Hippek 06.05.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Hipka, Kszhu nie jest takim juz tylko teoretykiem, a niestety Bitter (jak trafnie zauwazyl Jasiek) moze i jest praktykiem, ale nie do konca jeszcze rozumie i wie co sie z jego CO dzieje. moim zdaniem odwrotnie jeden mieszka a drugi zakłada 15kWh/m2/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 06.05.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 O co ta cala wojna? czy moje "mojsze" "nie bo na pewno moje" podajcie moze jakies w przyblizeniu koszty ogrz. dla tego samego domku na kablach i na rurkach ,czy kablarze będa miec 200zl taniej czy moze rurkowcy ? ps.smiesznie się to czyta ,fajne dialogi jak dzieci w piaskownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.05.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 No właśnie, może kilka fotek domku, coś o projekcie, realizacji? Przynajmniej się uwiarygodnisz. Czegoś się obawiasz, wstydzisz? zamieszczałam w swoim czasie. podejrzyj mój cytat z ciebie w poscie #17866, to ci się rozjaśni. " podajcie moze jakies w przyblizeniu koszty ogrz. dla tego samego domku na kablach i na rurkach ,czy kablarze będa miec 200zl taniej czy moze rurkowcy ? tylko kszhu ma takż wiedzę, reszta niestety jej nie posiada i sie z tym nie kryje (a zwlaszcza bitter) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Hipka, czy to naprawde tak wiele napisac to 1 dluzsze zdanie jaki masz dom? Podaj chociaz powierzchnie i parametry podlogi/sciany sufitu, inaczej nie ma sensu dywagowac. Tomas 73, to spieranie idzie o to, ze jeden ssytem moze kosztowac 20-30tys PLN i tak dzialac nie tak optymalnie jak sie inwestor spodziewa. Z drugiej strony nikt nie chce dac wiary wygodzie i rachunkom kablarzy pomimo, ze ich ssytem faktycznie optymalnie kieruje KWh tam gdzie trzeba, tylko ze oni za swoje systemy dali 5-8 tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 06.05.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Tomas 73, to spieranie idzie o to, ze jeden ssytem moze kosztowac 20-30tys PLN i tak dzialac nie tak optymalnie jak sie inwestor spodziewa. Z drugiej strony nikt nie chce dac wiary wygodzie i rachunkom kablarzy pomimo, ze ich ssytem faktycznie optymalnie kieruje KWh tam gdzie trzeba, tylko ze oni za swoje systemy dali 5-8 tys. Pozdrawiam Czyli mam rozumiec ze system rurka 20-30k a system kabelek 5-8k ,to juz teraz czaje waszą przepychanke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.05.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 poproś mr qubica, to może wleje troche wrzątku z czajnika w rury a poźniej podłaczy kable... innych podwójnie zapobiegliwych chyba tutaj nie stwierdzono; info dla admina: uwaga- żart: (ciekawe, czy on we wszystkim się podwójnie zabezpiecza ) to prawda zabezpieczyłem się nawet poczwórnie mam rurki,kable,PCi p-p,i nawet dodatkowe gniazdka na ew.piece akumulacyjne lub konwektory.wszystko się dynamicznie zmienia,każdy system ma swoje wady i zalety.dodatkowe zabezpieczanie kosztowało niecałe 1,5k nie są to niesamowite koszty ale rurek nie włączę nawet do sprawdzenia ponieważ piecyk elektryczny już przerabiałem z grzejnikami i nie chcę mi się z tym szarpać.natomiast chętnie przetestuję kable na niższej temperaturze i dogrzewanie PCi p-p w miarę potrzeb w okresach przejściowych. nie byłabyś sobą gdybyś nie strzeliła żartu nie ? nawet śmieszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Czyli mam rozumiec ze system rurka 20-30k a system kabelek 5-8k ,to juz teraz czaje waszą przepychanke To jest bardzo duze uproszczenie, generalnie jak idziesz w prad z COP 1 to musisz mocno docieplic chalupe, ale mozesz porownywac kable vs kociol Kospel z podlogowka i wtedy ta roznica w cenie bedzie mniejsza, ile mniejsza: wycen sobie dla swojego domu podlogowke po calosci z pelna kotlownia i sterowaniem spelniajacym Twoje oczekiwania to bedziesz wiedzial. Cena kabli ze sterownikami jest latwiejsza do szacowania (praktycznie zrobi to kazdy ew. pod nadzorem eletkryka, robota nie warta wiecej niz 500 pln. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Dlatego dobrze wysterować wodną aby była i oszczędna i przyjemna nie jest prosto a to co mają piece (pogodówka z krzywymi grzania) to standardy dla wszystkich czyli tak naprawdę dla nikogo jak dobrze pisze miłoszenko. jest jeszcze ograniczenie odgórne temp, a krzywe grzania to coś co się stosuje na świecie i jest dla wszystkich "kumatych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Czyli mam rozumiec ze system rurka 20-30k a system kabelek 5-8k ,to juz teraz czaje waszą przepychanke Tomas właśnie takie latanie po bandzie trzeba zwalczać, potem wchodzi tu ktoś nowy i czyta takie farmazony że kable są prawie za darmo a inne systemy to zrobisz za 20-30 kpln dobrze by było żeby w końcu z tym tematem zejść na ziemie, urealnić go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jacekss, ale co z tej kwoty 20-30k Ci nie pasuje? Mamy sobie dom niech bedzie 120 m2 po podlogach. Znajdz mi prosze oferter na wykonanie kompletnego systemu grzewczego (material plus robocizna) na pelnej podlogowce z kotlem, przylaczem (jesli gaz) z papierami i faktura ponizej 20 tysi. Pozdrawiam MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 06.05.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Nio u mnie juz siedzi Junkers gazowy z wodną ,ewentualnie mozna by to sprobowac kiedys napedzic prądem ,raczej takiej alternatywy nie ma dla kabla "albo albo" nio chyba ze wiatraczek i male smigielko pradotworcze w ogrodku he he ,co nie zmienia faktu ze jesli chodzi o oszczednosci przy budowie i tanie grzanie na pewno kabelki to a good idea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 06.05.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Mamy sobie dom niech bedzie 120 m2 po podlogach. Znajdz mi prosze oferter na wykonanie kompletnego systemu grzewczego (material plus robocizna) na pelnej podlogowce z kotlem, przylaczem (jesli gaz) z papierami i faktura ponizej 20 tysi. MD nio tyle to mniej wiecej kosztuje przynajmniej w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.05.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Nio u mnie juz siedzi Junkers gazowy z wodną ,ewentualnie mozna by to sprobowac kiedys napedzic prądem ,raczej takiej alternatywy nie ma dla kabla "albo albo" nio chyba ze wiatraczek i male smigielko pradotworcze w ogrodku he he ,co nie zmienia faktu ze jesli chodzi o oszczednosci przy budowie i tanie grzanie na pewno kabelki to a good idea To ile Cie cale CO wynioslo? Co do alternatywy to jak juz Lobo trafnie stwierdzil, dla kablarza wszystko jest alternatywa bo kazdy inny system moze dac mu nizsza KWh (o ile ktos wierzy ze tylko prad mzoe drastycznie drozej a gaz,wegiel/groszek nie). Jak ktos ma cieply i szczelny dom, to przy srednio sprawnym reku wstawia klimatyzator i bez problemu ogarnie nim wiekszosc sezonu grzewczego. Za to jak ktos ma drogo zbudowal CO i mu "skoczyla" KWh, to mamy problem, bo izolacji dolozyc latwo sie nie da, ilosc KWh pozostaje bez zmian a kolejna inwestycja w CO niweczy wszelkie oplacalnosci inwestycji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.05.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 dobrze to tłumaczysz tylko zapominasz o jednym, że kablarze wsadzają kable w dosyć grubą wylewkę, co pośrednio niweluje tę zaletę w sensie czasowym (dajmy na to po 2h pędzenia wody w rurze a 2h działania kabli ilosć energii wpompowanej w wylewkę będzie zbliżona; w czasie dajmy na to 15 min kable będą bardziej efektywne) ta zaleta kabli ma sens ale w przypadku montażu ich w kleju (ewentualnie zastosowanie mat grzejnych) - wtedy efekt przy 1cm terakocie czuc juz po 15-20min. w przypadku dobrze ocieplonego domu mamy do dyspozycji 8h taniej taryfy w nocy, co w zupełności utrąca argument czasowy kabli (mam na myśli natychmiastowe oddawanie pełnej mocy w wylewkę) dlatego też gratulowałam koledze od 14cm wylewek; arturo ma jeszcze lepiej ale on ma dodatkową zmienną, którą może manipulować i jest to temp. wpływającej w rury wody Rany hipka dzięki. Przez Ciebie zmienię zdanie o kobietach i śrubokręcie Nie włączam się już w dyskusję bo to nie ma sensu. Na konkretne argumenty padają odpowiedzi jak w dowcipie o dyskusji Prezydenta USA i Rosji gdzie ten drugi jak mu brakowałi argumentów to powiedział: "Ale u Was murzynów biją" Hipka, Kszhu nie jest takim juz tylko teoretykiem, a niestety Bitter (jak trafnie zauwazyl Jasiek) moze i jest praktykiem, ale nie do konca jeszcze rozumie i wie co sie z jego CO dzieje. Problem w tej durnej dyskusji polega na tym, że bitter doskonale rozumie ale jeżeli komuś tłumaczysz budowę cepa a on mówi, że to trzeba podłączyć do prądu żeby działało i nazywa Cię nieukiem to trudno z takimi argumentami dyskutować. Bitter jako jedyny z tych mądrali potrafi się przyznać do błędów, niewiedzy i nie uważa się za guru od wszystkiego. Ale nie da sobie wmówić, że "kable są lepsze bo szybciej i równomierniej grzeją". W kaloryferach też Wam przeszkadza, że góra grzejnika jest cieplejsza niż zimniejsza i że ostatnie żeberko ma mniejszą temperaturę niż pierwsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Jacekss, ale co z tej kwoty 20-30k Ci nie pasuje? Mamy sobie dom niech bedzie 120 m2 po podlogach. Znajdz mi prosze oferter na wykonanie kompletnego systemu grzewczego (material plus robocizna) na pelnej podlogowce z kotlem, przylaczem (jesli gaz) z papierami i faktura ponizej 20 tysi. MD mnie OP wodne (podłogówka + piec i podłączenie bez cwu) dla 140 m2 kosztowało 11,5 kpln. aha i robił to hydraulik na FV. oferta była b.korzystna... trochę szukałem żeby taką dostać Edytowane 6 Maja 2013 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 @ kszhu - czytaj a nie przeglądaj postów - poza tym że masz krzywą to masz jeszcze odgórne ograniczenie temp (czujnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Kto ma ten ma, rurkarze twierdzą, że nie potrzebują nic w wylewce i tylko 1 czujnik temp. pomieszczeń na cały dom. No ew. coś dodatkowego na salono-kuchnie. przeczytaj jeszcze raz co napisałem, bo twoja odpowiedź jest z czapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 06.05.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ze wzgledu na koszty, przerzuciles sie na kominek? Jak widac po stopce, kol skarbi planuje cieplej budowac, bryla podobna do kurta, wiec czemu mialoby sie nie sprawdzic. dom będzie ciepły, prawie pasywny OZC ~22kWh/m2, więc o koszty grzania się nie obawiam, kWh dostarczone przez grzejniki czy podłogówkę zostają i tak w domu teraz mam grzejniki i bardzo odpowiada mi ich mala bezwladnosc, nigdy nie odczuwalem braku podlogowki stąd też jakoś nie czuję potrzeby eksperymentowania, tym bardziej, ze pol domu bede mial w wykladzinach podlogowych ciekaw jestem ile osob ma kospela i jak sie sprawdza z grzejnikami, czy na cos nalezy zwrocic uwagę? jeszcze w jakims tam minimalnym stopniu zastanawiam sie nad podlogowka, jesli bym sie zdecydowal to pewnie na kable, pytanie jak je zamontować w 5cm szlichcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.05.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 To napisz może jaki CZUJNIK bo na razie zachowujesz się jak panienka na wydaniu:D i vice versa.. sie domyśl, czujnik temp pokojowej, btw. zdecydowanie częściej stosowany niż czujnik w wylewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.05.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Krzywą grzania to sobie możesz zastosować jak masz takie zapotrzebowanie jak Wiki bo krzywa jest tylko głupim algorytmem nie uwzględniającym zysków słonecznych i bytowych. Jak masz małe zapotrzebowanie to krzywa nie wystarczy bo z reguły przegrzeje chałupę i będzie powodować tylko straty. Akurat to jest ich zaleta a jak ktoś nie potrzebuje to niech nie twierdzi, że tego nie ma:D I znów teoretyk się odezwał. U mnie jakoś się sprawdza. Zyski bytowe kolego od czego masz? Od pierdzenia po grochówce? Zyski bytowe i słoneczne mają znaczenie tylko w części południowej dla słonecznych i kuchennej dla bytowych. Chyba, że mówimy o domach pasywnych. W energooszczędnych bytowe w pozostałych pomieszczeniach są pomijalne poza sytuacją kiedy córka/syn zrobi prywatkę na 20 osób na 10m2 ale wtedy im nie przeszkadza raczej, że są przegrzani. A jak dla Ciebie zaletą kabli jest to, że grzeją równomiernie zatopione w betonie to idź do pierwszego lepszego domu z podłogówką wodną, która ma 9 obwodów na 100m2 chałupy i powiedz proszę gdzie zaczyna się pętla a gdzie kończy w układzie ślimakowym. Konia z rzędem jak zgadniesz. Tego się nie czuje, wyczuwa to może kamera ale zwykły szary człowiek powinien mieć to w d..ie bo tego po prostu nie czuć. @ kszhu - czytaj a nie przeglądaj postów - poza tym że masz krzywą to masz jeszcze odgórne ograniczenie temp (czujnik) Jacekss nie doczekasz się, bo kolega kshu nie nauczył się trudnej sztuki czytania ze zrozumieniem. Czyta wyrazy ale skłąda do kupy co mu się podoba a potem innym zarzuca, że piszą bzdury. A jak mu nie jest po myśli to napisze, że cos napisałeś czego tak naprawdę nie napisałeś. A jak mu to czarno na białym pokażesz to się wykręci sianem. [...] powiedz gdzie chcesz umieścić ten czujnik? W mroźną wigilię w salonie gdzie jest naście osób? Może w dziecinnym pokoju gdzie śpi młode? A może w kuchni gdzie się gotuje? Jeden nie wystarczy? To może kilka dla pomieszczeń o różnych temp.? No ale wtedy trzeba by i te kilka obwodów sterować a to już dodatkowe koszty. Dlatego krzywe grzewcze albo inaczej starego typu pogodówki nie mają wielkiego zastosowania we współczesnych domach. Jeden czujnik do całego pieca nie ma sensu. Tu akurat zgodzę się z kolegą teoretykiem. Ja pierwotnie miałem czujnik w korytarzu przylegajacym do salonu. Wystarczyło, że napaliłem w kominku i czujnik wyłączał cały dom. Jedynym rozsądnym zastosowaniem czujnika jest pomieszczenie z dużym przeszkleniem południowym, południowo/zachodnim i podłączenie go do zaworów na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts