Tomi78__ 25.12.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Ja kominka nie robie, niema miejsca w moim kurniku na kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Fakt, że przy bardzo małym domku ładować się w drogi piec, butle, zbiorniki, drzewutnie itp. to trochę bez sensu. Nawet jak kwh wyjdzie troszkę drożej to przy małym zużyciu nie ma to większego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 No wlasnie o to chodzi. Wyjdzie czy tak czy siak niedrogo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 U mnie dobrze że kominek jest w miejscu gdzie jest lacznie około 70m2 bo w mniejszym pomieszceniu byłaby sauna, a tak jakos to ciepło sie rozchodzi. Nigdy nie pale gdy ma przyjśc więcej niż 8-10osób bo wtedy trzeba by otworzyc okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 jak dla mnie system wodny jest trochę bardziej elastyczny. raptem niewiele droższy a grzać możesz czym chcesz. możesz podpiąć kocioł elektryczny i wyjdzie na to samo, piec gazowy czy co tam chcesz.jak się za 10 lat okaże, że prąd jest po złotówce a pompy ciepła po 10 tys albo jeszcze taniej (zobaczcie ile kosztowały kotły kondensacyjne 10 lat temu) to do systemu wodnego podepnę ją bez problemu. Tobie zostaje prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Znowu te same argumenty, a ja podepne wiatrak, tak samo mogę sobie grybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 podepnij. w odróżnieniu od "tych samych" ale rzeczowych argumentów zaczynasz fantazjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Nie podepniesz "za darmo" bo w bydgoskiej izbie skarbowej już była sprawa gościa który z odpadowego tłuszczu chciał produkować prąd na potrzeby własne i wyszło, że ma to opomiarować i zapłacić należną akcyzę i uwzględnić w swoich dochodach jako przychód do opodatkowania. Ogólnopolskie media o tym trąbiły, tak kilka tygodni temu. Facetowi ręce opadły i się poddał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 j raptem niewiele droższy Chyba zartujesz? ile to dla Ciebie niewiele? ja bede mial ogrzewanie za 6,5tys zl, a Ty za ile bys zrobil wodne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 a po co prad wiatrakiem produkowac? podlaczasz grzalke do CWU i produkujesz cieplo a nie prad.... i po klopocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 25.12.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 jak dla mnie system wodny jest trochę bardziej elastyczny. raptem niewiele droższy a grzać możesz czym chcesz. możesz podpiąć kocioł elektryczny i wyjdzie na to samo, piec gazowy czy co tam chcesz. jak się za 10 lat okaże, że prąd jest po złotówce a pompy ciepła po 10 tys albo jeszcze taniej (zobaczcie ile kosztowały kotły kondensacyjne 10 lat temu) to do systemu wodnego podepnę ją bez problemu. Tobie zostaje prąd Z wodną jest ta furtka pisałem o tym wczesniej tu się z Tobą zgodzę .Prąd pewnie bedzie po złotówie .....ekogroszek po 1500 za tonę i dalej będzie brudził i kurzył a pompy niech beda to ciekawe co wtedy tu napiszą ci co dali za nie po iles tam ...dziesiąt tysięcy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 No i za chwilę wszyscy zapłacimy za wyższe limity CO2. My zapłacimy, bo Rosjanie, Chinole czy Amerykanie to nawet nie myślą tego gówna podpisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 ile kosztuje rurka do ogrzewania płaszczyznowego wodnego ? 2 zł/metr ?Ile jej zużyjesz na cały domek ? kilometr ? ile wyjdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 ile kosztuje rurka do ogrzewania płaszczyznowego wodnego ? 2 zł/metr ? Ile jej zużyjesz na cały domek ? kilometr ? ile wyjdzie ? A kociol, a rozdzielacze, a pompy, naczynia przelewowe, zawory, srubunki, srunki itd, jak zrobisz cale centralne z rurki za 2zl/mb to Nobla dostaniesz:) Zapytaj pierwszego z brzegu hydraulika ile to kosztuje, ze o robociznie nie wspomne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 25.12.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 (edytowane) .firmowa czyli jedyna właściwa to tak 2.5 metr ...........gdzieś czytałem że metr z robotą to około 100 chyba że samemu ew rodzina ,znajomi,pan zenek spod budki od piwa......plus rozdzielacz i np kospel a on nie ma w środku pompki i innych pierdól? Edytowane 25 Grudnia 2010 przez justka&radzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 ile kosztuje rurka do ogrzewania płaszczyznowego wodnego ? 2 zł/metr ? Ile jej zużyjesz na cały domek ? kilometr ? ile wyjdzie ? Z tym jest jak ze wszystkim najtańszy jest element podstawowy, a dodatki nie i to one kształtują kwotę. Uważasz że za 2000zrobiłbym ogrzewanie wodne na 150m2? ja uważam że kilka razy drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 ile kosztuje rurka do ogrzewania płaszczyznowego wodnego ? 2 zł/metr ? Ile jej zużyjesz na cały domek ? kilometr ? ile wyjdzie ? Nie zaczynaj z wodnym ogrzewaniem, bo Ci zaraz tu wyliczą że pompka bierze prąd a prąd trzeba oszczędzać bo jest drogi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 nawet z tanim kotlem i samemu ponizej 15tys niedyrydy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 A kociol, a rozdzielacze, a pompy, naczynia przelewowe, zawory, srubunki, srunki itd, jak zrobisz cale centralne z rurki za 2zl/mb to Nobla dostaniesz:) Zapytaj pierwszego z brzegu hydraulika ile to kosztuje, ze o robociznie nie wspomne. nie dramatyzuj, kotły elektryczne to koszt rzędu 2-5 tys (zależy od mocy i wyposażenia takie powyżej 3 tys. mają wbudowaną pompę i naczynie przeponowe). robota z rurką mniej więcej taka sama jak z kablem. wylewki czy tynk robisz tak na kablach jak i na rurkach. dodatkowo dochodzi raptem rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 8992,47 to jest całkowity koszt mojego ogrzewania i 674 CWU dla niedowiarków mam faktury, i tak uważam że ogrzewanie nie wyszło najtaniej. Myslę że ty (desmear) za tyle to bys nawet podłogówki nie zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts