Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj Liwko, masz rację, że przez parę nieciekawych osób nie ma kompletnie co tu czytać a pisane uchodzi za wstyd.

Dlatego też do czasu poprawy poziomu również się stąd wynoszę - na tym forum jest wiele ciekawych tematów z normalnymi ludźmi.

czyli jednak cos sprzedajemy a tutaj nie idzie:-)

Teraz piszę to co Tata prosił żeby napisać:

Odwyk od forum jest za zwrócenie uwagi nowych inwestorów na fakt,że pewien instalator pojmujący uczciwość inaczej niż w słowniku języka polskiego,wykonujący wentylację ,instalujący pompy ciepła,który nie lubi swojego nazwiska rodowego zmieniając je i który przed chwilą założył nową działalność gospodarczą bo dotychczasowa mu się...znudziła ?

To było wg Władzy złamaniem regulaminu forum.

To tyle od Taty a ja idę czytać dalej bo nie interesuje mnie polityka :)

Ale to już wiedzą wszyscy że za to banują. Moim zdaniem tata powinien opisać swoją historię. Mylić się ludzka rzecz, a kto w życiu nie dał się na nic nabrać "niech pierwszy rzuci kamieniem". Oczywiście nie w tym wątku ale linka niech zapoda.

P.S.

Ciekawe kogo kshu miał na myśli ....

Na parterze mam kuchnię, łazienkę, salon, mały pokoik, hol i wiatrołap.

Na poddaszu 3 pokoje, łazienka i hol. Można ekonomicznie położyć tylko 4 kable po 2,7KW na cały dom (piwnica nieogrzewana)?

W zasadzie to raczej kiepski pomysł.

Inaczej, można położyć wspólny kabel w części pomieszczeń?

Edytowane przez klaudiusz_x

Inaczej, można położyć wspólny kabel w części pomieszczeń?

musisz mieć dokładnie wyliczone zapotrzebowanie poszczególnych pomieszczeń i na podstawie tego wyliczenia ułożyć odpowiednią długość tego kabla...

ja osobiście to bym nie ryzykował oddzielnych pomieszczeń na jednym kablu, jedynie otwarte przestrzenie typu połączona kuchnia z salonem czy holem itp...

ja osobiście to bym nie ryzykował oddzielnych pomieszczeń na jednym kablu, jedynie otwarte przestrzenie typu połączona kuchnia z salonem czy holem itp...

...bo w razie awarii kujemy posadzkę w jednym pomieszczeniu a nie w kilku na raz :p

a na serio: w kablach - w przeciwieństwie do rurek - awarię lokalizujemy i unieszkodliwiamy punktowo - czytaj: z dokładnością do jednej płytki gresu :)

p.s. dumna jestem, ze syn zawitał na forum i to ogarnia:)

Edytowane przez Hippek

...bo w razie awarii kujemy posadzkę w jednym pomieszczeniu a nie w kilku na raz :p

w razie jakiejkolwiek awarii to naprawiamy miejscowo...:yes:

większym problemem jest dostarczanie optymalnej ilości energii do oddzielnych pomieszczeń przy braku sterownika, teoretycznie bardzo dobrze ocieplony i szczelny budynek mógłby się obyć jednym długim kablem ułożonym równomiernie na całej powierzchni i sterowany jednym sterownikiem ...

J-J mial w domu tylko dwa kable z tego co pamietam, tyleze nie wiem jak to u niego sie to sposywalo.

Osobiscie uwazam ze to zly pomysl, tak jak Jasiek napisal, tylko otwarte przestrzenie łączyć jednym kablem, ja tak mam sypialnia z garderobą, no i salon-kuchnia obsługuja dwa kable i dwa sterowniki, na obu takie same nastawy temp. zadanej.

Znajomy postawił chałupę 170 użytkowej z porothermy 44. Za CO zapłacił 27k. Spali ze 4 tony grochu z cwu (mam porównanie do innego domu o mniejszej powierzchni). Teraz postawiłby domek ze 100 metrów, po co większy, twierdzi obecnie. Za węgiel zapłaci minimum 3k za sezon. Przy cenie kabli i jednej kwh z nocnej, zwrot inwestycji u Niego (w porównaniu do kabli u mnie) nastąpi po 40 latach, Dla mojego zakładam 6 litrów i 136 powierzchni po podłogach.

Jego piec za 11,5k nie dożyje nawet 20 latek.

Edytowane przez klaudiusz_x

ja ma zupełnie niezaleznie od lacznikow i kierowałam sie tym, zeby znajdowaly sie w miejscach reprezentatywnych pod wzgledem temperatury a zarazem nie byly w przeciagu czy w miejscach, gdzie swieci zima slonce, kiedy jest nisko.

u mnie pomysl Lobo by nie zadzialal

U mnie tez nie jest tak wszedzie, bo salon, kuchnia, pokój syna nie jest nad łącznikiem bo nie są to tzw miejsca reprezentatywne