miloszenko 07.05.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Tak, za same materiały brutto. Oczywiście mógłbym w paru miejscach "zaoszczędzić" ale wybrałem sprawdzone firmy Robocizna wyjdzie tanio, ponieważ zrobię to ze szwagrem. Tzn zaplacisz szwagrowi? A jak gdzies bedzie cieklo to szwagier przyjedzie i naprawi? U mnie materialy nie wyniosly nawet polowy kwoty na CO, ale moj hydraulik jest drogi:( Za to jest dobry, mam na wszyskto umowe i jak trzeba to przyjezdza on lub jego pracownik. Chodzi mi glownie o to, ze hydraulika to wg mnie najwazniejsza instalacja w domu, dlatego dobrze miec sie kim wspomoc jak sie cos zlego z nia dzieje. Z drugiej strony ciezko bedzie Ci znalesc hydraulika, co przyjedzie na gotowe rurki z rozdzielaczami, podepnie kociol i da gwarancje na wszystko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Poczytaj "farmazony zawadzające o politykę międzynarodową": http://inzynierpv.pl/12/19/hiszpania-nalozy-7-podatkow-na-wytworcow-energii-z-fotowoltaiki/ http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/2775/wlochy-duze-ciecia-doplat-dla-fotowoltaiki http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/426769,ekologiczni-kierowcy-ukarani-nowym-podatkiem.html http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/1066/znaczace-ciecia-doplat-do-fotowoltaiki-w-niemczech Rostowski albo następca ogłosi - wtedy pogadamy; na razie łykasz wszystko jak młody pelikan - typowy leming Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 07.05.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 a układałeś ...? tym się różnimy że ja robię wszelakie instalacje i wiem czym się różnią ... Na instalacje elektryczne tez masz uprawnienia czy kladziesz na dziko a podlaczenie zostawiasz elektrykowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 07.05.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Tzn zaplacisz szwagrowi? A jak gdzies bedzie cieklo to szwagier przyjedzie i naprawi? U mnie materialy nie wyniosly nawet polowy kwoty na CO, ale moj hydraulik jest drogi:( Za to jest dobry, mam na wszyskto umowe i jak trzeba to przyjezdza on lub jego pracownik. Chodzi mi glownie o to, ze hydraulika to wg mnie najwazniejsza instalacja w domu, dlatego dobrze miec sie kim wspomoc jak sie cos zlego z nia dzieje. Z drugiej strony ciezko bedzie Ci znalesc hydraulika, co przyjedzie na gotowe rurki z rozdzielaczami, podepnie kociol i da gwarancje na wszystko. Pozdrawiam A kabelki kazdy polozy sam I producent daje na to gwarancje. Elektyk wezmie drobne pieniazki za podlaczenie I caly temat skonczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Na instalacje elektryczne tez masz uprawnienia czy kladziesz na dziko a podlaczenie zostawiasz elektrykowi? a gdzie napisałem że robię instalacje elektryczne ...??? no chyba że masz na myśli kabel w podłodze czy matę w kleju pod płytkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Dzwine że koło miesiaca luty/marzec nagle zmienił ton wypowiedzi (juz nie taki fanatyk PCI, teraz tylko fanatyk OP wodne), czyżby życie trochę naprostowało... Zawsze i wszędzie będę zwolennikiem wodnej podłogówki,do której będzie można podpiąć prąd,gaz,pompę ciepła,wymarzone przez niektórych pv. itp. Ty i inni kablarze jesteście uzależnieni tylko i wyłącznie od prądu do ogrzewania i cwu inni,bardziej przewidujący inwestorzy wybiorą wodną podłogówkę,chociażby z uwagi na podpięcie któregokolwiek medium,które wyżej wymieniłem,jeśli będą mieli kaprys,lub jeśli któreś z medium będą konkurencyje cenowo. Także nie decyduj za innych. Edytowane 7 Maja 2013 przez Arturo72 dopisek o pv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.05.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Martw sie żeby podatku nie wprowadzili że wychładzacie ziemie pompami - tez bym sie nie zdziwił jakby w tym kraju wprowadzili kolejny super podatek Ja mam powietrzną a nie gruntową Dla mnie wprowadzą ulgę na pompę z uwagi tego,że w dobie ocieplenia klimatu ja powietrze zewnętrzne pompą będę ochładzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 07.05.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 No widać zrozumiał jak kshu. Przeczytał dwa zdania i wyrobił sobie opinie. Napiszę więc WIELKIMI LITERAMI. KABLE SĄ RÓWNIE DOBRE CO RURKI, KOSZT INSTALACJI KABLAMI I RURKAMI JEST ZBLIŻONY, TYLKO RURKI DAJĄ PROSTĄ ALTERNATYWĘ ZMIANY ŹRÓDŁA OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO (NIE MYLIĆ Z ROZPALANIEM OGNISKA W SALONIE I DMUCHANIEM SOBIE W CZAPKĘ KLIMATYZATOREM BO TO NIE GRZEJE PODŁOGI) Dlatego też KABLE OPŁACA SIĘ PAKOWAĆ DO BARDZO ENERGOOSZCZĘDNYCH DOMÓW BO ZMIANA ŻRÓDŁA OGRZEWANIA DAJE MAŁE OSZCZEDNOŚCI. Przy CO+CWU w kwocie rocznej powyżej 4 tys warto rozważyć rurki zamiast kabli bo NIE KOSZTUJĄ WIĘCEJ, MOŻNA NIMI STEROWAĆ KAŻDE POMIESZCZENIE JAK KTOŚ CHCE, NIE PSUJĄ SIĘ BARDZIEJ NIŻ KABLE I ICH STEROWNIKI. Powyższe jest tezą, którą staram się obronić. A słyszę już nie pierwszy raz, żę uważam że kable to szajs, kablarze idioci, rurki tańsze i każdy musi mieć rurki. Coś pominąłem co mi jeszcze włożyliście jako moje wypowiedzi? Nie do końca się z tym zgadzam. Dlatego że kable położę sobie sam a rurek bym nie położył i w moim przypadku lekko licząc wydał bym na takie ogrzewanie jak masz Ty około 12-13 tyś. Moje będzie mnie kosztować około 5 tyś. Na tą chwilę wydałem niecałe 4,5 tyś (kable plus sterowniki). Dla osoby co sobie sama położy rurki i zrobi to dobrze to pewnie masz rację że kosztowo było by podobnie, choć wątpię abyś się zmieścił w 5 tyś. Ja świadomie wybrałem kable, bo poza tym że jest to tanie, nieawaryjne rozwiązanie, to do tego bardzo wygodne, niestresujące i tak banalnie proste że nawet moja córka 8 letnia dałaby sobie radę w ustawieniu temperatury odpowiedniej dla jej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Nie do końca się z tym zgadzam. Dlatego że kable położę sobie sam a rurek bym nie położył i w moim przypadku lekko licząc wydał bym na takie ogrzewanie jak masz Ty około 12-13 tyś. Moje będzie mnie kosztować około 5 tyś. Na tą chwilę wydałem niecałe 4,5 tyś (kable plus sterowniki). Dla osoby co sobie sama położy rurki i zrobi to dobrze to pewnie masz rację że kosztowo było by podobnie, choć wątpię abyś się zmieścił w 5 tyś. Ja świadomie wybrałem kable, bo poza tym że jest to tanie, nieawaryjne rozwiązanie, to do tego bardzo wygodne, niestresujące i tak banalnie proste że nawet moja córka 8 letnia dałaby sobie radę w ustawieniu temperatury odpowiedniej dla jej potrzeby. zapominasz o kosztach eksploatacji a konkretnie COP i bynajmniej nie na dzis, tylko w przyszlosci. Kable zawsze beda slepa uliczka. p.s. zeby nie bylo, wybralam kable, ale dzis wzielabym rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 07.05.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 T ozapytaj go ile w tym jest robocizny a ile za materiał. Cikawi mnie jak wszyscy się palicie do samodzielnego ułożenia kabli a nie potraficie podpiąć kilku rurek do rozdzielacza. Może jeszcze przeczytam że sam proces rozkłądania kabla i rurki się czymś różni? Bo tak z tego co wiem to jest. Długość rurki chyba nie jest dowolna? Są jakieś zasady układania rurek nie można ich sobie w dowolny sposób ułożyć. Na koniec wypadałoby przeprowadzić próbę szczelności, a do tego potrzebne jest jakieś urządzenie. Cena dotyczy rurek i robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 07.05.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 zapominasz o kosztach eksploatacji a konkretnie COP i bynajmniej nie na dzis, tylko w przyszlosci. Kable zawsze beda slepa uliczka. p.s. zeby nie bylo, wybralam kable, ale dzis wzielabym rury. Dlaczego mierzysz mnie swoją miarą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.05.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 jasiu, komu zakladales maty i jak one sprawdzaja sie w praktyce? duzo szybsze od kabla w wylewce akumulacyjnej? nikomu z FM... ( chyba ... ) szybsze znaczy ...? może ciut szybciej czuć pod nogami po włączeniu ale czas grzania bez zmian, tutaj to moc decyduje a nie gdzie wsadzone ... nie da się zrobić ciepłych płytek bez rozgrzania wylewki i zagrzania pomieszczenia do wymaganej temperatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 nikomu z FM... ( chyba ... ) szybsze znaczy ...? może ciut szybciej czuć pod nogami po włączeniu ale czas grzania bez zmian, tutaj to moc decyduje a nie gdzie wsadzone ... nie da się zrobić ciepłych płytek bez rozgrzania wylewki i zagrzania pomieszczenia do wymaganej temperatury ... myslalam, ze te maty to taki bonus w postaci cieplej podlogi przy innych rodzajach ogrzewania domu a nie jako glowne ogrzewanie kumam, dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 zapominasz o kosztach eksploatacji a konkretnie COP i bynajmniej nie na dzis, tylko w przyszlosci. Kable zawsze beda slepa uliczka. p.s. zeby nie bylo, wybralam kable, ale dzis wzielabym rury. Ze wzgledu na te 9000kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 07.05.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 zapominasz o kosztach eksploatacji a konkretnie COP i bynajmniej nie na dzis, tylko w przyszlosci. Kable zawsze beda slepa uliczka. p.s. zeby nie bylo, wybralam kable, ale dzis wzielabym rury. A jakie to koszty we wspolczesnym domu? Kazde drozsze urzadzenie grzewcze jest wiele drozsze od izolacji. Drogie urzadenie do ogromnej starej willi a nie nowoczesnego domu. W ue nie mozna juz budowac po staremu ale zawsze mozna bylejak. Inwestor wybiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.05.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ze wzgledu na te 9000kWh? niezupełnie, bo to tylko 36oo złociszy rocznie, ale jakoś cieszy mnie efektywność, dlatego np. lubię diesle pomimo paru ich wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.05.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) od kilkunastu dnii tylko tu czytałemwłasciwie to co bitter tu piszę to jest to co myslęz marcinem tez się zgadzam .artura wpisy też uważnie czytam jasiu -to facet którego warto też poczytać[choć pamiętam że on w wolnych chwilach coś tam zarabia na swych wynalazkach] kable są ok ale przy ludziach typu rostowski to wolę mieć wodneu mnie 123m2 rozstaw 10 cm wawin z kotłownią nie więcej niż 7 - 7,5 tyś zł generalnie warto czytać ten wątek ponieważ są tu tylko osoby z dużą wiedzą i pasją warto tu było korzystać z waszej wiedzy Edytowane 8 Maja 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.05.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 od kilkunastu dnii tylko tu czytałem własciwie to co bitter tu piszę to jest to co myslę z marcinem tez się zgadzam . artura wpisy też uważnie czytam jasiu -to facet którego warto też poczytać[choć pamiętam że on w wolnych chwilach coś tam zarabia na swych wynalazkach] kable są ok ale przy ludziach typu rostowski to wolę mieć wodne u mnie 123m2 rozstaw 10 cm wawin z kotłownią nie więcej niż 7 - 7,5 tyś zł generalnie warto czytać ten wątek ponieważ są tu tylko osoby z dużą wiedzą i pasją warto tu było korzystać z waszej wiedzy W czasie kiedy montowalem ogrzewanie, jesli znalazlbym firme co mi to zrobi za tyle na m2 co u Ciebie, tez bym tak zrobil, ale nie znalazlem. Moze nie mialem szczescia, moze za malo szukalem. Wtedy bym tak zrobil, bo jakby nie bylo balem sie jak to wyjdzie z kosztami eksploatacji. Ale teraz po trzech latach przy ponownej opcji budowania dalbym znowu kable, ale mniej 8kWi inne sterowniki, te są ok, ale za mało opcji mają, a ja lubie gadżety. To co zamontuje zalezy tez od charakteru, ja z reguly ide "pod prad", nie lubie diesli. Najwazniejsze zeby uzytkownik diesla i benzyny kupowal go z glowa, a potem niech juz tylko cieszy sie z jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.05.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Jakie masz, jakie chciałbyś? Mam devireg 550, ogolnie sa ok, histereza 0,2 co uwazam jest dobre bo wraz z czujnikiem w wylewce trzyma w ryzach akumulacje. Jak narazie sa niezawodne. Tyle ze brakuje mi wskazania temp rzeczywistej w pomieszczeniu i podswieylenia wyswieylacza, poza tym moglby miec wskazanie zuzycia jak to maja nowe devi touch, teraz chcialbym miec sterowniki dotykowe, moze jak w devi link z centralnym wyswietlaczem dotykowym z ktorego sterowac mozna kazdym z osobna. No ale jesli ktos szuka dobrego sterownika bez bajerow to jak najbardziej polecam 550. Ps. Jeden moge sprzedac to wtedy kupie sobie na probe jakis inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 09.05.2013 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 No to może ja wreszcie coś bliżej tematu bo ogrzewanie wody w CWU to chyba też o ogrzewaniu? Mam podgrzewacz przepływowy 9kW w kuchni i bydlę mimo iż cały czas puszczam wodę z tym samym przepływem czasem wypuszcza gorącą aż parzy a innego dnia znów leci letnia. Przecież woda zasilająca nie zmienia temperatury z dnia na dzień, żeby podgrzewacz nie dawał rady. Poza tym bydlak ma 9kW cholerka ... Dioda mu świeci więc działa ... miał ktoś taki przypadek? Mam podgrzewacz Wijas czy jakoś tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts