Lobo_M 06.05.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214267-Instalatorzy-pomp-ciep%C5%82a-podzi%C4%99kowania&p=5959967&viewfull=1#post5959967Pamietna odpowiedz Arturo na pytanie kto ci co robil " nie moge powiedziec", no i ta jego cena - cud miod malina, wczesniej wychwalanie wszem , jakie to PCI jest wspaniale i ze byl pierwszym klintem mikiego z super duper promocja, a jak sie zaczal szum kolo tego to nagle nabral wody w usta.Arturo opisz jaki miales uklad z mikim? Opisz ile na instalacjach zarobiles? A moze robiles to probona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.05.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 tutaj jest smieszniej, niz na joemonsterze i zwyczajnie się uzależniłam... ale walczę z tym ...i troche was lubię... a gimbus jest moim oczkiem w głowie niczym ta dioda w liczniku energii elekrtycznej. p.s. rada dla Ciebie: rozejrzyj sie za drewnem na przyszły sezon, teraz jest stosunkowo tanie Nie martw sie, to co mam jeszcze na dwa lata starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.05.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 moim czysto subiektywnym zdaniem masz sprawdzalność jak prognoza pogody na tvn'ie. No to całkiem niezłą bo oni chyba mają ponad 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 No to całkiem niezłą bo oni chyba mają ponad 90%. tak, ale tylko ich zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Zauważ, że jak tu nie ma tej co sama nie wie jak się nazwać a którą prywatnie zwą Pierrą Dolniętą, jest o wiele bardziej merytorycznie. Gimbusie! to nie nasza sprawa, jak się do żony zwracasz i nie musisz nas o tym informować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ci najlepsi akurat się dzielą no nie pochlebiaj sobie Obawiam się, że może to być nie odwzajemnione na dłuższą metę Szukasz sobie co rusz nowych adoratorów, był Arturo ale nie jest taki głupi więc stoi obok wybierająć co lepsze kąski, teraz jest "bitterek", który chwilowo się zakręcił ale ma łeb ana karku i sobie bez takiej przyjaciółki świetnie poradzi. gimbus i do tego zazdrośnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 O to jednak koleżanka coś wie o tym jak ją inni forumowicze zwą No ładnie, ładnie Pierra ps. zapomniałaś już jak pisałaś, że żony nie mam? co jest prawdą bo wiesz to ode mnie więc się ogarnij bo się coraz bardziej gubisz:D na priv pisałeś co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comin 07.05.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 A mozecie naświetlić o co kaman bo nie chce mi się czytać całego wątku, zresztą brak czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 07.05.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Podaję dokładnie ile wydałem na wodna podłogówkę i Kospel'a. Dzięki temu będziecie mieli dokładne dane, poparte fakturami, ile taka instalacja kosztuje: Kospel EKCO.MNz 15 kW = 2799.00złRURA KAN BLUE PE-RT 16x2.0 DO PODŁOGÓWKI PEX 600m = 1380złSPINKA KLIPS KLIPSY PODŁOGÓWKI 14-18 DŁUGI 100szt 10zł x7 = 70złFOLIA ALUMINIOWA ZNACZNIKOWA IZOROL ROLKA 50m2 132 x3 = 396złTERMOSTAT PRZYLGOWY FERRO 10-90 STOPNI C = 43,90złSZAFKA NATYNKOWA ROZDZIELACZY SWNE-13 ROZDZIELACZA = 205,50złFILTR OSADNIKOWY SKOŚNY DO WODY 1'' = 29,60złAUTOMATYCZNY ZAWÓR NAPEŁNIANIA INSTALACJI MANOMETR = 153,30złRURA OSŁONOWA 18/22 KARBOWANA PESZEL CZERWONY 50m = 22,10złRURA OSŁONOWA 18/22 KARBOWANA PESZEL NIEBIESKI 50m = 22,10złNACZYNIE WZBIORCZE PRZEPONOWE CO 5 L FERRO 8 BAR = 68złTAŚMA MOCUJĄCA NACZYNIA NACZYNIE WISZĄCE 8 - 25 L = 25złŚRUBUNEK DO RUR ALU/PEX 16x2,0 x GWINT 3/4 KAN 8,50 x 24 = 204złROZDZIELACZ 75A KAN 12-OB. PRZEPŁYWOMIERZ SIŁOWNIK = 1254,90złZAWÓR ZWROTNY 1'' = 16,60złZAWÓR SET PROSTY G1''xG1'' DO ROZDZIELACZA = 71,50złZAWÓR SPUSTOWO - ODPOWIETRZAJĄCY DO ROZDZIELACZY 24,90 x 2 = 49,80zł -------------------------------------------------- 6`811,30zł Do tego dojdzie pompka (max 600zł) i pewnie jakieś pierdołki, więc całkowity koszt instalacji CO wyniesie max 8000zł. Dom parterowy, 112m2 - projekt Z91. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 A mozecie naświetlić o co kaman bo nie chce mi się czytać całego wątku, zresztą brak czasu... jednym zdaniem: przed budową koniecznie zdobądź różę wiatrów a przy wyborze ogrzewania optymalnie będzie włozyć w rurę kabel grzejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Malcolm, 8000 brutto za materialy, bez robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 07.05.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Malcolm, 8000 brutto za materialy, bez robocizny? Tak, za same materiały brutto. Oczywiście mógłbym w paru miejscach "zaoszczędzić" ale wybrałem sprawdzone firmy Robocizna wyjdzie tanio, ponieważ zrobię to ze szwagrem. Edytowane 7 Maja 2013 przez Malcolm ceny brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) I to jest KONKRET! Teraz kilka wycen kablarzy z podobnym metrażem i po temacie. Ja się nie liczę, bo jestem "teoretyk" z moimi kabelkami które były tańsze niż Twój sam piecyk. kable 14kW 6000pln brutto; 9 termostatów x 120pln = 1080pln listwy systemowe do kabli: 240pln łącznie: 7320,- gimbus, ile ta twoja hybryda kablowa w scianie kosztuje? melduj się szybciutko a nie zasłaniaj się tutaj innymi Edytowane 7 Maja 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 I to jest KONKRET! Teraz kilka wycen kablarzy z podobnym metrażem i po temacie. Ja się nie liczę, bo jestem "teoretyk" z moimi kabelkami które były tańsze niż Twój sam piecyk. ty się nie liczysz, bo kupiłeś końcówki ze szpuli a na to była inna cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.05.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 A co się będzie działo gdy prąd zdrożeje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.05.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 ........ Moja alternatywa na drogi prad to PV W cenie........ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.05.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Czy ktoś z Was może zna się na przydomowych oczyszczalniach ścieków POŚ. Wiem, że jest osobny dział, nawet założyłem tam kilka tematów, ale zero reakcji.Chodzi mi o to, jak dobrać odpowiedni zbiornik, czyli o jakiej pojemności? Średnio dziennie 500 - 600 litrów ścieków, jak na razie odprowadzamy do zwykłego szamba. Firmy oferujące POŚ z dofinansowaniem od gminy oferują zbiorniki o dziennej przeróbce do maks 660 litrów na dobę. Wychodzi prawie na styk. Ale wiadomo są czasami dni, jak święta plus goście i wtedy tych ścieków jest więcej. Czy zbiornik dobiera się na miarę, czy z jakimś zapasem? Dodam też, że w planach jest powiększenie rodziny. Mam jeszcze miesiąc na decyzję. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 i pewnie jakieś pierdołki, więc całkowity koszt instalacji CO wyniesie max 8000zł. widzę że teoria obcykana ... przy podliczaniu najciekawiej wychodzą te "pierdołki" ... jak już zrealizujesz namacalnie swoją instalację to jeszcze raz rozpisz wszystkie elementy łącznie z paliwem do auta jak trzeba było skoczyć po jakaś "pierdołkę" bo nie przewidziana w kosztorysie a robota stoi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Może jeszcze przeczytam że sam proces rozkłądania kabla i rurki się czymś różni? a układałeś ...? tym się różnimy że ja robię wszelakie instalacje i wiem czym się różnią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Oczywiście zużycie będzie identyczne wbrew temu co twierdzi Jasiek, który winą za większe zużycie obarcza brak dobrego sterowania. a jest inaczej ...? to po co tobie w ogóle jakikolwiek sterownik, przecież to jedna chwała ... A ja sądzę po prostu że dwa domy grzane do temperatury 23 stopnie jeden grzany kablami, drugi wodną posłogówką zużyją dokładnie tyle samo energii bo tak mnie uczyli już w podstawówce. Czy będziesz to cykał po trochum czy walniesz w pół godziny mega piecem to dalej będzie to samo. tylko w sytuacji kiedy bedziemy mieli stałe warunki pogodowe typu ... od dzisiaj przez następne 200 dni 0* przez 24 godz. na dobę... niestety tak nie jest... Jedyną różnicą może być przegrzanie pomieszczeń i niepotrzebne grzanie to w końcu jak z tym sterowaniem...??? potrzeba czy nie ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts