Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214267-Instalatorzy-pomp-ciep%C5%82a-podzi%C4%99kowania&p=5959967&viewfull=1#post5959967

Pamietna odpowiedz Arturo na pytanie kto ci co robil " nie moge powiedziec", no i ta jego cena - cud miod malina, wczesniej wychwalanie wszem , jakie to PCI jest wspaniale i ze byl pierwszym klintem mikiego z super duper promocja, a jak sie zaczal szum kolo tego to nagle nabral wody w usta.

Arturo opisz jaki miales uklad z mikim? Opisz ile na instalacjach zarobiles? A moze robiles to probona?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tutaj jest smieszniej, niz na joemonsterze i zwyczajnie się uzależniłam... ale walczę z tym :)

...i troche was lubię... a gimbus jest moim oczkiem w głowie niczym ta dioda w liczniku energii elekrtycznej.

p.s. rada dla Ciebie: rozejrzyj sie za drewnem na przyszły sezon, teraz jest stosunkowo tanie

Nie martw sie, to co mam jeszcze na dwa lata starczy

Ci najlepsi akurat się dzielą

no nie pochlebiaj sobie :)

Obawiam się, że może to być nie odwzajemnione na dłuższą metę:D Szukasz sobie co rusz nowych adoratorów, był Arturo ale nie jest taki głupi więc stoi obok wybierająć co lepsze kąski, teraz jest "bitterek", który chwilowo się zakręcił ale ma łeb ana karku i sobie bez takiej przyjaciółki świetnie poradzi.

gimbus i do tego zazdrośnik :)

Podaję dokładnie ile wydałem na wodna podłogówkę i Kospel'a. Dzięki temu będziecie mieli dokładne dane, poparte fakturami, ile taka instalacja kosztuje:

Kospel EKCO.MNz 15 kW = 2799.00zł

RURA KAN BLUE PE-RT 16x2.0 DO PODŁOGÓWKI PEX 600m = 1380zł

SPINKA KLIPS KLIPSY PODŁOGÓWKI 14-18 DŁUGI 100szt 10zł x7 = 70zł

FOLIA ALUMINIOWA ZNACZNIKOWA IZOROL ROLKA 50m2 132 x3 = 396zł

TERMOSTAT PRZYLGOWY FERRO 10-90 STOPNI C = 43,90zł

SZAFKA NATYNKOWA ROZDZIELACZY SWNE-13 ROZDZIELACZA = 205,50zł

FILTR OSADNIKOWY SKOŚNY DO WODY 1'' = 29,60zł

AUTOMATYCZNY ZAWÓR NAPEŁNIANIA INSTALACJI MANOMETR = 153,30zł

RURA OSŁONOWA 18/22 KARBOWANA PESZEL CZERWONY 50m = 22,10zł

RURA OSŁONOWA 18/22 KARBOWANA PESZEL NIEBIESKI 50m = 22,10zł

NACZYNIE WZBIORCZE PRZEPONOWE CO 5 L FERRO 8 BAR = 68zł

TAŚMA MOCUJĄCA NACZYNIA NACZYNIE WISZĄCE 8 - 25 L = 25zł

ŚRUBUNEK DO RUR ALU/PEX 16x2,0 x GWINT 3/4 KAN 8,50 x 24 = 204zł

ROZDZIELACZ 75A KAN 12-OB. PRZEPŁYWOMIERZ SIŁOWNIK = 1254,90zł

ZAWÓR ZWROTNY 1'' = 16,60zł

ZAWÓR SET PROSTY G1''xG1'' DO ROZDZIELACZA = 71,50zł

ZAWÓR SPUSTOWO - ODPOWIETRZAJĄCY DO ROZDZIELACZY 24,90 x 2 = 49,80zł

--------------------------------------------------

6`811,30zł

Do tego dojdzie pompka (max 600zł) i pewnie jakieś pierdołki, więc całkowity koszt instalacji CO wyniesie max 8000zł.

Dom parterowy, 112m2 - projekt Z91.

I to jest KONKRET! Teraz kilka wycen kablarzy z podobnym metrażem i po temacie. Ja się nie liczę, bo jestem "teoretyk" z moimi kabelkami które były tańsze niż Twój sam piecyk.

kable 14kW 6000pln brutto;

9 termostatów x 120pln = 1080pln

listwy systemowe do kabli: 240pln

łącznie: 7320,-

gimbus, ile ta twoja hybryda kablowa w scianie kosztuje? melduj się szybciutko a nie zasłaniaj się tutaj innymi

Edytowane przez Hippek

Czy ktoś z Was może zna się na przydomowych oczyszczalniach ścieków POŚ. Wiem, że jest osobny dział, nawet założyłem tam kilka tematów, ale zero reakcji.

Chodzi mi o to, jak dobrać odpowiedni zbiornik, czyli o jakiej pojemności? Średnio dziennie 500 - 600 litrów ścieków, jak na razie odprowadzamy do zwykłego szamba. Firmy oferujące POŚ z dofinansowaniem od gminy oferują zbiorniki o dziennej przeróbce do maks 660 litrów na dobę. Wychodzi prawie na styk. Ale wiadomo są czasami dni, jak święta plus goście i wtedy tych ścieków jest więcej. Czy zbiornik dobiera się na miarę, czy z jakimś zapasem? Dodam też, że w planach jest powiększenie rodziny. Mam jeszcze miesiąc na decyzję. Pomożecie?

i pewnie jakieś pierdołki, więc całkowity koszt instalacji CO wyniesie max 8000zł.

widzę że teoria obcykana ...:cool:

przy podliczaniu najciekawiej wychodzą te "pierdołki" ...:yes:

jak już zrealizujesz namacalnie swoją instalację to jeszcze raz rozpisz wszystkie elementy łącznie z paliwem do auta jak trzeba było skoczyć po jakaś "pierdołkę" bo nie przewidziana w kosztorysie a robota stoi ...;)

Oczywiście zużycie będzie identyczne wbrew temu co twierdzi Jasiek, który winą za większe zużycie obarcza brak dobrego sterowania.

a jest inaczej ...?

to po co tobie w ogóle jakikolwiek sterownik, przecież to jedna chwała ...:D

A ja sądzę po prostu że dwa domy grzane do temperatury 23 stopnie jeden grzany kablami, drugi wodną posłogówką zużyją dokładnie tyle samo energii bo tak mnie uczyli już w podstawówce. Czy będziesz to cykał po trochum czy walniesz w pół godziny mega piecem to dalej będzie to samo.

tylko w sytuacji kiedy bedziemy mieli stałe warunki pogodowe typu ...

od dzisiaj przez następne 200 dni 0* przez 24 godz. na dobę...

niestety tak nie jest...

Jedyną różnicą może być przegrzanie pomieszczeń i niepotrzebne grzanie

to w końcu jak z tym sterowaniem...???

potrzeba czy nie ...???