Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

faktyry wykładam na stol ale na warunkach, jak poprzednio: wyznaczam trzech użytkowników, którzy kładą je pierwsi - w zasadzie dwóch, bo jeden to Ty :)

Taką propozycję składał kiedyś żytko, a nie Hipka... Posiadanie dwóch kont na FM jest niezgodne z regulaminem - skoro Mod się ujawnił, to może się wypowie w tej sprawie?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie zasunęłam wczoraj, dzis juz tak; podejrzewam, że skończy się na zewnętrznych, bo okna dachowe od pd-zach to zły pomysł;

no ale skoro fachowcy od energooszczednosci tak radzili, to tak postawiłam; nawet z różą wiatrów się zgodziło, bo stoi ślepą scianą na pn-wsch :)

natomiast szczęsliwie nie odprowadziłam deszczówki do drenażu :) a to ponoć jest zalecane, bo ciepła zazwyczaj deszczówka podgrzewa grunt pod płytą fundamentową, chociaż z drugiej strony powoduje to, że niektórym płyta za bardzo się rozszerza i później dom traci szczelność.

no właśnie - jak szpary? mrówki nie wchodzą? goście już nie pytają, co to za spękania a la Kaplica Sykstyńska w salonie?

no i czy HenoKowi nie podniesli składki w Izbie? bo po wypadku OC zazwyczaj wzrasta :)

Lez to puste. Nie bylaby soba zeby nie przypirprzyc komus bez sensu!

Taką propozycję składał kiedyś żytko, a nie Hipka... Posiadanie dwóch kont na FM jest niezgodne z regulaminem - skoro Mod się ujawnił, to może się wypowie w tej sprawie?

żytko to mój mąż, ale widzę, że nabrałeś się na avatar :) wiedziałam, że chwycisz:) ale dzięki temu wątkowi zaiskrzyło i... cuda się zdarzają :)

to i ja zapytam Mod-a, co się dzieje z moim przyjacielem krzhu? :)

Edytowane przez Hippek

jeśli masz 7.5kW, to w kuchni lejesz grubym strumieniem, co stoi w sprzeczności z tym, co napisałaś o oszczędzaniu :)

chyba, że herbatę zalewasz bezpośrednio z kranu, to zmienia postać rzeczy:P

Ja mam 9kW i nie mogę nawet zmyć tłuszczu z patelni. Chyba oddam tem badziew na gwarancji. A podłączone do dwóch faz ...

natomiast szczęsliwie nie odprowadziłam deszczówki do drenażu :) a to ponoć jest zalecane, bo ciepła zazwyczaj deszczówka podgrzewa grunt pod płytą fundamentową, chociaż z drugiej strony powoduje to, że niektórym płyta za bardzo się rozszerza i później dom traci szczelność.

Uwielbiam tę ironię ;-). Chciałbym jeszcze być pewien, że to nie facet bo jednak gdzieś pod czaszką mam wrysowany obraz tej istoty, pałam sympatią i gdyby się okazało to ...

Uwielbiam tę ironię ;-). Chciałbym jeszcze być pewien, że to nie facet bo jednak gdzieś pod czaszką mam wrysowany obraz tej istoty, pałam sympatią i gdyby się okazało to ...

masz swój rozum, więc kombinuj, komu uwierzyc :) jak poczytasz ze zrozumieniem, to odpowiedz jest oczywista :)

Ja tam kupuje pompe do cwu i myslcie co chcecie hehe ;)

też tak myślałem i planowałem pompę do cwu ale nie ma sensu wywalać kasę na taki sprzęt

pójdę w bojler taki 120 - 150 L max

sprawdz jakie masz zużycie wody ja przy 5 osobach (2+3 małych szkrabów) za ostatni tydzień wyszło mi 1,699 m3zużytej wody + 2,2 m3 gazu do podgrzania Poobserwuję jeszcze przez 2-3 mce to już będę wiedział na bank co kupić do grzania wody

A co dokladnie masz do cwu? Co mi polecicie? Nas poki co jest dwojka ale sprawa bedzie rozwojowa ;) myslalem o pompie galmeta z 200l zasobnikiem

Ja mam bojler galmet 120L z elektronicznym sterowaniem, wiec ustawiasz godziny pracy co do minuty i co do stopnia, jak dla NAS to wystarcza, dla innych to kwestia indywidualna.

Myślę ze niepotrzebnie wydasz kasę na pompę to raz, później będziesz niepotrzebnie wydawał kasę na podgrzewanie wody aż 200 L to dwa

poobserwuj ile zużywasz wody np przez miesiąc lub dwa (ja obecnie tak teraz robię a że mam własne ogrzewanie gazowe to też szybko się dowiem ile na podgrzanie idzie gazu/ energii )

Posprzątałem pięć stron, na więcej póki co nie mam siły. Być może sprzątałem subiektywnie i nie zawsze słusznie, ale wybaczcie, ja mam też swoje zajęcia, średnią przyjemnością jest dla mnie wgryzanie się w dziesiątki postów wzajemnych dogryzań i czystego trollingu. J.

Wielkie dzieki :)

od 2 stron w końcu można poczytać sensowną wymianę zdań, myślę, że najlepiej się nie wgryzać tylko przenieść całą wymianę zdań z ostatnich 30 stron pod jakimś innym tytułem wątku i jak ktoś będzie chciał tam sie udzielać, to niech robi to tam szczególnie wymiana między arturo72 i hipką, którzy spokojnie mogliby sobie na priv pisać.

Kiedyś był to jeden z najciekawszych wątków na forum od kiedy próbowano zmienić ten wątek na towarzyski zaczęły sie problemy. Potem wrócono do dawnej nazwy ale moderator nie reagował a wypadałoby aby znów było rzeczowo.

no skoro musisz wylewać dużo CWU to w twoim przypadku taniocha ...:yes:

mi zwracała by się ponad 10 lat i to pod warunkiem że grzała by za darmo przez cały rok na okrągło ...:cool:

no ale ja się nie liczę bo mam "wynalazki"...:p

U mnie bez "wynalazkow" i zalozeniu ze srednia dobowa bedzie 6kWh ( tak wynika z obserwacji, ale wszystko pokaze licznik), przy zalozeniu 0,4zl/kWh, COP calorocznym 2 zalozeniu ze za pompe zaplacilbym 4000 wiecej niz za bojler ( pomijam montaz, choc przy bojlerze bedzie tanszy) to po 9-10 latach wyszedlbym na zero ( jesli nie byloby ksztow serwisow i awarii PCi) wiec w moim przypadku to głupota.

A ja cały czas rozważam 2 wynalazki bo wody się u mnie leje:

1. Bojler pionowy z wężownicą spiralną BIAWAR MEGA 150l ~1.400zł,

Galmet Kolektor słoneczny płaski KSG 20Premium (2 szt.) ~2.600zł (grawitacyjnie, w tej cenie już glikol, rurki, zaworki itp.),

2. PC DeDietrich Kaliko TWH 200E ~6.500zł,

COP opcji 2 znany i wysoki bo działa od -5stC a to jej zapewnię cały rok, COP opcji 1 trudny do ustalenia; opcja 2 estetyczna (na strychu), latem może dodatkowo zimna trochę zapewnić ale droższa o ponad 60%; samemu kolektorów mi się nie chce robić bo nie wychodzą zbyt piękne a szpecić ściany

szkoda.

3.http://allegro.pl/bojler-enbra-ble-115-opalany-drewnem-nowosc-i3179991437.html