ale temperatura podłogi dojdzie to takiej samej jak przy niższej temp a grzanej dłużej. Oczywiście przy ogrzewaniu wyższą temperaturą trudniej bedzie uchronić się przed skokiem temperatury bo mocno ładowana podłogówka mozę odpłacić większą temperaturą jak za poźno wyłaczymy ogrzewanie. Tu masz rację ale to kwestia odpowiedniego sterowania. Co do strat to nie ma żadnych strat bo od pieca do podłogi idzie kilka metrów rurki, którą można obłożyć piankową otuliną i rurka nie grzeje. Sam piec ma tak mały wymiennik, że nawet jak dotykasz pieca to nie czuć, że jest ciepły. czy te 8200kwh nic ci nie mówi...? dołóż do tego nadmierną pojemność cieplną budynku i gówniane sterowanie... i skończcie te durne tłumaczenia że to tyle a tyle na wygrzana, zabawy i regulacje itd itp.... masz rurki to chwała ci za to ale nie wpierdalaj się z pouczeniami że inni to idioci bo mają co innego, to samo dotyczy kwot wydawanych na systemy grzewcze... I kto to mówi? Ktoś kto nie ocieplił fundamentów i topi sobie śnieg na podwórku ogrzewaniem z domu I kolejny przykład wciskania czegoś czego nigdy nie powiedziałem. Nigdy nie napisałem, że kablarze to idioci i że jeden system jest lepszy od drugiego. Obalam tylko mity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Bitter, zapodaj nam tutaj jak sie da sterowac podlogowka przy podaniu 60 stopni zeby wszedzie bylo w miare tak samo cieplo? Ile trzebaby dolozyc zabawek do kotla CO z rozdzielaczami podlogowki zeby moc dorownac ogrzewaniu kablami? To by moglo miec sens w domu bez izolacji, w 5-litrowym sie po prostu przegrzeje. Zapytaj moze jakiego hydraulika z otwartym umyslem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 06.05.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 9kkWh Dziękuje bardzo. Zapewne w drugiej taryfie. To taki sam koszt jak mojego aktualnego ekogroszku 3 tony. Co się narobiłem i ufajdałem tydzień w tydzień to mam gratis.Więc w nowym domu tylko kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Bitter, zapodaj nam tutaj jak sie da sterowac podlogowka przy podaniu 60 stopni zeby wszedzie bylo w miare tak samo cieplo? Ile trzebaby dolozyc zabawek do kotla CO z rozdzielaczami podlogowki zeby moc dorownac ogrzewaniu kablami? To by moglo miec sens w domu bez izolacji, w 5-litrowym sie po prostu przegrzeje. Zapytaj moze jakiego hydraulika z otwartym umyslem. Pozdrawiam jak już pisałem moc to moc... 12 kW mocy kabli = 12 kW mocy pieca czy PC.. przestańta pleść farmazony o różnicach mocowych i ekstra zabawkach potrzebnych do skompensowania jakiś tam strat co do temp zasilania to po co 60C do podłogówki.. pewnie do tylu można pociągnąć piec .. tylko po co... przy takiej temp i kilku godz grzania to sie zrobi w domu sauna chyba nie o to chodzi... w rurkach nie musi być 60C inny mit to te 60C które niby ma kabel grzewczy.. czy zatopiony w wylewce na pewno tyle bedzie mial ? czy przypadkiem wylewka nie bedzie odbierać ciepła tym samym chłodząc kabel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Możesz mieć i piec 1MW i może on osiągać temp 100stC w 1s ale nie o to tu chodzi. Po prostu chcesz szybciej osiągnąć odp. temp. posadzki więc musisz grzać wyższą temp. - jak długo? 5 min i stop, potem wychłodzenie posadzki do określonej temp. i znów 5 min itd.? Czy zacząć z wysokiej i systematycznie schodzić do niższej? haha z piecem 1MW tobyś sobie tylko problemów. to co piszesz to zbędne komplikowanie sterowania. zadajesz temp wody zasilania maks np 45C i do takiej bedzie grzana, jak ją osiagnie to piec albo sie wylacza okresowo (tzw flapping) albo zmniejsza moc.. a samo grzanie wylacza sie gdy temp w pomieszczeniu (ewentualnie temp posadzki) osiągnie odpowiednią wartość - zależnie od sterownika jak pisałem moc to moc.. każdą wylewkę żeby szybciej podgrzać to potrzeba więcej mocy czy to kable czy rurki .. tyle że kable tą energię doprowadzają bardziej równomiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 jak już pisałem moc to moc... 12 kW mocy kabli = 12 kW mocy pieca czy PC.. przestańta pleść farmazony o różnicach mocowych i ekstra zabawkach potrzebnych do skompensowania jakiś tam strat co do temp zasilania to po co 60C do podłogówki.. pewnie do tylu można pociągnąć piec .. tylko po co... przy takiej temp i kilku godz grzania to sie zrobi w domu sauna chyba nie o to chodzi... w rurkach nie musi być 60C inny mit to te 60C które niby ma kabel grzewczy.. czy zatopiony w wylewce na pewno tyle bedzie mial ? czy przypadkiem wylewka nie bedzie odbierać ciepła tym samym chłodząc kabel ? CHyba nie czytales poprzednich 2,3 stron Jesli kabel moze grzac 60 stopni na kazdym cm to zeby moc porownac podlogowke wodna zakladamy ze puscimy w obieg te 60 stopni. Nikt tu nie mowi ze kable o mocy 2 KW niesie wiecej energii niz podlogowka z piecem o mocy 2 KW, tylko wez mi pokaz jak te KW ladnie i szybko przeniesc na kazdy cm podlogi? Czesto tyle, ze cieplej sie zrobi wtedy kiedy juz to niepotrzebne. Jak kto grzeje w 2 taryfie i ma 2 godziny w ciagu dnia to wybor systemu moze miec znaczenie. Wylewka cieplo bedzie odbierac, ale wiesz jak odbiera cieplo z rurki, do ktorej wplywa woda z dana temperatura kazdym kolejnym metrze tej rurki? Ja to troszke termowizja sledzilem, ten proces sie nawet nie umwa do ogrzewania kablem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 CHyba nie czytales poprzednich 2,3 stron Jesli kabel moze grzac 60 stopni na kazdym cm to zeby moc porownac podlogowke wodna zakladamy ze puscimy w obieg te 60 stopni. Nikt tu nie mowi ze kable o mocy 2 KW niesie wiecej energii niz podlogowka z piecem o mocy 2 KW, tylko wez mi pokaz jak te KW ladnie i szybko przeniesc na kazdy cm podlogi? Czesto tyle, ze cieplej sie zrobi wtedy kiedy juz to niepotrzebne. Jak kto grzeje w 2 taryfie i ma 2 godziny w ciagu dnia to wybor systemu moze miec znaczenie. Wylewka cieplo bedzie odbierac, ale wiesz jak odbiera cieplo z rurki, do ktorej wplywa woda z dana temperatura kazdym kolejnym metrze tej rurki? Ja to troszke termowizja sledzilem, ten proces sie nawet nie umwa do ogrzewania kablem. Pozdrawiam co do temp to dalej się nie zgadzam.. nie tu problem leży tylko w tym jak napisałeś - w sposobie dystrybucji tej energii cieplnej, kable robią to równomiernie, bo grzeją jednakowo na całej długości... rurki niestety nie... dystrybucja następuje liniowo wzdłuż rurki od pocz aż do końca (falowo), dlatego w miarę równe rozgrzanie wylewki ma się dopiero po pewnym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Czyli przyznasz, ze kable daja szybszy efekt w porownaniu z typowa podlogowka wodna? W 100% przenosimy zalozona moc dokladnie tam gdzie chcemy bez strat na pracy systemu (tylko czaspotrzebny na przekazanie ciepla z kabla do wylewki) zgadza sie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 tak kable dają bardziej równomierny efekt grzania od startu, tak zawsze sądziłem, ale i tak wybrałem OP wodne z pewnych względówkable będą w łazience jako dodatek co do strat systemu, jakie to są przy wodnej wg ciebie, poza tymi na krótkim odcinku rury doprowadzającej wodę do rozdzielaczy ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.05.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Czyli przyznasz, ze kable daja szybszy efekt w porownaniu z typowa podlogowka wodna? W 100% przenosimy zalozona moc dokladnie tam gdzie chcemy bez strat na pracy systemu (tylko czaspotrzebny na przekazanie ciepla z kabla do wylewki) zgadza sie? Pozdrawiam dobrze to tłumaczysz tylko zapominasz o jednym, że kablarze wsadzają kable w dosyć grubą wylewkę, co pośrednio niweluje tę zaletę w sensie czasowym (dajmy na to po 2h pędzenia wody w rurze a 2h działania kabli ilosć energii wpompowanej w wylewkę będzie zbliżona; w czasie dajmy na to 15 min kable będą bardziej efektywne) ta zaleta kabli ma sens ale w przypadku montażu ich w kleju (ewentualnie zastosowanie mat grzejnych) - wtedy efekt przy 1cm terakocie czuc juz po 15-20min. w przypadku dobrze ocieplonego domu mamy do dyspozycji 8h taniej taryfy w nocy, co w zupełności utrąca argument czasowy kabli (mam na myśli natychmiastowe oddawanie pełnej mocy w wylewkę) dlatego też gratulowałam koledze od 14cm wylewek; arturo ma jeszcze lepiej ale on ma dodatkową zmienną, którą może manipulować i jest to temp. wpływającej w rury wody Edytowane 6 Maja 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 trudno porównać te 2 systemy dla różnych domów, najlepiej to by było zrobić gdy ktoś ma system podwójny i kable i OP wodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.05.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 trudno porównać te 2 systemy dla różnych domów, najlepiej to by było zrobić gdy ktoś ma system podwójny i kable i OP wodne poproś mr qubica, to może wleje troche wrzątku z czajnika w rury a poźniej podłaczy kable... innych podwójnie zapobiegliwych chyba tutaj nie stwierdzono; info dla admina: uwaga- żart: (ciekawe, czy on we wszystkim się podwójnie zabezpiecza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Napisze o co mi chodzilo. Jesli ktos ma maly dom, ok 120m2 i zotrzebowanie na poziomie 40kWh/m2 to potrzebuje kabli o mocy 7kW (+-1kW zalezy od przypadku) co przy mocy kabla 18W/mb daje 390mb kabla. Majac rurki ile mb potrzeba na dom o takiej powierzchni? Bitter, Arturo ile macie mb rurek? Kolo 700-800? Jak widzicie nie mozna rownac ceny mb doslownie bo to nie to samo. Pytanie do obliczeniowcow, jaka "moc" ma mb rurki o temp 35*C? Mozna to obliczyc? tak można to obliczyć tylko czemu dla takiej temp, ze względu na PC ? co do dł kabli.. to przy takim doborze chyba te kable będą rzadko, odstępy między nimi będą duże u mnie wyszło 650mb rurki dla pow 140m2, rozstawy 20-30cm, wyjątek łazienki 10cm jakbym miał 400 mb to te rozstawy byłyby jeszcze większe a to skutkowałoby wiadomo czym.. więc albo ty zastosowałbyś więcej kabla 18W niż te 400mb tak żeby mieć rozstawy np 20cm nie więcej, albo inaczej rozplanowałbyś ich rozmieszczenie (np puste miejsca pod meblami itp) tak żeby jednak zagęścić kable. albo wg mnie lepsze rozwiązanie to kabel 10W i wtedy gęściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.05.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Koleżanko W., czepiasz się dla samego czepiania czy delikatniej mówiąc podtrzymania wątku, cóż, taki paskudny charakter. Ogrzewanie masz 3-ci rok typu "ganiam jak wściekła i przestawiam bo raz za zimno, raz za gorąco" i na dodatek płacisz za to relatywnie duże pieniążki. . professorre, ja do Twojej płytkiej kieszeni nie zaglądam, więc nie zaglądaj do mojej. doceń, że imć bitter, czyli praktyk chce ci poświęcić swój cenny, jak mniemam czas, na tłuamczenie rzeczy, o których nie czytasz ze zrozumieniem w google'u zapytaj starszych i madrzejszych, z kim masz przyjemność a poźniej pogadamy - a jak wiesz - dla ciebie zawsze znajdę swój czas - vel co tam chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Hipka, Kszhu nie jest takim juz tylko teoretykiem, a niestety Bitter (jak trafnie zauwazyl Jasiek) moze i jest praktykiem, ale nie do konca jeszcze rozumie i wie co sie z jego CO dzieje. Z wieloma argumentami Kszhu sie zgadzam, a mam przeciez wodna podlogowke i nie mam zadnego interesu w tym zeby kable czy cos innego promowac. Moze lepiej ustaw stopke jaki konretnie masz dom bo przytaczanie suchych KWh nic nie wnosi do dyskusji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts